Naslednji Pil izide 7. maja

Nova številka
April 2021


Izid: 2. 4. 2021

Nataša Konc Lorenzutti: Gremo mi v tri krasne in Karen M. McManus: Eden od nas je naslednji

Bralni grižljaj

Fotografija: Založba Miš, založba Mladinska knjiga
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Nataša Konc Lorenzutti: Gremo mi v tri krasne

Znebili so se me za dva tedna. Mami je rekla, da me ne more več gledat na kavču. Lepo, ne? Da mati ne prenese več pogleda na svojega lastnega, nekoč ljubljenega otroka!

Vem, v čem je problem. Obsedena je z idejo, da sem – pazi – odvisnik! Prav ta izraz je uporabila in vsi vemo, da je džanks nekdo, ki zaradi uživanja drog počasi crkuje. Ona pa misli, da sem ta crkovina jaz! Uroš Zajc, ki obiskuje splošno gimnazijo v prestolnici; ki sploh ne hodi na žure; če gre, pije sadne sokove in mineralno vodo, ne kadi, ne sprejema ponudb za zadevanje s travo, ona pa ti nastopi z idejo, da je ta vzorni fant odvisnik. V resnici je ona odvisnica od fantaziranja o tem, da je z mano nekaj narobe. Hoče problem. Rabi ga. Vsa zmahana je od nenehnih skrbi, ki si jih dela sama. Moja mama je njiva za pridelavo skrbi, njena letina je izredno bogata. Preveč bere, tudi z branjem je zasvojena, in še na neke blesave seminarje hodi, zato naredi problem tam, kjer ga ni, samo da ga lahko rešuje. Svojo blaznost je prignala tako daleč, da mi je zaplenila telefon. In to tako, da ga je uničila. Res, ni štos! Najprej mi ga je kupila, potem pa uničila. In nazadnje mi očita, da imam jaz slab odnos do stvari! Kar sredi lepega miru, ko sem bil popolnoma nemoteč na kavču, je planila nadme, rekla, da ima tega drgnjenja po ekranu dovolj, in mi je začela vleči telefon iz rok. Seveda sem ga vlekel nazaj. Ker ni odnehala, jaz pa tudi ne, sva vlekla vsak v svojo smer, dokler se ni uboga stvarca zlomila. Bila je uničena.

Uroš gre v tri krasne
Morda se Uroša spomnite – skupaj s Tinetom je glavni junak romana Avtobus ob treh – fejst fant, gimnazijec, ampak njegovi mami se je zdelo, da ga je treba malce resetirati, ponastaviti, da bi spet dojemal in sprejemal realnost. Opredelitvi odvisnik se vsi upiramo, pa čeprav, če si priznamo, je marsikdo med nami odvisnik – zadnje čase je odvisnost od ekranov ena najpogostejših. In z ekrani je povezanih še kup drugih obsedenosti – na primer odvisnost od socialnih medijev, obsedenost z videzom, težave s prehranjevanjem. Ja, lahko zamahnemo z roko in si rečemo, pa saj vsi visijo na telefonih, računalnikih in pred televizorji, saj vsi pazijo, koliko hrane pojejo, in saj vsi pazijo, da so na dan pretekli vsaj 20 kilometrov in naredili vsaj 100 sklec in 500 trebušnjakov. Hmmm … saj veste, kako je s tem – saj vsi. Nikoli ni čisto tako in prav hitro »saj vsi« postane »saj vseskozi«.

Eni starši tega niti ne opazijo, saj smo ljudje lahko, ko nam gre za nohte, zelo dobri lažnivci, drugi starši morda malo pretiravajo, pa za vsak slučaj doma sploh nimajo televizorjev in pametnih telefonov, bivakiranje pred računalnikom pa je odmerjeno na pol ure na dan – a samo v dneh, ko je to za šolo nujno. Tudi odraslim je težko loviti ravnotežje, tudi mi imamo svoje odvisnosti, ampak Uroševa mama je Uroša kar dobro prebrala. Fant je potreboval odmik.

Tri krasne
Ko nekam nočeš, je povsem jasno, da se ti bo tisto zdelo bogu za hrbtom in da bodo vsi ljudje, s katerimi boš imel tam opravka, težaki, moroni, bebci in druga ljubkovalna poimenovanja. In ko moraš v neko slepo črevo z ljudmi, ki jih ne poznaš, nate pa se zadira neki diktator s pribočnicama, si še bolj kot sicer zaželiš svoj telefon. Telefon je taka lepa tolažba, vedno te lahko vrne v svet, ki ti ustreza in ki z realnostjo nima nič skupnega. Ko pa telefona ni, je vseeno treba pogledati okoli sebe in ne nazadnje tudi vase. Ko telefona ni, se je treba z ljudmi pogovarjati in jih poslušati. In ko te iz tabora na koncu sveta pošljejo še višje, na gorsko kmetijo premetavat gnoj, takrat je treba tudi slišati.

Sami problemi
Čeprav se Uroš odloči, da bo pravila ignoriral, da se ne bo ukvarjal z nikomer, mu to ne uspeva. Kako ne bi zaznal težav drugih, če se mu ponujajo na pladnju, on pa lahko s svojimi reakcijami in dejanji vpliva nanje. In kako kot inteligentno bitje ne bi prav kmalu dojel, da so njegovi problemi v primerjavi s problemi koga drugega pravzaprav minorni. In da je njegovo življenje pravzaprav lepo. Včasih je odmik od vsakdana nujen. In včasih namesto problemov dobiš nazaj svoje življenje, pa še kakšnega novega prijatelja in kakšno prijetno punco. Včasih. Kadar se znaš ponastaviti.


Karen M. McManus: Eden od nas je naslednji
Prevod: Petra Brezinščak
Učila International 2020

V Eden od nas laže je Simon, sicer anonimni urednik tračarske aplikacije Pa povejmo na gimnaziji Bayview, s svojim samomorom odigral šahovsko igro ter razgalil skrivnosti svojih sošolcev. Po njegovi smrti so si vsi obljubili, da do česa podobnega ne sme več priti, a kaj, ko je splet tako zavajajoč – zdi se nam, da smo po eni strani lahko vedno del njegovih najglobljih skrivnosti, a da bodo naše skrivnosti za vedno ostale skrite. In ko nekdo sproži igro resnica ali izziv, se vrtiljak začne ponovno vrteti – odkrivanje skrivnosti je nekaj, nova smrt med dijaki pa povsem nekaj drugega. Kdo je kriv tokrat in kdo bo pobudnika nevarne igre razkril?

Objavljeno v decembrski številki Pila 2020.

Vprašanje

Šola na daljavo je ...
V bistvu super!
(323)
Šola kot šola, vseeno mi je.
(232)
Zanič, hočem nazaj v šolo!
(519)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Bepop - Daj se nasmej
BQL - Budala
Klara Jazbec - Največ
Nina Pušlar - Ujemi ritem
Jan Plestenjak - Meni dobro je

Tuja
Ava Max - Kings & Queens
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - So am I
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Nove zmage
5. Jan Plestenjak: Meni dobro je
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Maraaya: Obujem nove čevlje
9. Nika Zorjan: Zate dovolj
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Ava Max: Kings & Queens
4. Billie Eilish & Rosalia: Lo Vas A Olvidar
5. Ed Sheeran: Afterglow
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
9. Selena Gomez: De Una Vez
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 2. 4. 2021

TUJI JEZIKI

Pride Francoz z letalom v Slovenijo pa ne ve, kje je. Pa prideta mož in žena mimo z avtom pa Francoz reče: "bonne journée! où mène ce chemin?" pa se mož in žena začudeno pogledata in Francoz spet reče: "Schönen Tag! Wohin führt dieser Weg?" Mož ga začne začudeno gledati kot da je iz Marsa. Pa Francoz spet reče: "hello! where does this path lead?" mož in žena se začudeno pogledata, Francoz pa gre. Pa žena reče: "Več jezkov bi se mogla naučiti!" Mož ji odvrne: "Saj si videla tega. Znal je več jezikov, pa mu je kateri koristil???"
Sadje, uh ful preveč