Nova številka
November 2020


Izid: 6. 11. 2020

BTS

Glasba

Fotografija: arhiv Pila
Besedilo: Matevž

Sedmerica južnokorejskih mladeničev se je pred nekaj meseci vrnila s sedmim studijskim albumom Map of the Soul: 7. In spet podirajo rekorde! V dobrem tednu je album razgrabilo več kot štiri milijone navdušencev. Uvrstil se je na prvo mesto glasbenih lestvic v številnih državah, med drugim na vseh petih največjih glasbenih trgih: v Ameriki, Veliki Britaniji, Nemčiji, Kanadi in na Japonskem. BTS je prva azijska skupina, ki ji je uspelo kaj takega. Do zdaj sta z albuma izšla dva singla: Black Swan in One, z enomesečno zamudo zaradi koronavirusa pa so se fantje ravnokar podali na svetovno glasbeno turnejo z naslovom Love Yourself (sl. Imej se rad).

Naslov
Na albumu je petnajst novih in pet starih pesmi in je njihov najdaljši do zdaj. Na njem med drugim gostujeta Halsey in Sia. Min Yoon-gi (Suga) je razkril pomen naslova: »Ker album opisuje naše zgodbe, smo ga poimenovali Map of the Soul (sl. Zemljevid duše). Dodali pa smo mu številko 7, ker nas je v skupini sedem; to je naš sedmi album, poleg tega smo skupaj sedem let.«

Osebnoizpovedni album
Album je mešanica popa, r'n'b-ja in hip hopa. Je zelo oseben in govori o življenju, doživljanju, mišljenju in čustvovanju fantov iz skupine. Rdeča nit pesmi pa je sprejemanje samega sebe. Kim Nam-joon (RM): »Po šestem albumu smo si privoščili zelo potrebni sedemmesečni predah, s katerim smo si napolnili baterije. Imeli smo dovolj časa za razmislek. Med počitkom smo si zastavljali vprašanja, kot so: Kje smo? Kaj delamo? Kdo smo bili v preteklosti? Kdo smo trenutno? Kam gremo? Odgovori na ta vprašanja so v pesmih na novem albumu.«

Pesem On
Glavni singel z albuma On obstaja v dveh različicah – z avstralsko pevko Sio in brez nje. O čem prepevajo, pa je razložil Nam-joon (RM): »Pesem, pa tudi sam album, govori o tem, da imamo vsi sence oziroma rane iz preteklosti in da se nam bodo lahko tudi v prihodnosti zgodile neprijetne ali celo grozne stvari. Toda kljub temu bomo nadaljevali in vztrajali ter poskusili izkoristiti lepe trenutke življenja.«

Zanimivosti:

  • Tudi prvi singel z novega albuma Black Swan so posneli v dveh različicah – eno je prispevala slovenska inovativna plesna skupina MN Dance Company.
  • BTS so poleg legendarne britanske skupine The Beatles postali druga skupina na svetu, katere zadnji štiri albumi so v obdobju dveh let osvojili prvo mesto glasbenih lestvic.
  • Skupina je leta 2017 začela kampanjo Love Myself (sl. Imam se rad), katere cilj je življenje mladostnikov brez strahu pred nasiljem.
Objavljeno v junijski številki Pila 2020.

AKTUALNO

Šnofijev korona plakat
Ker Šnofiju ni vseeno za vas, je pripravil plakat o tem, kako se obvarovati pred okužbo!
Pri tem mu je na pomoč priskočil simpatični Zdravko Lidl. Ga že poznaš? Obišči ga na: https://www.zdravko-lidl.si/. Več
ČUDOVIT NASMEH IN ZDRAVI ZOBJE
*oglasno sporočilo
Svet električnih zobnih ščetk se lahko zdi zapleten. A če želiš na enostaven način kar najbolje poskrbeti za svoje zobe, se splača poskusiti.
Električna ščetka učinkoviteje odstranjujejo zobne obloge kot navadna ročna ščetka. Bolje ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača:
Nika Zorjan: KORONA CIAO
Maraaya: OBUJEM NOVE ČEVLJE
BQL: NA FRIŠNO

Challe Salle: LAGANO
zalagasper: SEBI

Tuja:
Billie Eilish: BAD GUY
Ava Max: SO AM I
BTS: DYNAMITE
BLACKPINK & Selena Gomez: ICE CREAM

Katy Perry: DAISIES

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Na frišno
3. Challe Salle: Lagano
4. Gaja Prestor: Verjamem vase
5. Maraaya: Obujem nove čevlje
6. Nika Zorjan: Korona ciao
7. Nina Pušlar: Svet na dlani
8. S.I.T.: Vroče
9. Zala&Gasper: Origami
10. Zala&Gasper: Sebi

Tuja

1. Ava Max: So am I
2. Billie Eilish: Bad guy
3. BLACKPINK x Selena Gomez: Ice Cream
4. BTS: Dynamite
5. Harry Styles: Watermelon Sugar
6. Jawsh 685 x Jason Derulo: Savage Love
7. Katy Perry: Daisies
8. Marshmello & Demi Lovato: OK Not To Be OK
9. Shawn Mendes: Wonder
10. Taylor Swift: Cardigan

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKANovember 2020


Izid: 6. 11. 2020

Taksi

Gorenjec vpraša taksista: “Koliko stane do centra?” “Dvajset evrov.” “Koliko pa za prtljago?” “Zastonj.” “Potem mi peljite kufre, jaz pridem peš za vami.”
NajVici, 9 let