snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Razkrita skrivnost Jacka Razparača - 2. del

Značka
Skrivnosti zgodovine
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Aleš Nosan

Leta 2019 je bil lov končan, skrivnost rešena, dobili smo odgovor na vprašanje, kdo je bil serijski morilec, ki je pred 130 leti v revnem predelu Londona ubil pet žensk in sam sebi, zaradi metod, ki jih je uporabljal, nadel ime Jack Razparač. Kako nam je uspelo razrešiti eno največjih skrivnosti zgodovine?

Šal Catherine Eddowes
Ljubiteljski raziskovalec življenja in dela Jacka Razparača, angleški podjetnik Russel Edwards, je leta 2007 na dražbi kupil šal ene Razparačevih žrtev. Šal je bil najden ob truplu Catherine Eddowes, zato se je domnevalo, da je kri na šalu njena, vendar se je izkazalo, da je pripadala tudi morilcu.

Edwards je stopil v stik z znanstveniki, da bi preveril DNK. Očitno so policisti po umoru sklenili krvave sledi čim prej prikriti in za modro-rjavim šalom se je za več desetletij izgubila vsaka sled. Edwards je ob nakupu šala prejel tudi pismo prejšnjega lastnika, ki je zatrjeval, da je potomec policijskega narednika Amosa Simpsona, ki se je med prvimi znašel na prizorišču zločina in šal obdržal, da bi ga podaril ženi. K sreči šal ni bil opran in krvavi madeži so 130 let čakali, da bi ponudili odgovor na vprašanje – kdo je bil Jack Razparač?

Vedel sem, da bom moral odšteti veliko denarja, a hotel sem ga imeti. Želel sem dokazati, da je pristen, da je pripadal Catherine. Še v sanjah pa si nisem mislil, da bo ta kos tkanine tako usoden, da bo razrešil najbolj krvavo skrivnost zgodovine, je povedal Edwards.

Analiza DNK
Edwardsovi preiskavi se je pridružil biokemik in strokovnjak za genetiko dr. Jari Louhelainen z liverpoolske univerze, ki je opravil analizo šala. S posebno infrardečo kamero je kmalu ugotovil, da so temni madeži sledi arterijske krvi, ki je v curkih padala na šal, kar se je povsem ujemalo s tragičnim koncem, ki je doletel Catherine. Analiza z ultravijoličnimi žarki je pokazala še, da so na šalu sledovi semenske tekočine, kar je potrjevalo tezo, da je morilec med zločinom dosegel spolno zadovoljitev.

Znanstveniki so vzorce, ki so bili za običajne metode prestari in prešibki, odvzeli s posebnim postopkom vakuumiranja. Iz sledi so izluščili mitohondrijski DNK, ki se prenaša po ženski strani in lahko preživi dolga leta.

Edwards je izsledil Karen Miller, praprapravnukinjo umorjene, ki je odstopila svoj DNK za primerjavo. Vzorec se je ujemal in postal ključni dokaz, da je bil šal res na kraju zločina. Tako je ta kos tkanine postal edini materialni in znanstveni dokaz brutalnega primera.

Kdo je bil torej psihopatski klavec Jack Razparač?
Ugotovljeno je bilo, da sta na šalu dva vzorca krvi. In zdaj je bilo treba le še opraviti veliki finale. Kot vemo iz prvega dela naše zgodbe, je policija imela svoj seznam morebitnih ubijalcev. Med njimi se je znašel tudi londonski brivec in frizer Aaron Kosminski, toda trdnih dokazov ni bilo, razen da je živel blizu kraja, kjer je policija našla tretjo Razparačevo žrtev.

Policija je tokrat končno imela tudi malo sreče. Na slepo so poskusili s Kosminskim in uspelo jim je. Njegov DNK so pod pretvezo pridobili od potomke morilčeve sestre Matilde, ki so jo prepričali, da je dala bris ustne sline. Primerjava je pokazala, da se na šalu najdeni vzorci popolnoma ujemajo z vzorci Kosminskega.

Policijska dokumentacija je pokazala še, da so za Kosminskega, Juda, ki je s Poljskega zbežal pred ruskimi pogromi, ugotovili, da je 23-letni frizer trpel za duševno boleznijo, preganjala ga je paranoidna shizofrenija, imel je prisluhe in sovražil je ženske. Oblasti so ga zaprle v ustanovo za neozdravljivo bolne in nevarne za okolico, kjer je leta 1919 umrl v starosti 54 let.

Vse skrivnosti razkrite
Zgodovinarji so še ugotovili, da je viktorijanska seksistična policija naredila žrtvam veliko krivico, ko jih je označila za prostitutke. Šlo je za revne brezdomke iz delavskega razreda.

Vse ugotovitve o Jacku Razparaču so potrdili raziskovalci na Univerzi v Liverpoolu in izsledke svoje raziskave objavili v članku o forenzični znanosti v reviji Journal of Forensic Sciences.

Dvanajst let po nakupu umazanega šala s popotnico grozljivega zločina je Edwardsova detektivska žilica ob pomoči sodobne tehnologije liverpoolskih znanstvenikov ponudila odgovor na večno uganko in Jacku Razparaču vrnila pravo ime: Aaron Kosminski.

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(27)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(150)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(28)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Znaš šteti do 5?

Janezek pride domov pa reče mami: "Mami, mami! Danes sem bil vprašan štetje do 5! Glej, ti pokažem: 2,3,4 in 5!''

Nato mama vpraša "Ja, kje je pa 1?"

Janezek pove "Ja v redovalnici!"

Gymnast 100%, 10 let