snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Sibirska katastrofa

Značka
Skrivnosti zgodovine
Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

30. junija 1908 se je v Sibiriji na območju reke Podkamenaja Tunguška zgodila eksplozija – 185-krat močnejša od atomske bombe, ki je padla na Hirošimo. Pojav so znanstveniki poimenovali tunguška eksplozija ali sibirska katastrofa. Dokončnega odgovora na vprašanje, kaj je bil vzrok, nismo nikoli izvedeli.

Očividec pripoveduje
Bilo je zjutraj, malo po sedmi, ko je kmet Sergej Semenov prekinil delo na pšeničnem polju, da bi se za nekaj trenutkov spočil na verandi svoje hiše. Natanko ob 7.17. je bilo njegovega lenarjenja na že toplem junijskem soncu v trenutku konec. Strašna eksplozija je s slepečo svetlobo prekrila obzorje. Semenov je pozneje pripovedoval: »Strašanski blisk me je za trenutek oslepil. Bilo je tako zelo vroče, da se mi je srajca skoraj scvrla na hrbtu. Videl sem velikansko žarečo žogo, ki je prekrivala velik del neba. Potem me je obdala črna tema.«

Eksplozija je vrgla kmeta z verande in nezavesten je obležal na tleh pred hišo. Ko se je spet zavedel, se je čez tundro valil silovit grom: Od grmenja se je moja hiša tako tresla, da sem se bal, da se bo zrušila. Semenov je imel srečo. Če bi bil bliže središču eksplozije, ne bi preživel in ne bi mogel povedati svoje nenavadne in zastrašujoče zgodbe.

Kakšno je bilo videti prizorišče katastrofe
Šele več let po dogodku se je majhni skupini znanstvenikov v tretjem poskusu uspelo prebiti skozi močvirja tajge in doseči prizorišče eksplozije.

Opustošeno območje je bilo veliko kot Moskva. Zoglenele so cele črede severnih jelenov in vsa drevesa na območju s premerom šestdeset kilometrov je tako rekoč izruvalo s koreninami vred; po tleh so ležala kot špice velikega kolesa. Koliko članov nomadskih plemen je izginilo v tej katastrofi, ne ve nihče.

Prostor je bil posejan z velikimi območji, golimi kakor kraterji. Površina, velika približno tri tisoč kvadratnih kilometrov, je bila polna ožganih in izruvanih dreves. Očividci, ki so živeli petinsedemdeset kilometrov od središča dogodka, so govorili o ogromni ognjeni žogi, ki je poletela čez nebo – tako svetla, da se je sončna svetloba v primeri z njo zdela temna.

Po nebu naj bi letelo ognjeno telo in puščalo veliko svetlo sled. V tristo kilometrov oddaljenem mestu Kirensk so ljudje videli ognjen steber, ki mu je sledilo več gromov in strašanski tresk. Več opazovalcev je poročalo o dimnem stolpu v obliki gobe, ki se je dvigal več kilometrov  visoko v nebo.

Atomska eksplozija?
Se je zgodila atomska eksplozija, in to skoraj štirideset let pred Hirošimo? Nekateri raziskovalci so razvili neverjetno teorijo, da se je vesoljska ladja z drugega planeta poškodovala pri vstopu v Zemljino atmosfero. Pri tem se je nuklearno gorivo pregrelo in prišlo je do atomske eksplozije. Nekaj dodatnih dogodkov, ki se običajno pojavijo ob atomski eksploziji, je dokaz, da to morda ni bilo povsem nemogoče:

- vznemirilo se je zemeljsko magnetno polje,
- vzorec razdejanja je bil podoben,
- opazili so mutacije rastlin,
- našli so trinitite – majhne zelene kroglice stopljenega prahu – vsebovale so sledove kovin, ki jih ni najti okrog Tunguške in jih tudi ni v običajni sestavi meteoritov.

Druge teorije
Kot pri vseh nepojasnjenih skrivnostih tudi pri tunguški obstaja cela vrsta nenavadnih razlag in teorij:

- teorija o kometu, ki naj bi zašel v Zemljino atmosfero in se ob tem tako pregrel, da je eksplodiral;
- teorija o antimateriji: v našo atmosfero naj bi prišla snov, sestavljena iz elektronov. Ob stiku z atomi običajne materije je prišlo do pošastne eksplozije;
- teorija črnih lukenj: njihova gravitacijska sila naj bi bila dovolj močna, da bi preprečila uhajanje svetlobe, tako da predmetov ni mogoče videti. Takšna črna luknja naj bi zadela Sibirijo;
- teorija o meteoritu: najbolj priljubljena med vsemi. Zavračali so jo, ker ni bilo pravega kraterja, ki ga običajno naredi meteorit. Pozneje pa so ugotovili, da lahko meteorit, ki je v glavnem sestavljen iz plinov, eksplodira šele tik pred padcem na zemljo. Povzroči ogromno škodo, vendar ne napravi kraterja.

Če povzamemo, pred nami je še ena stvar, ki je nikoli nismo v celoti razložili. Samo predstavljamo pa si lahko, kaj bi se zgodilo, če bi predmet padel na kakšno velemesto ali zelo gosto naseljeno območje.

 

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(27)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(154)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(29)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Šotor

Zakaj je šotor znamke Nes odpornejši?

Ker preNESe dež!!!

Vita z odvezano vezalko, 10 let