snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021


Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Kako naj izbereš poklic in srednjo šolo?

Ti & jaz

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Barbara Jarc

V današnjih koronskih časih niti za jutri ne vemo točno, kaj nas čaka. Zato še toliko teže razmišljamo, kaj si želimo postati, ko bomo odrasli. Pa vendar se moramo ob koncu osnovne šole vsemu navkljub vpisati v srednjo šolo ... Za nekatere je to mačji kašelj, ker že od mladih nog vedo, kaj si želijo postati, drugi pa si o tem niti med študijem še niso čisto na jasnem.

Poglejmo, med čim lahko izbiramo, da si olajšamo odločanje.
Šestnajstletni Žiga je že v vrtcu vedel, da želi postati frizer. Po osnovni šoli se je vpisal na srednjo frizersko in danes z užitkom – kadar mu to dovoljujejo korona ukrepi – striže družinske člane in prijatelje.

Odličnjakinja Pia je v zadnjem letniku gimnazije in še vedno koleba med tem, ali bi se vpisala na medicino ali na igralsko akademijo.

Devetošolka Ana učenja ne mara preveč in razmišlja, da bi se vpisala na šolo, ki jo bo zdelala z levo roko. Kaj bo potem, še ne ve.

Devetošolcu Roku je jasno, da bo šel nekaj študirat, samo še ne ve, kaj. Zato se bo vpisal na gimnazijo.

Kateri poklici obstajajo?
Poklicev je toliko, da je skoraj nemogoče vse našteti. Nekateri tonejo v pozabo (nekoč številni kovači so danes eksotika, toda kljub temu nekaterim posel cveti), drugih pa sploh še ne poznamo, ker ne vemo, kam bo šel razvoj. Vaši dedki in babice si kot otroci gotovo še niso predstavljali računalničarjev ali vplivnežev.

Pri razmišljanju o poklicih si lahko pomagamo z opisi poklicev na spletni strani https://www.ess.gov.si/ncips/opisi-poklicev.

Vsi poklici so spoštovanja vredni. Ne nasedajmo predsodkom, da so ugledni samo zdravniki in odvetniki, obrtniki pa ne (ali obratno). Vsi si želimo imeti urejeno pričesko, trdno zgrajen dom in čiste prostore. Torej tudi frizerje, zidarje in čistilke krvavo potrebujemo!

Najpomembneje je, da nas delo, ki ga opravljamo v življenju, veseli. In da ga dobro opravljamo.

K čemu smo nagnjeni?
Šolo in poklic se nam splača izbrati v skladu s svojimi zanimanji in sposobnostmi. Smo raje zaprti med štiri stene (npr. računovodja, lektor) ali čim več na zraku (vrtnar, zidar)? Se raje ukvarjamo z ljudmi (učitelj, psiholog) ali smo bolj samotarski (programer)? Kaj bolj obvladamo: številke, jezike, umetniško ustvarjanje, tehnične ali motorične spretnosti ...? Si bomo s tem lahko služili denar?

Kateri poklic je pravi?
Na to vprašanje je ob koncu osnovne šole marsikomu težko odgovoriti. In s tem ni nič narobe. Ljudje se spreminjamo in razvijamo, še zlasti v najstniških letih, in čisto prav je, da si pustimo dovolj odprte možnosti, da se bomo lahko odločali pozneje. Konec koncev moramo marsikateri predmet šele spoznati, da si o njem ustvarimo mnenje. Zato je ob koncu osnovne šole mogoče bolje razmišljati o tem, na katero srednjo šolo se nam splača vpisati.

Srednješolski programi

Različni srednješolski programi dajejo različne možnosti. V grobem si jih oglejmo:

  • Gimnazija daje široko znanje z različnih področij. Načeloma se je treba na njej več učiti. Po štirih letih jo končamo s splošno maturo kot gimnazijski maturant in se lahko vpišemo na različne univerzitetne študijske programe, na primer na medicino, pravo, jezike ... (Če že veš, kaj bi študiral/a, kar zdaj preveri, ali so za vpis na fakulteto potrebni kakšni dodatni pogoji.)
  • Srednje strokovno izobraževanje traja štiri leta in se konča s poklicno maturo, s čimer postanemo tehnik – recimo veterinarski ali medijski tehnik. Takšna izobrazba je manj široka kot gimnazijska in nam prinese več za poklic pomembnega znanja, s katerim že lahko gremo v službo – ali pa se vpišemo na višje in visoke strokovne študijske programe, na univerzo pa ne (za to moramo izpolniti dodatne pogoje).
  • Srednje poklicno izobraževanje traja tri leta in se konča z zaključnim izpitom. Postanemo lahko slaščičar, električar, frizer ...
  • Nižje poklicno izobraževanje traja dve leti in se konča z zaključnim izpitom. Postanemo lahko obdelovalec lesa, preoblikovalec tekstilij, pomočnik v tehnoloških procesih ...

Občutek uspeha
Pomembno je, da v šoli doživljamo uspeh. Če se vpišemo na prezahtevno šolo in dobivamo slabe ocene, nas morda mine volja do učenja in si tako zapremo nadaljnje možnosti. Velja pa tudi obratno – če nam nekaj ni dovolj velik izziv, nas lahko neha zanimati in dobivamo slabše ocene, kot bi jih lahko. Ocene pa so vendarle pot v nadaljnje izobraževanje ...

Pomoč in koristne informacije

  • Pri odločanju o nadaljnjem izobraževanju nam lahko na pomoč priskočijo starši, učitelji in svetovalni delavec na šoli.
  • O različnih poklicih lahko veliko povedo ljudje, ki jih opravljajo.
  • Koristne informacije najdemo tudi v Kariernem središču (https://www.ess.gov.si/ncips/cips), kjer si lahko med drugim pomagamo z računalniškim programom Kam in kako.
  • Posamezne srednje šole se predstavijo na informativnih dnevih.

Žiga in Rok, ki smo ju omenili na začetku, z izbiro šole očitno nimata težav. Pia se bo morala kmalu odločiti, kam se bo vpisala. Ani pa priporočamo, da šole ne izbira glede na to, katera je najlažja, ampak naj ima v mislih predvsem, kakšne nadaljnje možnosti ji bo ta šola dala.

V življenju po navadi ne opravljamo samo enega poklica. Ne glede na izobrazbo – torej končano šolo – jih lahko zamenjamo več.

Veliko uspeha vam želimo!

Mnenja bralcev

Hej Minka Malinka ! Če se nemoraš odločiti, ti predlagam da malo pobrskaš po internetu, mogče povprašaš šošolce, kam gredo oni in se malo ozreš okoli sebe . Pravi poklic, najdeš lahko tudi s tem, kar rada počneš. Iz vsakega hobija, se lahko najde tudi poklic (npr. risanje- umetnik, pisanje- pisatelj, Igranje klavirja- učitelj klavirja...) . A seveda rabiš hobi jemati resno.

Hermione 10

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(380)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(88)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

V KINO

Policaj najde na cesti pingvina. Gre do šefa in vpraša, kaj naj z njim. "Pelji ga v živalski vrt," mu reče šef. Po službi šef vidi policista s pingvinom. Pa ga vpraša: "Ga nisi peljal v ZOO?" Policist reče: "Tam sva že bila zdaj ga peljem v kino."
Veko, 12