Nova številka
April 2021


Izid: 2. 4. 2021

Kako veš, če je vate?

Ti & jaz

Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Z eno besedo: težko. Razen če svojo simpatijo kar naravnost vprašaš, kaj čuti do tebe. Ampak tudi takrat tvegaš, da se ti bo zlagala, ker ji je nerodno ali jo je strah, da jo bodo zafrkavali. Zato vsem, ki se sprašujete, ali imate kaj šans, preostane le ugibanje – ali pravo detektivsko delo, ki zahteva natančno oko, ostro uho, spretno postavljanje vprašanj in dobre zveze.

Opazujte
Najprej skrbno opazujte, kako se vaša simpatija vede. Vas obravnava enako kot druge fante in punce? Šteje oboje, nadpovprečna prijaznost in pretirano nagajanje. Nekaterim je namreč tako nerodno, če jim je kdo všeč, da nimajo pojma, kaj bi s tem drugega, kot da težijo. Čeprav zmeraj obstaja možnost, da je nekdo pač samo neotesan (včasih se žal zaljubimo tudi v takšne), zgodbe o fantkih, ki tiste punčke, ki so jim pri srcu, vlečejo za kitke, še zdaleč niso mit. (Če je nekdo do vas zelooo prijazen, pa je po mojem vredno tvegati tudi z neposrednim vprašanjem, ker je najbrž dovolj zrel, da se bo nanj ustrezno odzval: iskreno in spoštljivo.)

Opazujte – 2.
Opazujte še, ali vaša simpatija zardi, ko se pogovarja z vami, ali je videti živčna, umika pogled, jeclja, blebeta oziroma ob vas povsem obmolkne. Če se tako vede v vsaki družbi, si s tem podatkom žal ne morete pomagati. Toda če ste edini, ob komer ji je nerodno, ste na dobri poti do spoznanja, da je naklonjenost obojestranska. (Seveda pod pogojem, da niste vi tisti, ki ji nagaja, in se umika zato, ker se vas boji.)

Spremljajte
Med karanteno so osebni stiki žal onemogočeni, zato si je pametno pomagati tudi s spletom. Spremljajte, kaj vaša simpatija počne na družabnih omrežjih, kaj objavlja, s kom si dopisuje, ali odgovarja na vaša sporočila in komentarje, ali všečka vaše objave … In jasno, ne pozabite vi všečkati njenih. (Samo ne pretiravajte. Če jo boste vsak dan zasipali s tono sporočil, se vas bo vsak pameten človek ustrašil in vas blokiral. Eni temu rečejo tudi zalezovanje.)

Klepetajte
Prijatelji so odličen vir informacij. Prvič zato, ker dva para oči in ušes vidita oziroma slišita več kot eden (še posebej, ker je drugi par običajno objektivnejši). In drugič zato, ker lahko prijatelji opravijo nekaj dodatnega detektivskega dela. Laže recimo prijatelj vpraša: »Kakšen se ti zdi ta in ta?«, kot mi rečemo: »Ej, a sem ti jaz kaj všeč?« Lahko pa tudi vaš prijatelj vpraša prijatelja vaše simpatije po njenih srčnih zadevah in … ah, to je potem že prava mešanica detektivke in ljubezenskih spletk. Ampak hej, marsikdaj deluje! (Če seveda nima prijatelj kakšnih svojih interesov in … jap, lahko se res zaplete. Previdno torej, komu zaupate!)

Vrzite vabo
Kdor je spreten v komunikaciji, pa lahko poskusi v pogovoru s simpatijo tu in tam vreči kako vabo. To so vabila, »kljuke«, na katere se bo sogovornik pustil ujeti ali pa se jim bo izognil. Na primer: »Zadnjič sem videla, da si sprehajal psa. Ful imam rada živali, lahko bi šla kdaj skupaj« ali »Zdaj veliko klepetam po spletu, boš mogoče ob šestih tudi ti gor?« Toda pozor: mogoče se bo vam kaj zdelo kot vaba, vaši simpatiji se pa niti sanjalo ne bo, da imate kaj za bregom – zato vsake zavrnitve ne smete jemati kot absoluten ne. (In upoštevajte, da kdaj kdo resnično nima časa.)

Obojestranskost
Pa še tole: zmeraj laže priznamo svoja čustva, če domnevamo, da bodo dobro sprejeta. To pomeni, da je precej bolj verjetno, da vam bo nekdo pokazal, da ste mu všeč, če boste do njega prijazni, razumevajoči in pozorni.

P.S.: In če boste pri svojem detektivskem delu ugotovili, da simpatiji niste všeč ali da ji je všeč nekdo drug … ponosno dvignite glavo in si čestitajte, ker ste bili dovolj pogumni, da ste sploh poizvedovali. Čeprav boste žalostni, verjemite, da ni razloga za obup, ker se nekoč vsakomur nasmehne sreča.

Objavljeno v decembrski številki Pila 2020.

Vprašanje

Šola na daljavo je ...
V bistvu super!
(260)
Šola kot šola, vseeno mi je.
(176)
Zanič, hočem nazaj v šolo!
(375)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Bepop - Daj se nasmej
BQL - Budala
Klara Jazbec - Največ
Nina Pušlar - Ujemi ritem
Jan Plestenjak - Meni dobro je

Tuja
Ava Max - Kings & Queens
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - So am I
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Nove zmage
5. Jan Plestenjak: Meni dobro je
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Maraaya: Obujem nove čevlje
9. Nika Zorjan: Zate dovolj
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Ava Max: Kings & Queens
4. Billie Eilish & Rosalia: Lo Vas A Olvidar
5. Ed Sheeran: Afterglow
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
9. Selena Gomez: De Una Vez
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 2. 4. 2021

Družina dreves

V šoli se pogovarjajo o družinah. Učiteljica reče Boru: "Bor, opiši svojo družino." Bor reče: "Moja družina spada v družino dreves." "Ja, kako pa to misliš?" vpraša učiteljica. "No, meni je ime Bor, moji mami je ime Jelka, mojemu očiju pa Gaber!" odvrne Bor.
Birdy, 13 let