snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021


Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Zakaj si pa ti tako žalosten/na?

Ti & jaz

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Isabela Šarec Tobias, Anja Horvat in Nika Česen

Skupina sošolcev med glavnim odmorom sedi v zadnji klopi. Vsi se smejijo in klepetajo o prigodah s pouka. Le Tina sedi ob strani, čisto tiho, brez zanimanja za šale sošolcev. Razmišlja, kako bi šla najraje nazaj domov v svojo posteljo. »Zakaj si pa ti tako žalostna?« se oglasi eden od prijateljev.

Povsem normalno je, da se kdaj počutimo žalostno, brez motivacije in imamo občutek, da je vse narobe. Vendar ti občutki po navadi hitro minejo in kmalu se počutimo bolje. Če pa opazimo, da težave trajajo skupaj več kot 14 dni, moramo vedeti, da to ni normalno stanje. Takrat govorimo o depresiji, ki je duševna motnja, s katero se sreča veliko ljudi. Ker je odraščanje polno novosti in izzivov, ni prav nič presenetljivega, da se lahko prav v tem obdobju depresija pojavi prvič. Dobro je, da v takem položaju veš, kako pomagati sam/a sebi ali drugemu in kam se obrniti po pomoč.

KAKO PREPOZNAMO DEPRESIJO?
Depresijo lahko potrdijo le za to usposobljeni strokovnjaki, vseeno pa je pomembno, da smo pozorni, če pri sebi, družinskemu članu ali prijatelju opazimo spremembe v razpoloženju, volji, osebnosti in vedenju, saj so vse to lahko kazalniki depresije. Prepoznamo jo tudi po neobvladljivi žalosti, brezvoljnosti in osamljenosti ter po izgubi zanimanja in veselja za druženje s prijatelji, hobije in šolo. Nekateri drugi znaki so tudi zmanjšan apetit ali prenajedanje, nespečnost ali neobičajna zaspanost ter razdražljivost. 

ZAKAJ SE POJAVI?
Gre za motnjo v delovanju možganov, ki  je v večini primerov ozdravljiva. Lahko je dedno pogojena, zaradi česar se v posameznih družinah pojavlja pogosteje kakor v drugih. Vzroki so lahko tudi težko otroštvo, neprimerne razmere doma, slaba samopodoba, težave v šoli ali pri odnosih z vrstniki. Včasih pa je posledica stresnega dogodka, kot je smrt družinskega člana. Lahko se zgodi, da točnega vzroka ne najdemo.

VSAK LAHKO ZBOLI ZA DEPRESIJO
Depresija ni znak šibkega značaja, ampak je bolezen. Okoli 3 odstotke otrok med 4. in 17. letom se srečuje z depresijo. Tudi marsikateri zvezdniki so se vsaj enkrat v življenju spopadli z depresijo. Med drugim tudi pevke Katy Perry, Lady Gaga in Demi Lovato.

KAKO SI LAHKO POMAGAM?

 • Vzemi list papirja in piši o svojih čustvih in težavah. Če ti ni do pisanja, lahko svoja čustva tudi narišeš. 
 • Vodi dnevnik svojega razpoloženja.
 • Pojdi na sprehod in se ob tem osredotoči na svoje dihanje ter stvari, ki jih čutiš, vidiš, slišiš ... Na spletu si preberi o tehniki, ki se ji reče čuječnost. Ta ti bo še posebej prišla prav, če imaš tudi težave z anksioznostjo. 
 • Privošči si prijetno kopel ali vročo prho, saj voda dokazano sprošča stres.
 • Zamisli si nov projekt ali hobi. Nič ni narobe, če poskusiš več stvari.
 • Vsak dan pred spanjem si reci:  »Odpustim si za vse stvari, ki bi jih danes moral/a narediti drugače. Jutri je nov dan, z njim pa prihajajo nove priložnosti.«
 • Spoštuj se in se sprejemaj takšnega, takšno, kakršen, kakršna si. Zavedaj se svoje edinstvenosti in enkratnosti.

KAM PO POMOČ?
Lahko se zgodi, da ti nobena izmed navedenih tehnik ne vrne energije in volje, saj ti je težko, in to je normalno. A ne obupaj! Če se počutiš še tako slabo, verjemi, z malo pomoči je lahko bolje. Poiskati pomoč je na poti okrevanja najtežji in mogoče celo najpomembnejši korak.

Pogovoriš se lahko s starši, s prijateljem/ico, z učiteljem, s psihologom ali socialnim delavcem na šoli, z osebnim zdravnikom ali z družinskim zdravnikom na sistematskem pregledu.

Telefonske linije, ki so ti na voljo:

 • TOM, telefon otrok in mladostnikov – 01 116 111
 • Klic v duševni stiski – 01 520 99 00
 • Brezplačni zaupni telefon Samarijan in Sopotnik – 01 116 123

Spletne strani, na katere se lahko obrneš:

 • DAM – Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, 
 • To sem jaz in
 • Over.Net.

Obisk psihiatra ali psihoterapevta  – zmotno je mišljenje, da psihiatra obiskujejo le duševno najbolj bolni ljudje. V resnici se ogromno ljudi pride le pogovarjat o stvareh, ki jih ne morejo zaupati nikomur drugemu. Nikar naj te ne bo sram. Obisk psihiatra je odlična odločitev.

(Priporočamo knjigo Ko nič več ni važno)

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(380)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(88)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

TUJI JEZIKI

Pride Francoz z letalom v Slovenijo pa ne ve, kje je. Pa prideta mož in žena mimo z avtom pa Francoz reče: "bonne journée! où mène ce chemin?" pa se mož in žena začudeno pogledata in Francoz spet reče: "Schönen Tag! Wohin führt dieser Weg?" Mož ga začne začudeno gledati kot da je iz Marsa. Pa Francoz spet reče: "hello! where does this path lead?" mož in žena se začudeno pogledata, Francoz pa gre. Pa žena reče: "Več jezkov bi se mogla naučiti!" Mož ji odvrne: "Saj si videla tega. Znal je več jezikov, pa mu je kateri koristil???"
Sadje, uh ful preveč