snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Zakaj si pa ti tako žalosten/na?

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Isabela Šarec Tobias, Anja Horvat in Nika Česen

Skupina sošolcev med glavnim odmorom sedi v zadnji klopi. Vsi se smejijo in klepetajo o prigodah s pouka. Le Tina sedi ob strani, čisto tiho, brez zanimanja za šale sošolcev. Razmišlja, kako bi šla najraje nazaj domov v svojo posteljo. »Zakaj si pa ti tako žalostna?« se oglasi eden od prijateljev.

Povsem normalno je, da se kdaj počutimo žalostno, brez motivacije in imamo občutek, da je vse narobe. Vendar ti občutki po navadi hitro minejo in kmalu se počutimo bolje. Če pa opazimo, da težave trajajo skupaj več kot 14 dni, moramo vedeti, da to ni normalno stanje. Takrat govorimo o depresiji, ki je duševna motnja, s katero se sreča veliko ljudi. Ker je odraščanje polno novosti in izzivov, ni prav nič presenetljivega, da se lahko prav v tem obdobju depresija pojavi prvič. Dobro je, da v takem položaju veš, kako pomagati sam/a sebi ali drugemu in kam se obrniti po pomoč.

KAKO PREPOZNAMO DEPRESIJO?
Depresijo lahko potrdijo le za to usposobljeni strokovnjaki, vseeno pa je pomembno, da smo pozorni, če pri sebi, družinskemu članu ali prijatelju opazimo spremembe v razpoloženju, volji, osebnosti in vedenju, saj so vse to lahko kazalniki depresije. Prepoznamo jo tudi po neobvladljivi žalosti, brezvoljnosti in osamljenosti ter po izgubi zanimanja in veselja za druženje s prijatelji, hobije in šolo. Nekateri drugi znaki so tudi zmanjšan apetit ali prenajedanje, nespečnost ali neobičajna zaspanost ter razdražljivost. 

ZAKAJ SE POJAVI?
Gre za motnjo v delovanju možganov, ki  je v večini primerov ozdravljiva. Lahko je dedno pogojena, zaradi česar se v posameznih družinah pojavlja pogosteje kakor v drugih. Vzroki so lahko tudi težko otroštvo, neprimerne razmere doma, slaba samopodoba, težave v šoli ali pri odnosih z vrstniki. Včasih pa je posledica stresnega dogodka, kot je smrt družinskega člana. Lahko se zgodi, da točnega vzroka ne najdemo.

VSAK LAHKO ZBOLI ZA DEPRESIJO
Depresija ni znak šibkega značaja, ampak je bolezen. Okoli 3 odstotke otrok med 4. in 17. letom se srečuje z depresijo. Tudi marsikateri zvezdniki so se vsaj enkrat v življenju spopadli z depresijo. Med drugim tudi pevke Katy Perry, Lady Gaga in Demi Lovato.

KAKO SI LAHKO POMAGAM?

  • Vzemi list papirja in piši o svojih čustvih in težavah. Če ti ni do pisanja, lahko svoja čustva tudi narišeš. 
  • Vodi dnevnik svojega razpoloženja.
  • Pojdi na sprehod in se ob tem osredotoči na svoje dihanje ter stvari, ki jih čutiš, vidiš, slišiš ... Na spletu si preberi o tehniki, ki se ji reče čuječnost. Ta ti bo še posebej prišla prav, če imaš tudi težave z anksioznostjo. 
  • Privošči si prijetno kopel ali vročo prho, saj voda dokazano sprošča stres.
  • Zamisli si nov projekt ali hobi. Nič ni narobe, če poskusiš več stvari.
  • Vsak dan pred spanjem si reci:  »Odpustim si za vse stvari, ki bi jih danes moral/a narediti drugače. Jutri je nov dan, z njim pa prihajajo nove priložnosti.«
  • Spoštuj se in se sprejemaj takšnega, takšno, kakršen, kakršna si. Zavedaj se svoje edinstvenosti in enkratnosti.

KAM PO POMOČ?
Lahko se zgodi, da ti nobena izmed navedenih tehnik ne vrne energije in volje, saj ti je težko, in to je normalno. A ne obupaj! Če se počutiš še tako slabo, verjemi, z malo pomoči je lahko bolje. Poiskati pomoč je na poti okrevanja najtežji in mogoče celo najpomembnejši korak.

Pogovoriš se lahko s starši, s prijateljem/ico, z učiteljem, s psihologom ali socialnim delavcem na šoli, z osebnim zdravnikom ali z družinskim zdravnikom na sistematskem pregledu.

Telefonske linije, ki so ti na voljo:

  • TOM, telefon otrok in mladostnikov – 01 116 111
  • Klic v duševni stiski – 01 520 99 00
  • Brezplačni zaupni telefon Samarijan in Sopotnik – 01 116 123

Spletne strani, na katere se lahko obrneš:

  • DAM – Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, 
  • To sem jaz in
  • Over.Net.

Obisk psihiatra ali psihoterapevta  – zmotno je mišljenje, da psihiatra obiskujejo le duševno najbolj bolni ljudje. V resnici se ogromno ljudi pride le pogovarjat o stvareh, ki jih ne morejo zaupati nikomur drugemu. Nikar naj te ne bo sram. Obisk psihiatra je odlična odločitev.

(Priporočamo knjigo Ko nič več ni važno)

13-letna Na tesnem nam je pisala:

"Hej, imam en problem, v bistvu kar velik. Ves čas sem tesnobna. Tudi kadar sem srečna, čutim tesnobnost. Zaradi tega sem velikokrat slabe volje in tečna ali pa prestrašena in res bi bila vesela pomoči, nasveta. Česarkoli."

13-letna Na tesnem nam je pisala:
"Hej, imam en problem, v bistvu kar velik. Ves čas sem tesnobna. Tudi kadar sem srečna, čutim tesnobnost. Zaradi tega sem velikokrat slabe volje in tečna ali pa prestrašena in res bi bila vesela pomoči, nasveta. Česarkoli."

Se tudi vam dogaja, da občutite tesnobo? Poznate koga v vaši bližnji okolici, ki ima podobne težave? Kako si pomagate? Kako lahko pomagate drugemu?

Mnenja pilovk in pilovcev

Imam en nasvet. Svetujem ti da se čim bolj sprostiš npr. kakšna joga..

Mojca😁 11

Draga Na tesnem! Naj povem, to se dogaja tudi meni, a zdaj sem ugotovila, kako to premagati. Z veseljem ti povem. No, skušaj se čim bolj umiriti, preberi kakšno knjigo, pojdi gledat kak film ali podobno. Mogoče zdaj, ko je ravno božični čas, delat kake okraske, zraven pa lahko poslušaš kako lepo glasbo (zraven lahko tudi poješ) oživi se v delo, ki ga opravljaš in tako boš (vsaj upam), brez skrbi odpravila vse težave. Upam, da sem ti kaj pomagala ;) :)

MusicGirl 10 let

To se ti verjetno dogaja zaradi skrbi, seveda pa je lahko tudi vznemirjenje. Lahko, da se v svojem okolju počutiš ogroženo, neprijetno, ne varno... To se mi velikokrat dogaja in sama sem se mogla spopasti s tem. Začni razmišljati na lepe stvari, na stvari, ki te zanimajo. Ni treba, da se ves čas samo sekiraš, ker je brez veze. Najdi nov hobi, jaz, na primer, sem zdaj začela malo bolj raziskovati skrivnostne potope ladij. Upam, da sem pomagala.

Tesnobka 14

Poskusi se pogovoriti z nekom ki ti je blizu npr. z domačimi, povej jim kaj te muči in se o tem pogovori. Upam da sem ti kaj pomagal .

Artemis Fowl fan11 11

Živjo, tudi meni se sploh v teh časih to pogosto dogaja. Zelo pogrešam svoje prijatelje in vrstnike. Tolažim se z glasbo, pomaga pa tudi, če greš na sprehod in razmisliš o vsem skupaj. Včasih se pogovorim z mami in nato mi je lažje. Upam, da sem ti pomagala.

FanBTS 13

Oj! Najprej ugotovi od kje izvira tvoja tesnoba. Te je česa strah? Ti je kaj res neprijetno? Pogrešaš prijatelje in sorodnike? Želiš da se ta krona čim prej konča? O svojih občutkih se z nekom pogovori. Npr. s sestro, mamo, svetovalno delovko, prijateljico. Po pogovoru se boš počutila bolje. Da se razvedriš v tistih temnih trenutkih, poslušaj svojo najljubšo glasbo, pleši, igraj kakšen instrument, kar te najbolj pomirja. Pojdi na sprehod. Vem da je zdaj to zaradi korone težko, če si v mestu. Ampak verjemi vse te korone bo enkrat konec...

Ocean 12

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(27)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(155)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(29)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Zgodovina

Janezek se pogovarja s svojim prijateljem pa mu reče:,,Ves kaj sem razmišljal?” Prijatelj vpraša: kaj? Janezek: Se spomniš kako se pri zgodovini učimo o tem kako so včasih pisali v risbah. In ves da je res da se zgodovina ponavlja saj danes delamo enako😂😌👍😉🤨😎🥵🥶

Ema❤️, 11 let in pol