Naslednji Pil izide 5. marca

Nova številka
Februar 2021


Izid: 5. 2. 2021

SLADKORČKIN BLOG 14. del

1
Ojla:clap: Danes bomo bolje spoznali našo državo:sparkling_heart: ter pogledali Vse, kar morate vedeti v zvezi s koronavirusom v Sloveniji:innocent:
Preberi si tole: https://www.slovenia.info/sl/potovalni-nacrt/spoznajte-slovenijo

Lahko pa si prebereš tukaj.


V osrčju Evrope
Tam, kjer se Alpe srečajo s Sredozemljem in Panonska nižina s kraškim svetom, leži Slovenija. Majhna zelena država se razprostira na 20.273 km² površine. Spada med države z izjemnim številom vrhunskih športnikov in bogatim kulturnim ustvarjanjem. V Sloveniji ni težko primerjati vrednosti posameznih dobrin in storitev, saj so izražene v eni izmed najpomembnejših svetovnih valut – v evrih.

V številkah
Število prebivalcev: 2.100.123 (7, 2020)
Lega: Slovenija je srednjeevropska država.
Površina: 20.273 km2
Ureditev: Slovenija je demokratična republika, ki temelji na načelu razdelitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno.
Glavno mesto: Ljubljana, 294.113 prebivalcev (7, 2019).
Predsednik republike: Borut Pahor
Predsednik vlade: Janez Janša
Predsednik državnega zbora: Igor Zorčič
Mednarodne povezave: Slovenija je od 1.5.2004 članica Evropske unije, od 7.4.2004 pa članica zveze Nato. Je članica tudi številnih drugih mednarodnih organizacij.
Upravna razdelitev: 58 upravnih enot , 212 občin.
Druga večja mesta: Maribor, Kranj, Celje, Koper, Novo mesto, Velenje, Murska Sobota.
Uradni jezik: slovenščina, na narodnostno mešanih območjih tudi madžarščina in italijanščina
Religija: Večina prebivalstva je rimskokatoliške veroizpovedi; v Sloveniji pa je tudi štirideset drugih verskih skupnosti, ki so uradno registrirale svojo dejavnost
Denarna enota: evro (EUR), velja od 1.1.2007.
BDP na prebivalca EUR: 23.165 € (2019)
Stopnja registrirane brezposelnosti: 9,1 % (8, 2020)
Povprečna starost prebivalca: 43,4 let
Pričakovana življenjska doba: moški 78 let, ženska 84 let
Povprečno število otrok, ki jih rodi ženska: 1,6 (2019)
Podnebje: alpsko, panonsko, sredozemsko
Čas: srednjeevropski čas, GMT + 1, poletni GMT + 2
Povprečne temperature: julij 21°C, januar 0°C
Električna napetost: 230 V
Merske enote: metrične - metri, kilometri, grami, kilogrami. Temperature so izražene v stopinjah Celzija
Dolžina meja: z Avstrijo 330 km, z Italijo 280 km, z Madžarsko 102km in s Hrvaško 670 km; skupaj 1.382 km
Dolžina obale: 46,6 km
Najvišji vrh: Triglav, 2.864 m
Geometrično središče Slovenije: Vače
Povprečna nadmorska višina: 556,8 m
Univerze: v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem.


Več zanimivih podatkov na spletnih straneh Statističnega urada RS.

Slovenija: zelena atrakcija
Pokrajinsko raznolika Slovenija je sama po sebi privlačna znamenitost. Zavezanost k zelenemu in trajnostnemu razvoju ji je kot prvi državi na svetu prinesla naziv zelene turistične destinacije. In ne le to, vedno bolj vzbuja pozornost vodilnih svetovnih turističnih medijev, ki vedno pogosteje uvrščajo njene največje bisere na svoje sezname top destinacij. Čeprav boste na skorajda vsakem koraku naleteli na osupljive zaklade narave in kulture, vam predstavljamo nekaj največjih draguljev, ki jih morate dodati na svoj potovalni seznam.


Bled - podoba raja pod Alpami
Bled in Blejsko jezero z edinim naravnim otokom v Sloveniji že stoletja privlačita iskalce posebne lepote. Na otok s cerkvijo, katere zvon je poseben poklon ljubezni, vozijo tradicionalni čolni – pletne. Najlepši razgled na jezero z otokom in alpske vrhove okoli njega ponuja grad na pečini nad jezerom. Lepoto Bleda sta opazila tudi medijska velikana Lonely Planet in Daily

Mail, ki sta ga uvrstila med top 10 destinacij na svetu!
Povezava do Bleda: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fmedia.tacdn.com%2Fmedia%2Fattractions-splice-spp-674x446%2F07%2F17%2F36%2F70.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.viator.com%2Ftours%2FKoper%2FLake-Bled-and-Ljubljana-Tour-from-Koper%2Fd4170-24363P1&tbnid=ycyhxDLBgl3ZlM&vet=12ahUKEwiA4IfS8f_uAhWCNuwKHbCPDPgQMygAegUIARClAQ..i&docid=q435dSWT666dxM&w=669&h=446&itg=1&q=Bled&safe=active&ved=2ahUKEwiA4IfS8f_uAhWCNuwKHbCPDPgQMygAegUIARClAQPostojnska jama - najbolj obiskan svet podzemnih čudes
Postojnska jama velja za najbolj obiskano turistično jamo na svetu in to ne zaman. Podzemni vlak vas po prvi jamski železnici na svetu zapelje v notranjost jame, med tisočletne kapnike, skozi velike dvorane in mimo skritih rovov. 24 kilometrov dolga Postojnska jama je kraj, kjer se v živo lahko srečate z »zmajevimi mladiči« in kjer se izlegajo neverjetne živali: človeške ribice. V bližini jame se nahaja Predjamski grad, največji jamski grad na svetu, kjer živi legenda o neustrašnem roparskem vitezu Erazmu Predjamskem.

Povezava do Postojnske jame:https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.postojnska-jama.eu%2Fassets%2FUploads%2Fimages%2FPJ-2018-Adrenalinski-ogledi-paralaks-1.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.postojnska-jama.eu%2Fsl%2Fatrakcije-v-parku%2Fadrenalinski-ogledi%2F&tbnid=0kBbBTRufzbDHM&vet=12ahUKEwirxbPt8f_uAhUaOuwKHYoMA9YQMygFegUIARCwAQ..i&docid=-vfi28Keo5d4JM&w=1920&h=1080&q=Postojnska%20jama&safe=active&ved=2ahUKEwirxbPt8f_uAhUaOuwKHYoMA9YQMygFegUIARCwAQ


Piran - Slana presenečenja Mediterana
Piranske soline, kjer še danes po starih postopkih nastajata tako sol kot vrhunski solni cvet, so bile vir razcveta Pirana – najlepšega mesta ob slovenski morski obali. Slikovito srednjeveško mesto, v celoti zavarovano kot kulturnozgodovinski spomenik, se stika z dvema krajinskima parkoma. V enem od njih preseneti tudi najvišji klif Jadranskega morja.

Povezava do Pirana:https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.piran.si%2FDatoteke%2FNaslovneSlike%2Fcropped_piran4903.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.piran.si%2F&tbnid=-prDznPZJXNu_M&vet=12ahUKEwjOz4-U8v_uAhWNvKQKHSo7ALAQMygBegUIARClAQ..i&docid=pvAPv6wPZQphSM&w=1920&h=450&q=Piran&safe=active&ved=2ahUKEwjOz4-U8v_uAhWNvKQKHSo7ALAQMygBegUIARClAQ


Velika Planina – potovanje v »živo« pastirsko tradicijo
Ob koncu pomladi na Veliki planini zažvenketajo kravji zvonci, ki naznanjajo prihod pastirjev. Pravljična planota z enim od največjih pastirskih naselij v Evropi vas vabi, da spoznate zanimivo življenje na planini in se okrepčate z mlečnimi dobrotami, ki jih pripravljajo za vas. Privoščite si sprehod med zelenicami, daljši pohod po planini ali gorsko kolesarsko turo.

Meni je Velika Planina zelo všeč. Z družino smo že hodili tja. Starša sta celo prespala v koči:wink:
Povezava do Velike Planine:https://www.google.com/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.velikaplanina.si%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F06%2FVelika_planina-Pastirsko4_w1200.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.velikaplanina.si%2Faktivnosti%2Fpoletne%2Fsprehodi-pohodnistvo%2F&tbnid=3_TMSzXTiYOu7M&vet=12ahUKEwji2-LL8v_uAhXGgaQKHS89DMoQMygDegUIARCqAQ..i&docid=Xs0m-gy4XGUp6M&w=1200&h=801&q=Velika%20Planina&safe=active&ved=2ahUKEwji2-LL8v_uAhXGgaQKHS89DMoQMygDegUIARCqAQ


To si lahko pogledate tudi na tej spletni strani:gift_heart: https://www.slovenia.info/sl/destinacije/znamenitosti


2.Vse, kar morate vedeti v zvezi s koronavirusom v Sloveniji:innocent:

Zdravje nam je na prvem mestu
Situacija glede novih primerov nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) se iz dneva v dan spreminja, zato je spremljanje aktualnih informacij in hitro ukrepanje v zvezi s širjenjem bolezni ključnega pomena, da ostanemo zdravi.

V Sloveniji je v času epidemije potrebno dosledno upoštevati preventivne ukrepe in higienska priporočila za preprečevanje širjenja bolezni.

Tu lahko najdete aktualne informacije, kakšno je stanje pri prehajanju državnih meja, katere so preventivne smernice v turistično-gostinski dejavnosti ob obisku javnih prostorov, javnem prevozu …


Kdaj in kako čez državno mejo?
Pred načrtovanjem prihoda v Slovenijo se pozanimajte o aktualnem stanju in ukrepih na mejah. Veljajo določene omejitve za večino obiskovalcev, so pa tudi določene izjeme. Med drugim velja naslednje:

V Slovenijo je vstop brez omejitev in karantene možen iz držav, ki so na zelenem in oranžnem seznamu za prehajanje meje brez omejitev.
Osebe, ki prihajajo iz držav ali območij, ki so na rdečem seznamu, morajo v 10-dnevno karanteno, razen, če predložijo negativen izvid testa na COVID-19, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, če predložijo dokazilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelem COVID-19.

To si lahko pogledaš tudi na tejle spletni strani:kissing_heart:
https://www.slovenia.info/sl/potovalni-nacrt/vse-kar-morate-vedeti-za-zdrave-in-varne-pocitnice-v-sloveniji

Ojla to je bil 14.del mojega blogca:innocent: Upam da vam je bil všeč:blush:
Lepo se imejte in ostanite zdravi:hugging::hugging::hugging::gift_heart::sparkling_heart:
Lp Sladkorček:sparkling_heart::sparkling_heart:
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Si že povabil/a kakšnega prijatelja na Pilovo spletno stran?
Seveda.
(447)
Ne še.
(453)
Bom zdaj!
(81)

Priljubljene objave

I love book
25
 

꧁༺𝓡𝓸𝓼𝓮༻꧂
7
 

Sunshine twins<3
8
 

pilovka99
5
 

Oglas

Zadnji odgovori

Gaja (Tara) Kruh je odgovoril/a na
npr odgovor narediš tako: par A, prva povezava! par ...
 

Osebica je odgovoril/a na
Oh, oprosti, popolnoma sem pozabila... naloge ...
 

Osebica je odgovoril/a na
Ta zgodba je super!!!!!!!! Prebrala sem vse ...
 

Revija PIL je odgovoril/a na
Petega!
 

Revija PIL je odgovoril/a na
April je odgovorila res dobro!
 

Revija PIL je odgovoril/a na
Ja ampak saj potem aplikacija nima ravno ...
 

Revija PIL je odgovoril/a na
Kot neka soba, ki je spredaj pred ostalimi ...
 

Revija PIL je odgovoril/a na
Za naročnike ne tekmujemo in lahko zaenkrat ...
 

Revija PIL je odgovoril/a na
Avatarje dodajamo počasi, glede na ilustracije ...
 

Revija PIL je odgovoril/a na
Morda lahko sobe res hitreje zapremo :)
 

Nekdo je odgovoril/a na
glasujem za #:dog2::heart:
 

Pilovka 1 je odgovoril/a na
A-M-A-Z-I-N-G
 

Pomagam rada je odgovoril/a na
https://slv.mainstreetartisans.com/4073091-how-to-draw-a-raspberry-with-a-pencil
 

Pomagam rada je odgovoril/a na
Rumena Somthing just like this Nimam kvečemu ...
 

Osebica je odgovoril/a na
Če vam je všeč, bi bila vesela kakšnega :heart: ...