Naslednji Pil izide 7. maja

Nova številka
April 2021


Izid: 2. 4. 2021

Žigan Kranjčan

Intervju

Fotografija: osebni arhiv
Besedilo: Tadeja Pungerčar in Eva Lederer

Ste se kdaj spraševali, ali boste za vedno to, kar ste že danes? Boste morda čez nekaj let popolnoma drugačna oseba? Bo vaš videz popolnoma drugačen? Boste podobni svojim staršem? Boste živeli v Sloveniji? Govorili isti jezik? Bili obkroženi z istimi prijatelji in znanci? Poslušali isto glasbo? Boste morda spremenili stil oblačenja? Morda celo zamenjali ime? Ali spol? To, kar smo, od koder prihajamo, jezik, ki ga govorimo, naš videz, naša zanimanja, izobrazba ... vse to sestavlja našo identiteto. Z nekaj od tega se rodimo, nekaj lahko izberemo sami. Nekaterih stvari ne moremo spremeniti nikoli. Ali nekoliko težje. Druge zlahka. Vse kar smo bili, kar smo, izkušnje, spoznanja, svet, v katerem živimo, vpliva na to, kdo bomo.

Žigan Krajnčan, s katerim smo se pogovarjali, je plesalec, koreograf, performer in še marsikaj. Ustvarjalnost je pomemben del njegovega življenja; v osnovni šoli je igral violino, izobraževanje je nadaljeval na srednji šoli za sodobni ples, danes je prejemnik številnih nagrad za svoje plesne vloge. Zaupal nam je, kako se je njegova identiteta spreminjala skozi čas.

Kaj si kot otrok želel postati v prihodnosti?
Ko sem bil mlajši, sem najprej želel postati glasbenik. Ko sem bil star štiri leta, sem začel igrati violino. Potem pa sta me starša nekega dne peljala v gledališče in takoj sem se zaljubil v igro. Kmalu po tem sem igral v muzikalu Moje pesmi, moje sanje in bil sem popolnoma navdušen, saj sem na odru lahko naenkrat igral, pel in se gibal oziroma plesal. Po tej izkušnji sem si še dolgo želel, da bi postal igralec v muzikalu.

Kateri so bili tvoji hobiji?
Treniral sem lokostrelstvo, pel v otroških, mladinskih pevskih zborih, nekaj časa sem treniral rokomet in košarko.

Katere jezike si govoril?
Govoril sem samo slovenski jezik.

Kakšna oblačila si najraje nosil?
Oblačil sem se pač v to, kar je bilo v omari. Sam še nisem imel svojega stila oblačenja, tako da sem nosil, kar je kupila mama. Takrat je bil moj najljubši outfit kavbojke in dolga majica, čez njo pa kratka majica.

Žigan Krajnčan bo nastopil tudi na letošnjem Ljubljanskem festivalu kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, kjer bomo na mnogih prireditvah lahko preizpraševali svojo identiteto. Kdo smo bili, smo oziroma bi želeli biti? Kaj vse vpliva na našo identiteto? Kako se nam skozi čas lahko spreminja?

Na letošnjem festivalu si bomo lahko ogledali zanimive gledališke, plesne, glasbene in filmske prireditve in na mnogih delavnicah preverili, kako ustvarjalni smo.

V gledališki predstavi Alica, potovanje v sanje bomo skozi zajčjo luknjo (labirint) vstopili v Čudežno deželo in sami postali Alica. Na plesnem dogodku Plesni korak (Happy Manif) se bomo s pomočjo slušalk in zvočnega posnetka podali na gibalno interaktivno raziskovanje in tudi sami postali izvajalci. Preko Učenca plesnega modreca pa se bomo spoznali z različnimi urbanimi plesnimi kulturami in se v plesnih korakih, ki nam jih bodo predstavili udeleženci, lahko preizkusili tudi sami. Lastnim ritmom se bomo lahko predali tudi na koncertu glasbene skupine Koala Voice, ki ustvarja vesel, brezskrben disco punk, prepojen z nalezljivimi rifi in melodijami. Ljubitelji filma bomo vstopili v svet animacije s filmom Prinčevo potovanje, v igranem filmu Rocca spreminja svet pa bomo spoznali prav posebno dekle Rocco, ki je neustrašna, iznajdljiva, navihana in vedno pripravljena priskočiti na pomoč. Ljubitelji slovenskega filma pa bomo uživali v večni klasiki Ne joči, Peter. Udeležili se bomo lahko številnih ustvarjalnih, likovnih, fotografskih, raziskovalnih, interaktivnih delavnic, na katerih bomo odkrivali svojo ustvarjalno žilico, radovedno vstopali v nove svetove in brusili svoje veščine. Predvsem pa na kulturnih in umetniških festivalskih dogodkih spoznavali sebe, sklepali nova prijateljstva, se družili in veselili.

 Festival Bobri bo predvidoma potekal med 3. in 15. majem. Več informacij o programu in terminih bo dostopnih na spletni strani www.bobri.si.

Vprašanje

Šola na daljavo je ...
V bistvu super!
(382)
Šola kot šola, vseeno mi je.
(259)
Zanič, hočem nazaj v šolo!
(603)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Bepop - Daj se nasmej
BQL - Budala
Klara Jazbec - Največ
Nina Pušlar - Ujemi ritem
Jan Plestenjak - Meni dobro je

Tuja
Ava Max - Kings & Queens
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - So am I
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL: Na frišno
4. Challe Salle: Nove zmage
5. Jan Plestenjak: Meni dobro je
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Maraaya: Obujem nove čevlje
9. Nika Zorjan: Zate dovolj
10. Nina Pušlar: Ujemi ritem

Tuja

1. Ariana Grande: Positions
2. Ava Max: So am I
3. Ava Max: Kings & Queens
4. Billie Eilish & Rosalia: Lo Vas A Olvidar
5. Ed Sheeran: Afterglow
6. Harry Styles: Watermelon Sugar
7. Jason Derulo: Take You Dancing
8. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
9. Selena Gomez: De Una Vez
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 2. 4. 2021

Gorenjska

Kje se začne Gorenjska? Tam, kjer na vrvi za perilo sušijo WC papir.
LančaPomaranča, 14 let