snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021


Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Čarne verige blokov

IT

Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Vid Medved

Zadnje čase človek ne more odpreti novičarskega medija, ne da bi se vsule vesti o tem, kako je ta ali ona kriptovaluta zrasla ali padla in kako je na to vplival sloviti Teslin šef Elon Musk s svojimi trolastimi tviti. Bitcoin, etherium, dogecoin in še na ducate digitalnih novodobnih kovancev vse bolj kroji dogajanje na borzah in mami s hitrimi zaslužki. Ampak ti »umetni denarci« morajo temeljiti na nečem naprednem in odpornem proti goljufiji, sicer jih ne bi nihče povohal. Pristop se imenuje veriženje blokov, po angleško blockchain, in je s teoretičnega vidika zelo zanimiv.

Kaj je veriženje blokov?
Veriženje blokov je tehnologija, s katero prek matematičnih enačb in računalniške tehnologije zanesljivo in vsakomur očitno zapišemo, kdo je lastnik nečesa. Denimo, da nas zanima neki avtomobil. Da je ta v lasti nekega človeka, običajno dokazujejo dokumenti, ki jih izda država. Ampak recimo, da ta država slabo deluje. Kaj zdaj? Veriženje blokov omogoči neodvisno dokazovanje, da je ta avtomobil v lasti gospoda Novaka iz Ulice hrastov v Novem mestu. Bistveno pri tem je zgoščevanje (hash), ki prek naprednih algoritmov ustvari zaporedje črk in številk, ta pa zagotavlja istovetnost opisanega. Če so ta zaporedja zapisana v osrednjo bazo podatkov, lahko v njej na podlagi tega zgoščenega zapisa vsakdo preveri lastništvo. Veriženje blokov omogoči vodenje prav takšne osrednje »poslovne« knjige, kjer so zbrani vsi zapisi, povezani z obravnavanim. Te digitalno preverjene zapise vanjo prispevajo računalniki, in če jih zadosti potrdi, da je zapis pristen, dobi pečat in obvelja. Veriženje digitalnih zapisov in knjig, kjer se beležijo, je torej ta sloviti blockchain, ki omogoča preverljivost in preglednost nekega področja, brez možnosti, da bi se nekdo vtaknil brez vedenja sodelujočih.

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(378)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(88)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

TUJI JEZIKI

Pride Francoz z letalom v Slovenijo pa ne ve, kje je. Pa prideta mož in žena mimo z avtom pa Francoz reče: "bonne journée! où mène ce chemin?" pa se mož in žena začudeno pogledata in Francoz spet reče: "Schönen Tag! Wohin führt dieser Weg?" Mož ga začne začudeno gledati kot da je iz Marsa. Pa Francoz spet reče: "hello! where does this path lead?" mož in žena se začudeno pogledata, Francoz pa gre. Pa žena reče: "Več jezkov bi se mogla naučiti!" Mož ji odvrne: "Saj si videla tega. Znal je več jezikov, pa mu je kateri koristil???"
Sadje, uh ful preveč