snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021


Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Trije junaki, ki so rešili Evropo

Skrivnosti zgodovine

Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Aprila je minilo 35 let (1986), odkar je razneslo reaktor številka 4 v jedrski elektrarni Černobil v tedanji Sovjetski zvezi (danes Ukrajini) in svet ni bil nikoli več enak kakor prej. Mnogi zgodovinarji povsem resno trdijo, da je ta dogodek povzročil začetek konca hladne vojne med velesilama SZ in ZDA, v kateri je tekma v jedrskem oboroževanju neprestano ogrožala naše življenje. Zgodba o jedrski nesreči je danes znana in večkrat povedana (tudi po zaslugi vrhunske filmske serije, ki jo je predvajal HBO), vseeno pa še vedno obstajajo tudi manj znane podrobnosti. Ena od teh je danes pred nami.

Kaj se je pravzaprav zgodilo v Černobilu?
V noči na 26. april so se v elektrarni lotili preizkusa hladilnih komponent jedrskega reaktorja številka 4. Med preizkusom je zjutraj ob 1.23,40 njegova moč nenadoma skokovito narasla, zato se je sprožil sistem za zaustavitev reaktorja. Vanj so nato vstavili kontrolne palice iz elementa bor, ki imajo sposobnost, da lahko z vsrkavanjem nevtronov omejijo verižno reakcijo, ki je preprosto povedano pogoj za proizvodnjo jedrske energije. Načrt je bil dober, toda pri tem se je zgodila vrsta napačnih odločitev.

Upravljavci reaktorja so že prej onemogočili del sistema, ki nadzoruje kontrolne palice, zato so bile te vstavljene prepozno. Poleg tega je bil del kontrolnih palic prevlečen z grafitom, ki verižno reakcijo omogoča in ne preprečuje. Moč reaktorja je spet narasla, kontrolne palice so popokale in se zagozdile, jedro reaktorja se je začelo segrevati, voda, ki ga je hladila, se je začela spreminjati v paro. Reaktor je dosegel desetkratnik običajne moči, tlak, ki je naraščal zaradi uparjanja hladilne vode, pa kritično točko.

Nato je reaktor razneslo. Dva tisoč ton težak pokrov je odneslo skozi streho elektrarne. Čez nekaj sekund je druga eksplozija v zrak pognala del radioaktivne reaktorske sredice in zelo vročega grafita, ki se je ob stiku z zrakom v trenutku vnel. Vse je zajel velik požar, ki so ga pogasili do šeste ure zjutraj, v uničeni zgradbi reaktorja pa je tlelo še več kot teden dni.

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(378)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(88)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA


Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

NAPETOST

zakaj blondinka da gumico na TV? Da je film bolj napet.
kamilica, 13