snofi
Naslednji Pil izide 3. februarja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Murphyjevi zakoni ljubezni

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša

14-letna Oseba z ljubezenskimi problemi nam je pisala o svojih problemih glede fantov in zaljubljenosti v slavne osebe. Njeno pismo je še enkrat objavljeno na zadnji strani naše rubrike.

Glavni Murphyjev zakon pravi takole: Če lahko gre kaj narobe, bo narobe tudi šlo. Žal to še posebej velja za ljubezenske stvari, ki grejo večkrat narobe kot prav. To je bil moj prvi odziv na pismo Osebe, ki ima 14 let, namišljenega fanta in na blokiranje na Instagramu. Ampak potem sem se malce bolj poglobila v svojo trditev in resnica ni tako enostavna.

 

Prvič,

ljudje smo narejeni tako, da si slabe stvari temeljiteje zapomnimo kot dobre. Mislim, da je to še en ostanek iz pradavnine. Ko je našo praprapra...babico napadel sabljasti tiger, si je morala zapomniti, naj se mu nikar več ne približuje, ker je nevaren in naslednjič morda ne bo odnesla cele kože (ali obeh nog ali sploh česarkoli). Po drugi strani popoldanski počitek, kopanje v tolmunu in dobro kosilo niso imeli tako hudih posledic, zato so možgani logično več RAM-a rezervirali za slabe stvari. Tako funkcioniramo še danes, zato bi bil moj prvi nasvet tale:

Ko se nam zdi, da nas nihče ne mara in smo kar naprej nesrečni, poskusimo uravnotežiti možgane z razmišljanjem o lepih stvareh, ki so nas kdaj doletele. Vse komplimente, pomežike in objeme, kar smo jih kdaj dobili, stlačimo v en namišljen balon in ga napihnimo. Prav verjetno se bo tehtnica še vedno malo nagibala na žalostno stran, a celotna slika bo vseeno za spoznanje bolj realna.

Drugič,

romantična ljubezen je hkrati potreba po tem, da smo ljubljeni, in spretnost tega, da ljubimo. In kot vsake druge spretnosti se moramo tudi te naučiti. Recimo, da jo primerjamo s plesom. Plesa se ne naučiš tako, da samo gledaš druge, kako plešejo, treba je zavihati rokave, skočiti v vodo, zgrabiti bika za roge, kot se reče. In ne glede na to, kako super plešemo sami, bomo za ples v paru potrebovali nekaj treninga, preden bomo nehali tacati drug drugemu po nogah.

Zato je precej logično, da bo med prvimi najstniškimi poskusi dosti polomij. Pomembno je, da se zaradi tega ne obtožujemo, ampak se učimo iz izkušenj, ne obupamo in poskusimo znova. Vaja dela mojstra, kajne?

Tretjič

je v bistvu zrcalna slika druge poante. Tako kot sami nehote prizadenemo osebo, ki jo ljubimo, nas tudi ona (on) včasih po nerodnosti pohodi, da vidimo vse zvezde. Vsi se učimo. Ali to pomeni, da moramo mirno prenašati bolečine in krivice? Seveda ne. Je pa zelo pomembno vedeti, da za napake drugih nismo sami krivi, da smo lahko še tako super, lepi, pametni, radodarni in pozorni, pa ne bomo zato nič manjkrat pohojeni. Razumevanje in odpuščanje sta nujna, da lahko poskrbimo zase, zacelimo rane in se v prihodnost podamo samozavestnejši in pripravljeni na lepše izkušnje.

In nazadnje,

primerjanje z drugimi ni še nikogar osrečilo. Vem, v času instant idealov to poslušate od jutra do mraka, a morda ne bo škodilo, če ponovim še enkrat:

okvirček

Vsak človek je narejen malo po svoje in najhitrejša pot v nesrečo je, da poskušamo biti takšni kot drugi.Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

11-letna Lara nam je pisala: »Hej, hoj! Jaz imam težavo z jezo. Pogosto imam napade in želim poškodovati vse. Ko pa začnem šteti do 10, se mi drugi smejijo, kar me še bolj razdraži in se začnem nasilno izražati. Noben ne ve, zakaj. Ko imam napad, tudi jezikam. Takrat se ne morem nadzorovati, ne ustaviti, tako da dobim kakšno kazen.«

Se tudi vi hitro in temeljito razjezite? Imate izkušnje z napadi jeze? Kaj storite, da jo premagate? Kako si pomagate v takšnih situacijah? Kaj bi svetovali Lari?


Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:AKTUALNO

Jan Pančur, vesoljski kuščarji in hipnotične testenine

Vabljeni na pogovor z avtorjem o Janu Pančurju - najbolj zabavni zgodbi o poblazneli znanstvenici, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. BQL & Polkaholiki - Lučke
2. Nina Pušlar - Tople oči
3. LPS - Disko
4. Joker Out - Barve oceana
5. Bepop - Daj se nasmej

Tuja
1. Harry Styles - As It Was
2. GAYLE - abcdefu
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Måneskin - Beggin'
5. Taylor Swift - Anti-Hero

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Barve oceana
4. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
5. Kokosy: Planeti se vrtijo
6. Leopold I.: Kinderšpil
7. LPS: Disko
8. Mikič x Chorchyp: Po gasu
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: Late Night Talking
4. Harry Styles: As It Was
5. Imagine Dragons X JID: Enemy
6. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
7. Måneskin: Beggin'
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
4. Špela Frlic - Bleščivka
5. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 6. 1. 2023

NAKLJUČNI VIC

Pot

Bog sreča Janezka in mu reče mi lahko prosim pokažeš pot do Kranjske gore? Če mi daš stotaka reče Janezek. Boga pa: Joj janezek z takim vedenjem nikoli ne boš videl nebesa. Ti pa ne Kranjske gore mu odvrne janezek.

Millie, 12