Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kako veš, da je vate

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša Draž

Vsakič, ko me urednica Jana pokliče in oznani, da bom odgovarjala na eno od vaših pisem, to pospremi s komentarji à la »luštna tema« in »to boš ti mimogrede«. In vsakič, ko potem preberem vprašanje enega od vas, se mi zazdi, kot da je pred mano zrasla Himalaja, jaz pa v kroksih.

Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Najstniške dileme so ljubke in preproste le na videz, ob blizu in iz prve roke pa so vse prej kot to. Ker odrasli za »od blizu« nimamo veliko energije in časa, raje postrežemo s kakšnim površnim in plehkim nasvetom ali pregovorom (v tem članku jih boste nekaj našli v mednaslovih) in gremo dalje, zadovoljni s svojim odgovornim vzgojnim pristopom.

Ljubezen velika na koncu jezika, na sredi srca pa prav malo velja

Ko kot odrasel bereš najstniške dileme o ljubezni, se tako spomniš na svojo mladost, preplavita te nostalgija in obžalovanje, da so že zdavnaj mimo ti »preprosti« časi brez vsake skrbi (bojda zato, ker ti ni bilo treba hoditi v službo in plačevati računov). Odrasli smo pogosto senilni, kaj naj rečem. A če bi se razkadile bleščice, ki zastirajo naše odraščanje, bi se hitro spomnili, da tisto obdobje še zdaleč ni bilo preprosto.

Najstnice in najstniki morajo med drugim v relativno kratkem času pogruntati, kako deluje novo telo, s katerim jih je obdarila narava, kako se upravlja in uporablja. In pri tem mislim na vse od začetne nerodnosti, ko prehitro zrasteš in se znana razmerja med udi in pohištvom porušijo, do pogosto nezaželenih pogledov in odzivov na spolne znake, ki v razvoju prehitevajo razum in čustva – tudi ti se seveda razraščajo v najrazličnejše še neznane smeri, kar zahteva ogromno energije. Potem je tu še kup novih odgovornosti, od zadolžitev doma do skrbi zase in za druge in za šolo, in zraven naj bi še izbirali srednjo šolo in faks in kariero in polagali temelje za lastno srečno prihodnost.

Ljubezen gradi gradove, ki jih usoda podre

Pričakovanja odraslih se v tem obdobju drastično povečajo, pomoč pa premo sorazmerno pada, ker »pri tvojih letih« bi morali vedeti kar sami od sebe. Če bi za učenje odraslosti rezervirali vsaj četrt toliko ur kot za matematiko, v instituciji ali kot individualne inštrukcije, si upam trditi, da bi bilo odraščanje precej lažje. Tako pa se porajajo številne dileme in vprašanja, ki prihajajo od zunaj in od znotraj, le odgovorov ni od nikoder. Na primer na to, zakaj je kar naenkrat pomembna dolžina kratkih hlač? Ali kam je izpuhtela koncentracija, s katero do zdaj ni bilo nikoli težav? Ali, kot je v prejšnjem Pilu spraševala trinajstletna Coolgirl: »Kako veš, da ti je fant všeč, ali je vate in kaki so znaki, če je fant vate?«



Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

14-letna Katja nam je pisala: »Velikokrat se skregam z mojo najboljšo prijateljico. Zelo sva si različni, ampak se tudi zelo dobro razumeva. Potem pa so tu moji problemi z ljubosumnostjo. Vsakič ko se druži z nekom drugim, mi je zelo neprijetno, ker hočem vedeti VSE! Če ne vem vseh skrivnosti, ki so v razredu, se mi zdi, da mi noben nič ne zaupa in da vsi nekaj čudnega skrivajo. Kaj naj naredim?«

Ste tudi vi ljubosumni na svojo prijateljico, prijatelja? Se kdaj sprete in kaj potem naredite? Kaj bi svetovali Katji?




Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:



Vprašanje

Kako ti je všeč rubrika Glasba?
Zelo.
(251)
Mi je všeč, vendar se vsebine malo ponavljajo
(143)
Srednje.
(119)
Ni mi všeč.
(66)
Na sploh me glasba ne zanima preveč.
(45)

AKTUALNO

Tudi pozimi se posladkaj z LUŠTnimi paradižniki

Ali veš, da lahko pozimi ješ paradižnik, ki je pridelan v Sloveniji? Ja, res je! V Prekmurju ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Marec 2024

gumb

Revija
Izid: 1. 3. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Sunny Side of London
5. Joker Out - Barve oceana

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua - Barbie World
4. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Eva Boto: Kjer najbolj gori
3. Fehtarji: Štorklje
4. Joker Out: Sunny Side of London
5. Joker Out: Carpe Diem
6. Joker Out: Barve oceana
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Miley Cyrus: Flowers
5. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
6. Olivia Rodrigo: Vampire
7. Robin Schulz & Rita Ora & Tiago PZK: I'll Be There
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
5. Nejka Omahen Šikonja - Vihar v meni

NAKLJUČNI VIC

Padalca

Letalo dva padalca odvrže v zraku. Padalca padata z veliko hitrostjo. Pa en padalec vpraša drugega: "Bova počasi razprla padala?" "Ne, ne še saj sva na komaj sto metrih!" Pa čez petsto metrov spet prvi padalec vpraša drugega: "Bova sedaj razprla padala?" Pa mu drugi odgovori: "Pa ne še, če sva komaj na dvajsetih metrih!" Pa spet čez čas, ko sta že skoraj pri tleh prvi vpraša drugega: "Bova sedaj sedaj razprla padala?!" Pa mu drugi odgovori: "Ah, saj ni potrebe. Ja, s petih metrov pa se še ja nihče ni ubil!"

Bomba_RB11, 11 let