snofi
Naslednji Pil izide 7. aprila
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Pravica do zasebnosti

Značka
Ti & jaz
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša Draž

Zasebnost je vedno obstajala, a njene meje so bile v praksi od nekdaj v najboljšem primeru meglene. Zakaj je tako, kako so se stvari s časom spremenile na boljše ali na slabše, kako utrdimo svoje meje in prepoznamo meje drugih, o tem se bomo pogovarjali danes. Vse zaradi Nvm, ki nam je pisala, da ji gre na živce nesramen fant na avtobusu, ki jo je trikrat slikal in jo začel dodajati na družabna omrežja.

Sliši se skoraj malo trapasto, da nekdo dela cirkus iz takšne malenkosti, a ne? Punca je modelu očitno všeč, saj vsi vemo, da fantje svoje simpatije najraje osvajajo z nagajanjem. Tako nekako mi govori notranji glas, ki so mi ga v glavo, srce in želodec vsadili odgovorni odrasli v moji mladosti. Na srečo so se stvari na tem področju v zadnjih desetletjih nekoliko izboljšale.

Si mu pač všeč

Priznam, da mi grejo kar kocine pokonci, ko slišim kaj takega. Saj logiko razumem. Tudi otroci radi vlečejo mačke za rep in sestrice za lase, pa nič hudega ne mislijo, so jim pač všeč. A če predšolske mulce učimo, da nasilje ni dovoljeno, ne glede na to, kako zelo jim je nekaj všeč, potem res ne razumem, zakaj to ne bi veljalo tudi za najstnike (in sploh ljudi vseh starosti in mentalnih sposobnosti).

Kadar je nekdo močnejši (telesno ali kako drugače) in se drugi težje brani, bi morali vedno najprej zaščititi žrtev in šele nato ugotavljati, kaj je razlog za nasilje.

Da ne bo pomote, nasilneži so še kako potrebni pomoči in iskanje vzrokov za neprilagojeno obnašanje ter odpravljanje teh vzrokov je dobro delo, s katerim socialne delavke in drugi tenkočutni ljudje zagotavljajo lepšo prihodnost za vse. A prvi korak je vedno, brez izjeme, da se jim nasilje prepreči na kakršenkoli način.

Tudi fotkanje je lahko nasilje

Nasilje se pojavlja v mnogih oblikah in je pravzaprav vsako vedenje, s katerim posameznik ne preneha kljub jasnim znakom, da druga oseba tega ne želi in jo to celo spravlja v stisko. V primeru Nvm, ki je danes pač na tapeti, je fotografiranje torej nasilje, ker tega ne želi in se (še huje) nima kam umakniti, s svojim nasilnežem je namreč ujeta na šolskem avtobusu. S tem se strinja tudi Kazenski zakonik, ki pravi: »Kdor neupravičeno slikovno snema ali naredi slikovni posnetek drugega ali njegovih prostorov brez njegovega soglasja in pri tem občutno poseže v njegovo zasebnost ali kdor tako snemanje neposredno prenaša tretji osebi ali ji tak posnetek prikazuje ali kako drugače omogoči, da se z njim neposredno seznani, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.« Ali je zadeva zrela za prijavo na policijo, mora presoditi vsak sam. Verjetno je lažje človeka najprej opomniti, potem morda vplesti starše ali učitelje, če nič ne pomaga, pa ga bo verjetno streznil obisk mož v modrem. Nikakor ni okej, da žrtev enostavno sprejme situacijo in trpi naprej.

Kje je meja?

Kot rečeno, meje niso vedno jasne. Spreminjajo se ne le s časom, ampak tudi od človeka do človeka. Recimo Robi iz a razreda se lahko heca s tabo, Matej pa se ne sme. S Suzano si šepetata na uho, Miji ne bi povedala niti tega, koliko je ura. Bratranec Vid te lahko pride iskat v šolo z motorjem, mama mora z avtom počakati v sosednji ulici, čeprav si se ji še pred pol leta obesila okrog vratu, kadar te je pričakala pred vhodom. Meje so zapletene. Vse, kar lahko naredite, je, da se poslušate ter jasno in vljudno daste (vsakemu posebej) vedeti, kje je vaša meja v tem trenutku. Enako pomembno je, da ste pozorni na meje drugih, tudi kadar se drugi ne znajo ali ne zmorejo jasno postaviti zase.Pišite nam!

Moje mnenje za naslednjo številko

11-letna Zaljubljenka nam je pisala: »Imam eno vprašanje, če bi mi lahko pomagali. Sem v enega mojega sošolca in ne vem, ali je on tudi zaljubljen vame. Imate mogoče kakšne izkušnje? Da bi mi lahko svetovali? Ker zanima me, kako ti fant pokaže, da je zaljubljen vate?«

Imate tudi vi podobne probleme? Kako naj Zaljubljenka ugotovi, ali ima njena simpatija podobna čustva? Kakšne so vaše izkušnje, kako simpatija pokaže svoja čustva? Svetujte Zaljubljenki!


Tvoje vprašanje ali mnenje:

Tvoje ime ali vzdevek:

Starost:Vprašanje

Bi pogrešali nalepke v Pilu?
Zelo
(472)
Srednje
(144)
Ne preveč
(119)
Sploh ne
(132)
Raje bi imel/a več posterjev
(244)

AKTUALNO

Veliki Pilov Festival

VELIKI PILOV FESTIVAL


Pred vami je že tretji veliki Pilov festival, na katerem se na naši ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. LPS - Disko
3. Nina Pušlar - Tople oči
4. BQL & Polkaholiki - Lučke
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Polkaholiki: Lučke
2. Joker Out: Barve oceana
3. Joker Out: Carpe Diem
4. Kokosy: Lana ne
5. Leopold I.: Kinderšpil
6. LPS: Disko
7. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Imagine Dragons X JID: Enemy
4. Måneskin: Beggin'
5. Meghan Trainor: Made You Look
6. Miley Cyrus: Flowers
7. Olivia Rodrigo: Deja vu
8. Sam Smith & Kim Petras: Unholy
9. Stephen Sanchez: Until I Found You
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
4. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa
5. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 3. 2023

NAKLJUČNI VIC

Viseti

GROŽNJA: Mladenič je vprašal svoje dekle, blondinko: “Ali se boš poročila z menoj?” “Pa…ne vem…” “Poslušaj, če ne boš pristala, se bom obesil na steber pred vašo hišo!” “Ne, to pa ne! Saj veš, da moj očka ne mara, da visiš pred našo hišo!”

BULLET JOURNAL FAN, Nesmem povedati...