snofi
Naslednji Pil izide 5. novembra

Nova številka
Oktober 2021

Revija
Izid: 1. 10. 2021
pepca oblacek

Privolitev

Aktualno

Naslovnica

Odgovor na večno vprašanje, kdaj je pravi čas za seks, se bolj kot v številkah skriva v besedi privolitev. Jo razumeš in znaš upoštevati? Reši test, oglej si odPILjen video in preberi skrbno napisan članek!

 

Spolni odnos je lahko lepa stvar, če si ga želita oba vpletena in sta na to pripravljena. Seveda je pomembno, da uporabita zaščito, ampak o tem danes ne bomo govorili. (O zaščiti namreč že ptički čivkajo. Če jih še nisi slišala/slišal, pa se nujno informiraj o pomenu in vrstah zaščite! Ni kul, če o tem nič ne veš!)

Tukaj bomo pisali o drugi zelo pomembni zadevi, ki je predpogoj za vsak spolni odnos. Reče se ji PRI-VO-LIT-EV. Privolitev. Če želiš z nekom seksati, se morata oba strinjati, da si tega želita. Enako velja za poljubljanje, dotikanje in sploh za vse aktivnosti. Saj veš, če nekaj ni fajn obema, potem ni fajn nobenemu.

privolitev-fajn


Privolitev pomeni, da te oseba, preden se te dotakne, vpraša, ali se te lahko dotakne ter ti da možnost, da se odločiš, kaj želiš, in tvojo odločitev spoštuje, tudi če si ne želiš istih stvari kot ona. Privolitev je nekaj, kar je potrebno upoštevati v spolnosti in tudi sicer v medsebojnih odnosih. Pač … včasih kdo ne pove jasno, kaj si želi. Predstavljaj si družinsko kosilo. Babica vzklikne: »kdo bi še več kuhane zelenjave?« in ti tiho gledaš v mizo. Si si zaželel še več zelenjave? Ne, nikakor! Samo nekako težko ti je reči ne, pa si raje tiho. Enako je pri spolnosti. Če je ob pobudi za seks druga oseba tiho in gleda v tla – to pomeni NE!

privolitev-neprijeten


Aja, včasih se zgodi tudi to, da v nekem trenutku sprejmeš babičino zelenjavo, potem pa ti po nekaj grižljajih ni več všeč. Jesti začneš počasneje in počasneje, nato pa nehaš. Če te babica sili in ti tlači hrano v usta, kljub temu, da ti ne paše … To ni kul, ane? Pravico imaš, da si premisliš. Če je babica užaljena – njen problem. Ali gremo eno vajo? »Si za seks?« »Ok! Dajva!« »Hmmm, ne paše mi več« »Ok! Nehajva!«. Ni težko.

Za vse medsebojne odnose je pomembno, da drug drugega spoštujemo – v šoli, na kosilu, na izletu ali pri spolnosti. Spoštovati se moramo tudi, če se ne strinjamo. Če nekomu spolnost v nekem trenutku dogaja, drugemu pa ne, to ne pomeni, da nista za skupaj, ali pa, da je karkoli narobe. In še manj, da je oseba, ki ji ni do spolnosti, česarkoli kriva. Pač ni ji do spolnosti. Pika.

Kaj pomeni privolitev v spolnosti?

Privolitev razumemo kot jasno dano privolitev za spolno dejavnost ene osebe z drugo osebo. Privolitev je dana izključno svobodno in vsi, ki so vpleteni v neko spolno dejavnost, lahko kadarkoli med spolno dejavnostjo izrazijo »ne«. Pri tem se njihov »ne« nujno razume tako, da se spolna dejavnost konča, saj privolitve ni več. Privolitev ni takrat ko ni jasnega »ne«, ampak takrat kot je dan jasni »da«.

 

privolitev-tisina

 

Nekaj pomembnih dejstev:

 • Če privoliš v eno aktivnost, ne pomeni, da si privolil/a tudi v druge (npr. če si osebi dovolil/a, da te poljubi, ne pomeni, da si ji dovolil/a tudi, da ti sleče majico).
 • Če si enkrat privolil/a v neko aktivnost, ne pomeni, da si v to aktivnost privolil/a še v prihodnje (če enkrat pristaneš v spolni odnos, to ne pomeni avtomatsko, da želiš s to osebo imeti spolne odnose tudi kasneje ali drugič).
 • Če oseba nosi zapeljivo obleko, se spogleduje ali se poljublja, ne pomeni, da si želi še kaj več od tega.
 • Oseba, ki je pod vplivom drog ali alkohola in je prej v nekaj privolila, sedaj ne more razmišljati trezno in njena privolitev ne velja več.
2018-07-18 16_49_12-Editor - PicMonkey Photo Editor and Graphic Design Maker

 

KADARKOLI SI LAHKO PREMISLIŠ! In tudi, če si premisli oseba, ki je s tabo, moraš njeno odločitev spoštovati in upoštevati. Vsak izmed vaju lahko v vsakem trenutku prekliče privolitev, če se počuti neprijetno.

 

Kako preveriš, kaj si oseba, ki je s tabo, želi?

 • Vprašaj jo in poslušaj ter upoštevaj odgovor: »Ali ti je to v redu, ti ustreza?«, »Ali lahko …?«, »Si želiš …?«
 • Opazuj osebo zraven sebe. Osredotoči se tudi na telesno govorico. Če je oseba zadržana, jo povprašaj, ali ji je neprijetno in ali želi, da z aktivnostjo prenehata.
 • Če nisi siguren/a, da se oseba strinja s tem, kar počneš, to preveri z vprašanji: »Rad rada/ bi preverila, ali si želiš to? Ali naj nadaljujem?«
 • Spoštuj odločitev, če oseba ne privoli in ji daj vedeti, da ni s tem nič narobe: »Okej je, če tega nočeš. Lahko počneva kaj drugega.« Če oseba noče odgovoriti ali noče privoliti, spoštuj njeno odločitev.

 

Zapomni si, da odgovor »mogoče« nikakor ne pomeni »ja«!

»Mogoče« ne pomeni privolitve. O privolitvi tudi ne smeš sklepati na podlagi vedenja ali oblačil. Četudi je oseba oblečena bolj izzivalno in se spogleduje, to ne pomeni, da je privolila v spolne aktivnosti. Pomembno je, da osebo vprašaš, poslušaš odgovor in spoštuješ odločitev. Spolne aktivnosti ali spolni odnos brez privolitve je spolno nasilje oziroma posilstvo.

Privolitve ne kršijo samo čudaški frajerji, kot je Miha, ampak tudi povsem prijazni in simpatični ljudje, ki ti navidez želijo dobro.

KAJ JE POSILSTVO ALI SPOLNO NASILJE?
Posilstvo in spolno nasilje je dejanje s spolno vsebino, ki si ga žrtev ne želi in pri njej vzbuja občutek, da je njeno telo le instrument za zadovoljitev potreb ali želja drugega. Spolno nasilje je vsakršno vedenje, ki ga žrtev doživlja kot nasilje in vdor v njeno integriteto. Tako vedenje omejuje njeno pravico do odločanja o lastnem telesu ter prekorači osebnostne meje in ga žrtev po svoji presoji in občutku označi za spolno nasilje.

Oblike spolnega nasilja

 • prikazovanje revij, slik, filmov, posnetkov s spolno vsebino, če oseba tega ne želi;
 • objava ali razpošiljanje slik ali posnetkov s spolno vsebino na internetu ali aplikacijah;
 • siljenje v proizvajanje videov, slik ali drugih materialov s spolno vsebino;
 • neprimerno razkazovanje golega telesa, slačenje, razkazovanje genitalij, ki ga druga oseba ne želi, zahtevanje od druge osebe, da razkazuje svoje golo telo in/ali genitalije;
 • neprimerne pripombe o telesu ali delih telesa osebe, namigovanje na spolnost;
 • neželeno dotikanje, poljubljanje, božanje;
 • neželeno otipavanje;
 • siljenje osebe v spolne prakse, ki si jih ne želi;
 • masturbacija v prisotnosti osebe brez njenega pristanka ali zahteva, naj ta masturbira pred povzročiteljem nasilja;
 • vtikanje predmetov drugi osebi v nožnico ali v danko;
 • spolno suženjstvo ali trpinčenje;
 • spolno nadlegovanje;
 • prisiljevanje v prostitucijo.

Pomembno je vedeti, da spolno nasilje ni nujno povezano s fizično prisilo oziroma s silo. Ni tudi nujno, da je žrtev pred dejanjem jasno izrazila svoje nestrinjanje – to, da ne rečeš »ne«, še ne pomeni, da se z nečim strinjaš. Velikokrat je za žrtve v trenutku napada varneje, če se ne upirajo; lahko tudi v strahu zamrznejo. Vendar to ne pomeni, da so na zlorabo pristale. Spolno nasilje se pogosto dogaja v partnerski zvezi, zakonski ali zunajzakonski zvezi. Ne velja, da spolno nasilje izvaja neznani moški v temni ulici, zato je pomembno, da razumemo, kaj spolno nasilje je in se naučimo, kako ukrepati.
KAKO RAVNATI V PRIMERU POSILSTVA ALI SPOLNEGA NASILJA?
Zapomni si: POSILSTVO NI TVOJA KRIVDA. NORMALNO JE, DA ČUTIŠ RAZLIČNA ČUSTVA (jeza, sram, strah, nemoč, žalost, gnus), AMPAK VEDETI MORAŠ, DA POSILSTVO ALI SPOLNO NASILJE NI BILA TVOJA KRIVDA. NE KRIVI SEBE, ZA NEKAJ ZA KAR NISI KRIVA. NE GLEDE NA TO, KAKO SI SE VEDELA ALI KAJ SI OZ. NISI REKELA, NIHČE NE SME POSEGATI V TVOJE TELO IN IZVAJATI NASILJA.

Če si doživela katerokoli obliko spolnega nasilja ali je spolno nasilje doživel nekdo, ki ga poznaš, vedi, da nisi/ni sama/sam. Obstajajo osebe, strokovnjakinje/strokovnjaki ter organizacije, ki ti lahko pomagajo.

Če si doživela spolno nasilje, ni treba da to držiš zase. Poišči si pomoč. Za pogovor pokliči prijateljico/prijatelja, starše ali osebo, ki ji zaupaš.

Po pomoč se lahko obrneš na brezplačni, anonimni telefon - SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja 080 11 55 (od ponedeljka do petka od 12.00 – 22.00, vikendi in prazniki 18.00 – 22.00). O spolnem nasilju obvesti policijo na 113 ali se osebno oglasi na policijo in podaj prijavo. Prosi osebo, ki ji zaupaš, če te lahko spremlja na policijo.

Če se je posilstvo ravno zgodilo se poskusi umakniti na varno. Če si v nevarnosti, nemudoma pokliči policijo na 113.

Če je le možno, se preden obiščeš policijo ali ginekologinjo/ginekologa, ne umivaj, ne češi si las ali operi oblek, ki si jih nosila, ko se je posilstvo zgodilo. Obleke spravi v vrečko. To je pomembo za dokaze v postopku na policiji.

Obišči urgenco in ginekologinjo/ginekologa (tudi če je/ga prej še nikoli nisi obiskala). Pomembno je, da opraviš pregled nosečnosti in teste za spolno prenosljive bolezni.

Lahko, da kaznivega dejanja ne želiš ali ne zmoreš prijaviti policiji, a vseeno poskusi o dogodku z nekom govoriti (prijateljica/prijatelj, starši, svetovalna delavka v šoli, odrasla oseba, ki ji zaupaš). Če se kasneje odločiš za proces okrevanja, ki vključuje tudi zunanjo podporo, ti je lahko ta oseba v pomoč, da imaš poleg svetovalke/svetovalca ali terapevtke/terapevta tudi nekoga, ki ti stoji ob strani. Tako ti bo lažje.

Če poznaš osebo, ki je preživela spolno nasilje ali posilstvo …
Prisluhni, verjemi ji in ji povej, da ni sama. Ne sodi je ali krivi, za to, kar se ji je zgodilo. Poudari, da je nasilje vedno krivda tistega, ki je nasilje povzročil.
Spodbudi osebo, da prijavi spolno nasilje ali posilstvo na policijo, da si poišče pomoč organizacij, ki so navedene spodaj,  obišče ginekologinjo/ginekologa. Osebi lahko tudi ponudiš, da greš z njo na policijo, k  ginekologinji/ginekologu in na svetovanje. 

Organizacije, na katere se lahko obrneš:

 • Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja

anonimni brezplačni in zaupni SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja 080 11 55 (od ponedeljka do petka 12.00 do 22.00 in vsak dan od 18.00 do 22.00)

 1. pošta: drustvo-sos@drustvo-sos.si
 • Društvo za nenasilno komunikacijo
 1. pošta: info@drustvo-dnk.si

 

Aktivnost je del projekta »Projekt za ozaveščanje o spolnih stereotipih in o privolitvi v spolne dejavnosti »Vse razen JA, pomeni NE« Društva SOS telefon (http://www.drustvo-sos.si), ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. MDDSZ ni odgovorno za informacije, ki jih vsebuje gradivo, in za njihovo nadaljnjo uporabo, ker predstavljajo poglede avtoric in avtorjev.

Vprašanje

Koliko ste stari?
9
(12)
10
(23)
11
(56)
12
(75)
13
(63)
14
(29)
15
(7)
16
(7)
Nič od naštetega
(11)

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
BQL - Budala
Klara Jazbec - Največ
Bepop - Daj se nasmej
Eva Boto - Ti
Bepop - Verjamem v dobre ljudi

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Måneskin - Zitti E Buoni
BTS - Butter
Dua Lipa ft. DaBaby - Levitating
Olivia Rodrigo - good 4 u

Knjižna
Karen M. McManus - Eden od nas je naslednji
Simona Semenič - Skrivno društvo KRVZ
Sarah Crossan - Eno
Leigh Bardugo - Vranja Šesterica in Pokvarjeno kraljestvo
J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Ulala
5. BQL: Budala
6. Čuki: Mogoče
7. Eva Boto: Ti
8. Klara Jazbec: Največ
9. Mi2: joj joj joj
10. Nina Pušlar: Tople oči

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Ed Sheeran: Bad Habits
5. Harry Styles: Watermelon Sugar
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Måneskin: I wanna be your slave
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. P!nk: Cover Me In Sunshine
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 1. 10. 2021

NAKLJUČNI VIC

KOKTA

Pride Štajerc v bar, tam naroči kokakolo, a mu natakarica reče, da je nimajo. Pa štajerc upraša: "Kok to?" Pa mu natakarica prinese Kokto.
Ljudek, 100 let