snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Beatriz Osés: Erik Vogler – Beli kralj in Smrt v toplicah

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Ilustracija: Založba Malinc, Založba Miš, Mladinska knjiga
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Prevod: Veronika Rot

Založba Malinc, 2022

»Oštevilčil sem tudi mestne spomenike glede na datum njihove postavitve, da bi bolje načrtoval najin izlet. Vse sem splaniral do milimetra natančno! Kaj bo pa zdaj, kaj? Mi lahko poveš? Kaj bom zdaj počel med velikonočnimi počitnicami? Me boš pustil samega tukaj v Bremnu?«

            »Ne, k babici boš šel,« mu je odgovoril očka.

            »Misliš resno?«

            »Šel boš v Grasberg, medtem ko me ne bo,« je odločil Erikov očka.

            Erik Vogler se je na mestu onesvestil in padel na arabsko preprogo, ki mu jo je stric prinesel iz Maroka. V rokah pa je še vedno držal zemljevid New Yorka, ki ga je toliko časa preučeval. Ko se je sredi noči prebudil, je ležal na postelji pod svojo debelo nordijsko pernico, oblit z mrzlim potom in strtega srca. Ura je bila štiri zjutraj in vse do jutra ni mogel zaspati.

 

Erik Vogler

Erik je malce nenavaden fant, njegova babica bi rekla, da je hudo nadležen, tečen, meni pa se zdi še zajedljiv. Poleg tega je obseden z redom – obleke zlaga v kovček po abecedi, povsod s seboj nosi razkužila, čistilne robčke in plastične rokavice. Obseden je tudi z dragimi stvarmi, obleke in čevlji so izjemnega pomena, trenirke najbrž še nikoli niti videl ni, kaj šele, da bi jo nataknil nase, obvlada pa vse drage znamke puloverjev iz kašmirja in povsem usnjenih čevljev. Ja, tudi superge in kapucniki niso ravno zanj. Za nameček rad posluša opero in hodi v muzeje in galerije. In misli, da ima vedno prav, da ima edini prav in da obstaja samo njegov prav. Zveni kot zelo prijeten fant, kajne?

Grasberg namesto New Yorka

Ko Erikov oče zamoči in kupi napačne letalske karte, Erik namesto v New Yorku pristane pri babici v Grasbergu. Vnuki in babice so navadno izvrstna kombinacija za dobro zabavo in prijetne počitnice, a ta vnuk in ta babica odstopata od povprečja, saj se nimata niti malo rada in je njuno druženje kazen za oba. O veličastnem Erikovem počutju, ko New York zamenja za podeželje, pa nima smisla zgubljati besed. Če se babica še nekoliko trudi, da bi vsaj približno normalno soobstajala, pa Erik te potrebe nima. Tudi takrat, ko se mu začnejo dogajati nenavadne stvari, ne.

Kako je sploh mogoče, da …

… se ponoči na oknu prikaže podoba umorjenega dekleta? Kako je sploh mogoče, da šahovska figurica belega kralja izginja s šahovnice, in kako je mogoče, da glasba začne igrati sama od sebe, pa da je sosed Albert videti kot vampir? V Grasbergu ni vse tako, kot bi moralo biti, a čisto vse sili Erika, da se poglobi v smrti najstnikov v Bremnu. Kdo je morilec in ali kaj žrtve povezuje?

Ob treh truplih najstnikov policija tava v temi, a tokrat vsaj nihče ne trdi, da ni nihče umrl. Ko v Smrti v toplicah Erik v bazenu naleti na truplo, mu nihče ne verjame, da je res kdo umrl, kaj šele, da bi kdo iskal morilca. Če ni trupla, ni morilca. Le prenapet fant, ki je le nekaj mesecev nazaj res imel opravka s trupli – pa tudi babico Berto in Albertom. Na srečo Eriku uspe vsaj Alberta prepričati, da se je zločin res zgodil, čeprav je truplo izginilo. In tako se odpre kup novih vprašanj pa dva mulca, ki iščeta rešitve. Kdo je morilec? In kdo je žrtev, če ta res obstaja? Kaj pa, če morilec spet napade? Ali pa če je Erik še malo bolj nor, kot se že zdi? Kdaj naj človek tvega, komu lahko zaupa in ali je Albert res vampir? Erika boste vzljubili, četudi ga boste hkrati sovražili, in morda se kaj podobnega kdaj zgodi tudi vam.

 

Kristina Ohlsson: Srebrni deček

Prevod: Mita Gustinčič Pahor

Založba Miš, 2021

Skrivnosti kar ne zmanjka. V restavraciji Aladinovih staršev namreč izginja hrana iz shramb in hladilnikov, česar morda nihče ne bi opazil, če bi restavracija delovala z dobičkom. Ker pa Aladinova starša razmišljata celo o zaprtju, je skrivnost treba nujno razrešiti – sicer bi se lahko celo odselili. Tega pa si ne Aladin ne Billie ne želita. Ko trije mulci, pridruži se jima še Billiejina prijateljica Simone, tatu nastavljajo pasti, se zapletejo še v večjo skrivnost. Kdo je deček, ki po snegu hodi v kratkih hlačah, se pojavlja v nenavadnih trenutkih in v snegu ne pušča sledi? Samo prikazen, ki jo vidimo v sanjah? Šala, ki so si jo privoščili sošolci? Ali pa ključ do ene največjih skrivnosti kraja? Morda je res že čas, da se poslovimo od snega, a prej še poizvejmo, kdo je srebrni deček.

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(32)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(196)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(42)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Tokio

Janezek si želi z vlakom v Tokio. Živi v Spodnjem Dupleku, zato gre tam na postajo in na blagajni vpraša: „Ali imate karto za vlak za v Tokio?” Odgovorijo mu, da je nimajo in da naj gre vprašat v Ljubljano. Janezek gre na postajo v Ljubljano, vpraša če imajo karto za vlak v Tokio in ga zavrnejo, ter mu rečejo naj gre v Maribor. Janezku v Mariboru rečejo, da je nimajo in da naj gre na Dunaj. Na Dunaju Janezek končno dobi karto in se odpelje v Tokio. Tam je en teden nato pa želi iti domov. Gre na postajo in reče: „Rad bi karto za vlak za v Duplek.” Na blagajni pa mu Japonec odgovori: „Spodnji ali Zgornji?”

Obstajata dva kraja: Zgornji in Spodnji Duplek. In fora je da Japonci že vse vejo…

Kokica🍿, 13 let