snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Gabi Kreslehner: Nik odide

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Ilustracija: Založba Miš
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Prevod: Neža Božič

Založba Miš, 2022

»Ferdo,« so ga klicali in se režali. »Hej, Ferdo, bebo!« Nik pa: »Nik. Ime mi je Nik.« To je rekel vedno, vsak dan je to rekel. Ko je zjutraj vstopil v razred in so ga klicali Ferdo, mu vzeli šolsko torbo, vpili, ga udarjali po ramah, vsak dan, vsako jutro, ne glede na to, kdaj je prišel, pozno ali zgodaj, čakali so nanj in ga tolkli po ramah in se drli: »Ferdo, klošar!« On pa je rekel: »Nik. Ime mi je Nik.« Pod njihovimi batinami je postajal vse manjši, vendar je še vedno ponavljal: »Nik. Ime mi je Nik.«

 

Že od nekdaj so bili druščina. Zec, Erazem, Fadi in Mila, tesno povezani, nepremagljivi, nekateri sošolci so jih z zavidanjem občudovali, večina pa jih je sovražila in se jih bala. Učitelji so jih imenovali grozni kvartet ali strašna četverica. Zec je bil vodja, ki so se mu vsi dobrikali, Erazem strateg, ki je bil z vsem na tekočem in je vedno vlekel vse niti, Fadi pa voljan izvajalec načrtov. Ob robu te trojice je skakljala Mila, se enkrat obrnila tja, drugič drugam, ne da bi se dokončno odločila.

Nejka Omahen Šikonja: Vihar v meni

Založba Miš, 2022

 

Množice

Vedno in povsod lahko najdemo koga, ki ne spada zraven. Včasih ima kdo drugo barvo las, kdo stanuje v napačni ulici, kdo ne mara sira, kdo je edinec, včasih kdo ne mara rdeče barve, drugi spet ne ptičjega žvrgolenja. Množic, kamor spadamo, množic, kamor ne spadamo, je neskončno in vedno znova si lahko izmišljujejo nova pravila, da množice zmanjšujemo ali povečujemo. Nihče ne spada v vse množice. Pa saj tudi ni treba. A včasih je ne spadati nekam težko, obstajajo množice, ki zahtevajo pripadnost in ki nepripadnosti ne odobravajo. Obstajajo ljudje, ki hočejo svoja pravila uveljavljati za vse, ljudje, ki svet vidijo enobarvno in enoplastno. Obstajajo diktatorji, ustrahovalci, nasilneži, podleži. Obstajajo. Tukaj in zdaj.

Izobčenci

Če ne spadaš med tiste s črtastimi nogavicami, to navadno ne boli posebej. Če ne maraš mesa, je morda malo težje, ker kdaj ostaneš lačen. Če si izločen zaradi imena ali poklica svojih staršev, če si izločen zaradi revščine, zaradi barve svoje polti, če si izločen zaradi svoje postave, svojih fizičnih sposobnosti, svoje vere, spolne usmeritve, pa so to navadno razlogi, ki ti povzročajo trajne težave, zagrenjenost, slabo voljo, depresijo. A problem ni v tebi, tako kot ni problem v Niku, niti ni problem v Tjaši, problem je v tistih, ki izločajo. Izobčenec se nikoli ne odloči sam, ampak ga na rob potisnejo drugi.

Nik in Tjaša

Ko se Viktorija s svojim spremstvom znaša nad Tjašo, je to za večino sprejemljivo, celo zabavno. Ko Zec, Erazem in Fadi za svoje žrtveno jagnje določijo Nika – in sploh ni pomembno, čemu – saj skupina vedno najde nekoga, je marsikdo vesel, da so izbrali Nika in ne njega. A ko žalitve prerasejo v fizični obračun, ki ga vodja celo posname in objavi, zazvoni nekaj zvončkov. Premalo. Šele nož v razredu zares prinese spremembe. Zveni znano, kajne?! Ko se kaj takega zgodi, vedno sledijo vprašanja – kako se je kaj takega lahko zgodilo pri nas, ali je kdo kaj vedel o tem, zakaj jih ni nihče ustavil? A tudi odgovori so vedno enaki – drugi so bili ustrahovani, strahopetni, brezbrižni, vedeli so vsi in lahko se zgodi kjerkoli. Pogosto se izkaže, da so dogajanje v šoli opazili tudi učitelji in drugi strokovni delavci, pogosto za ukrepanje zmanjka časa, energije, moči.

Urban, Viktorija, Erika, Anej, Mila, Sara, Fadi, Erazem, Zec

Vsak med njimi je drugačen, tako kot ste drugačni vi vsi. Vsak ima svojo zgodbo, svoje strahove, morda travme. Prav to je tisto osnovno razumevanje sočloveka, osnova, ki bi morala omogočati normalno sporazumevanje in preprečevati nasilje. Ne pustite se ustrahovati, ne pustite, da ustrahujejo druge. Če ne pomaga pogovor med vrstniki, bo morda pomagal pogovor s kakšnim od odraslih, morebiti ne s prvim, morebiti ne z drugim, a tretji ali četrti ali peti bo slišal. Nihče ni na svetu sam. Nihče naj ne bo sam. Pogovarjajmo se.

In če se obrnemo proč, ne izginejo. Če jih ne poskušamo ustaviti, se njihov vpliv širi.

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(32)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(196)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(42)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Novice

Janezek pride domov in reče očetu “Imam eno dobro in eno slabo novico. Dobra je pri matematiki sem dobil 5. Slaba pa, da je to laž. Dobil sem cvek.

Iva, 9,5 let