snofi
Naslednji Pil izide 3. maja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kristina Gudonytė: Dnevnik poredne punce

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Ilustracija: Mladinska knjiga
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Prevod: Klemen Pisk

Založba Malinc, 2021

Ženska mačka se je, ne da bi počakala na moj odgovor, počasi sklonila naprej in začela nadvse tiho govoriti. Moje razpoloženje se je še poslabšalo.

»Verjetno razumeš, zakaj te je mama pripeljala sem. Pametno dekle si in ničesar ne nameravam skrivati pred tabo. Ja, tvoja mama mi je povedala za tvoje težave. Zelo jo skrbi zate in misli, da ti lahko pomagam. Verjemi mi, res ti lahko pomagam in tega si resnično želim. Ne le tebi, tudi tvoji mami. Vidim, da ti tukaj ni všeč, vidim, kako se upiraš in mi ne zaupaš. To je normalno, sploh se ne čudim, na tvojem mestu bi se najbrž tudi sama obnašala podobno. Toda če že ne zaupaš meni, zaupaj vsaj mami. Veliko mi je povedala o tebi. Si sploh predstavljaš, kako je ponosna nate? Verjemi mi, Kotrina, mama te ima neskončno rada in ti želi samo dobro, Sprosti se že vendar, draga Kotrina …«

Prekleto! Začutila sem, da mi gre močno na jok. Kar tako, brez razloga! O, kriza. V grlu se mi je nabiral cmok, oči so mi zalivale solze.

Kotrina

Se kdo med vami prepozna v zgornjem odlomku? Jaz se z lahkoto – kot najstnica, pa tudi še zdaj, sem se upirala vsemu. To, da me ima kdo rad, se mi je zdelo precej nepredstavljivo, da bi bila komu všeč, še bolj. To, da bi me starši lahko razumeli, to pa je bilo že več kot znanstvena fantastika, kaj šele, da bi mi s svojimi dejanji radi pomagali.

Kotrini pri njenih 15 letih ni lahko, oče in mama sta ločena, včasih živi pri enem, drugič pri drugem, vmes tudi pri babici, občutek pa ima, da ni nikjer doma, da je vsem nekoliko napoti, očetovo nasilje pa je kaplja čez rob. Zaradi domačih razmer pravzaprav nikomur ne zaupa, resničnost rada obarva po svoje, jo prilagaja, laže. Zares srečna je le, ko bere in ko piše, oboje jo sprošča in ji pomaga pri spopadanju z resničnim svetom.

Spet selitev

Po še enem burnem prepiru z očetom se Kotrina spet preseli k mami in sklene, da se bo očistila slabih navad. A kaj, ko pri mami ni nič manj burno – izkaže se, da ima mama novega partnerja, in to prav soseda, violinista Gvidasa, v katerega je Kotrina na skrivaj zaljubljena že leta. Res kakovosten nastavek za novo sobivanje. Pogovori s prijateljicami ne pomagajo kaj dosti, sploh ker jih Gvidas navduši. Kotrina pa se v samoobrambi začne zapletati v še več laži.

Mama in Gvidas skleneta, da Kotrina potrebuje resnično očiščevalno kuro, in jo želita poslati na tabor zdravega življenja, Kotrina pa svoj upor pripelje na še višjo raven, saj na tabor namesto sebe pošlje sošolko, sama pa se zaplete v tatinski podvig.

Zanka in znanka

Kotrinin pobeg od doma, pretvarjanje in nočno življenje bi lahko postali njena zanka okrog vratu, a ker Kotrina nikakor ni slaba oseba, le precej izgubljena v zahtevnem svetu pomanjkanja ljubezni, se naključja v povezavi z dobroto do nemočne znanke razpletejo v pomiritev. Kotrina najde pot, ne da bi jo zares iskala. In nekaj podobnega se lahko zgodi vsakemu od nas, če so nam jasne vsaj osnovne življenjske stvari. In če se pri bistvenih stvareh odločimo prav, pa čeprav je zlasti v najstniškem obdobju to precej zahtevno – morda bolj kot kadarkoli kasneje.

 

Gudrun Mebs: Nedeljka

Prevod: Irena Samide

Mladinska knjiga, 2022

Nedeljka živi v domu za otroke, sirotišnici, in je ena redkih, ki nima nedeljskih staršev, le ona in Karli tudi ob nedeljah ostajata v domu. Seveda si postavlja vprašanja, zakaj je tako, zakaj prav ona, je slabša, grša, bolj poredna? A končno se pojavi gospa Fiedler, Ula, ki je daleč od Nedeljkine predstave o nedeljski mami, saj ima kratke lase, štrleča ušesa in nima avta, pa v stanovanju kadi. Ob prvem srečanju je Nedeljka vsa toga, ne zmore reči ničesar in marsikaj gre narobe – a nič zato, tu ni nobene jeze, nobene zamere in naslednjo nedeljo sta spet skupaj. Izkaže se, da sta si podobni, da se druga na drugo navajata z lahkoto, morda prav zato, ker nobena od njiju ni čisto taka, kot bi drugi mislili, da bi morala biti. Predstave o ljudeh so eno, resnični ljudje pa drugo in pomembno je, da znamo prepoznati te, druge.

 

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

Vprašanje

Če si tekmovalec, tekmovalka v Veseli šoli, te prosimo za odgovor. Vprašanje se glasi: Zakaj si naročen/a na Pil?
Na Pil sem naročen/a izključno zaradi Vesele šole.
(32)
Pil bi naročil/a tudi, če ne bi tekmoval/a v Veseli šoli.
(196)
Pila nimam naročenega, saj pri mentorici Vesele šole dobimo vse vsebine za tekmovanje.
(42)

AKTUALNO

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 5. 4. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Nina Pušlar - Malo, malo
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Maraaya - Nebesa
4. Joker Out - Barve oceana
5. Raiven - Veronika

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Sia - Gimme Love

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Desa Muck - Blazno resno o šoli
4. Dita Zipfel - Kako mi je norost razložila svet
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Grozen spomin

Jana pravi prijateljici: ''Moj oči ima GROZEN spomin!''

Prijateljica: ''A vse pozabi?''

Jana: ''Neeee! Ravno to, vsega se spomni!'' 😂

EasyBeasydog🐕❤️, 11 let