snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Lauren Wolk: Gora odmevov

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Prevod: Jaka Bulc

Mladinska knjiga, 2023

Vsi smo se zavedali, da naši družini verjetno ne bo prav kmalu uspelo uloviti nobene živali. Mama je slabo streljala, poleg tega pa ni imela časa, da bi v zasedi čakala na srne. Ester ni marala pušk. Samuel je bil pri svojih šestih letih še premlad in za ta leta dokaj majhen.

            V meni sta bili hkrati dve nasprotujoči si osebi. Prva: bila sem odlična gozdovnica, saj sem streljala, lovila in ribarila tako, kot bi bila rojena za to. Druga: bila sem dekle odmevov. Ko sem ribo s palico potolkla do smrti, je tudi moja glava drhtela od bolečine. Ko sem v past ujela zajca, sem čutila njegov občutek ujetosti. In ko sem iz zemlje potegnila korenje, sem tudi jaz pogrešala zemljo.

            Včasih sem se zaradi te razdvojenosti počutila, kot da me nekdo razteguje na vse strani neba, kot da mi kosti pokajo in ječijo, medtem ko se trudijo ostati eno.

            Ampak lakota ima vedno zadnjo besedo. In lakota brata ali sestre ali mame ali očeta je zelo huda lakota.

Gora odmevov

Vedno znova naletim na knjige, ki me tako prevzamejo, da jih z užitkom berem znova in znova, hkrati pa o njih več let skupaj razlagam vsem, ki hočejo ali nočejo poslušati. Včasih si res želim, da bi moje besede odmevale, da bi lahko s tem, ko priporočim neko knjigo, sprožila val.

Pred skoraj 100 leti je v Ameriki borzni zlom zrušil gospodarstvo in za vedno spremenil življenje ogromnega števila ljudi. Borzno špekuliranje ni učinkovalo le na neposredno vpletene, ampak na celotno družbo. Tudi Elliejina starša sta bila ob vse in tako je družina pristala na pobočju gore. Ko jim je uspelo postaviti prvo sobo v hiši ter so lahko pospravili šotor, sta mama in starejša sestra Ester nekoliko lažje zadihali. A tudi ko je hiša imela več prostorov in hlev, se ne mama ne Ester nista počutili sproščeno. Po drugi strani je 12-letna Ellie v gozdu uživala, oče jo je jemal s seboj po opravkih ter jo učil in Ellie je naravo čutila bolj kot kdorkoli drug.

Ellie

Nihče v družini se ni zavedal Elliejinega soglasja z naravo, njene posebne empatije, sploh ker je po očetovi nesreči na vse padlo še več dela za osnovno preživetje. Mama in Ester sta kuhali, prali in hkrati  skrbno negovali očeta in mu delali družbo. Ellie je med svojim delom ter skrbjo za Samuela raziskovala naravo in kovala drzen načrt, kako očeta prebuditi iz kome. Vsak dan znova je tehtala med škodo in dobrobitjo svojih dejanj, vsak dan znova se je odločala o tem, koga bo morala prizadeti, da bo lahko pomagala nekomu drugemu, saj ji je hitro postalo jasno, da posameznega dogodka ne moreš ločiti od drugih, saj vsaka stvar nosi svoj odmev.

Če Ellie ne bi slišala narave, noben od dogodkov, ki so sledili, ne bi bil mogoč. Če Ellie ne bi bila odločna, pa četudi jo je zato mama včasih hudo kaznovala, ali pa je koga prizadela, se prav tako svet ne bi začel premikati v pravo smer. Če ne bi Ellie vztrajala, če ne bi verjela, če ne bi … Želim si, da bi bilo v vsakem od nas več Ellie, da bi razumeli naravo, da bi znali včasih potrpeti, da bi znali poslušati in da bi znali tudi uživati, ko za to pride čas. Potem bi drugače gledali na vsako drevo, na čebele, na vrbe in postrvi ter pse, pa tudi na ljudi, ki nas obkrožajo.

 

Igor Karlovšek: Ognjeni trije – Na sledi, Vihar

Ilustracije: Milanka Fabjančič

Založba Miš, 2023

Vuk, Vlad in Plamen so bili veliko bolj podobni Ellie kot komurkoli od nas. Vseskozi so živeli v naravi in z naravo, jo slišali, čutili in jo tudi zelo dobro poznali, sicer ne bi preživeli. Kako bi sploh opazili sledove Zore in njenih ugrabiteljev, če bi gledali v telefon, namesto v tla. Kako bi se znali ubraniti pred napadalci, če ne bi trenirali svojih teles, kako bi zmagovali v bojih, kjer ni možnosti zmage, kako bi prenašali bolečino, če je nikoli ne bi čutili? In če bi bila Živa novodobna nosečnica, bi res lahko pobegnila iz ujetništva in si našla varno zavetje ter si preskrbela hrano za zimo? Ali pa Zora, bi se današnje dekle znalo tako bojevati kot ona ter zdržati v ujetništvu? V drugem in tretjem delu sage ni napetosti nič manj, boji se vrstijo, saj so Slovani, Bavarci in Obri na istem majhnem območju in nemogoče situacije so tako pogoste kot nemogoče odločitve. Trojčki se morajo raziti, da preživijo in si pomagajo. Človeške vloge se menjavajo, sovražniki so lahko hitro tudi zavezniki in zaupanje je krhko. Jesen in mrzla zima pa življenja nikomur ne olajšata, saj so ljudje takrat navadno še manj prijazni, saj je preživetje težje.

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(341)
Ne
(209)
Ne vem
(149)

AKTUALNO

Poklic: vojak

Ali veste, da je pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske toliko, da je vojak verjetno tudi vaš ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Julij 2024

gumb

Revija
Izid: 5. 7. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Ariana Grande - yes, and?
5. Olivia Rodrigo - Vampire

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Sekira

Zakaj ima policaj v prtljažniku sekiro?

Zato, da seka ovinke!

Kornelija, 12 let