snofi
Naslednji Pil izide 1. marca
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Lise Villadsen: Kvantni skok

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Ilustracija: Mladinska knjiga
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Prevod: Darko Čuden

Mladinska knjiga, 2023

»Tukaj ne zdržim več.« Pogleda me z velikimi, že vlažnimi očmi.

V želodcu imam vozel, ki se ne bo nikoli razvezal. Tam spodaj živi, že pred več leti se je tja vselil. Zdaj se le še bolj vozla.

»Naj te pospremim domov?« Pokleknem prednjo in jo primem za roko. Ohlapno leži v moji. »Pa greš lahko od pouka?«

Že v prvem letniku je Cecilie dobila pisni opomin zaradi odsotnosti in starša so poklicali na sestanek. Po tistem ji učitelji popuščajo pri rokih za oddajo domačih nalog, ne pa tudi pri prisotnosti pri pouku. Mama in Cecilie se vsak dan pogovarjata o odstotkih odsotnosti, kot da bi šlo za vremensko napoved. Računata in preračunavata, kolikokrat je lahko še odsotna, kolikokrat lahko šprica fiziko, danščino in telovadbo, preden bo kaznovana: s popravcem v vseh predmetih na koncu leta.

»Ne morem ... morem ... morem ... dihati.« Cecilie hlasta po zraku.

Astrid

Astrid je prijetna 17-letnica, v šoli nima nobenih težav, seveda se tudi ona uči, kdor pravi, da se nikoli ne, laže. In ker je v njenem razredu tudi njen najboljši prijatelj, ekscentrični Jonas, ji je v šoli povsem fino. No, nova sošolka Veronica ravnovesje med prijateljema sicer malo zamaje, a to je nekaj pričakovanega – ko iz dvojice dobimo trojico, se silnice spremenijo. Zares pa kroji Astridino življenje nekdo povsem zunaj tega kroga. Njena ljuba starejša sestra Cecilie, ki jo ima Astrid res rada, a je zaradi depresije, tesnobe, nemoči tudi Astridina utež.

Cecilie

Cecilie je maturantka na isti šoli kot Astrid. Njena tesnoba že dolgo ni več le prehodno stanje,  pozornost, spodbuda, ljubezen ne zadoščajo več, njeno stanje se samo slabša. Strah jo hromi, tesnoba ji povzroča celo fizično bolečino in zaradi nenehne stiske je neprespana in izmučena. Že vstajanje iz postelje, oblačenje in umivanje so v zadnjem času zanjo težava, kaj šele odhod v šolo in sodelovanje pri pouku. Pritisk prihajajoče mature situacije ne olajšuje. Mama išče mehke načine, da bi Cecilie našla kakšno pot naprej, trudi se z iskanjem svetovalcev in strokovnjakov. Očetov pristop je povsem nasproten, po njegovem mnenju bi se Cecilie morala samo odločiti, da si ne želi več takšnega življenja, pa bi se vse spremenilo. In tu zraven je še Astrid, ki Cecilie lajša stiske s svojo prisotnostjo, neprestano razpoložljivostjo, prilagajanjem svojega življenja njenemu.

Jonas in Kristtofer

Jonas je na Astridino predanost sestri že navajen; ko pri Cecilie zaškripa, Astrid odloži vse drugo in pomaga. Jonas je takrat neviden. Kristtofer pa na takšno stanje ne pristaja. Kot otrok je poznal povsem drugačni Cecilie in Astrid, poleg tega pa ima z depresijo precej izkušenj. In ker mu je Astrid všeč, bi ji rad pomagal, ji odprl oči in jo nekoliko razbremenil.

Kdaj je tisti trenutek, ko mora človek videti tudi sebe, kdaj mora človek sebe postaviti na prvo mesto? Pogosto govorimo o škodljivem egoizmu, a tudi pretirani altruizem ni zdrav. Vsakdo mora imeti možnost, da živi tudi svoje življenje. Seveda ni slabo, če lahko svoje življenje vidimo tudi z druge perspektive. Včasih se na prijatelje razjezimo, ker nam njihov pogled na naše življenje ni všeč, navadno je to takrat, ko bi tudi v resnici morali kaj spremeniti. In pogosto teh sprememb ne moremo narediti sami – tudi Astrid ne more spremeniti vsega, a ko končno spregleda, lahko pomaga tudi drugim družinskim članom. Ker jih ima rada in ker ima nekdo zelo rad tudi njo. Najmanj eden.

 

Manka Kremenšek Križman: Nič več kot prej

Mladinska knjiga, 2023

Lucija ve, da nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Ob smrti mlajše sestre ni izgubila samo nje, občutek ima, da je izgubila tudi starša. Katje doma sploh ne omenjajo, kot da bi tišina kaj pomagala pri žalosti, ki jo vsak med njimi premaguje sam zase in na svoj način. Lucija si pomaga z dnevnikom, pa s kričanjem v blazino. Oče beži v službo in mama v prostovoljno delo v begunskem centru. Vezi med njimi pa slabijo in nič ne kaže, da se bo kaj spremenilo. Ampak se. Ker vsak med njimi na svoj način ve, da je treba živeti naprej. Rešitev, ki jo najdeta starša, Lucijo preseneti, razžalosti, razbesni. Ljubezen je res treba širiti, a Lucija močno dvomi, da sta izbrala ustrezen način.

 

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

Vprašanje

Kako ti je všeč rubrika Glasba?
Zelo.
(111)
Mi je všeč, vendar se vsebine malo ponavljajo
(71)
Srednje.
(46)
Ni mi všeč.
(30)
Na sploh me glasba ne zanima preveč.
(18)

AKTUALNO

Pridruži se državnemu tekmovanju v recitiranju števila pi

Ali ste vedeli, da ima 14. marec poseben pomen za vse ljubitelje števil, matematike in znanosti ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Februar 2024

gumb

Revija
Izid: 2. 2. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Maraaya - Nebesa
4. Siddharta - Prepovedana
5. Joker Out - Sunny Side of London

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Olivia Rodrigo - Vampire
4. Miley Cyrus - Flowers
5. Doja Cat - Paint The Town Red

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Eva Boto: Kjer najbolj gori
3. Fehtarji: Štorklje
4. Joker Out: Sunny Side of London
5. Joker Out: Carpe Diem
6. Joker Out: Barve oceana
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
4. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi
5. Desa Muck - Blazno resno o šoli

NAKLJUČNI VIC

Umetnost

kaj je umetnost? če se lahko v okrogli sobi skriješ v kot

brokoli, 11