Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Poletni bralni zalogaj 2023

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Fotografija: Založba Miš, Mladinska knjiga, Učila International, Didakta, Založba Pivec
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Med počitnicami je čas za sanje, za smeh, za zabavo, med počitnicami je čas za plezanje po drevesih in preizkušanje novosti, za pustolovščine. Med počitnicami je čas za nove ljubezni in uživanje s starimi, pa za prijatelje in tudi knjige – nove in stare. Med počitnicami je čas za nepričakovano, za drzno, pa tudi za preizkušeno. Med počitnicami je čas za vse.

 

Leigh Bardugo: Napad in vihar

Prevod: Andrej Hiti Ožinger

Mladinska knjiga, 2023

Se spomnite Aline, ki ni samo griša, ampak sončna priklicnica? V prvi knjigi trilogije – Senca in kost – je iz sirote postala ena najpomembnejših oseb v Ravki in podlegla tudi Temačnikovim čarom. A na srečo je bil ob njej v pravem trenutku Mal, fant, ob katerem je odraščala. Uspelo jima je pobegniti čez Pravo morje in zaživeti na novo. Dokler ju seveda ponovno ni v svoje roke dobil Temačnik z idejo o dodatnem ojačevalniku čudežnih moči za Alino in hkrati z lastnimi novimi strašljivimi zmožnostmi. Temačnik ne umre kar tako in zloba ni nekaj, kar lahko zamejiš. Temačniku lahko Alina znova in znova pobegne, v Ravki lahko skupaj s princem uspe vzpostaviti obrambo in zavarovati griše, a na koncu poti jo vedno čaka še en spopad. Na življenje in smrt. Kako ji med tem sploh še uspe misliti na ljubezen?

 

Andy Shephard: Fant, ki je pel z zmaji

Ilustracije: Sara Ogilvie

Prevod: Neža Ropret

Učila International, 2022

Se ga še spomnite, fanta, ki na dedkovem vrtu goji zmaje? Zmajev, ki nikakor niso podobni stvorom, ki jih je ustvaril Temačnik, ampak prijaznim bitjem različnih oblik in velikosti. Če bi kdorkoli od nas sicer na nebu zagledal Migca, bi se najbrž podelal v hlače, a Tomaž je izkušen vzreditelj. Pa čeprav mu zadnje čase gojenje ne gre najbolje od rok, poganjki na drevesu umirajo in novi zmaji se ne izležejo. Tomaž skupaj s prijatelji poskuša razvozlati skrivnost, hkrati pa se bori z ljubosumjem. Izkazalo se je namreč, da je Anjina babica prejšnja lastnica dedkove hiše in da je ona odkrila skrivnost gojenja zmajev. Tomaža skrbi, da bi zdaj Anja hotela drevo samo zase. Včasih nam kakšne neumne ideje zameglijo um in brez pogovora je težko. Na srečo je tu dedek, ki posluša in svetuje. Kaj pa rešitev za zmajevo drevo – marsikaj se da odkriti, če jih pri tem sodeluje več.

 

Andy Griffiths: 65-nadstropna hišica na drevesu; 78-nadstropna hišica na drevesu

Ilustracije: Terry Denton

Prevod: Veronika Rot Gabrovec

Založba Miš, 2022, 2023

Vsakič, ko v roke primem naslednji del iz serije drevesnih hišic, se vprašam, kaj norega si lahko Andy in Terry še izmislita, pa si sama nikakor ne morem izmisliti ničesar niti približno tako usekanega. Po drevesih, iz katerih se izlegajo zmaji, pa griševskih bojih je človek pripravljen na vse. Na drevesni hišici niso le nenavadni prostori – kot rojstnodnevna soba, jama z živim peskom ali čačkatorij – pa nepričakovane naprave, kot je združevalni ali časovni stoj, na drevesu so vedno tudi nepričakovane zgodbe. Zares združevalnega stroja Anja in Terry sploh ne potrebujeta, saj to počne njuna domišljija, ampak časovni stroj in obisk inšpektorja, to pa obeta. Da o Andylandiji, kjer se Andy lahko druži z drugimi Andyji, medtem ko je Terry zaposlen s snemanjem filma, niti ne zgubljam besed. Iz sosednjega bloka se včasih razlega smeh, takrat vem, da sosed Kan bere eno od tehle knjig. Kaj bo šele zdaj, ko sta na kupu kar dve.

 

Krister P. Jansson: Jan Pančur in pustna gobokalipsa

Ilustracije: Jure Engelsberger

Didakta, 2022

Janu se navadno ni veliko dogajalo, dokler ni nepričakovano rešil sveta in pravzaprav tudi vesolja, je bil povsem navaden fant. Pa saj to je še vedno, ker za te skrivnostne dogodke ne ve skoraj nihče. A nekdo ve še predobro – Amalija Pelinšek, najbolj hudobno bitje v vesolju. Skupaj s svojimi tremi podrepnicami se ji je iz najbolj zakotnega planeta uspelo vrniti na Zemljo in prva tarča na njenem seznamu je Jan. Na poti do Zemlje se je sicer ustavila še na Otemnelcu in ga zavojevala, a vladar, Srednji Ajmoht, ji je pobegnil. Še eden iz njenega seznama. A z Janom je tokrat šlo lahko, krof s čipom je pogoltnil in zdaj mu ni več pomoči. Zares seveda ni tako, ker si človek z dobrim drgnjenjem zob lahko spremeni usodo. Pa tudi usodo vesolja. Že spet.

 

Sabina Fras Popović: Prava hokejska banda

Ilustracije: Darko Grkinić

Založba Pivec, 2022

Dejanja junakov včasih nimajo neposrednega vpliva na čisto ves svet, a na svet okoli njih imajo ogromnega. Tine ni junak, je le hokejist, hokejski golman, ki mu srce pogosto pade v hlače, ki ne vidi povezanosti v ekipi in se ob kričanju trenerja pogosto vpraša, kakšen smisel ima vse skupaj. Pa vendar vztraja. A če vztraja le eden, ni dovolj. Hokej je ekipna igra in tisti mušketirski izrek – vsi za enega, eden za vse – na ledu velja. A kako napadalca prepričati, da je tudi od vsake njegove akcije odvisno, ali bodo dobili gol ali ne? Kako iz posameznikov ustvariti ekipo, sploh pa ekipo, ki bi verjela sama vase, ki bi pozabila na ideje staršev in bila na ledu zaradi sebe? Turnir v Ameriki je pravi trenutek, da se pokaže, ali je to sploh mogoče.

 

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

Vprašanje

Bi si v Pilu želeli več ilustracij?
Ja, ilustracij je premalo.
(2)
Tako, kot je zdaj, je OK!
(2)
Raje imam fotografije kot ilustracije!
(0)

AKTUALNO

Največja noč skupine Joker Out

Joker Out so zmagali! V svojem rodnem mestu, pred zvestim občinstvom, ki jih spremlja od prvega dne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

December 2023

gumb

Revija
Izid: 1. 12. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Doja Cat - Paint The Town Red
4. Loreen - Tattoo
5. Miley Cyrus - Flowers

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Sunny Side of London
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Barve oceana
6. LPS: Insomnia
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Regen: Rada znala bi plesati
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Rema & Selena Gomez: Calm Down
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
4. Desa Muck - Blazno resno o šoli
5. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi

NAKLJUČNI VIC

Podpis

Janezek: Ata, a se ti znaš v temi podpisati? Ata: Ja. Janezek: Potem dokaži.Ugasni luč in se mi podpiši na test iz matematike.

Loona_Lovegod, 13