Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Špela Frlic: Bleščivka

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Fotografija: Mladinska knjiga, 2022
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Ilustracije: Tereza Prepadnik
Mladinska knjiga, 2022

»Dimitra vama želi, da bi se tu počutila kakor doma,« se je iz kota oglasil Tomo. Ves ta čas, ko je Silva očarano gledala skozi okno v nebo nad sabo, je mirno sedel na Dimitrini postelji ob steni in bingljal z nogami.

»Kako se ne bi,« je pomislila Silva. Stanovanje je bilo kot kakšno prijazno gnezdo, svetlo, polno blazin in velikih zelenih rož. Dišalo je po širnih svetovih, po pustolovščini, po njeni Dimitri.

»Torej Dimitri pomagaš pri opazovanju ptic?« se je vljudno pozanimala.

Tomo je ob vprašanju kar zažarel. »Vsi bleščivski otroci ji pomagamo. A veš, koliko ptičev pride sem?! Na tisoče! Čisto divje je! Z Dimitro jih opazujemo, štejemo in popisujemo.«

»Kje pa so zdajle drugi otroci?« je sumničavo vprašala Silva in se oprezno ozrla po sobi. Po taki dobrodošlici je ne bi presenetilo, če bi naenkrat iz omar skočil za cel razred živahnih mulcev.

»Vsi pospravljajo doma, ker je sobota,« je pojasnil Tomo in še naprej bingljal z nogami.

»A tebi pa ob sobotah ni treba pospravljati?«

»Sem že končal! Očka pravi, da nima smisla preveč natančno pospraviti, ker se tako ali tako kmalu spet vse razmeče in umaže.«

Silva
Silva je pripovedovalka zgodb. Od nekdaj je tako, da lahko zgodbe naplete o čisto vsem, o čisto vsakem, z zgodbami prinaša fantastične svetove, raznolike junake in divje pustolovščine. Morda bi bile njene zgodbe drugačne, če ne bi bilo tete Dimitre, pustolovke, raziskovalke, drzne iskalke, ki je Silvi vedno odpirala vrata v drugačne svetove. Ko Dimitra odpotuje na eno izmed svojih raziskovalnih ekspedicij, se Silva naseli v njeno stanovanje. No, Silva in njen Silvester, njen ljubljenček, njen krokodil.

Bleščivka
Bleščivka je manjše blokovsko naselje, kjer sosedje še predobro poznajo sosede, kjer za red skrbijo vsi in še zlasti hišnik Jože in kjer živi nekaj otrok. A Bleščivka obenem tudi ni čisto navadno naselje, saj po drevesih, na hribu, v grmovjih, na strehah vseskozi nekaj čivka – ptice imajo Bleščivko rade – morda tudi zato, ker jih tu nihče ne preganja, ker nihče ne benti nad glasnim jutranjim ščebetanjem, morda zaradi dobrega zraka ali pa morda zato, ker se je tu naselila Dimitra Mistral, ljubiteljica in opazovalka ptic.

Raziskovalci
Ljudje smo radovedni, včasih pravijo, da so otroci bolj radovedni od odraslih, meni pa se zdi, da so otroci le bolj radovedni – zanimajo jih nove stvari, zanima jih drugačno in skrivnostno. Nič nenavadnega torej, če je Dimitra v raziskovanje vključila tudi bleščivske otroke. In nič čudnega ni, če otroke nenavadno zanima tako, da raziskujejo tudi brez Dimitre. In še manj čudno je, da nenavadnosti raziskuje tudi Silva. Ko se raziskovanju kakcev pridružijo še Afra in Tarbula, kasneje pa tudi sosed Rozamud, je stvar že resna. Ne gre več le za kakce, ampak za strahovito meglo in dež in slabo voljo, pa za tečnobo in jezo in zamere.

Kakci
Hišnik Jože misli, da se je vse skupaj začelo s Silvestrom, seveda, kdo drug bi kakal nenavadne kakce, ki jih prej nikoli ni bilo. Silva misli, da se je vse začelo z njo in njeno slabo voljo – dokler sama ni prišla na Bleščivko, je tam sijalo sonce. Ampak kaj, če je razlog za kakce in dež in meglo drugje? Kaj, če Silvestra sama ne bo mogla rešiti te zagonetke, in otroci, kako bi le oni sami odkrili skrivnost svetlečih in vedno večjih kakcev? In Rozamund, kako bi on pregnal oblake nad Bleščivko, če ne zmore odgnati niti tistega nad svojo glavo?

Človek sam ne more kaj dosti. Silvestra to razume kaj hitro, a vseeno potrebuje nekaj časa, da zaupa – najprej otrokom. Z njimi pa je enako, zaupanje ni kot instant kava, zgraditi ga je treba. Ko zaupaš, pa si je treba tudi drzniti, včasih pomoč pride sama od sebe, drugič jo je treba malo brcniti v rit. In ko imaš vse to, se lahko spustiš v megleno globel, v želodec tesnobne pošasti, in četudi ostaneš sam, veš, da nisi sam in da vse skupaj ni en velik drek.

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

Vprašanje

Ali imate svoj e-poštni naslov? (e-mail)
Ja.
(244)
Ne.
(37)

AKTUALNO

PIL na TikToku

Mnogi še ne veste, da je Pil tudi na Tiktoku. Na Pilovem profilu lahko najdeš zabavne, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. LPS - Disko
4. Leopold I. - Kinderšpil
5. Nina Pušlar - Tople oči

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Katrina
4. Joker Out: Barve oceana
5. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Leopold I.: Kinderšpil
8. LPS: Disko
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: As It Was
4. Imagine Dragons X JID: Enemy
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
6. Måneskin: Beggin'
7. Miley Cyrus: Flowers
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Špela Frlic - Bleščivka
4. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
5. Vinko Möderndorfer - Romeo in Julija iz sosednje ulice

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 2. 2023

NAKLJUČNI VIC

Ribje glave

Gresta dva na ribe. Pa reče prvi da če ješ ribje glave postaneš pameten. Drugi mu reče: naročiva ribe jaz bom jedel ribje glave ti pa ostalo. Naročita in pojesta, potem pa reče drugi: Čuj me nisi ti mal nahecu? Prvi pa mu odgovori: Vidiš že deluje.

Moki, 11 let