snofi
Naslednji Pil izide 7. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Tina Vallès: Spomin na drevo

Značka
Bralni grižljaj
Naslovnica
Fotografija: Mladinska knjiga
Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Prevod: Veronika Gabrovec

Založba Zala, 2022

Dedkov obraz med čakajočimi obrazi ob petih. Njegova dlan, ki mi zmrši lase, ko me vpraša, kakšen je bil moj dan. Moje oči, ki mu povedo, da sem lačen. In njegove, ki posteklenijo. In postanejo temne in motne.

»Oh, Jan.«

Ta »oh, Jan« je nov in ne vem, kaj hoče povedati z njim.

Množica obrazov in teles izgine. Najprej zato, ker se ne zmeniva zanje, in zato, ker vsi počasi odhajajo in z dedkom ostaneva sama.

»Oh, Jan.«

Še vedno ne razumem, toda ni mi všeč steklenasta temačnost, ki mu je legla na pogled. Prebrska si žepe, kot bi mi hotel pokazati, za kaj gre, ker tega ne more izreči, s pogledom me prosi, naj bom jaz tisti, ki bo na glas povedal, kaj se je zgodilo, kaj pomeni ta »oh, Jan«.

»Si pozabil sendvič?«

Prikima in ne reče ničesar. V trebuhu imam luknjo, vendar ne od lakote. Velikanski O mi vrta in kruli v želodcu. In zdi se mi, da dedku na hrbet prav tako pritiska ogromen O, ki nad naju razteza senco, in ta senca bo nad nama visela vso pot do doma.

Odpraviva se proti domu in občutek imam, da bom zaradi dedkovih podrsavajočih korakov oglušel. Rad bi, da bi pozabil na sendvič, lakota me je minila.

Jan in Joan

Jan ima srečo, poleg ljubečih staršev ima tudi ljubečega dedka Joana in babico Caterino. Navadno so se Jan, mama in oče odpeljali v Vilaverde k babici in dedku, zdaj pa sta se babica in dedek preselila v njihovo stanovanje. Marsikaj se je spremenilo, babica kuha jedi, ki se kuhajo neskončno dolgo in jejo na žlico, Jana pa po šoli ne prideta iskat več mama ali oče, oba z glavo še v službi, ampak dedek. To so trenutki za Jana in Joana. Čas za zgodbe, opazovanje in objemanje dreves. Pa čas za sendvič.

Zakaj?

Jan se dedkove in babičine selitve razveseli, kako se ne bi, a ko se mama in babica vse pogosteje zapirata v kuhinjo in šepetata, dedek pa dobi nekako odsoten pogled, takrat se zaveda, da nekaj ni čisto tako, kot bi moralo biti. A morebitna vprašanja nekako odganja iz svoje glave in raje uživa, ko gleda dedka pri lupljenju pomaranč ali v vonju babičinega parfuma. Ko dedek nekega dne pozabi na njegov sendvič in nato še doda – naprej bo šel spomin, se Jan raje razjezi, kot da bi počasi skušal razumeti. Saj je opazil, da dedku reševanje križank ne gre več čisto najbolje, saj je opazil zaskrbljene poglede babice, če dedek ne pove stavka do konca, ampak da je to težava, tega pa raje ne bi sprevidel.

Demenca

Ko nekdo začne izgubljati spomin, tega marsikdo ne opazi, najprej to zaznajo tisti najbližji in navadno jih postane strah. Marsikdo se takrat za nekaj časa raje obrne proč, pa si reče, da je to le nekaj trenutnega, nekaj, na kar vpliva slabo vreme. Tudi tisti, ki izgubljajo spomin, si tega navadno najprej ne priznajo, kasneje pa lahko tega niti ne opazijo več in se jezijo na druge – češ da oni že ne pozabljajo, ampak drugi slabo slišijo. Demenca marsikoga spravi v slabo voljo. Tiste, ki pozabljajo, jezi, ker ne razumejo, kaj se jim dogaja, ali pa ker predobro vejo, kaj se jim dogaja, in jih je tega strah. Zlasti pa jih prizadene izguba samostojnosti. Če nekdo pozabi ključe in ne more več domov, lahko v mrazu zmrzne. Če kdo pozabi posodo na vročem štedilniku, lahko pride do požara. Človek z demenco se lahko tudi izgubi. Slabe volje in nesrečni so tudi ljudje, ki so blizu ljudem z demenco. Kar naenkrat morajo veliko stvari večkrat ponoviti, kar naenkrat njihovi najbližji izgubljajo stvari in tudi sebe, kar naenkrat marsikateri dogovor ne velja več in včasih jih njihov najbližji človek ne prepozna več.

Jan

Ko si Jan po pogovoru z očetom končno pride na čisto, se odrasli okoli njega nehajo pogovarjati v šifrah. Zdaj je vse jasno, tudi to, da se babica in dedek ne bosta več vrnila v svojo hišo in da je vsaka ura dedovih zgodb pomembna, saj mu spomin uhaja. Jan in dedek pa se ne pogovarjata le o preteklosti, ampak tudi o izgubljanju spomina – to obema pomaga, da vse skupaj lažje razumeta. Zgodba o Janu in Joanu pa zares ni zgodba o demenci, ampak zgodba o ljubezni, toplini in družini. Zelo lepa zgodba.

 

David Baddiel: Mulc ravnatelj

Ilustracije: Steven Lenton

Prevod: Neža Ropret

Učila International, 2022

Robi, najbolj nemogoč učenec, kar jih sploh obstaja, je na neki način podoben Janu, tudi on na koncu razume več in se spremeni. Robi je namreč nekdo, ki bi naredil vse, da bi uničil svojo šolo, razjezil učitelje in ravnatelja in vsakogar od njih osramotil. Ko pa je njegova šola res pred zaprtjem in bi njegova najboljša prijateljica Dijana morala nazaj na šolo, kjer so jo sošolke nadlegovale, Robi stvari vzame v svoje roke. Kot učenec sicer ne bi imel možnosti, a kaj ko je po naključju prevzel podobo najbolj strogega ravnatelja in je kar naenkrat lahko upravljal s šolo. Pa lahko tak vandal postane rešitelj šole?

Več bralnih priporočil najdeš v pilovi knjižnici.

AKTUALNO

V Ljubljano prihaja Znanstival

Znanstival bo Ljubljano obarval v čarobne znanstvene barve od 31. maja do ... več

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Maj 2024

gumb

Revija
Izid: 3. 5. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Miley Cyrus - Flowers
2. Käärijä - Cha Cha Cha
3. Tate McRae - Greedy
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Benson Boone - Beautiful Things

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi
5. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku

NAKLJUČNI VIC

Miklavž

Zakaj ima miklavž sani namesto avta ? ker avto ne more leteti

santa, 12