snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021

Revija
Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Njegova temna tvar (His dark materials)

Ekran

Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Nika Osredkar

Njegova temna tvar je serija, posneta po istoimenski trilogiji fantazijskih knjig pisatelja Philipa Pullmana. Trilogija je očarala na milijone bralcev, pisatelju pa prislužila kar nekaj nagrad. Leta 2019 je luč sveta ugledala še v obliki serije in navdušila na milijone oboževalcev in tistih, ki bodo (ali pa boste) to šele postali.

Igrajo: Dafne Keen (Lyra Silvertongue), Amir Wilson (Will Parry), Ruth Wilson (Marisa Coulter), James McAvoy (Lord Asriel), Lin-Manuel Miranda (Lee Scoresby)
Število sezon: za zdaj 2
Žanr: fantazijska drama
Na sporedu od: 2019
Država izvora: Združeno kraljestvo & ZDA
Jezik: angleščina

Vsebina
Serija spremlja Lyro Belacquo, brihtno in samosvojo deklico, ki odrašča kot sirota na oxfordskem kolidžu Jordan. Njen najboljši prijatelj je Roger, ki dela v kuhinji. Nekega dne Roger izgine in Lyra se poda v iskanje. Na pustolovščini jo ves čas spremlja njen daemon Pantalaimon. Lyra namreč prihaja iz vzporednega sveta, kjer imajo vsi ljudje svoje dæmone – živali, ki predstavljajo njihovo dušo. Lyra skuša na svoji poti raziskati skrivnostni pojav osnovnih delcev, sreča čarovnice, severne medvede z oklepi, odkriva druge svetove in spozna Willa, ki se ji pridruži na njenem popotovanju. Skupaj odkrijeta, kako prehajati med različnimi svetovi. Ker pa čarovnice poznajo prerokbo o deklici, ki bo spremenila svet, čaka Lyro zelo pomembna naloga, ki se je sploh še ne zaveda.

Zanimivosti o seriji

 • Po prvi knjigi so leta 2007 posneli film z naslovom Zlati kompas, ki ni bil preveč uspešen. Za razliko od filma pa je serija požela velik uspeh!
 • Igralka Dafne Keen, ki igra Lyro, na avdiciji ni verjela, da bo dejansko dobila vlogo. Do takrat je namreč prebrala samo polovico knjige. Nato pa so jo poklicali na ponovno avdicijo. Klic je prejela ravno, ko je bila na počitnicah in jo je opekla meduza. Njen obraz je bil zato povsem zatečen, a ji je vseeno uspelo očarati ustvarjalce in dobiti vlogo!
 • Gre za BBC-jevo najdražjo serijo do danes. Točnega zneska niso povedali, ocenjuje pa se, da so za prvo sezono porabili med 40 in 50 milijonov funtov.
 • Will se sicer pojavi šele v drugi knjigi, ustvarjalci serije pa so njegov lik predstavili že v 1. sezoni. Amir, ki igra Willa, tega do izida epizode, v kateri se prvič pojavi, ni smel povedati čisto nikomur, kar je bila za 15-letnega fanta izjemno težka naloga.
 • Preden je Amir dobil vlogo, je imel pet ali šest avdicij. Dafne je med tem spoznala ogromno drugih kandidatov za vlogo Willa, samo njega ne. Ko sta se končno spoznala, sta se takoj ujela.
 • Dafne sicer živi v Španiji. Tam je ljudje ne prepoznajo na vsakem koraku, nekoč pa se je oboževalcem, ki so jo prepoznali, zlagala, da ji je ime Isabel, in odhitela stran.

Zanimivosti o knjigah

 • Prva knjiga trilogije, Severni sij, je v Angliji izšla leta 1995.
 • Od izida je bila trilogija prevedena v več kot 40 jezikov in prodana v več kot 18 milijonih izvodov.
 • Prva knjiga se je najprej imenovala Zlati kompas, a si je pisatelj Philip Pullman premislil in jo preimenoval v Severni sij. Ameriški uredniki knjige so naredili napako in ohranili staro poimenovanje, drugod po svetu pa je obveljala pisateljeva želja.
 • Idejo za dæmone je pisatelj dobil z Da Vincijeve slike Dama s hermelinom.
 • Pisatelj Philip Pulman ne mara, da njegovo trilogijo primerjajo z drugimi fantazijskimi knjigami, na primer z Zgodbami iz Narnije in Gospodarjem prstanov.
 • Leta 2017 je izdal novo trilogijo, ki se dogaja pred Njegovo temno tvarjo. Tretja knjiga je še v procesu pisanja. Naslov nove trilogije je Book of Dust.

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(472)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(112)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

V KINO

Policaj najde na cesti pingvina. Gre do šefa in vpraša, kaj naj z njim. "Pelji ga v živalski vrt," mu reče šef. Po službi šef vidi policista s pingvinom. Pa ga vpraša: "Ga nisi peljal v ZOO?" Policist reče: "Tam sva že bila zdaj ga peljem v kino."
Veko, 12