snofi
Naslednji Pil izide 5. novembra

Nova številka
Oktober 2021

Revija
Izid: 1. 10. 2021
pepca oblacek

Talenti v belem (Grey's Anatomy)

Ekran

Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Nika Osredkar

Medicinska dramska serija Talenti v belem je na malih ekranih že vse od leta 2005. Razglašena je bila za najboljšo medicinsko dramsko serijo vseh časov, mnogi pa menijo, da gre za eno najboljših TV-serij sploh. Z že skoraj 17 sezonami je tudi izredno priljubljena serija za t. i. verižni ogled (angl. binge watching).

Igrajo: Ellen Pompeo (Dr. Meredith Grey), Chandra Wilson (Dr. Miranda Bailey), James Pickens Jr. (Dr. Richard Webber), Justin Chambers (Dr. Alex Karev) …
Število sezon: jeseni prihaja 17. sezona
Žanr: drama
Na sporedu: od 2005 do danes
Država izvora: ZDA
Jezik: angleščina

Vsebina
Serija spremlja mlado zdravnico Meredith Grey, ki je hčerka priznanega zdravnika. V bolnišnici Grey Sloan Memorial se pridruži ekipi zdravnikov, ki vsak dan spremlja težke primere in sprejema pomembne odločitve o življenju in smrti. Zdravniki se na vse pretege trudijo usklajevati svoje zasebno in poslovno življenje v času velikih zahtev in stresnih preizkušenj. Med njimi se seveda spletejo tudi tekmovalne, prijateljske in celo romantične vezi, ki zadeve še dodatno popestrijo. Marsikatero pomembno spoznanje prinesejo tudi pacienti, zdravniki pa z vsakim novim izzivom bolj in bolj zorijo.

Nastanek serije
Shonda Rhimes, ustvarjalka serije, je povedala, da je bila obsedena z gledanjem operacij na televiziji. Svet medicine jo je tako zelo privlačil, da se je odločila, da bo o tem napisala serijo. Predvsem se ji je zdelo zanimivo, da imajo zdravniki svoje zasebno življenje – tudi na dan, ko nekoga operirajo, se pogovarjajo o svojih simpatijah ali partnerjih. Vedela je, da bo ustvarjanje še ene zdravniške serije zelo težko, saj jih obstaja že veliko, zato se je osredotočila na to, kako bo njena serija izstopala. Namesto hitrega tempa, ki običajno spremlja zdravniške serije, je Shonda serijo upočasnila in pridobila čas, da občinstvo resnično spozna njene like. To je bil pravi recept za uspeh!

Zanimivosti o seriji

  • Angleški naslov serije (Grey's Anatomy) izvira iz naslova knjige o anatomiji iz leta 1858 avtorja Henryja Greya.
  • V času največje gledanosti je bila serija med 10 najbolj uspešnimi v ZDA.
  • Serija je prejela že več kot 70 nagrad in več kot 220 nominacij.
  • Je najdlje trajajoča medicinska dramska serija v zgodovini televizije. Jeseni prihaja že 17. sezona, za katero se ugiba, ali bo morda zadnja. Ustvarjalka serije Shonda Rhimes sicer pravi, da bo serija trajala, dokler bo Ellen Pompeo pripravljena igrati Meredith.
  • Snemanje serije poteka v Seattlu in Kaliforniji.
  • Veliko rekvizitov, ki jih uporabljajo, je pravih medicinskih pripomočkov.
  • Ko snemajo operacije, uporabljajo živalske organe (največkrat kravje). Igralci pravijo, da njihov vonj ni prav nič prijeten.
  • Pri pisanju scenarijev sodelujejo resnični zdravniki, ki poskrbijo, da so v seriji uporabljeni pravi strokovni izrazi in medicinski primeri.
  • Kdo pravi, da se iz serij ničesar ne naučimo? Desetletna deklica je uspešno ukrepala, ko je njena mama doživela astmatični napad. Kasneje je povedala, da se je oživljanja naučila ob gledanju Talentov v belem.

 

Vprašanje

Koliko ste stari?
9
(15)
10
(34)
11
(69)
12
(84)
13
(77)
14
(42)
15
(11)
16
(7)
Nič od naštetega
(12)

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
BQL - Budala
Klara Jazbec - Največ
Bepop - Daj se nasmej
Eva Boto - Ti
Bepop - Verjamem v dobre ljudi

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Måneskin - Zitti E Buoni
BTS - Butter
Dua Lipa ft. DaBaby - Levitating
Olivia Rodrigo - good 4 u

Knjižna
Karen M. McManus - Eden od nas je naslednji
Simona Semenič - Skrivno društvo KRVZ
Sarah Crossan - Eno
Leigh Bardugo - Vranja Šesterica in Pokvarjeno kraljestvo
J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Ulala
5. BQL: Budala
6. Čuki: Mogoče
7. Eva Boto: Ti
8. Klara Jazbec: Največ
9. Mi2: joj joj joj
10. Nina Pušlar: Tople oči

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Ed Sheeran: Bad Habits
5. Harry Styles: Watermelon Sugar
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Måneskin: I wanna be your slave
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. P!nk: Cover Me In Sunshine
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 1. 10. 2021

NAKLJUČNI VIC

IMENA

Janezek vpraša očeta: "Oči, kako naj poimenujem našo hišo?" Pa oče odgovori: "Tako kot prvo stvar ki jo vidiš v omari." Janezek odpre omaro, in zagleda hlače. Potem spet vpraša očeta. "Oči, kako naj poimenujem našega psa?" In oče odgovori: "Tako kot prvo stvar, ki jo vidiš v hladilniku." Janezek odpre hladilnik in vidi jajca. Čez pol ure pridejo obiski, in Janezek odpre. "Dobrodošli v mojih hlačah, moja jajca ne grizejo."

Super sister, 12 let