snofi
Naslednji Pil izide 6. oktobra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

The Umbrella Academy

Značka
Ekran
Naslovnica
Fotografija: arhiv distributerja
Besedilo: Nika Osredkar

The Umbrella Academy je serija, nastala po priljubljenih stripih. Ob izidu leta 2019 je postala ena najbolj priljubljenih serij leta in konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta bo dobila svojo zadnjo, četrto sezono. Do takrat lahko uživamo v epizodah preteklih treh sezon in ugibamo, s čim se bodo naši super junaki primorani spopasti v svoji zadnji preizkušnji.

 

Igrajo: Elliot Page (Vanya), Tom Hopper (Luther), David Castañeda (Diego), Emmy Raver-Lampman (Allison), Robert Sheehan (Klaus), Aidan Gallagher (Number Five), Justin H. Min (Ben) …

Število sezon: 3, prihaja tudi četrta sezona

Na sporedu od: leta 2019

Žanr: fantazijska superherojska serija
Država izvora: ZDA

Jezik: angleščina

 

Vsebina

Vse se začne, ko 43 žensk z različnih koncev sveta istočasno rodi otroka, čeprav sploh niso bile noseče. Sedem otrok posvoji milijarder sir Reginald Hargreeves, ki pa ni prav dober oče. Iz otrok naredi super junake ter skupini nadene ime »The Umbrella Academy«, vsakega posebej pa kliče zgolj po številki. Enega od otrok, Vanyo, drži stran od drugih, saj trdi, da ne kaže nobene supermoči. Za otroke skrbi mati robotka Grace. V začetku prve sezone naši super junaki izvedo, da je Reginald umrl. Zberejo se na njegovem pogrebu, ko izvejo, da se svetu bliža apokalipsa. Junaki se zato združijo, da bi poskušali rešiti svet. Dogajanje je postavljeno v sedanjost, v kateri pa ne uporabljajo tehnologije, kar stvari še dodatno zaplete.

 

Stripi kot podlaga za filme in serije

Številni filmi, ki so nastali po stripih, so izjemno priljubljeni – na primer Maščevalci, Batman, Spiderman in drugi. Vse bolj pogosto se zgodi, da po stripih nastanejo serije – eno takšno, serijo Heartstropper, smo predstavili že v marčni številki Pila. Stripe The Umbrella Academy je napisal Gerard Way, pevec in ustanovitelj skupine My Chemical Romance. Navdih za pisanje stripa je našel v svoji bolečini v času, ko so se z bandom razhajali. V vsak lik je dal delček sebe in jih skušal postaviti v situacije, polne pritiska, ki ga je tudi sam čutil v tistem obdobju. Gerard je odličen primer tega, kako lahko bolečina spodbudi tudi ustvarjalnost.

»V knjigi pa ni bilo tako …«
To  pogosto slišimo, ko si ogledamo film ali serijo, nastalo po knjigi ali stripu. Pri tem se moramo zavedati, da je film svoja vrsta umetnosti, ki le stežka zajame vse detajle iz knjige (No, smo pa aprila izvedeli dobro novico, da bo po knjigah o Harryju Potterju nastala serija, ki naj bi ostala zvesta knjigam, in komaj že čakamo, da jo vidimo!). Nazaj k The Umbrella Academy; tudi tukaj so pri ustvarjanju serije spremenili kar nekaj stvari iz stripov. Nekatere like so dodali, drugim so spremenili supermoči, a vse to v upanju, da bo serija nadgradila stripe in privabila nove oboževalce. In to ji je uspelo!

Opica Pogo
Če ste si serijo že ogledali, veste, da v njej nastopa tudi opica Pogo. Ustvarili so jo ustvarjalci, ki so sodelovali tudi pri franšizi Planet opic in Gospodar prstanov. Oživitev takšnega lika namreč zahteva ogromno posebnih učinkov in dela, zato je pri ustvarjanju Poga sodelovalo kar 220 ljudi!

Vprašanje

Kakšen se ti zdi septembrski Pil?
Super kot vedno.
(486)
Boljši kot lani.
(114)
Lani mi je bil bolj všeč.
(234)

AKTUALNO

Izžrebanki nagradne igre Joker Out

Koncert Joker Out v Stožicah


V ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

September 2023

gumb

Revija
Izid: 1. 9. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Joker Out - Barve oceana
4. Žan Serčič - Pusti mi spomin
5. LPS - Disko

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Måneskin - Beggin'
5. Loreen - Tattoo

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Budale: Denarnica
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Carpe Diem
4. Joker Out: Barve oceana
5. Kokosy: Lukatova mami
6. LPS: Osem korakov
7. Magnifico: Na obali
8. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
9. Nina Pušlar: Malo, malo
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. Dua Lipa: Dance The Night
2. Harry Styles: Satellite
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Rema & Selena Gomez: Calm Down
9. Taylof Swift ft. Ice Spice: Karma
10. Taylor Swift: Cruel Summer

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Nejka Omahen Šikonja - Vihar v meni

NAKLJUČNI VIC

Rabutanje

Sta šla Janezek in njegov prijatelj Bine rabutat koruzo. Janezek je stražil, Bine pa nabiral. Kmalu pride kmet in vpraša Janezka: "Kaj pa ti tukaj delaš?" - "Rime sestavljam," odgovori Janezek. "Si že kakšno sestavil?" - "Da, eno pa sem: Sonce sije, zeleni trava, Bine, skrij se, vidi se ti glava.

@nekdo, 13 let