snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra

Nova številka
Julij 2021

Revija
Izid: 2. 7. 2021
pepca oblacek

ABBA

Glasbene legende

Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Nika Osredkar

Švedska glasbena skupina ABBA je leta 1974 zmagala na Evroviziji in si s tem utrla pot do svetovne slave – postali so najuspešnejši evrovizijski zmagovalci vseh časov! Njihova glasba je osvojila srca oboževalcev po svetu in jih osvaja še danes. Gotovo poznate muzikal Mamma Mia, ki je sestavljen iz pesmi skupine Abba! Ogledate si ga lahko v živo ali na filmu in to v dveh delih!

Glasbena pot skupine ABBA se je začela pred več kot petdesetimi leti na Švedskem, ko sta se leta 1966 spoznala Björn in Benny. Oba sta se že prej ukvarjala z glasbo in bila člana glasbenih skupin.  Nekaj tednov pozneje sta skupaj napisala prvo pesem, in ker sta se pri tem dobro ujela, sta s skupnim pisanjem nadaljevala. Čez tri leta sta spoznala pevki Agnetho in Anni-Frid, ki sta postali njuni zaročenki in tudi druga polovica skupine ABBA. Med seboj so si sprva pomagali in sodelovali pri različnih pevskih projektih, ki so jih ustvarjali kot solisti, šele kasneje pa so dobili idejo, da bi sodelovali kot skupina.

Prva pesem, ki so jo izdali, je bila People Need Love, a ni dosegla velikega uspeha. Med zvezde jih je izstrelil evrovizijski nastop leta 1974, kjer so zapeli Waterloo. Pesem je kmalu postala hit v mnogih državah po Evropi in se znašla celo na lestvici top 10 pesmi v ZDA. Velik uspeh na Švedskem je dosegel tudi istoimenski album. Kljub temu da so bili zmagovalci Evrovizije, pa uspeh ni prišel zlahka. Šele po letu in pol so izdali naslednji hit SOS, nato pa še Mamma Mia. V naslednjih letih so ustvarjali hit za hitom in postali ena najbolj priljubljenih glasbenih skupin na svetu. Uspehe so nizali do leta 1982, ko so se odločili, da si kot skupina vzamejo odmor, ki pa še vedno traja.

Vseeno pa njihova glasba še živi. Izjemno uspešen je muzikal Mamma Mia!, ki je premiero doživel v Londonu leta 1999, dve leti pozneje pa je začel igrati tudi na newyorškem Broadwayu. Leta 2008 je po muzikalu izšel film, ki je leta 2018 dobil tudi svoje nadaljevanje. Priporočamo ogled!

  • Agnetha in Björn sta se poročila leta 1971, Anni-Frid in Benny pa 1978. Oba para sta se kasneje ločila.
  • Ime skupine ABBA so sestavili iz začetnic svojih imen.
  • ABBA je bilo tudi ime švedske tovarne konzerviranih rib in podjetje se je moralo strinjati, da lahko njihovo ime uporablja tudi pop skupina.
  • Skupina je znana tudi po svojih dobrih videospotih.
  • Njihove uspešnice so bile še Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, Take A Chance On Me, Chiquitita, Honey, Honey in druge.
  • Björn je povedal, da se ABBA ne bo nikoli več združila.
  • Nosili so zanimive kostume, ki so bili velikokrat svetleči in živih barv.

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Bepop - Daj se nasmej
Alya - Ti z mano znaš

Tuja
Måneskin - Zitti E Buoni
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - good 4 u
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Billie Eilish - Your Power

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Budala
5. Čuki: Mogoče
6. Eva Boto: Ti
7. Klara Jazbec: Največ
8. Magnifico: Sonce posijalo
9. Mi2: joj joj joj
10. Rina: Naprej

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
6. Katy Perry: Electric
7. Lorde: Solar Power
8. Måneskin: Zitti E Buoni
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. The Weeknd: Save Your Tears

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 2. 7. 2021

NAKLJUČNI VIC

Gorenjska

Kje se začne Gorenjska? Tam, kjer na vrvi za perilo sušijo WC papir.
LančaPomaranča, 14 let