Intervju
Julija in Jakob iz OŠ Hruševec Šentjur sta osvojila naziv mala šefa Slovenije 2024 in na to sta izredno ponosna, saj vesta, da bosta z osvojeno denarno nagradno pomagala tudi svoji šoli in sošolcem. Pot do zmage ni bila enostavna in morala sta premagati številne ovire, da sta na koncu ponosno dvignila pokal in osvojila glavno denarno nagrado v vrednosti 10.000 evrov. Z njima smo se pogovarjali o njuni poti do zmage.
Kaj sta pričakovala, ko sta se prijavila v oddajo Mali šef Slovenije?
Upala sva, da se uvrstiva med najboljših osem parov tekmovalcev, da bova lahko nadgradila najino kuharsko znanje in se tako še veliko novega naučila. In uspelo nama je.
Kakšna je razlika, če kuhaš doma ali pred kamerami?
Julija: Pred kamerami nimam nekih težav. Poskušam se čim bolje osredotočiti na kuhanje.
Jakob: Pred kamerami je kuhanje bolj stresno, saj te ves čas spremlja veliko novih ljudi in seveda kamer.
Je trema velika ovira?
Ja je, ker do sedaj še nisva bila izpostavljena takšnim hitrim spremembam, kot so se dogajale med snemanjem oddaje.
Koliko časa traja snemanje ene oddaje?
Snemanje ene oddaje traja približno 8 ur. Snemanje vključuje priprave, razgovore, snemanje intervjujev, ogled kuharskih postaj …
Kaj najraje skuhata?
Julija: Obožujem panna cotte , testenine … njammii …
Jakob: Najraje skuham karbonaro in vse jedi, ki vsebujejo piščanca.
Kaj pa je bila najbolj nenavadna jed, ki sta jo do zdaj pripravila?
Najbolj nenavadna jed, ki sva jo pripravila, je bila zagotovo sipina samosa iz 6. oddaje Malega šefa, pa še uspela nama je.
Kje dobivata ideje za nove recepte?
Ideje za nove recepte dobivava iz kuharskih knjig in spleta, ker se ljudje vedno bolj snemajo, kaj kuhajo in seveda kako, in če nama je kaj všeč, je kuhinja doma hitro razmetana, želodčki pa večkrat polni, včasih pa se zgodi, da nama jed ni všeč, kar je čisto človeško.
Kakšni so vtisi zdaj, ko je oddaja končana in sta zmagovalca?
Julija: Zelo sem ponosna, vesela, zelo kul občutek. Pa tudi ena velika izkušnja, ki je nikoli ne bom pozabila.
Jakob: Fullll je fajn, ker se počutim slavnega oziroma bolje rečeno, uresničila se je moja največja želja, da zmagam na tekmovanju iz kuhanja, predvsem da lahko pokažem svoje kuharske sposobnosti. Upam, da bom še kdaj imel takšno čudovito priložnost, in sedaj zagotovo vem, kaj bo moj poklic, ko odrastem, saj sem res kuhal iz srca in veselja.
Kakšni bodo odzivi sošolcev?
Zaenkrat mora biti to samo najina skrivnost, ker ne smeva izdati uvrstitve. Definitivno pa naju vsi prijatelji podpirajo in navijajo za naju. Že veselo glasujejo za naju. Verjameva, da bodo vsi zelooooo veseli. Bo žurka. 😉
Kako boste na šoli porabili osvojeni denar?
Del denarja bi namenila za opremo gospodinjske učilnice, športno opremo, igrišča, ostali denar pa bi dala v šolski sklad, s katerim bi si lahko pokrili strošek kakšnega izleta in tako pomagala drugim otrokom.
Bosta v šoli zdaj tudi kaj skuhala, ko sta si prislužila ta laskavi naslov?
Ja, bova, da proslavimo.
In kaj bo to?
Trenutno imava milijon idej, ne veva pa, koliko časa nam bo ravnatelj dovolil kuhati, 😉 upava, da cel dan.
Kaj bi ob vajini zmagi sporočila tistim vrstnikom, ki radi kuhajo?
Vsak, ki uživa v kuhanju (tako kot midva, čeprav brez nesoglasij kdaj pa kdaj tudi ne gre), naj kuha še naprej, naj eksperimentira v kuhinji in se nauči vedno kaj novega. Ne obupajte, nikoli. V življenju se ne učimo samo v šoli, tudi izven nje.
Kje se vidita v prihodnosti?
Julija: Zaenkrat vidim dve poti. Ena pot je študij medicine, druga pa molekularna kuhinja, mogoče??
Jakob: Vidim se v restavraciji z Michelinovo zvezdico, ki bo moja. Mislim najprej zvezdica, pa restavracija mogoče tudi.
Vprašanje
Kako vam je všeč zgodba v Pilu?
AKTUALNO
Veliko navdiha in praktičnih napotkov - Pilovi podcasti in webinarji
Z vami lahko delimo veliiiiko navdiha! V okviru festivala Najst, ki je potekal jeseni 2024, je Urška ... več
PILOVA LESTVICA
GLASUJ ZA NAJ SKLADBO
Pogosta vprašanja
KNJIŽNA LESTVICA
NAKLJUČNI VIC
Ribe
Zakaj ribe plavajo?
Ker ne morajo hoditi.