snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021

Revija
Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Hollywoodski filmi – resnica ali laž?

Skrivnosti zgodovine

Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Dragi pilovci, saj ste ljubitelji dobrih filmov, kajne? Kdo ne pozna Hollywooda – pravljičnega mesta ameriške filmske industrije. Zgodovini je podaril pravo bogastvo filmskih zgodb. Toda ste se kdaj vprašali, kako resnične so zgodbe, prikazane v filmih? Včasih se filmski ustvarjalci zmotijo ali kaj spregledajo – saj se spomnite Troje, kjer Brad Pitt, ki igra Ahila, v popolni bojni opremi pozira pod modrim nebom, na katerem se vidi sled letala? Še pogosteje pa filmarji zavestno spremenijo zgodovinska dejstva in jih prilagodijo svoji zgodbi.

Resnica ali domišljija?
Najprej v opravičilo – ni vedno lahko ločiti resnico od domišljije. Toda z digitalno tehniko je mogoče marsikaj – tudi prikazati tisočglave množice in stare ruševine obnoviti v nekdanjem sijaju. Dejstva v zgodbi včasih ne ustrezajo zahtevam po dramatičnosti. Takrat filmarji brez usmiljenja junaku dodajo ljubezensko zvezo, in če ga je treba prikazati kot negativca, bo tako tudi upodobljen. Scenaristi se lotijo dela in zgodovina dobi nov videz. Poglejmo nekaj primerov.

Wyatt Erp (1994) 
Znamenita resnična zgodba z Divjega zahoda o spopadu pri O.K. Corralu v ameriškem mestu Tombstone, kjer se je šerif Wyatt Earp z bratoma in prijateljem, zloglasnim revolverašem Docom Hollydajem, spopadel v strelskem dvoboju s tolpo negativcev, se je zapisala v zgodovino. Film, ki ga je posnel igralec Kevin Costner, je spremenil celo vrsto resničnih stvari, med drugim tudi dejstvo, da sta bila Wyattova brata Morgan in Virgil ustreljena v razmaku treh mesecev. V filmu se to zgodi v isti noči, kar poveča  napetost zgodbe.

Pred milijon leti (1966)
V omenjenem filmu, ki ni znanstveno fantastična zgodba, se glavna igralka Raquel Welch spopada z dinozavri, čeprav je zadnji dinozaver izumrl 65 milijonov let prej, preden se je na zemlji pojavil prvi človek. Mimogrede, pred nekaj dnevi sem gledal film, v katerem si je deček zastavil zanimivo vprašanje: Ali je zadnji dinozaver vedel, da je zadnji? Dobro vprašanje, kajne?

U-571 (2000)
Odličen vojaški film pripoveduje o junaštvu ameriške podmornice, ki jo vodi poročnik Andrew Tyler, ki tvega življenje, da zajame nemško podmornico U-571, ki na krovu nosi šifrirni stroj Enigma. Z zajetjem tega stroja se je spremenil potek vojne. Če bi upoštevali resnična dejstva, bi moral biti naslov filma U-110 in junak bi moral biti poročnik David Balme iz britanske kraljeve mornarice. Ogorčeni Angleži so se pritožili predsedniku ZDA Clintonu, ki pa jim je odgovoril, da je v filmih uporaba domišljije povsem običajna zadeva.

Karakatau, vzhodno od Jave (1969)
Ponesrečen naslov. Film pripoveduje o otoku v Indoneziji, kjer je leta 1883 katastrofalno izbruhnil vulkan in uničil ves otok. Dejstvo pa je, da Krakatau leži 50 kilometrov zahodno od otoka Jave. Napako se odkrili šele na premieri.

Zarak (1957)
Trebušne plesalke niso nikoli nosile nakita v popku. V prvi polovici 20. stoletja so bili v Hollywoodu v modi filmi, ki prikazujejo dogodke v turških haremih. Ker pa je bilo takrat prepovedano pokazati gol ženski popek, so to producenti rešili tako, da so popek oblekli z dragulji. Podoba se je tako uveljavila, da so celo resnične trebušne plesalke začele nositi nakit v popku, da bi bile bolj izvirne.

Spartak (1960)
Veliki spektakel pripoveduje o uporu sužnjev proti Rimljanom, ki ga je vodil Spartak. Čeprav je Spartak v resnici padel v zadnjem boju, ga filmarji na koncu filma križajo, kar po njihovem mnenju prispeva k tragičnosti neuspešnega upora.

Dan neodvisnosti (1996)
V filmu je prikazana zastava, ki ves čas stoji, zapičena v Lunino površino, odkar sta jo tam postavila Neil Armstrong in Buzz Aldrin leta 1969. V resnici jo je odneslo v trenutku, ko sta z Apolom 11 odletela z Lune.

Pogumno srce (1995)
Še en zgodovinski spektakel, torej film, v kakršnih se najpogosteje ustvarjajo napake. Ko William Wallace, škotski upornik, prvič povede svojo vojsko v boj proti Angležem, se v kadru prikaže letnica 1280 AD. Torej 1280 po Kristusu. Škotski domoljub se je v resnici uveljavil šele leta 1297, in čeprav natančen datum njegovega rojstva ni znan, vemo, da je bil leta 1280 star največ osem let. Torej veliko premalo za dejanja, ki jih opisuje film.

Most na reki Kwai (1957)
Zasnovan je na zgodbi o gradnji železnice v Burmi (danes država Mjanmar), ki so jo gradili angleški ujetniki za Japonce med drugo svetovno vojno v izjemno brutalnih razmerah. V resnici je bil film posnet na Tajskem. So pa iznajdljive tajske oblasti zaradi priljubljenosti filma del reke Mae Klong, kjer so snemali film, enostavno preimenovale v Kwai in dobile veliko turistično zanimivost.

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(472)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(111)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

ZNANSTVENIKA

Znanstvenika sta preučevala kobilico. Rekla sta ji: "Kobilica skoči!" in kobilica je skočila. To sta si zapisala. Nato sta ji odrezala en par nog in rekla spet isto. Kobilica je spet skočila. Spet sta si vse zapisala. Potem sta ponovila isto še dvakrat in zgodilo se je isto. Ko je kobilica ostala brez nog sta rekla: "Kobilica skoči!" Kobilica ni skočila. Kobilica skoči! Kobilica ni skočila. Prvi je rekel drugemu: "Zapiši! Če kobilici odrežeš vse noge ogluši."
*Galaxy Ginny*, 11, skoraj 12