snofi
Naslednji Pil izide 3. februarja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kraj, kjer je umrl James Bond

Značka
Skrivnosti zgodovine
Naslovnica
Fotografija: Lev Furlan Nosan
Besedilo: Aleš Nosan

Bond. James Bond. Le kdo ni slišal zanj in za njegov značilni način predstavljanja, ki je v vseh filmih vedno enak. Dragi pilovci, avtor vaše rubrike Skrivnosti zgodovine je doživel redko čast. Obiskal je težko dosegljivi kraj na Ferskih otokih, kjer se je zaključil zadnji iz serije filmov o znamenitem vohunu njenega (angleškega) veličanstva, verjetno najbolj slavnem tajnem agentu v zgodovini.

 

Film Ni čas za smrt

Film z naslovom Ni čas za smrt (No time to die) je že petindvajseti iz serije o Jamesu Bondu. Prvega so posneli davnega leta 1962, njegov naslov je Dr. No. Ena glavnih značilnosti omenjene serije je, da so vedno uporabili najboljšo tehnologijo, ki je bila v tistem trenutku na voljo. Oglejte si staro Bondiado in primerjajte, kaj je bilo na voljo takrat in kaj imamo danes.

Jamesa Bonda si je kot književni lik izmislil angleški pisatelj Ian Fleming. Njegove knjige dobesedno zahtevajo filmsko upodobitev. Pravzaprav gre za običajno zgodbo, v kateri pozitivec (Bond, jasno) poskuša premagati negativca, ki hoče uničiti svet. V omenjenem zadnjem filmu (do zdaj) pa je zgodba, predvsem njen zaključek, vendarle drugačna. To je film, v katerem Bond umre. Že vnaprej smo vedeli, da se naslovni igralec Daniel Craig poslavlja od vloge, vendar v celotni filmski Bondiadi ob menjavi glavnega igralca (šestkrat) Bond še ni umrl. Mimogrede, ves čas se razpravlja, kdo je najbolje odigral glavno vlogo. Mnenja poznavalcev se običajno zožijo na dvoboj med Rogerjem Moorom in Danielom Craigom. Čeprav brez omembe prvega Bonda – Seana Conneryja – pač ne gre.

Smrt Jamesa Bonda

Daniel Craig v zadnjem filmu torej najde nekaj novega. Najde čas, da umre. Zaključni prizor filma je veličastno in čustveno slovo človeka, ki ni več nepremagljiv in neranljiv super agent, temveč ranljiva oseba iz mesa in krvi. Ne poslavlja se le od uspeha in slave, ampak tudi od ljubezni. In tako prihajamo k bistvu naše zgodbe. Skoraj smo že tam. Serija uničujočih eksplozij, v kateri izgine Bond, se sicer zgodi na neimenovanem otočku, toda poznavalci Ferskih otokov, otočja, izgubljenega nekje med Islandijo in Škotsko, seveda vedo, da je kraj Bondove smrti prav tam.

Greben Kallurin

Razgledni gorski greben Kallurin, ki vodi od fantastičnega razgledišča ob svetilniku Kallur proti še eni osupljivi gori, imenovani Borgarin, je v filmu jasno prepoznaven kot prizorišče zaključnega prizora. Na morsko stran je veličastno odsekan v navpičnih klifih, ki padajo naravnost v Atlantik. Na svoji najbolj prijazni strani pa se blago spušča preko dostopnih travnatih planjav proti vasici Trøllanes, izhodišču našega vzpona. Enourni sprehod ovira le hladen veter, stalni spremljevalec vseh pustolovcev na Ferskih otokih. Konec koncev je september, ko se tukaj že čuti vremenski vpliv s severa. Med Kallurjem in Arktiko je samo še odprto morje. Glavna težava je prihod na enega najbolj izoliranih otokov Kalsoy, kjer se odvija vsa naša zgodba. Tja vozi nekajkrat dnevno star trajekt, po imenu Sam, ki svoje delo opravlja že od leta 1975. Naenkrat lahko prepelje celih dvanajst (12!) avtomobilov, kar pomeni, da je treba biti v pristanišču vsaj uro in pol pred njegovim odhodom. Ko (če!) nam uspe priti na Kalsoy, smo skoraj že dosegli zmago. Seveda če vzpona ne prepreči veter … ali megla … sončen dan na Ferskih otokih je zaradi vlažne atlantske klime pač redek privilegij zmagovalcev. Samo še vožnja iz trajektnega pristanišča skozi tri ali štiri surovo izdolbene predore je pred nami. Če slučajno ni nobeden od njih zaprt zaradi skalnega podora, se znajdemo v že omenjeni vasici Trøllanes, kjer dokončno postanemo del Bondove zgodbe.

Snemanje zaključnega prizora

Za celotno zgodbo je zaslužen domačin iz Trøllanesa Jóhannus Kallsagard, ki ima v vasi svojo farmo. Pred snemanjem filma je spremljal spletne forume in ugotovil, da se filmarji nagibajo k temu, da Bond umre, in da iščejo primeren kraj njegove smrti. Navezal je stik s producentom iz Islandije in kot primeren kraj predlagal svoj domači otok Kalsoy. Veličastna narava grebena Kallurin je navdušila producente. Farmarjev predlog so sprejeli. Podpisati je moral pogodbo o tajnosti, s katero se je zavezal, da bo molčal o dogajanju na svoji kmetiji. K njemu je prispela ekipa več kot šestdesetih filmarjev. Kallsagard jim je pomagal s pregledovanjem vremenskih napovedi, koordiniranjem plovbe trajekta, transportom snemalne opreme. Organiziral je sestanke z oblastmi in skrbel, da se ne bi razvedelo o snemanju. Snemanje je bilo uspešno. Projekt je ostal tajen do konca. Novinarjem ni uspelo odkriti kraja snemanja. V zahvalo se farmarjevo ime pojavi v odjavni špici filma pod imenom Kralj Kalsoya. Producenti so imeli težave z izgovorjavo mojega priimka, zato so me poimenovali z omenjenim vzdevkom, je povedal Kallsagard.

Nagrobni kamen na grebenu Kallurin

Leta 2021 je film po enoletni zamudi zaradi kovida doživel premiero. Lokacija Bondove smrti je bila razkrita. Takrat je farmar dobil še eno genialno idejo, ki je močno povečala promocijo turizma Ferskih otokov. Sklenil je, da bo na grebenu Kallurin postavil nagrobni kamen Jamesu Bondu. Oblasti so odločno podprle projekt, otvoril ga je ministrski predsednik države osebno.

Tajni agent James Bond, ki je več desetletij navduševal gledalce širom sveta, je mrtev. Na mestu, kjer je umrl, zdaj stoji nagrobni kamen z zanimivim napisom V spomin  Jamesu Bondu 1962–2021. Gre za letnici prvega in zadnjega posnetega filma. V spodnjem delu kamna pa je še poseben epitaf (nagrobni napis), ki bi ga lahko prevedli približno takole: Osnovna naloga moža je živeti in ne životariti. Napis se lepo prilega veličastnosti kraja, kjer stoji kamen. James Bond je torej mrtev. Toda po ogledu filma ostaja vprašanje: Ali je res?  

AKTUALNO

Jan Pančur, vesoljski kuščarji in hipnotične testenine

Vabljeni na pogovor z avtorjem o Janu Pančurju - najbolj zabavni zgodbi o poblazneli znanstvenici, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. BQL & Polkaholiki - Lučke
2. Nina Pušlar - Tople oči
3. LPS - Disko
4. Joker Out - Barve oceana
5. Bepop - Daj se nasmej

Tuja
1. Harry Styles - As It Was
2. GAYLE - abcdefu
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Måneskin - Beggin'
5. Taylor Swift - Anti-Hero

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Barve oceana
4. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
5. Kokosy: Planeti se vrtijo
6. Leopold I.: Kinderšpil
7. LPS: Disko
8. Mikič x Chorchyp: Po gasu
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: Late Night Talking
4. Harry Styles: As It Was
5. Imagine Dragons X JID: Enemy
6. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
7. Måneskin: Beggin'
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
4. Špela Frlic - Bleščivka
5. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

ZADNJA ŠTEVILKA

Januar 2023

gumb

Revija
Izid: 6. 1. 2023

NAKLJUČNI VIC

Kosti v telesu

Pri biologiji učiteljica Janezka vpraša koliko kosti je v človeškem telesu. »Dva tisoč petsto!« »Janezek, narobe! Zakaj me nisi poslušal?« »Saj sem vas, vendar včeraj zvečer sem jedel sardine.«

lovebooks<3, 12 let