snofi
Naslednji Pil izide 3. februarja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Najbolj nenavadna imena krajev na svetu

Značka
Skrivnosti zgodovine
Naslovnica
Fotografija: Wikipedia
Besedilo: Aleš Nosan

Smeh je pomembna stvar v življenju. Morda bi moralo biti naše vodilo v življenju prav to, da vsega ne smemo jemati pretirano resno.

V Avstriji, blizu meje z Nemčijo, imajo vasico, ki šteje le kakšnih sto prebivalcev, imenuje pa se – ne boste verjeli – Fucking. Gre torej za ime, ki je vulgaren izraz za spolni odnos, kar seveda vsi vemo. Čeprav se ime kraja izgovarja nekoliko drugače, pa to ni bilo ovira, da ne bi postala vas neverjetno priljubljena med turisti. Angleški jezik pač vlada v svetu. V vasici se je še pred kratkim dogajalo marsikaj. Ljudje so ob krajevnem napisu snemali selfije v vseh mogočih položajih, table z imenom pa so morali zaščititi s posebej zapletenimi mehanizmi, saj so pred tem neprestano izginjale. Prebivalci so se počasi naveličali vsega tega cirkusa in leta 2020 je vasica spremenila ime v Fugging. Ostaja pa odprto vprašanje, kakšna bo usoda imen sosednjih vasic, ki se imenujeta Oberfucking in Unterfucking.

V Sloveniji
Kako je s smešnimi imeni krajev pri nas? Za Zgornji in Spodnji Kašelj v bližini Ljubljane ste verjetno že slišali. Če stavimo na pregovorno slovensko poštenost, potem je jasno, da krajevne table z imenom Poštena vas izginjajo vsaj tako pogosto kot tiste v Fuckingu. Kaj pa Pedrovo? Ko smo ravno pri asociaciji na to temo, mi pride na misel detajl z mojega potovanja po Danski. Čeprav v danščini ime tega kraja verjetno ne pomeni nič posebnega, pa je vsekakor zadovoljilo našo domišljijo – vas, skozi katero smo se peljali, se je namreč imenovala Pederstrup. Po hudomušnosti verjetno prav nič ne zaostaja ime Ritoznoj, pri katerem obstaja cela vrsta bolj ali manj provokativnih razlag, tista, ki je resnična (seveda tudi bolj dolgočasna), pa se ne omenja posebej pogosto. Vinorodno območje pri Slovenski Bistrici se namreč tako imenuje, ker se je nekoč lastnik teh vinogradov pisal Ritter von Snoj. Preden se odpravimo drugam po svetu, še vprašanje. Bi vas motilo, če bi stanovali v kraju, ki se imenuje Čudno selo ali Svinjsko? Ali Ritomeče, Brlog, Krivica ali Polom? Statistični urad Slovenije je pred kratkim pripravil celo zemljevid z najbolj neposrečenimi imeni.

Po Evropi
Zdaj pa naprej v našo staro dobro Evropo. Glede na imena krajev bi rekel, da je Avstrija precej zabavna dežela. Poleg Fuckinga imajo tudi Rottenegg, mestece, ki se ponaša s čudovitim gorskim zrakom, čeprav njegovo ime v angleščini pomeni gnilo jajce. Najbolj dolgočasno mesto na Danskem je, vsaj po imenu sodeč, Boring. Ne vem, kaj so v kraju s tako dolgočasnim imenom na koncertih v zadnjih letih sicer počeli Bob Dylan, The Rolling Stones in Madonna. Romarsko središče Monster na Nizozemskem in Drama v severni Grčiji verjetno ne zahtevata posebnih prevajalskih sposobnosti. Kot tudi ne Kill na Irskem. Mislim pa, da za majhno francosko vasico Lucifer velja približno enako. Italijanski Bastardo slovi po živahnem nočnem življenju. Na vprašanje, ali za to dejavnost obstaja povezava z njegovim imenom (nezakonski otrok), vam žal ne morem odgovoriti. In preden zapustimo Evropo, moramo najmanj še na ogled kopalnic v francoski Bide ter dvakrat v Italijo – najprej v Depresso, kjer si potrtost tolažimo v čudovitih skrivnih morskih zalivih, in nato še v Bra, mesto, ki je dobilo ime po kosu ženske garderobe in s tem morda dokazuje, da je največja tolažba pravzaprav – v ljubezni. Pa še do bavarskega Kissinga ni treba čez pol sveta.

Svet – tu je šele smeha
Človekova domišljija je res neverjetna. Lestvica je dolga – in avtorji največ najbolj odbitih imen so – uganili boste – jasno, Američani. Poskusimo takole: Poznate pravljico o Treh prašičkih? Junaki te zgodbe verjetno niso največji oboževalci ameriškega kraja Bacon. Nekaj podobnega velja tudi za Ham Like v Minnesoti. Župan turškega mesta Batman bi lahko postavil spomenik režiserju istoimenskega filma, ker mu je pripeljal turiste. Beer Bottle Crossingu v Idahu nihče ne bi zameril dodatnega napisa pri krajevni tabli: Zažgite dokaze, prijatelji. Prav tako je Big Rock Candy Mountain v Vermontu z veliko verjetnostjo kraj, kjer potrebujejo veliko zobozdravnikov. Za sovražnike sladkarij sem tukaj verjetno dolžan kratko pojasnilo – rock candy je vrsta ameriških trdih bombonov.

Če poskušamo duhovičiti z imenom mesta Bulls na Novi Zelandiji v slogu Where more than just cars have horns, moramo vedeti dvojni pomen besede horn (rog pri biku in troblja pri avtu) in razumeti nesmiselnost nekaterih prevodov v druge jezike, v tem primeru v slovenščino. Prav nobene velike filozofije pa ne potrebujemo ob kratkem skoku nazaj v Francijo in imenu Condom. Da prebivalci Nove Gvineje niso največji oboževalci Kitajcev, je razvidno iz poimenovanja Dead Chinaman (mrtvi Kitajec). Ko smo že pri komentarjih posameznih imen, le kaj bi bil bolj primeren podnapis za mesto Fart (prdec) v Virginiji kot We didn't. Did you? Ste se že naveličali? A, ne, ne, ne, ne. Ko pridete v Gogogogo na Madagaskarju, kaj lahko rečete drugega kot Stop. Stop. Stop. Stop? Ironija, mar ne? Podobno kot to, da se kraj z imenom Hooker (slabšalno poimenovanje za prostitutko) nahaja v Oklahomi in ne v Nevadi, ki po tej dejavnosti še posebej slovi.

Včasih zmanjka idej, kako poimenovati svoje naselje. Ta problem so najbolje rešili v Koloradu – kraj je dobil ime No Name. Prav bistveno slabše se niso odrezali niti Oklahomci – Okay zveni dolgočasno, vendar učinkovito. Očitno pa so Avstralci pogruntali, da je dobro izbrano ime treba ponoviti. Wagga Wagga je posledica njihovega spoznanja. In za konec – nekje je pač treba končati našo zgodbo. Obstaja seznam vseh najbolj nenavadnih imen krajev na Zemlji – samo internet je treba uporabiti. Takoj nam je jasno, da se zapleteno teksaško ime My Large Intestine (Moje dolgo črevo) zlahka znajde povsem na vrhu tega neskončno zabavnega seznama. In res čisto za konec konca – izberite sami. Naj bo to francoska vasica Anus (zadnjik), kjer razen imena ni videti dejansko ničesar, ali pa morda prijazno črnogorsko ime za lepo skalno steno ob morju – Skočiđevojka (skočipunca)? Sam bi izbral drugo ponudbo, seveda.

AKTUALNO

Jan Pančur, vesoljski kuščarji in hipnotične testenine

Vabljeni na pogovor z avtorjem o Janu Pančurju - najbolj zabavni zgodbi o poblazneli znanstvenici, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. BQL & Polkaholiki - Lučke
2. Nina Pušlar - Tople oči
3. LPS - Disko
4. Joker Out - Barve oceana
5. Bepop - Daj se nasmej

Tuja
1. Harry Styles - As It Was
2. GAYLE - abcdefu
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Måneskin - Beggin'
5. Taylor Swift - Anti-Hero

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Barve oceana
4. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
5. Kokosy: Planeti se vrtijo
6. Leopold I.: Kinderšpil
7. LPS: Disko
8. Mikič x Chorchyp: Po gasu
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: Late Night Talking
4. Harry Styles: As It Was
5. Imagine Dragons X JID: Enemy
6. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
7. Måneskin: Beggin'
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
4. Špela Frlic - Bleščivka
5. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 6. 1. 2023

NAKLJUČNI VIC

Posnetek iz poroke

Mož sedi pred tv in se dere:ne budalo,idiot,kaj delaš... Žena se oglasi iz kuhinje: Ne glej spet nogometa če te tako razburja. Mož: Gledam posnetek najine poroke.

Vicarka, 11