snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021

Revija
Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Delfini - vladarji svetovnih morij

Tačke

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Marina Dermastia

Izraz delfin izvira iz grščine in naj bi pomenil ribo z maternico. Danes je to splošno ime za različne vrste delfinov. Latinsko ime Delphinus se nanaša le na vrsto navadni delfin, ki je prikazana na naslovni sliki.
 
Delfini so sesalci v skupini kitov
Znanih je 36 vrst delfinov, ki spadajo v večjo skupino zobatih kitov. Čeprav so tako kot vsi kiti popolnoma prilagojeni življenju v vodi, delfini niso ribe, temveč sesalci. Imajo stalno telesno temperaturo, dihajo zrak s pljuči in kotijo žive mladiče, ki sesajo materino ­mleko. ­Mladi delfini se skotijo v pomladnih in poletnih mesecih in zanje ­matere zelo dolgo ­skrbijo; pri ­nekaterih vrstah celo do šest let.
 
Delfini imajo izjemno dobro razvite ­nekatere čute
Čeprav delfini dobro vidijo v vodi in zunaj nje, je vidljivost v vodi pogosto zman­j­­ša­na. Zaradi tega si pri iskanju hrane, orientaciji in komunikaciji pomagajo tudi z drugimi čutili. Delfini izjemno dobro slišijo in proizvajajo različne zvoke. Vsi glasovi delfinov potujejo po vodi, se odbijejo od nečesa in vrnejo do živali v obliki odmeva. Na ta način najdejo hrano in se izognejo plenilcem tudi v zelo kalni vodi. 
 
Predniki kitov so bili kopenske živali 
Predniki kitov so se s kopnega v vodo preselili pred približno 50 milijoni let. Med evolucijo se je nato njihovo telo vedno bolj prilagajalo vodnemu okolju. Glavne vidne spremembe so premik dihalne odprtine na vrh glave, sprememba sprednjih nog v prsne plavuti, zakrnitev zadnjih nog in sprememba repa v vodoravno repno plavut. Izgubili so tudi dlako in v vodi jih pred mrazom varuje debela plast podkožnega maščevja. Pod vodno površino zdržijo do 15 minut, vendar pod vodo ne dihajo. Šele z natančnimi molekularnimi raziskavami so znanstveniki ugotovili, da so bili kopenski predniki kitov sodoprsti kopitarji, kamor uvrščamo prašiče, jelene, žirafe, kamele in povodne konje. 
 
Kaj je na delfinjem jedilniku? 
Delfini so plenilci na vrhu prehranjevalne verige. Večinoma lovijo v skupini. Hranijo se z različnimi ri­bami in mehkužci; največji delfini – orke pa tudi s tjulnji, mroži, majhnimi kiti, pingvini in drugimi ptiči. Delfini plen zgrabijo z zobmi, ki jih imajo, odvisno od vrste, od 8 do 250. Plena ne trgajo z zobmi, ampak ga pogoltnejo. Tako kot vsa živa bitja tudi delfini za preživetje potrebujejo vodo, vendar je ne pijejo tako kot mi, saj večinoma živijo v slanih vodah. Vso vodo, ki jo potrebujejo, dobijo s hrano. 
 
Delfine najbolj ogroža človek
Čeprav so glavni naravni plenilci ­delfinov morski psi, pa jih prav gotovo najbolj ogrožamo prav mi. V preteklos­ti smo jih zelo veliko izlovili, danes pa so v večini sveta zaščiteni; le še ponekod, npr. na Japonskem, Fal­klan­d­skih in ­Ferskih otokih, jih lovijo zaradi mesa, surovin in zato, ker naj bi z ribiči ­tekmovali za hrano. Včasih so bili delfini pogosti v različnih morskih zabaviščnih parkih, danes pa se na srečo to opušča. Strupene snovi, ki jih spuščamo v okolje, po prehranjevalni verigi pripotujejo tudi do delfinov; ­pogosto je tudi zaprtje prebavnega trakta ali celo zadušitev s smetmi, kot so plastične vrečke, ki jih delfini pri hranjenju zamenjajo za morske želve ­ali druge živali. 
 
Delfini so družabne živali
Delfini živijo v skupinah od pet do sto živali, tudi kadar ne lovijo. Nekateri plavajo v formacijah, ki spominjajo na tekmovalce v sinhronem plavanju. Delfini v skupini pomagajo bolnim in ranjenim ter samicam med kotitvijo. Z obračanjem porivajo ranjenega ali mladega delfina na površino, da lahko zadiha. Skupino tudi branijo pred napadalci in ob napadu lahko skupine celo ubijejo velikega morskega psa. 
 
Delfini pri nas
Ko rečemo delfin, imamo največ­krat v mislih veliko pliskavko. Ta je tudi najbolj raziskana vrsta kitov. Približno 70 velikih pliskavk je redno prisotnih v slovenskem morju, kjer se hranijo, družijo in vzgajajo mladiče. Velike pliskavke živijo v morjih po vsem svetu, le v polarnih območjih jih ni. 
 
Delfini se prepoznajo v ogledalu
Kako inteligentni so delfini, je težko natančno ugotoviti. Velikost njihovih možganov glede na velikost telesa je podobna kot pri človeku; prav tako ­imajo podobno kot mi nagubano možgansko skorjo. To naj bi bila znaka za zelo razvite možgane in spoznavne sposobnosti. Vemo, da se delfini naučijo številnih trikov, vendar to počnejo tudi druge živali. Kljub temu pa vemo, da so sposobni abstraktnega miš­ljenja in da se zavedajo sami sebe. Dokaz za to je dejstvo, da se prepoznajo v ogledalu, kar je v živalskem svetu zelo redko. 
 

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(524)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(122)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

VARNOSTNI SISTEM

Kako instaliraš zelo zanesljiv brezžični hišni varnostni sistem? V komisijski trgovini kupi par rabljenih zelo velikih delovnih škornjev (res velikih!) in jih postavi pred vhod stanovanja ali hiše. Zraven položi izvod revije "Strelski šport" in veliko posodo (res veliko!) za hranjenje psov. Na vratih pusti listek z naslednjo vsebino: "Francka s Borisom sva šla na lovsko zvezo po dodatno municijo. Vrneva se čez pol ure. Rotweilerja raje pusti pri miru. Zjutraj sem ju peljal k veterinarju cepit, pa sta nekaj sitna".
Comic, 13 let