snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021

Revija
Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Puščavske tolpe surikat

Tačke

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Marina Dermastia

Dolgujem vam še Timona, najboljšega prijatelja svinje bradavičarke Pumbe iz zgodbe o Levjem kralju. V zgodbi je Timon samovšečen šaljivec, ki si rad lasti Pumbine ideje. Ker pa ste pilovci že pravi poznavalci afriških živali, dobro veste, da v pravi Afriki ne boste nikoli srečali skupaj svinj bradavičark in surikat, kar naj bi bil Timon. Kljub vsemu pa si te prebivalke puščav Kalahari in Namib na jugu afriške celine zaslužijo, da jih malo bolje spoznate.

ŠE ENA SUPER LUŠTKANA ŽIVALICA

Drugače kot v filmu, kjer je Timon približno tako velik kot svinja bradavičarka, so prave surikate veveričje velikosti, tehtajo okrog kilograma, dolge so le 30 cm in imajo še 20 centimetrov dolg rep. Imajo košat, rjavo-progast kožuh, droben zašiljen obraz in velike oči, obrobljene z rjavimi lisami.

So izjemno družabne živali, ki skupaj živijo v podzemnih brlogih. Posamezen brlog je lahko do pet metrov dolg in ima številne vhode, tunele in sobe. Surikate brlog skopljejo z dolgimi in ostrimi kremplji. Oči imajo prekrite s posebnimi opnami, ki oči med kopanjem brlogov ščitijo pred prahom in kamenjem. Prav tako lahko med kopanjem zaprejo tudi ušesa. Družina surikat lahko naenkrat uporablja do pet ločenih brlogov. Podzemno življenje jih varuje pred plenilci in hudo afriško vročino.

ENA VELIKA SREČNA TOLPA

Skupino surikat imenujemo tolpa, sestavlja jo od tri pa tudi do 50 živali. Čeprav v tolpi živi več družin, je v njej vedno en vodilni par, ki je odgovoren za večino potomstva.

NA STRAŽI

Naloga odraslih surikat je, da varujejo tolpo, medtem ko druge iščejo hrano. Stražar se vedno povzpne na primerno dvignjeno mesto, kot so visoke skale ali termitnjaki. Postavijo se pokonci na zadnje tace in ogledujejo okolico. Ko stražar zazna nevarnost v obliki orlov, sokolov ali šakalov, se začne oglašati z visokimi žvižgi. To je znamenje za druge, da se poskrijejo v rove brlogov. Če se kljub temu zgodi, da se surikata sreča s plenilcem, takoj privzame zastrašujoč videz, tako da kaže zobe in kremplje.

SURIKATE SO DNEVNE ŽIVALI

Ob sončnem vzhodu tolpa surikat prileze iz svojih podzemnih bivališč in začne iskati hrano. Imajo izostren vonj, s katerim zaznavajo najljubšo hrano v obliki hroščev, gosenic in pajkov. Ne branijo pa se niti majhnih plazilcev, ptičev, jajc in rastlinskih plodov.

Surikate so prave specialistke za ubijanje strupenih kač, škorpijonov in stonog. Odrasle surikate učijo svoje mladiče, kako ravnati s strupenimi živalmi.

SKRB ZA MLADIČE

Medtem ko člani tolpe iščejo hrano, v brlogu ostanejo varuške, ki skrbijo za mladiče in jih varujejo predvsem pred člani drugih tolp, ki ob prvi priložnosti pobijejo mladiče. Varuške v tolpi se izmenjujejo, in takrat ko so »v službi«, ostanejo z mladiči v brlogu po ves dan brez hrane.

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(523)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(122)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

RAZLIKA

Kakšna je razlika med slovenskim in nemškim policistom? Nobena, saj neumnost ne pozna meja.
Slovenščina je zakon!, 9 let