snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021

Revija
Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Tasmanski tiger

Tačke

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Marina Dermastia

Zgodba o tasmanskem tigru ostaja ena največjih neraziskanih živalskih skrivnosti. Ali še vedno živi v odmaknjenih območjih Tasmanije ali pa je, kot navajajo znanstveni viri, zadnji, po imenu Benjamin, poginil 7. septembra 1936 v živalskem vrtu v Hobartu na Tasmaniji. Resnica je verjetno nekje vmes. Po zbranih, a ne zanesljivih podatkih naj bi se posamezni tasmanski tigri še v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pojavljali na obalah in v gozdovih ter gorah Tasmanije. Vendar jih od takrat ni videl nihče več in najverjetneje so za vedno izginili z našega planeta. Za časa sobivanja s človekom so tasmanski tigri veljali za nezanimive, počasne, neumne in strahopetne živali, kar so verjetni razlogi, da so se ljudje z njimi malo ukvarjali in so izumrtje še ene živalske vrste obžalovali, ko je bilo že prepozno. 

Če imaš črtast vzorec dlake, še nisi tiger
Predstavljajte si žival, ki ima telo velikega psa s trdim repom, glavo volka, vrečo kenguruja in črte tigra. Nekateri so mu rekli tudi tasmanski volk ali tasmanska hijena. Telo tasmanskega tigra je bilo dolgo približno 1,8 metra, visok pa je bil približno pol metra in je imel zelo kratke noge. Njegov pol metra dolgi rep je bil precej tog. Tehtal je do 30 kilogramov. Kot vsi izvorno avstralski sesalci so bili tudi tasmanski tigri vrečarji in so njihove samice mladiče nosile v vreči.

Tasmanski tiger je začel izgubljati boj s tujerodnim dingom …
Tasmanski tiger je nekoč živel po celotni Avstraliji. Avstralski staroselci, ki so prišli v Avstralijo pred približno 50 000 leti, so s seboj pripeljali pse dinge. Ti so postali največji plenilci tasmanskega tigra, ki je ob prihodu Evropejcev v Avstralijo v 18. stoletju živel le še na otoku Tasmanija. Zaradi dviga morske gladine pred 10.000 leti je bila Tasmanija od avstralske celine ločena z ožino, ki je dingo ni nikoli prečkal.

…in ga dokončno izgubil v tekmi s človekom
Tasmanski tigri so bili nočne živali, ki so plenile avstralske kenguruje, oposume, kljunate ježke, ptice. Po prihodu Evropejcev se je njihov jedilnik razširil na pripeljane podgane in tudi ovce. Prav zaradi slednjih so v 19. stoletju tako vlada kot različna zasebna podjetja izplačevali nagrade za odstrel tasmanskih tigrov, prav do zadnjega, leta 1936. Ironija usode je, da je avstralska vlada tistega leta tasmanskega tigra z zakonom popolnoma zaščitila. A bilo je prepozno.

Životarjenje v živalskih vrtovih
V drugi polovici 19. in v začetku 20. stoletja so bili tasmanski tigri zelo priljubljeni v živalskih vrtovih po svetu. Prav zaradi tega se je ohranilo kar nekaj fotografij in celo filmski zapis te nenavadne živali.

Ali bi tasmanskega tigra lahko obudili od mrtvih?
Leta 1999 je skupina avstralskih raziskovalcev pridobila vzorce tkiv iz samice tasmanskega tigra, ki so bili konzervirani v alkoholu več kot 100 let. Iz nje so izolirali DNK in začeli poskus kloniranja. Vse pa se je končalo po pomnožitvi nekaterih posameznih genov. Projekt so kmalu opustili, saj so ugotovili, da je DNK v preveč slabem stanju, da bi iz nje lahko sklonirali novega tasmanskega tigra.

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(525)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(122)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

Predniki

Kdo so bili predniki sesalcev? Metle.
TTV_ValekDalek, 10 let