snofi
Naslednji Pil izide 7. oktobra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Anoreksija

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Jana Zirkelbach

Veliko pisem dobimo v uredništvo, v katerih pilovke sprašujete našo zdravnico ali pa pisma naslovite na naše uredništvo in pišete, da se bojite anoreksije ali pa se že spopadate z njo. Ker sem včasih kot psihologinja delala z mladimi, sem se spomnila dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to grozno bolezen, ki na prvi pogled sploh ni videti tako huda. Pa to ne velja samo za dekleta, tudi vse več fantov se znajde v krempljih te bolezni, vsaj tako pravi statistika.

Kakšna bolezen je anoreksija?
Zanjo je značilen velik strah pred debelostjo, strah, ki ne poneha tudi, ko se teža osebe, ki strada, zmanjšuje. Anoreksične motnje so v bistvu čustvene motnje, ki se kažejo v spremenjenem odnosu do hrane. Anoreksična dekleta (v zadnjem času tudi fantje, čeprav še vedno v manjšem številu) so prepričana, da so debela, tudi če so že podhranjena in že izgubijo menstruacijo, kar je eden od znakov anoreksije. Njihova predstava o lastnem telesu je motena. Čeprav so videti že kot okostnjaki, se v ogledalu vidijo debele. Anoreksija nastaja postopoma. Začne se na prehodu iz otroštva v adolescenco (pri 8–12 letih starosti) in traja kar nekaj let, da oseba poišče pomoč. Začetki anoreksije so nedolžni. Dekle se odloči, da bo shujšala in postala privlačnejša. Shujša nekaj kilogramov in odziv okolice (zlasti najstniške) je pohvalen. Teža ji pada, počuti se dobro in prvič v življenju ima občutek, da jo okolica opazi, pohvali, upošteva. Začuti, da ima moč in da nadzoruje svoje življenje. Toda hujšanje se ne ustavi in nenadoma nima več nadzora v svojih rokah. Občutki neustreznosti, neuspešnosti in še slabše samopodobe ter samospoštovanja so mnogo hujši kot prej.

Beseda anoreksija pomeni izgubo apetita, kar pa je zmotno, kajti anoreksična oseba v resnici ne izgubi apetita, le možgani ji ukazujejo, da je hrana njena sovražnica in naj je ne zaužije. V resnici gre za strog nadzor nad zaužito hrano, za obsedenost s štetjem kalorij, za celodnevno pretirano obsedenost s hrano. Hrana tako postane središče razmišljanja. Anoreksična oseba s stradanjem odklanja vse vrste hrane ali pa zaužije le hrano, ki ima malo kalorij. Obenem pretirava tudi s telesno aktivnostjo.

Anoreksija je v marsičem podobna drugim odvisnostim, čeprav je ne prištevamo h klasičnim odvisnostim. Na začetku vsake odvisnosti se človek počuti bolje kot prej, postane bolj samozavesten in se počuti uspešnejšega. Toda kmalu zatem sledijo težave. Tudi pri anoreksiji je tako. Začetnim »zmagam« sledi obdobje krize, zapiranja vase, umik pred okoljem,vedno večji občutek izgube kontrole nad življenjem. Občutki krivde, značilni za anoreksično osebo, se poglabljajo.

Vzroki za nastanek
Vzroki za nastanek anoreksije so različni. Življenjske okoliščine, ki so lahko vzrok za nastanek te čustvene motnje, so lahko kronične in duševne bolezni staršev, občutek negotovosti in pomanjkanje varnosti, družinski prepiri, nasilje v družini, starši, ki svojega otroka pretirano varujejo in mu preprečujejo samostojnost, ali pa tudi starši, ki nikakor niso zadovoljni z otrokom in imajo prevelika pričakovanja. Stalne diete v družini prav tako niso koristna popotnica odraščanja, hrana tudi ne sme biti vzgojni pripomoček nagrajevanja ali kaznovanja. Seveda ne gre pozabiti tudi na  telesne, duševne in spolne zlorabe otroka.

Pomemben dejavnik tveganja je tudi čezmerna telesna teža otroka ob rojstvu in v otroštvu. Debel otrok je tarča posmeha in slabo samopodobo je tudi kasneje težko popraviti.

Tudi osebnostne lastnosti, kot so perfekcionizem, pretirana storilnost, potreba po potrjevanju in pohvalah, so lahko pomemben dejavnik tveganja.

Seveda pa ne moremo mimo medijev, ki nas vsak dan zasipajo z vitkimi lepoticami in podobami idealne ženske, ki je pretirano suha. Norme postajajo vse strožje, saj so manekenke danes bolj suhe kot včasih. Oblegani smo z dietami in vitkimi lepoticami za vsako ceno, ki nam vzbujajo občutek krivde ob vsakem zaužitem gramu. V današnjem času je veliko preveč pogovorov o videzu, za sodobne ženske pa še posebej velja, da morajo biti lepe, popularne, privlačne, športne.

Je anoreksija ozdravljiva?
A vendar ne gre obupati. Anoreksija je ozdravljiva bolezen, čeprav je pot do ozdravitve dolgotrajna in naporna. Vendar pa se mora tako kot pri zdravljenju odvisnosti tudi tukaj oseba sama odločiti za zdravljenje. Lastna želja po spremembi življenja je nujna za uspešno zdravljenje. Pri tem pa lahko takšni osebi veliko pomagamo njeni bližnji, domači, prijatelji, sorodniki. Zato, dragi pilovci – ne zatiskajte si oči, če je med vami kakšno dekle ali fant, ki je potreben pomoči, pa naj gre za anoreksijo ali za kaj drugega. Naj zagorijo lučke alarma. Poiskati je treba pomoč odraslega, ki je vreden zaupanja in za katerega verjamete, da bo znal poiskati pot do rešitve.

12-letna *punca* nam je pisala:
»Ojla! Jaz ne vem, ali imam anoreksijo ali ne, dejansko se spomnim, da je razredničarka neki govorila o tem, o anoreksiji in kako je nevarna in namigovala name, kot da jo imam. Sama se počutim normalno, sem visoka 169 cm (vem, da sem zelo visoka za 12 let) in tehtam 40 kg. Vem, da to ni veliko. Se ukvarjam s športom in to je pa res, da sem OBSEDENA z zdravo prehrano, dejansko sem se odpovedala vsem sladkim stvarem. Zdravnik mi sicer nikoli ne omenja, da sem presuha. Ampak jaz sem zadovoljna s sabo in se nočem rediti, res pa ne bi imela anoreksije. Lahko bi mi že postavili diagnozo anoreksije (ker je moj ITM pod 17,5), ampak jaz se ne počutim anoreksično, čeprav kažem kar nekaj znakov. Kaj mislite?«

Imate tudi vi izkušnje z obsedenostjo z debelostjo in videzom? Poznate koga v vaši bližini, ki ima znake anoreksije ali ima celo potrjeno diagnozo? Kaj mislite o obsedenosti z zdravo prehrano in gibanjem? Kaj bi svetovali *punci*?

Mnenja pilovk in pilovcev

Js mislim da je najboljše da se prepričaš, če imaš res anoreksijo ker brez veze da se obremenjuješ že prej

Eva 12

Svetovala bi da je dobro da se ukvarja s športom in da je zdravo,ampak ji ni treba biti obsedena. Ni trba delati stvari prekomerno.

Katrin 12

Moja sestra je imela in še ima hudo obliko anoreksije. Če nimaš veliko nihanj med razpoloženji (žalost, jeza) in imaš dobro samopodobo je najverjetneje vse ok. Drugače je pa tudi moja sestra tak začela. Uživi👑🥰

Best friend😉🤪 12

Hej *punca*! Jaz imam anoreksijo, pa verjemi mi, da si je res ne želiš, jaz jo imam trenutno že 4to leto, tako, da ti jaz svetujem, da se potrudiš in vsaj malo več poješ lahko si narediš kak sadni smuti (smoothie), ko prideš iz šole, meni je med počitnicami padla teža in so mi to zdravnice predlagale, ker, če bodo zdravniki ocenili, da imaš anoreksijo, se boš morala potem nažirat, pa verjemi mi, da ne z zdravo hrano... tako, da naredi si kaj takega, pa spij ali pojej kakšno sadno ploščico, če tega ne moreš, pa je zelo velika verjetnost, da imaš res anoreksijo. Upam, da ti uspe in, da ne zapadeš v to kar sem jaz...

#AnoreksijaUničujeŽivljenja 12

Nisi presuha ne skrbi js sm leto starejsa od tebe in imam le eno kilo vec, in sm superca fajn, ceprav res je da mi skor vsak rece da sem ful suha, ampak ne skrbi. Super si <3

EmmA 13 let

Ojla! Mislim da bi se z tem morala pogovoriti z starši ali skrbniki,rijateljicami ali najbolje z svojo zdravnico,mislim da glede na opis nisi nikakor debela ali PREsuha kakšen kilogram več ti nebi škodil,za vsak slučaj pojejo malo več 😄 Upam da sem ti vsaj malo pomagala.

Help girl 10

Hojla, možno je, da anoreksijo že imaš, drugače sem pa tut jst sm ful suha in se ukvarjam s športom. Moj nasvet je, da vsakič po treningu/telovadbi nekaj poješ, npr. energijsko ploščico. Drugače pa jej večkrat na dan. Tako boš malo pridobila na kilaži. Vem, da si obsedena z zdravo hrano, ampak še vedno si otrok, ki se razvija in potrebuje določene količine vitaminov, mineralov,...Moj nasvet: dokler lahko jej vse, ker ko boš starejša boš imela različne zdravstvene težave in ne boš mogla več jesti vsega.

Košarkarica4 15 let

Mislim da ti ni treba skrbeti dokler ne začneš izgubljati apetita. Glede na to da se ukvarjaš s športom pa moraš vseeno paziti da dovolj ješ. Tudi če nisi lačna, je lahko to posledica drugih stvari (npr. če jaz spim pod šest ur, zjutraj nisem lačna). Vseeno poskusi kaj pojesti. Upam da sem pomagala.

BB8 15

Obvestila

30.8.2022
NAROČI SE NA PIL!
Odnosi s starši. Simpatije. Najboljši prijatelji. Zafrkavanje. Šola. Mozolji. Z revijo PIL je odraščanje lažje! Naroči PIL!

Vprašanje

Ali si se že naročil_a na Pil?
Ja, itak!
(353)
Ne še, se bom zdaj.
(53)
Ne, starši mi ne dovolijo.
(62)
Me ne zanima dovolj.
(52)
Ne ljubi se mi brati.
(20)
Zadostuje mi Pilova spletna stran.
(64)

AKTUALNO

Noč raziskovalcev - Noč ima svojo moč 2022
Ste vedoželjni? Je vaša radovednost brez meja? Radi eksperimentirate? Vas zanima kaj vse počnejo ... več

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. LPS - Disko
3. BQL & Polkaholiki - Lučke
4. Nina Pušlar - Tople oči
5. Bepop - Daj se nasmej

Tuja
1. Harry Styles - As It Was
2. Måneskin - Beggin'
3. Harry Styles - Late Night Talking
4. Lizzo - About Damn Time
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL & Polkaholiki: Lučke
4. Gaja: Sledi
5. Joker Out: Barve oceana
6. Kokosy: Planeti se vrtijo
7. Laura Petrinec: Your Part
8. LPS: Disko
9. Mikič x Chorchyp: Po gasu
10. Nina Pušlar: Tople oči

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: Late Night Talking
4. Harry Styles: As It Was
5. Imagine Dragons X JID: Enemy
6. Jack Harlow: First Class
7. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
8. Lizzo: About Damn Time
9. Måneskin: Beggin'
10. We Don't Talk About Bruno: Encanto (Disney)

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
4. Terry Pratchet - Miceni svobodni možje: Roman o Faniki Trpin

ZADNJA ŠTEVILKA

September 2022

gumb

Kupi zadnjo številko
Revija
Izid: 1. 9. 2022

NAKLJUČNI VIC

IZ KONZERVE

"Je ta hrana iz konzerve?" vpraša mož ženo, ko poskusi kosilo. "Ja. In gor je bila slika takooooo ljubkega psa, zraven pa napis 'za vašega ljubljenčka'!"

FunnyGirl, 13 let