snofi
Naslednji Pil izide 5. julija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Je zmerjanje že nasilje?

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Jana Zirkelbach

Vprašanje se zdi enostavno, a v resnici ni. Večina odraslih bi najbrž odgovorila, da so se otroci vedno zmerjali, se zbadali in garbali, da je to pač del odraščanja, da je tako bilo, je in vedno bo. In da je najboljše, da gre na primer zmerjanje skozi eno uho noter in skozi drugo ven. Ko otroci odrastejo, se to večinoma neha. Pa je res tako?

 

Kje je meja?

Res je, da ste otroci in najstniki bolj »direktni«, kot smo odrasli. A takšna »direktnost« še ne pomeni, da je to vedno na mestu. Če se takšne besede sprevržejo v zlobno zafrkavanje, žaljenje, zmerjanje, poniževanje, ustrahovanje in grožnje, v kričanje, ustvarjanje negativnih mnenj o osebi na podlagi predsodkov in stereotipov ali pa ignoriranje – potem to niso več nedolžna dejanja. To je  psihično nasilje. Naša Obupanka, ki nam je pisala, čuti natanko tako, in čeprav se zdi, da res ni nič takega, če te zmerjajo z žirafo, ona ob tem trpi in se počuti bedno. In če je to tako, potem ni dvoma – gre za nasilje.

 

Opazovalci

Strokovnjaki ugotavljajo, da je pojavov psihičnega, zlasti verbalnega (besednega) nasilja v  družbi čedalje več. Razlogov za to je veliko, a imamo premalo prostora, da bi se temu, zakaj je tako, tule podrobno posvetili. Bolj pomembno je, da razumemo in se seznanimo s tem, kaj vse takšno nasilje povzroči pri žrtvi. Ker če bomo to razumeli, bomo morda tudi sami bolj pozorni na to, da se takšne svari ne smejo dogajati. Ali da ne bomo »opazovalci«.

Tudi opazovalci imajo namreč veliko vlogo pri spodbujanju nasilja. Če jih ne bi bilo, nasilneži ne bi imeli toliko uspeha.  

Kdo so torej opazovalci? Opazovalci so tisti, ki se žrtvam pogosto smejijo in tako dajo spodbudo nasilnežu, da ponavlja svoja dejanja in ob tem občuti še večje zadovoljstvo. Tudi če so samo nemi opazovalci in ne storijo nič slabega, s svojo neaktivnostjo kažejo, da dejanje ni tako problematično, da bi se bilo vredno nanj odzvati, in s tem pokažejo tiho odobravanje, kar je prav tako škodljivo.

 

Žrtve

Pogoste žrtve so otroci, ki tako ali drugače izstopajo iz povprečja. Ali so zelo inteligentni,

nadarjeni za kakšno posebno področje, na primer glasbo, morda bolni, na primer imajo astmo, nosijo očala ali pa so kot dekle v našem primeru zelo visoki, višji od povprečja vrstnikov. Lahko bi še naštevali, a mislim, da razumemo, za kaj gre. Posebno občutljivi so otroci s posebnimi potrebami, ki jih sicer drugi otroci v večini dobro sprejmejo, povzročiteljem nasilja pa predstavljajo »lahke žrtve«. Ranljivejši so tudi otroci, ki se od povzročiteljev ločijo po rasi, veroizpovedi, narodnosti, saj se mladi varneje počutijo v družbi sebi enakih.

Žrtve so v šoli osamljene in zavrnjene, včasih celo izolirane. Občutijo nemoč. Med vrstniki se težko uveljavljajo, zato se pogosto bolje ujamejo z odraslimi.  

Običajno so takšni posamezniki bolj previdni, občutljivi, sramežljivi, zaprti vase in mirni. Ko je taka žrtev napadena, se ne brani, ampak se raje umakne ali začne jokati, ali pa kako drugače pokaže svojo žalost, kar pa ni dobro, saj to spodbuja storilca k ponovnemu mučenju, ker ob tem uživa.

 

Posledice

Najpogostejše posledice psihičnega nasilja so pomanjkanje energije, ranljivost, anksioznost, izolacija, depresivnost, napadi joka, kasneje lahko tudi zloraba mamil, izguba stika s sabo, težave s spominom, izguba zaupanja, misli na samomor, občutek nemoči … Strokovnjaki so si edini, da so posledice psihičnega, se pravi tudi besednega nasilja, večje in trajajo dalj časa kot posledice telesnega nasilja, čeprav je telesno nasilje na prvi pogled bolj strah vzbujajoče in zato ljudje nanj tudi prej odreagiramo.

Ravno zato se psihično nasilje še vedno podcenjuje in se pogosto niti ne obravnava kot sporno.

Če pomislite, bi najbrž tudi na vaši šoli nekomu, ki je povzročil sošolcu telesno poškodbo, dali vsaj ukor in poklicali starše, ga peljali na zagovor k ravnatelju in še kaj, tisti, ki zmerjajo in žalijo, pa sploh niso kaznovani ali pa so samo malenkost ošteti in opozorjeni, naj tega več ne počnejo.

 

Kako nasilje preprečiti?

O vrstniškem nasilju govorimo, kadar  gre bodisi za prevlado v telesni moči ali pa (še pogosteje) za to, da je tisti, ki izvaja nasilje, v skupini bolj vpliven, ali pa je tistih, ki izvajajo nasilje, več. Otrok ali mladostnik, ki doživlja vrstniško nasilje, je torej v izrazito neenakem, šibkejšem položaju. Zato odzivi staršev in/ali vrstnikov tipa »Daj ga nazaj« ali »Postavi se zase« niso prav uporabni.

Žrtev sama ne zmore preprečiti nasilja in potrebuje pomoč. In pomoč mora biti predvsem pomoč odraslih.

Če so to starši, ne smejo reagirati tako, da bi na primer poklicali mamo nasilneža in ji napeli nekaj krepkih. Da bi odvihrali v šolo in razredničarki očitali, da ni opazila, kaj se dogaja, ter zahtevali, naj zadeve nemudoma uredi. To bi le poslabšalo zadeve, saj bi se vsi ti počutili napadene in bi tako tudi odreagirali. Razmere bi tako za žrtev lahko postale še slabše. K temu je treba pristopiti počasi in z razumevanjem in se zavedati, da spreminjanje razmer poteka počasi. Treba pa je nasilje obravnavati in reševati tam, kjer se je začelo – v šoli.

 

Kaj lahko stori žrtev?

  • Če si žrtev nasilja, je zelo modro, da se naučiš, da ne pokažeš jeze, prizadetosti in nemoči . S tem boš počasi odvrnil/a nasilneže od dejanj, saj ne bodo imeli več užitka ob tvojih reakcijah in se bodo počasi naveličali delovati v prazno.
  • Povejte svojo stisko tistim osebam, ki jim najbolj zaupate, poiščite podporo in razumevanje. Lahko so to tudi sošolci ali prijatelji, vsekakor pa se morate obrniti tudi na odrasle, saj imajo več izkušenj in bodo lažje pravilno ukrepali.
  • Zelo koristno je, da se naučiš, kako se lahko postaviš zase,kako se ob ponovnem nasilju vrstnikov drugače odzoveš in kako poiščeš pomoč. Super je, če takšne treninge izvaja šola, lahko pa se udeležiš takšnih vaj tudi drugje, na primer v kakšni svetovalni instituciji. Naj ti pomoč pri iskanju treninga takšnih veščin pomagajo najti starši ali pa kakšna druga odrasla oseba.
  • Zavedaj se, da se stvari lahko spremenijo. Seveda nihče nima čarobne palice, s katero bi bilo mogoče na hitro vse urediti, a če boš nekomu na šoli (razredničarki ali svetovalni službi) povedal, kaj se dogaja in kako se ob tem počutiš, je zelo verjetno, da bo postopoma bolje. Otroci, predvsem mlajši, velikokrat ne želijo povedati, kaj se jim dogaja, ker to razumejo kot tožarjenje. A če iščeš pomoč, ne tožariš, ampak prosiš za zaščito in pomoč. Vsak ima pravico, da se v šoli počuti varnega.
  • Če se ti zdi, da v šoli nisi bil slišan/a, spoštljivo, a odločno vztrajaj. Bistveno je, da šola prevzame odgovornost za celotno skupino/razred, v kateri se nasilje dogaja, še zlasti za tiste, ki nasilje izvajajo, in za opazovalce vrstniškega nasilja, ki ga s svojimi odzivi krepijo. Pomembno je, da se zavedaš, da je to »tek na dolge proge« – vzorci odnosov in vedenja v razredu se spreminjajo postopoma.
  • Obsodi nespoštljivo vedenje sošolcev, a ga ne pripisuj njihovi nesramnosti ali hudobiji: največkrat je v ozadju vrstniškega nasilja želja po priljubljenosti in statusu v razredu – učenci, ki izvajajo vrstniško nasilje, tega načeloma ne počnejo, ker bi bili slabi ljudje, ampak ker s tem dobijo to, po čemer hrepenijo – pozornost in strahospoštovanje sošolcev.
  • Pogovori se s svojimi prijatelji – zelo verjetno je, da tudi drugi ne odobravajo nasilja nad tabo, a ker nihče ničesar ne naredi, vsi napačno sklepajo, da se ni zgodilo nič hudega. Če bodo med seboj izmenjali svoje poglede na dogajanje in uvideli, da razmišljajo podobno, jih bo to spodbudilo za ukrepanje.

Kaj se zgodi, če ne ukrepamo ob nasilju?

Če proti nasilju v šoli ne ukrepamo načrtno in sistematično, se utegne zgoditi, da se boste sprijaznili, da si ob nasilju nemočen, da v konfliktu zmaga močnejši, da je najbolj varno pogledati stran, kadar se komu dogaja kaj hudega, da je nasilje ustrezen način, da dosežeš svoje, da odraslim ne gre zaupati …

12-letna Obupanka  nam je pisala: »Hejjj! Imam eno težavo. Moji sošolci me vsak dan žalijo in zmerjajo. Sem jim že povedala, da naj nehajo, pa nočejo. Tudi učiteljici sem že povedala, pa se ni nič spremenilo. Pač učiteljica jim je rekla, naj nehajo, pa so se še bolj spravili name. Začeli so me klicati žirafa (ker sem za svoja leta nadpovprečno velika). A lahko, prossssim, pomagate, saj jaz tega ne zdržim več! Hvala!«

Kaj bi svetovali Obupanki? Imate tudi vi podobne izkušnje? Se tudi pri vas v razredu dogaja, da koga žalijo? Kaj storite v takšnem primeru?

Mnenja pilovk in pilovcev

Hej Poizkusi si najti drugo družbo z njimi pa se na obremenjuj preveč, žal mi je da se ti to dogaja ampak vrjemi da obstajajo boljši ljudje ki te bodo z veseljem vzeli v svojo družbo Upam da ti bo to vsaj malo v pomoč😊

Sunnysay 14

Poskusi jih ignorirati, jih vprašaj zakaj te žalijo in še enkrat opozori učiteljico. Če pa to ne deluje pa povej staršem in poskusite rešit to težavo skupaj. Upam da sem pomagal 👍

Lion king 10 let

Živjo! lahko jih samo ignoriraš, čeprav vem da je to težko. Povej staršem in naj oni povejo učiteljici, mogoče se bo kaj spremenilo. Srečno in upam da sem ti pomagal.😉

tintin 13 let

Jas sem bila na enakem mestu. In sem bial cisto obupana zako kot ti a nekako so črs cas nehali. Upam da ti kej pomagam stem da nisi edina ki se ti to dogaja

Eva 12

Živjo, vem da ti je grozno😑😶😶 Probaj se zmenit z ravnateljico, mamo, učiteljico, če se lahko prepišeš v kakšen drug razred,.. Itd. Upam da ti bo to pomagalo 😉

# šestošolka 11,5 let

Hej Ne skrbi nisi edina k se ukvarjaš s takimi problemi... Pri nas je pomagalo v vso zadevo vključit razrednika in tudi psihologinjo. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Ladjica 13

Hej, priporočam ti da postaneš samozavestna in odločna ter jih začneš ignorirat, začni se družit s svojimi prijatelji njih pa pusti pri miru oz ignoriraj jih, verjemi razjezili se bodo ker se jih am ne vzameš in odnehali. Upam da bo pomagalo

Flygirl123 11let

Hejj. Vem kako je to. :( Predlagam, da poveš staršem, svetovalni delavki, kakšni prijateljici....tisti osebi, ki ji najbolje zaupaš. Verjemi, da ti bodo lahko najbolje pomagali!! Poskusi se ne zmeniti zanje. Vse se bo rešilo. 🙃

I love dance💖 12 let in pol

Hej js mislim da bi morala iti do pedagoginje ali pa bi te morali premestiti v drug razred.Lahko pa bi tudi učiteljica napisala staršem otrok ,ki so nesramni do tebe in mogoče tudi drugih.Tudi eni moji sošolki se je to dogajalo. Upam da sem ti pomagala.

Blackpink1 12

živjo,če te učiteljica ne posluša probi povedat staršem...če ignoriranje ne pride v poštev.upam da sem ti vsaj malo pomagala

tigerWhite 11

Hej! Kako grdo te zmerjajo. Kar ne morem verjeti. Čudno mi je, da ni učiteljica prišla tej stvari do dna. Morda ji lahko poveš še enkrat. Ali težavo zaupaš staršem. Če pa še ne bodo nehali, potem pa res ne vem, kaj storiti. Morda poskusi povedati kakemu prijatelju/prijateljici, da se bo postavil zate. Ali pa morda povej še kakšni osebi, ki ji lahko zaupaš. Postavi se zase!V nekaterih primerih pa pomaga tudi ignoriranje. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Ajda 11 let

V mojem razredu jaz nimam težav saj se z fanti in z puncami torej z vsemi razumem. Ima pa nekaj mojih sošolcev težave, to vem zato, ker jih žalijo prav moje najboljše prijateljice. Enega fanta kličejo zobna pasta, ker ima takšno obliko las in ker ima zelo dolge lase (za fanta nenormalno). Fanta rešim tako, da sošolkam zagrozim, da nebom več njihova sošolka, če ne prenehajo. Svetujem ti, da si poiščeš takšnega prijatelja, ki te lahko reši iz te godlje. Opazuj malo kdo to počne.

Prijateljica skoraj 12 let

Hej, tudi mojo najboljšo prijateljico so fantje veliko zmerjali, bila je zelo potrta. In ravno tega so si seveda želeli. O tem sva se veliko pogovarjali in dogovorili sva se da se za njih ne bova več zmenili in bova šli stran ali pa jih bova malo za hec zmerjali na zaj. Ugani kaj, pomagalo je zdaj se zmerjamo samo še za hec in na prijazen način. Poiskusi tudi ti neobljubim da bo pomagalo ampak poiskusiti ni greh!😉 Upam da bo uspelo!

Katarina😀 11

povej to svojim staršem

CatCookieLover 11 let

Draga obupanka. Kakšna škoda je slišati, da ena oseba trpi, samo zaradi drugačnosti. Lepo je, da si šla povedati učiteljici, saj veliko ljudi tega ne bi naredilo. Jaz ti predlagam, da narediš najbolj učinkovito stvar, ki deluje predvsem na fantih. Ignoriraš jih. Čez čas bodo ugotovili, da ti je postalo vseeno in bodo nehali. Upam, da sem ti pomagala. LP

Mitsuri 13

Živjo Obupanka. Izgleda da imaš res slab problem. Velika škoda saj nočem, da bi se kaj takega dogajalo komurkoli. Zdaj pa k rešitvi tvojega problema. Rekla bi ti naj greš k učiteljici, kar si že storila in je precej pohvalno saj veliko ljudi ne bi naredilo tega. Ampak ker to ni delovalo ti dam eno drugo rešitev. Moj predlog je da jih ignoriraš. Fantje so pač fantje. Ko bodo videli, da njihovo teženje na tebi ne deluje več bodo nehali, ker jim ne bo več zanimivo. Upam da sem ti kaj pomagala. LP

Mitsuri 13

Draga Obupanka! Tudi sama sem imela isti problem in upam,da ti bo tole vsaj malo pomagalo. - Poskusi sošolce ignorirat oz.se ne brigat zanje. - Če te zafrkavajo med odmori, pojdi ven iz razreda in se vrni minutko pred zvonenjem (ravno toliko časa prej, da si lahko pripraviš zvezke - Pogovori se s šolsko pedagoginjo/pedagogom - Druži se s tistimi, ki te sprjemajo tako, kot si P.S.: Pri tvojih letih je normalno, da si višja od ostalih. Eni rastejo malo hitreje, drugi malo počasneje.

Ana 14 let

Hej! Tudi v našem razredu nekateri sošolce zafrkavajo. Ampak povem ti, da se jim moraš enkrat postaviti navzkriž. Jim povedati kako se počutiš in jih vprašati kako bi se počutili v če bi zafrkavali njih. Moj nasvet je, sa bodi to kar si in zapomni si, da sreča spremlja hrabre.

Sedmošolka_Jennie_13 12

To povej šolski psihologinji gotovo ti bo pomagala. Mogoče bo pomagal ravnatelj.

Žanka 9 let

Pozdravljena! Glede na to, da sem že imela podobne izkušnje se bom potrudila pomagati najbolje kot bom le lahko. Tudi jaz sem za svojo starost nadpovprečno velika in zaradi tega sem tudi slišala veliko žaljivih komentarjev in zbadljivk od mojih sovrstnikov. Večinoma takšno vedenje prihaja od otrok/mladostnikov, ki se počutijo nemočne, zapostavljene, negotovi ali pa samo hočejo pritegniti pozornost nase, ker jim jo ti tako rečeno preveč ''odvzemaš''. Ponavadi se celotno zbadanje nanaša na neko lastnost, ki bi določeno osebo lahko razburila ali je ta na to temo občutljiva. Bolj ko boš pokazala, da te njihovo zbadanje moti bolj si bodo s tem popihali na dušo in bolj te bodo zbadali saj jim s tem daš vedeti, da to kar počnejo ima nek vpliv nate, pa če je to še tako negativen. V glavnem: Ne zmeni se zanje, samo poglej jih, se nasmehni sama sebi in odločno odkorakaj naprej.

Disneyfan635 13

Ni prav da te žalijo. Pogovori se doma. Zadržuj še bolj stran od njih. Več ti ne morem svetovati.

pilovec 11

Aneeeee. Podobno je pri meni. Sovrazim res sovrazim to. Imam pa en nasvet. Jaz imam doma nekaj knjigic ki dobesedno pomagajo(le pogum, vso srečo,..) to je ena zbirka. Notri ti pisejo vaje in dobesedno pomagajo. Upam da ti bo to pomagalo<3

Kr ena 12, 5

Zdravo! Najprej ti želim sporočiti, da mi je zelo žal glede tega, kar se ti dogaja v šoli. Zavedati se moraš, da si nisi sama kriva, da si za svoja leta nadpovprečno velika. Zavedati se tudi moraš, da ljudje - predvsem najstniki v današnjem času znajo biti dokaj nesramni v tovrstnem primeru, z vidika žalitev. Predlagam ti, da še o tem kar se ti dogaja obvestiš šolsko svetovalno delavko. Najpomembneje je pa, da v takšni situaciji ohraniš mirno kri in poskusiš ignorirati mnenja drugih ljudi, ker ti želijo samo slabo. Glede ohranjevanja mirne krivi mislim z vidika tega, da prešteješ do 10, nekajkrat vzdihneš in izdihneš in si v mislih izgovoriš nekaj spodbujevalnih oz. motivacijskih stavkov (npr. Sprejemam se, takšna kot sem. Ne zanimajo me mnenja drugih, saj imajo tudi oni dovolj težav. itd.) Verjamem pa da si sigurno obkrožena z ljudmi, ki ti želijo najbolje zate, med njimi sem tudi jaz. Obljubim, da se čimprej rešiš iz tej situacije in molim za boljše čase. Vse dobro ti želim :) <3

PimenovaP 14 let

Želim ti povedati, da te ne sme prizadeti. Tudi sama sem nadpovprečno velika, in me kličejo žirafa ampak se temu vsi smejimo, tudi jaz. Lahko si samo misliš, kako niso izvirni z vzdevkom, in naj si mislijo kar želijo, ker ti boš ne glede na to kar pravijo dobra oseba, boljša od njih. Če ne zmorejo prekiniti takega obnašanja, tudi če jim rečeš in lepo poveš to ni tvoj problem. Oni bodo imeli težave v življenju, zato se čim manj sekiraj. Okoli sebe imaš zagotovo prijatelje ali ljudi ki ti bodo prisluhnili, upoštevali tvoje želje in se obnašali tako, da ti okoli njih ne bo neprijetno. Takšni ljudje, ki te zmerjajo si ne zaslužijo tebe, niti tvoje pozornosti. Želim ti veliko sreče in ostani močna <33

CherryBlossoms 14 let

Hejjj! Te razumemm! Sem im tudi ze povedala da nehajo pa Nikoli niso! Zato ti predlagam da ce so učiteljici povedala, probaj povedati statusom da se grejo z učiteljici progovoriti v tem , ali pa jih samo ignoriraj .

Lancikaaa 12

Ojlaa👋, Hmm. glede na to da si sošolcem že povedala da ti to ni všeč, ti svetujem da čim prej poveš staršem in jih prosiš da povejo oziroma se posvetujejo z razredničarko kaj naj naretite in potem to izpeljite, če še vedno to ne bo delovalo ti svetujem da greš do ravnateljice(nevem a je ravnatelj ali ravnateljica zato bom govorila kot da je ženska) in ji poveš da te sošolci ves čas zafrkavajo in da ste poskušali ukrepati že z razredničarko in starši pa ni delovalo, lahko ji tudi poveš oziroma jo prosiš da obvesti njihove starše in da naj čim prej ukrepajo! Upam da sem pomagala in upam da se tvoj problem čim prej reši😘❤️

kužek12❤️🐶 12 let

Razumem te! Tudi z mano je bilo podobno. Hmmmm, kaj naj ti rečem? Previsoka si? Joj, ja no jejhetej! Predlagam ti, da se zanje ne zmeniš, druži se z takimi tvoje višine, pa saj ni važno koliko je star/a. Izgledala boš kot njena/njegova dvojčica. Res pa se bodo nekateri smejali. Oprosti, če ti komentar ni všeč!

Prijateljica skoraj 12 let

Draga Obupanaka! Bodi to kar si in ostani močna ker potem bo vse lažje 🙂

Tralala222 10 let

Draga Obupana! Svetujem ti,da se ne sekiraš,in jih tako rečeno ignoriraš. Če to ne uspe,pa se pogovori s starši in skupaj predlagajte ideje za naprej. Žal ti ne znam povedati več kot le,da se ne sekiraj saj so žirafe lepe živali in,da tudi če si visoka ne pomen,da nimaš dobrega srca❤ Upam,da sem ti pomagala!

Jazzz123 10 let

Pokliči tom telefon!

Nola 12

Zdravo ! Meni se v mojem razredu isto dogaja le na drugačen način, ampak ne kar tako. To se dogaja meni in vem kako ti je. Žal ne vem kako ti bi svetoval, ker še sama ne vem. Jaz sem tudi rekla učiteljici in je rekla, da se bo pogovorila vendar se ni, ker ji ni bilo mar zame. Moja sosošolka se je prepisala na drugo šolo zaradi žaljivk itd. Jaz pa nisem obupala in sem dobila BFF ! Še naprej vstrajaj in bo super. Adijo !

Lily 12

Hi! Jaz ti predlagam, da jih poskusiš ignorirati. Vse je odvisno od tvojega potrplenja. Ko so sošolci nagajali nam smo se jaz in moje prijateljice zmenile, da smo do njih kar se da prijazne, da vidimo njihov odziv in za zdaj so tudi oni prijazni do nas in se prav lepo razumemo. Je pa res,da za to rabiš velikooo potrpljenja. Če pa res NE ZDRŽIŠ VEČ, potem pa se posvetuj s šolsko psihologinjo(če jo imate), starši, sestro ali kom drugim, ki mu res zaupaš. Upam, da sem ti kaj pomagala in ti želim lepo šolsko leto!

Whitegirl 13 let

Kako žal mi je da se ti to dogaja.Tudi jaz sem velika ampak me ne zmerjajo. MOJ PREDLOG. Nasljednjič ko te bodo zbadali jim reči:Dovolj nevem zakaj me zbadate pojdite delati kaj pametnejšega.Nevem zakaj se name spravljate .Kaj sem vam naredila.I resno bedni ste vedno se spravljate na isto osebo.Kako se vi počutite če vam bi govorila OOOO PAZITE MRAVLJICE POHODLA VAS BOM. To reči pa ko bo učiteljica zraven. Upam da pomagam.Mene fanti sprejmejo ker vejo da z menoj ni šale.V 1. razredu sem se z njimi stepla in v 3. učiteljica rekla da se naj pazijo če se name spravijo.V 5. sem se uprla najbolj hudobnim fantom.In moj prijatelj zna TEKWAN DO.

totica3 11 let

Ojla, Obupanka! Veš za vsakega se najde kakšna žaljivka. Vsakega so že kdaj zmerjali. Tudi mene. In priznam, da sem se počutila enako, kot ti. Veš najlažje je, da fante preprosto ignoriraš. Fantom je zabavno, da te spravljajo ob živce in nato dobijo tvojo pozornost, ko pa bodo videli, da ti ni več pomembno kaj ti govorijo bodo tudi oni počasi odnehali. Ne bom menila, da se bo to zgodilo v trenutku vendar, ko bodo ugotovili, da se te ne morejo več živcirati se bodo spravili na koga drugega. Tako je vedno pri fantih. Glede tega pa, da si za svoja leta prevelika nikar ne skrbi. Imam najboljšo prijateljico, ki je večja od moje mami pa je vseeno zame čudovita, lepa, pametna, prijazna oseba. Skozi leta bodo tudi drugi zrasli in ne bo več tako velike razlike! Zato ne obupaj in veliko sreče!

Foxy 12 let

tud v našm razredu se to dogaja ampak ne meni mojim prijateljicam js se postavim za njih. zadnč so mojo bff zmerjal ker je mal temnejše polti če me razumeš. jaz sem se postavla za njo in smo zadevo tako rešili. svetujem ti da poiščeš pomoč pri svoji/h prijateljicah ki ti bodo sigurno pomagale in se postavila zate če so le prave prijateljice. vrjamem da se bo vse skup rešilo. če ne zdaj pa čez nekaj časa. če ne nehjo in te zafrkavajo npr. o tvojih oblačilih jim odgovori nekaj takšnega npr zafrkavajo te o tvojih hlačah račeš : res? ampak idejo za njih sem dobila pri tebi! če ti dajajo vzdevke za katere vrjamem da niso prijetni jim vrni s podobnim vzdevkom npr. pavijan v tangicah ali režeči sluzasti papagaj..... vse bo OK!

vsebo...ok 11 let

Povej staršem oni pa naj se pogovorijo s starši tvojih sošolcev.

Ne vem kaj naj recem 12

Povej staršem in naj obvestijo starše tvojih sošolcev

Ne vem 13

Hej, verjamem kako se počutiš, tudi meni so enako delali v drugem in tretjem razredu. Priporočam, da se najprej obrneš na starše, jim poveš kaj se ti dogaja in naj se oni pogovorijo s tvojo učiteljico ali pa (če učiteljica ne bo nič pomagala) z ravnateljico (meni je to pomagalo). Če pa še vedno ne bo bolje, predlagam, da se prepišeš v drug razred (ali v drugo šolo). Upam, da sem kaj pomagala.😊❤️

Goodgirl 11

Hoj sm mela podobno izkusnjo. Pr nas je v vse pomagalo vkljucit psihologinjo. Svetujem, da poskusis to. Upam, da ti bo pomagalo.

Rožica 13

hejla mislim da bi morala to povedati svojim staršem in naj oni to uredijo.ti pa pozabi na te koze ki te zmerjajo in se začni družiti z nekom ki te spoštuje npr s tvojim bff ki te bo razumel in se lahko pogovorita o tem

just a girl 10 let

Vprašanje

Ali bi te motilo, če veselošolske priloge ne bilo več v tiskani izdaji, ampak samo na spletu?
Da, zelo bi me motilo.
(59)
Ne bi me motilo.
(42)
Ne vem. / Nimam mnenja.
(18)

AKTUALNO

Pripravi si LUŠTično pico, ki bo razveselila vse okoli tebe!

*Fotografija je simbolična.


Ali iščeš idejo za pripravo okusne pice? Odkrij ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Junij 2024

gumb

Revija
Izid: 7. 6. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Raiven - Veronika
3. Joker Out - Carpe Diem
4. Joker Out - Barve oceana
5. Maraaya - Nebesa

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Benson Boone - Beautiful Things
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Tate McRae - Greedy
5. Taylor Swift - Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Karen M. McManus - Eden od nas laže
3. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
4. Desa Muck - Blazno resno o šoli
5. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču

NAKLJUČNI VIC

Krvne skupine

Zakaj imamo različne krvne skupine? Zato, da imajo lahko komarji več okusov krvi!

Slash, 12