snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra

Nova številka
Julij 2021

Revija
Izid: 2. 7. 2021
pepca oblacek

Kako naj izbereš poklic in srednjo šolo?

Ti & jaz

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Barbara Jarc

V današnjih koronskih časih niti za jutri ne vemo točno, kaj nas čaka. Zato še toliko teže razmišljamo, kaj si želimo postati, ko bomo odrasli. Pa vendar se moramo ob koncu osnovne šole vsemu navkljub vpisati v srednjo šolo ... Za nekatere je to mačji kašelj, ker že od mladih nog vedo, kaj si želijo postati, drugi pa si o tem niti med študijem še niso čisto na jasnem.

Poglejmo, med čim lahko izbiramo, da si olajšamo odločanje.
Šestnajstletni Žiga je že v vrtcu vedel, da želi postati frizer. Po osnovni šoli se je vpisal na srednjo frizersko in danes z užitkom – kadar mu to dovoljujejo korona ukrepi – striže družinske člane in prijatelje.

Odličnjakinja Pia je v zadnjem letniku gimnazije in še vedno koleba med tem, ali bi se vpisala na medicino ali na igralsko akademijo.

Devetošolka Ana učenja ne mara preveč in razmišlja, da bi se vpisala na šolo, ki jo bo zdelala z levo roko. Kaj bo potem, še ne ve.

Devetošolcu Roku je jasno, da bo šel nekaj študirat, samo še ne ve, kaj. Zato se bo vpisal na gimnazijo.

Kateri poklici obstajajo?
Poklicev je toliko, da je skoraj nemogoče vse našteti. Nekateri tonejo v pozabo (nekoč številni kovači so danes eksotika, toda kljub temu nekaterim posel cveti), drugih pa sploh še ne poznamo, ker ne vemo, kam bo šel razvoj. Vaši dedki in babice si kot otroci gotovo še niso predstavljali računalničarjev ali vplivnežev.

Pri razmišljanju o poklicih si lahko pomagamo z opisi poklicev na spletni strani https://www.ess.gov.si/ncips/opisi-poklicev.

Vsi poklici so spoštovanja vredni. Ne nasedajmo predsodkom, da so ugledni samo zdravniki in odvetniki, obrtniki pa ne (ali obratno). Vsi si želimo imeti urejeno pričesko, trdno zgrajen dom in čiste prostore. Torej tudi frizerje, zidarje in čistilke krvavo potrebujemo!

Najpomembneje je, da nas delo, ki ga opravljamo v življenju, veseli. In da ga dobro opravljamo.

K čemu smo nagnjeni?
Šolo in poklic se nam splača izbrati v skladu s svojimi zanimanji in sposobnostmi. Smo raje zaprti med štiri stene (npr. računovodja, lektor) ali čim več na zraku (vrtnar, zidar)? Se raje ukvarjamo z ljudmi (učitelj, psiholog) ali smo bolj samotarski (programer)? Kaj bolj obvladamo: številke, jezike, umetniško ustvarjanje, tehnične ali motorične spretnosti ...? Si bomo s tem lahko služili denar?

Kateri poklic je pravi?
Na to vprašanje je ob koncu osnovne šole marsikomu težko odgovoriti. In s tem ni nič narobe. Ljudje se spreminjamo in razvijamo, še zlasti v najstniških letih, in čisto prav je, da si pustimo dovolj odprte možnosti, da se bomo lahko odločali pozneje. Konec koncev moramo marsikateri predmet šele spoznati, da si o njem ustvarimo mnenje. Zato je ob koncu osnovne šole mogoče bolje razmišljati o tem, na katero srednjo šolo se nam splača vpisati.

Srednješolski programi

Različni srednješolski programi dajejo različne možnosti. V grobem si jih oglejmo:

  • Gimnazija daje široko znanje z različnih področij. Načeloma se je treba na njej več učiti. Po štirih letih jo končamo s splošno maturo kot gimnazijski maturant in se lahko vpišemo na različne univerzitetne študijske programe, na primer na medicino, pravo, jezike ... (Če že veš, kaj bi študiral/a, kar zdaj preveri, ali so za vpis na fakulteto potrebni kakšni dodatni pogoji.)
  • Srednje strokovno izobraževanje traja štiri leta in se konča s poklicno maturo, s čimer postanemo tehnik – recimo veterinarski ali medijski tehnik. Takšna izobrazba je manj široka kot gimnazijska in nam prinese več za poklic pomembnega znanja, s katerim že lahko gremo v službo – ali pa se vpišemo na višje in visoke strokovne študijske programe, na univerzo pa ne (za to moramo izpolniti dodatne pogoje).
  • Srednje poklicno izobraževanje traja tri leta in se konča z zaključnim izpitom. Postanemo lahko slaščičar, električar, frizer ...
  • Nižje poklicno izobraževanje traja dve leti in se konča z zaključnim izpitom. Postanemo lahko obdelovalec lesa, preoblikovalec tekstilij, pomočnik v tehnoloških procesih ...

Občutek uspeha
Pomembno je, da v šoli doživljamo uspeh. Če se vpišemo na prezahtevno šolo in dobivamo slabe ocene, nas morda mine volja do učenja in si tako zapremo nadaljnje možnosti. Velja pa tudi obratno – če nam nekaj ni dovolj velik izziv, nas lahko neha zanimati in dobivamo slabše ocene, kot bi jih lahko. Ocene pa so vendarle pot v nadaljnje izobraževanje ...

Pomoč in koristne informacije

  • Pri odločanju o nadaljnjem izobraževanju nam lahko na pomoč priskočijo starši, učitelji in svetovalni delavec na šoli.
  • O različnih poklicih lahko veliko povedo ljudje, ki jih opravljajo.
  • Koristne informacije najdemo tudi v Kariernem središču (https://www.ess.gov.si/ncips/cips), kjer si lahko med drugim pomagamo z računalniškim programom Kam in kako.
  • Posamezne srednje šole se predstavijo na informativnih dnevih.

Žiga in Rok, ki smo ju omenili na začetku, z izbiro šole očitno nimata težav. Pia se bo morala kmalu odločiti, kam se bo vpisala. Ani pa priporočamo, da šole ne izbira glede na to, katera je najlažja, ampak naj ima v mislih predvsem, kakšne nadaljnje možnosti ji bo ta šola dala.

V življenju po navadi ne opravljamo samo enega poklica. Ne glede na izobrazbo – torej končano šolo – jih lahko zamenjamo več.

Veliko uspeha vam želimo!

13-letna Minka Malinka nam je pisala:

"Kako naj se odločim, kateri poklic je zame pravi? Kateri vsi sploh obstajajo? V katerih je prihodnost? Kako naj se odločim, v katero srednjo šolo ali gimnazijo naj grem? Kaj je poudarek v gimnaziji in kaj v srednji šoli?"

Mnenja pilovk in pilovcev

Draga Minka! Najprej glede srednjih šol in gimnazij: srednje šole (npr. zdravstvena, vzgojiteljska, kemijska...) so super, če že veš, kaj te zanima in kaj bi rada v življenju počela, ker se tam bolj osredotočiš na poklic/smer, ki si jo izbrala. Če še nimaš nobene ideje za kasnejši poklic pa je boljša izbira gimnazija. Tudi sama jo obiskujem in je res super, ker imaš po maturi na voljo veliko različnih fakultet in poklicev. Dobro je, da najprej premisliš, kaj bi te zanimalo in nato poiščeš informacije o teh šolah. Prav tako je odličen vir podatkov informativni dan, zato se ga le udeleži. O poklicih, ki so na voljo pa se je najbolje pogovoriti s šolsko svetovalno delavko. Glede na tvojo starost si verjetno 8. razred, torej imaš še čas. Morda se lahko pogovoriš tudi s starši... Da pa te še malo pomirim: tudi če bi ugotovila, da si se odločila narobe, to ni nič usodnega. Šolo še vedno lahko zamenjaš. :)

Korenček 16

Hej Minka Malinka ! Če se nemoraš odločiti, ti predlagam da malo pobrskaš po internetu, mogče povprašaš šošolce, kam gredo oni in se malo ozreš okoli sebe . Pravi poklic, najdeš lahko tudi s tem, kar rada počneš. Iz vsakega hobija, se lahko najde tudi poklic (npr. risanje- umetnik, pisanje- pisatelj, Igranje klavirja- učitelj klavirja...) . A seveda rabiš hobi jemati resno.

Hermione 10

Živjo Minka! Za začetek, ker si stara 13 let, sklepam, da si 8.razred, kar pomeni, da imaš še več kot leto do končne odločitve. Ja menim, da vsak najde svoj poklic tako, da mu je nekaj preprosto všeč ali pa mu super gre. Poklice si lahko pogledaš na spletni strani Moja izbira, tam so super opisani. Prihodnost je verjetno v tehnološko naprednih poklicih, vendar bo prihodnost sama pokazala, kateri poklici so potrebni. To, v katero srednjo se odloči po informativnih. Sama sem 9.razred in še zdaj (1-teden do informativih nimam pojma). Gimnazija je težja in je 4-letna. Srednja šola pa je odvisna od programa. Nekatere trajajo 2-leti, 3-leta ali pa 4-leta. Srednjo šolo zaključiš s poklicno maturo, gimnazijo pa z splošno maturo. Upam, da sem pomagala. Upam, da to nisem prepozno napisala. Ps. Vedno se lahko obrneš na svetovalno delavko v tvoji šoli :)

Celeste Rose 14 let

Pozdrav! Tudi jaz sem imela veliko težavo kam se vpisati. Igram oboo in v tem res uživam (če ne veš kaj je to --> google), zato sem že vedela, da bom šla na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana (KGBL). Ampak potem je bil problem - kaj, če me ne bodo sprejeli (da prideš na šolo imaš sprejemne preizkuse), kaj če me bodo ampak bi želela hoditi vzporedno še nekam drugam, kaj če...(še tehtnica sem za povrh). Odločila sem se, da grem na KGBL (opravila sem sprejemne preizkuse). Odločila sem se za to, ker vem, da me osrečuje. Vem, da če bom želela početi še kaj drugega v življenju, grem lahko po končanem KGBL-ju na še eno srednjo šolo, če želim. Odločila sem se ker me igranje oboe veseli, vsi okoli mene me tudi podpirajo pri tem... Kaj tebe veseli? Kaj si želiš početi v življenju? Upam, da sem ti vsaj malo pomagala pri izbiri :) ;)

Maša 15

V bistvu, priporočam gimnazijo. Če se zdaj ne moreš odločiti, pojdi nanjo. Je dovolj dobra podlaga za katerikoli poklic, ki si bi ga lahko umislila

Emilia 10 let

Hej, pri izbiri poklica je vedno težko, saj si izbereš poklic katerega boš opravljala celo svoje življenje. Izberi si poklic, ki te osrečuje in katerega boš rada opravljala.Prihodnost se bo zagotovo obrnila v računalništvo, ampak ostali bodo zagotovo tudi zdajšnji poklici.Obstaja veliko poklicov, žal pa ne poznam vseh zato ti lahko povem za le nekaj poklicov. Poklici, ki jih opravljamo od doma med korono so npr. : arhitekt, gradbeni inženir, (učiteljica), razni elektro tehniki, računalničarji, prevajalci besedil, spletni novinarji,... Poklici, ki so znani, a jih ne moreo opravljati od doma so npr. : policisti, natakarji, reševalci, zdravniki, lekarnarji, frizerji in kozmetičarji,... Informacije dobiš na informacijskem dnevu za 9. razrede. Na gimnaziji bodo poudarek tvoje vrline in sposobnosti.Profesorji pa ti bodo svetovali glede poklica. P.S.Posvetuj se še s starši. Lepo se imej! :)

Leta 11let

Draga Minka Malinka! Za poklic je še dovolj časa. Najbolje je da izbereš kar te zanima. Če te zanimajo živali lahko postaneš veterinarka, ali pa kaj drugega. Tisto kar te zanima probaj povezati z poklicem. Upam da sem pomagala. Marjeta

Marjeta 9let

Poklicev obstaja veliko, na tisoče. Ne moreš jih našteti. Odločiti se za poklic je težko. Zelo težko. In če se želiš odločiti za poklic se moraš do potankosti raziskati. Moraš najti želje. Napiši si kaj vse te veseli in brskaj kateri poklici obstajajo na to temo. Glede šole pa lahko greš na gimnazijo kjer se osnove stopnjujejo lahko pa greš na poklicno šolo. Izbira pa je tvoja.

Rada pomagam 12 let

Za svoj poklic de odloči na podlagi tega kaj imaš rada. Če še ne veš ti svetujem da greš na splošno gimnazijo ker greš lahko potem naprej kamor koli boš želel. Glede kateri poklici obstajajo. Obstaja veliko poklicev malo po Google pa jih boš našla vse sorte. Glede na trenutno situacijo bi rekla da je prihodnost v zdravstvenih poklicih. V gimnaziji je povdarek na vseh splošnih stvareh na srednjih šolah pa glede na katero greš. Npr. če greš na zdravstveno je pač povdarek na zdravstvenem področju. Upam da sem ti vsaj malo pomagala.

Zoey 13

AKTUALNO

Anoreksija

ANOREKSIJA


Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas ... Več

Kako prepoznati prijatelja v stiski?

V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Bepop - Daj se nasmej
Alya - Ti z mano znaš

Tuja
Måneskin - Zitti E Buoni
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - good 4 u
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Billie Eilish - Your Power

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
3. Bepop: Daj se nasmej
4. BQL: Budala
5. Čuki: Mogoče
6. Eva Boto: Ti
7. Klara Jazbec: Največ
8. Magnifico: Sonce posijalo
9. Mi2: joj joj joj
10. Rina: Naprej

Tuja

1. Billie Eilish: Lost Cause
2. BTS: Butter
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Justin Bieber ft. Daniel Caesar & Giveon: Peaches
6. Katy Perry: Electric
7. Lorde: Solar Power
8. Måneskin: Zitti E Buoni
9. Olivia Rodrigo: good 4 u
10. The Weeknd: Save Your Tears

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 2. 7. 2021

NAKLJUČNI VIC

ZAKAJ

Delavec: "Zakaj ste me odpustili, saj nisem nič naredil?!" Šef: "Saj, zato!"
Mr_Mistery3, 11 let