snofi
Naslednji Pil izide 4. februarja

Nova številka
Januar 2022

Revija
Izid: 7. 1. 2022
pepca oblacek

Kako se učimo

Ti & jaz

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Učenje predpisane snovi za preverjanje znanja nikoli ni prijetna dejavnost, ki bi se je strašno veselili, vsaj praviloma je tako (obstajajo vse sorte ljudje, in če ste med tistimi, ki komaj čakajo, da se bodo spet zakopali v učbenike, lahko presedlate na naslednji članek). Pravzaprav se je večinoma otepamo, jo prestavljamo na poznejši čas in tuhtamo, kako kruta je usoda, ker se moramo piflati, namesto da bi počeli kaj zabavnega. (Vsaj pri meni je bilo zmeraj tako.) Žal pa smo običajno prav zaradi tega pri učenju manj uspešni, kot bi bili lahko.

Vse sproti
Prvi korak k uspešnemu učenju je, da vemo, kaj se moramo naučiti. Razumem, da je učiteljica dolgočasna, snov brezvezna in na videz neuporabna in da je težko spremljati pouk, če sosed v klopi čveka, ampak če nam uspe poslušati razlago in vse vaje opraviti sproti (nato pa še domačo nalogo), se bo ponavljanje pred testom zdelo izi-pizi. Tole neprelaganje na pozneje je sploh nadvse učinkovito. Recimo, da vsak večer pol ure ponavljamo snov tistega dne, na primer ko si pripravljamo torbo za naslednji dan – trideset minut ni veliko, in če smo z glavo pri stvari, gre tiktak. (Vem, bolj zabavno bi bilo gledati televizijo. Ampak čisto brez žrtev na žalost ne bo šlo.)

Kako se učimo
Toda kaj sploh pomeni, da »ponavljamo snov« oziroma »se učimo«? Da beremo, kar je v zvezku? Da se učimo na pamet odstavke v učbeniku? Tudi to, ampak praviloma je najučinkovitejše, če postopek razdelimo na pet korakov.

 1. Snov preberemo.
 2. Potem snov preberemo še enkrat in podčrtamo najpomembnejše informacije.
 3. Najpomembnejše informacije izpišemo.
 4. Preberemo izpiske.
 5. Ne gledamo več ne v zvezek ne v izpiske in ponovimo, kar smo prebrali.

Če česa ne razumemo, se ustavimo že pri točki 1. Dodatno razlago poiščemo v učbeniku, v knjigah ali na spletu. Lahko vprašamo za pomoč tudi starše, starejše brate in sestre ali sošolce. Če nihče ne ve, o čem je govor, naslednji dan prosimo učitelja, naj ponovi razlago. Nima se smisla piflati nečesa, s čimer nimamo kaj početi (čeprav priznam, da se v vsem na prvi pogled pač ne da videti smisla).

Priprave na učenje

Si predstavljate, kako bi se uvrstili na športni tekmi, če pred tem tri noči ne bi spali in bi jedli samo bombone? Tudi učenje, zlasti neposredno pred preverjanjem znanja, je neke vrste šport, zato so priprave nanj podobne. Učinkovitejši bomo, če:

 1. smo spočiti. Za to je treba dovolj spati. Najstniki potrebujete najmanj devet ur spanja na noč (Če vstajate ob sedmih, morate spat najpozneje ob desetih zvečer. Pred tem počnite nekaj, kar vas sprosti in ne vključuje uporabe česarkoli zaslonskega.);
 2. jemo zdravo hrano, ki vsebuje dovolj hranilnih snovi in nam zagotavlja veliko energije. Dober prigrizek pred učenjem so oreščki, sadje, jogurt, kos sira … Zraven spijemo dovolj vode;
 3. sobo pred učenjem dobro prezračimo. Še bolje je, če prej nekaj časa preživimo na prostem;
 4. med učenjem ne pozabimo na odmore: pet minut vsake pol ure. V tem času naredimo nekaj telovadnih vaj, poskočimo, se priklonimo, raztegnemo roke in noge;
 5. tudi sicer ne pozabimo na gibanje. Med športom se »predihajo« tudi možgani in potem lažje sprejemajo učno snov;
 6. se med učenjem osredotočamo le na učno snov. To pomeni, da zraven ne poslušamo glasbe, ne gledamo YouTuba ali televizije, umaknemo telefon (in ga pred tem utišamo, da ne bomo poskočili ob vsakem pisku), ne kukamo na družabna omrežja in se ne pogovarjamo s preostalimi družinskimi člani. Vsakršna motnja nam krade pozornost;
 7. pred preizkusom znanja globoko vdihnemo in si rečemo: Znam. Zdaj ni čas za mrzlično ponavljanje snovi in iskanje lukenj v znanju. (Enako lahko naredimo med testom; če nas zajame panika, nekajkrat globoko vdihnemo in si ponovimo: Znam. Vse bo dobro.)

Različni načini učenja
Tako kot velja, da nismo vsi dobri v istih rečeh, pa ste lahko prepričani, da je vsak dober vsaj v nečem. In pravilo je, da smo uspešnejši, če znamo izkoristiti svoje prednosti ter omejiti pomanjkljivosti. To lahko naredimo na več ravneh.

 1. Razmislimo, v čem smo dobri. Če recimo odlično nastopamo in slabše pišemo, samozavestno opravimo govorni nastop in ne obupujmo, če nam pri pisnem testu spodleti (lahko celo vprašamo, ali lahko oceno popravljamo ustno). In če vemo, da nam matematika ne leži, je nikar ne pozabimo redno vaditi; če je treba, prosimo za dodatno razlago. Če težko pomnimo podatke, trikrat bolj zbrano prebirajmo zgodovino. Pomembno je, da vemo, da nihče ni najboljši v vsem, in da nikoli ne izgubimo vere vase.
 2. Nekateri si snov lažje zapomnijo, če jo preberejo, drugi, če jo slišijo, in tretji, če si jo predstavljajo. Poskušajmo ugotoviti, v katero skupino spadamo (v resnici nas večina kombinira različne tipe učenja, recimo da snov poslušamo pri pouku in jo ponovimo tako, da jo preberemo). Če si bistveno lažje zapomnimo stvari, ki jih slišimo, se recimo lahko posnamemo na telefon, ko glasno beremo iz učbenika, in potem poslušamo posnetek. Če si želimo stvari predstavljati, si jih narišimo ali uporabljajmo miselne vzorce.

Če ne gre po načrtih

V idealnem svetu bi vsi, ki bi se držali teh pravil in se dobro naučili snov, dobivali same odlične ocene. Žal pa svet ni popoln in tudi ocene ne odražajo zmeraj dejanskega znanja. Za petko je treba imeti tudi nekaj sreče! (In to lahko omenite tudi staršem, če vam bodo tečnarili. Menda se še spomnijo, kako je bilo, ko so sami hodili v šolo?!). Če z oceno niste zadovoljni, predlagam tri vrste reakcije.

 1. Sprejmite, da je ocena taka, kot je. Če je dobra, si čestitajte. Če vam je spodletelo, premislite, kaj je šlo narobe. Niste dobro ponovili snovi? Je niste razumeli? Niste imeli sreče z vprašanji? Učitelj ni ocenjeval pravično? Bodite zelooo iskreni.
 2. Napake si čim prej odpustite. Tudi iz njih se učimo, ne samo iz učbenikov. Že naslednjič je lahko bolje!
 3. Vprašajte, ali lahko oceno popravljate, in se naslednjič bolje pripravite.

Naj nas neuspehi ne potrejo
Za konec pa še tole: mogoče se vam ali vašim staršem zdi, da so ocene usodne. Da so vaša sreča, uspeh in preživetje odvisni od številk, zapisanih v redovalnici. Toda verjemite, da še zdaleč ni tako. Naša prihodnost ne temelji toliko na ocenah kot na znanju in izkušnjah, pa tudi značajskih lastnostih, priložnostih in okoliščinah, v katerih se znajdemo. Prvič, ocene niso zmeraj natančen odraz tega, kako dobro obvladamo neko snov (ker imamo lahko slab dan, ker nas učitelj ne mara, ker nas je vprašal ravno tisto, kar znamo najslabše, ker smo se slabo izrazili, ker …). In drugič, svet, v katerem živimo, se tako hitro spreminja, da nihče ne ve, kaj bo pomembno za uspeh v prihodnje. Če pa vas skrbi, da se zaradi slabih ocen ne boste mogli vpisati na želeno srednjo šolo, brez panike – mogoče se lahko pozneje prepišete? Ali pa boste ugotovili, da vam druga šola čisto ustreza. Z dejavnostjo, ki vas veseli, se lahko začnete ukvarjati tudi precej pozneje (recimo na faksu) … Pomembno je, da veste, da zaradi slabe ocene ni nič izgubljeno.

Ideja
Se morate nekaj naučiti na pamet, recimo pesmico? Lahko si jo razdelite na ritmične enote (tako, da zraven ploskate). Lahko jo zarapate ali zapojete ali zraven plešete ali poskakujete. Ni nujno, da bo šlo učenje hitreje (čeprav meni pomaga!), bo pa nedvomno bolj zabavno.

Mnenja pilovk in pilovcev

Hej! tudi jaz se nisem vajena učiti, zato sem se odločila, da prevzamem vajeti v svoje roke, pokažem malo odgovornosti in se spoznam. Da vem, kako začeti. Ne se gnati, ampak lepo postopoma. Ne smeš od sebe pričakovati preveč, ker boš izgubila voljo. Ne. Pojdi lepo počasi. Najprej se uči le nove predmete oz. predmete ki ti zvenijo težji. Pa bo. Na tak način poskusi, potem pa postopoma dodajaj predmete in se jih vedno, ko zvečer pogledaš urnik in naštimaš torbo pojdi čez tiste predmete. Pred testi se boš morala seveda bolj učiti a ti tukaj ne moram pomagati. testi so testi, vsi se jih bojijo XD Kemija

Kemija 11

Jaz sem zdajle končala 6. razred in me to tudi zelo skrbi. Zato se nič ne sekiraj, ker nisi edina. Pa tudi snov ni nujno, da bo težka. Če jo boš razumela, potem je to super, če ne, pa še ne pomeni, da moraš kar takoj obupati! Jaz sem se morala učiti že prej, npr. pri angleščini in sem reševala interaktivne vaje. Ko sem jih rešila, sem si vse nerazumljive besede izpisala in jih ponavljala, dokler si jih nisem zapomnila. Kasneje sem ponavljala tudi ustno... In na koncu je bilo ocenjevanje čisto lahko. Ti lahko narediš podobno. Lahko si tudi prebereš učbenik in delovni zvezek, ter prosiš starše, da ti razložijo, česar ne veš. Ampak res ti priporočam, da ponavljaš sproti. Tako ti bo potem snov veliko lažja:) Upam, da sem ti vsaj malo pomagala! Želim ti srečo pri učenju!

Plezalka:) 12 in pol

Jaz ti predlagam, da se sproti učiš. Ko prideš iz šole ponovi vse kar ste tisti dan obravnavali, izpiši si ključne besede. Svetujem ti tudi da si na koledar zapišeš kdaj imate kakšen test ali ustno ocenjevanje, da boš vedno imela dovolj časa za učenje in potem ti bo lažje.

Košarkarica4 Skorej 15

Jaz se tudi nisem navajena učiti, a sem kljub temu odličnjakinja. Več poslušam pri pouku in učitelja prosim za razlago, če mi kaj ne gre. Če imaš starše, ki ti ob vsakem trenutku priskočijo na pomoč se lahko zaneseš na njih. Tista snov, ki ti ne gre jo preleti z očmi jo preberi in ponovi. Starši te lahko malo vprašajo. Drugače, pa med poukom je najboljše poslušati.

dopustnica 14 let

Pozdravljena! Če ti po pravici povem se srečujem z enakimi težavami... strah me je novih učiteljev, nove težje snovi in predvsem ocen... čisto te razumem. A vseeno se je treba v življenju na ta ali oni način s stvarmi spopasti. Priporočam da se sprostiš in si ne peglaš glave s tem. Uživaj v počitnicah ko pa pride novo šolsko leto pa je treba zagristi v učenje. Mene je še posebej strah prestopa iz petega razreda v šesti! Ti si pa vrjetno zdaj končala šestega in te je verjetno strah ocen ki grejo za srednjo šolo oz. gimnazijo. Verjemi da je tudi mene tega strah. Uči se natančno in dosledno. Naredi si urnik učenja in si uzami čas koliko se boš učila (npr. torek od 13:00 do 15:00). Prijatelji bodo počakali. Od učenja res ni odvisno kako zakomplicirana je snov. Lahko je najlažji test bodisi najtežja seminarska naloga. Odvisno je le od tega kako dobro se znaš učiti. Naredi si sistem ki najbolj zadošča tebi in se ga drži. Ne bodi površna, in se drži učnega načrta. Upam da sem pomagala! Lp

L&K love 11 let

Hej! Predlagam ti, da šolsko leto začneš pozitivno. Postavi si neke cilje. Imej v mislih npr. prej se naučim, prej lahko grem ven!! Jaz sem tako razmišljala. AMPAK PAZI: 1.pri učenju bodi zbrana, naj te nič ne zmoti 2. mej odmore, ampak ne biti na telefonu 3. telefon si daj na primer nekje v dnevno sobo 4. jej! moraš jesti drugače ne dobiš potrebne energije (npr. razni oreščki, sadje...). Upam, da sem ti pomagala, LP

Marela 12

1. Usedi se zraven nekoga ki te ne bo motil med poukom.(mene je sosolka ves cas sprasevala koliko je ura in sem ji lepo povedala naj si kupi svojo in me NE MOTI) 2. V zvezek piši z najlepšo pisavo ki jo imaš in uporabljaj barve. Zapiši VSE KAR REČE UČITELJICA. 3. Ko prideš domov si snov ki ste jo jemali 2-3 krat preberi oziroma na kratko izpiši pomembne podatke. 4. Pred testom se uči že 2-3 tedne prej tako da na vsak dan razdeliš neko snov, ki jo boš predelala. P.S. jaz se učim tako da si snov preberem in posnamem, dam slušalke v ušesa in poslušam. Zravn delam stvari ki jih počnem rada: skačem na trampolinu, grem tečt, kleklam … Upam da sm pomagala

Helpful_girl 13

Zdravo! Predlagam ti, da si iz učbenika/zvezka prebereš snov, in si jo poskusiš čim več zapomniti. Nato pa si na listke napiši odgovore in te vsak dan prebiraj. Lahko pa si ta vprašanja vsak dan zastavljaš, in mogoče (ne vem) ti bo to pomagalo. Nika💖

Nika💖 12 let

Živjo! Dobro je, da veš, da bo snov še težja - naj ti bo to "brca v rit" za sprotno učenje. Vsak dan preberi snov, ki ste jo predelali v šoli. Tako boš lahko pravočasno ugotovila, ali snov razumeš, ali morda potrebuješ pomoč.

:)girl 13 let

Hej Učenka! Jaz sem nasprotna od tebe. Komaj čakam na nov razred, ker se mi zdi, da bodo predmeti toliko zanimivejši! Ja, kdaj me prestreli: "Šment, tudi težji bojo, kaj zdaj?" in zato sem mami prosila za novo beležko, kamor si bom pisala DN, napovedane teste itd. Ker bo stvar "nova" jo bom z večjim veseljem uporabljala. Priporočam tudi tebi. Lahko pa si narediš Bullet Journal (pogooglaj kaj je to). Naslednja stvar-kako se boš Učila in se nekaj NAučila. Je razlika, več XD. Če si na predmetni stopnji (7., 8., 9. r.) te mora srbeti zaradi uspeha. Tukaj se točke štejejo za srednjo in je malo stresno. Zato si vedno (tudi če ti bo težko) prelistaj, kaj ste delali tisti dan. Lahko si na smešen način napišeš težke stvari za zapomnit na označevalce in prelimaš sobo s snovjo. Ja, piflarsko, ampak ti bo mogoče pomagalo. Imam še en "trick": Ko se učiš pred testi vedno po tihem preberi, potem pa na glas ponovi, kar si prebrala. Upam, da sem pomagala, Bralka zgodb

Bralka zgodb 13 pa pol

hej, letos sem imela podoben problem. A sem našla rešitev upam, da ti bo kaj pomagalo. Skratka uči se malo po malo torej, ne vzemi učenika v roke in se uči 3 ure potem pa zaključi. Uči se npr. pol ure nato si vzemi kratko pavzo. Tako si namreč možgani lažje zapomnijo snov. Med učenjem naj bo tišina in telefon naj bo izklopljen/ na tiho. Prostor kjer se učiš imej urejen, organiziran. Ni potrebe po zapiskih če si pa bolj nagnjena k pisanju pa kar korajžno. Zvezke/ zapiske imej lepo urejene, uporabljaj pisane barve, markerje. Ne začni se učiti zadnji dan! Nekje 1 do 2 tedna pred testom/spraševanjem je idealen čas za učenje tako se boš učila vsak dan malo in se ti učenje ne bo zamerilo. Saj vsi vemo kako nadležno je po več ur sedeti za mizo in guliti strani v učbeniku a ne? Poskusi najti svoj čas za učenje, nekaterim je bolj všeč popoldan, nekateri se raje učijo zvečer poskusi to kar ti ustreza. :)

Larcii 13

Hojla! Jaz sem našla način, ki mi res odgovarja mogoče pa bo tudi tebi: Snov, ki jo rabimo vedet, si skrajšano iz zvezka prepišem na trše liste, vse pa še poudarim z markerji. Potem pa berem potiho in na glas iz teh listov in ko se sploh ne zavedam znam že celo snov iz listov na pamet. Vse te liste pa si spravi v mapice (vsaka mapica en šolski predmet), ki pa jih pospravim v večjo mapo, tako imam vse urejeno. Ta sistem mi je prinesel že veliko lepih ocen, upam da bo tudi tebi ;-)

Sport Girl 13

Vprašanje

Kako pogosto obiščeš Pilovo spletno stran?
Vsak dan!
(237)
Večkrat na teden.
(154)
1-krat na teden.
(79)
Samo občasno.
(179)

AKTUALNO

HOT WHEELS™ MONSTER TRUCKS LIVE se vračajo v Evropo s povsem novimi tovornjaki!

Leta 2022 v Evropo prihaja nova, že 5. evropska turneja Hot Wheels - Monster Trucks Live Tour. V okviru se bo karavana izjemno atraktivnih predelanih tovornjakov in njihovih točk ustavila tudi v Ljubljani, v Areni Stožice! 26.3.2022 bodo prvič v zgodovini obiskali Slovenijo s povsem ... Več

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualne lestvice

Domača
Bepop - Daj se nasmej
Polkaholiki - Sekirca v med
BQL - Budala
Nina Pušlar - Tople oči
Jan Plestenjak & Maraaya - V naju še verjamem

Tuja
Adele - Easy On Me
Olivia Rodrigo - good 4 u
P!nk - Cover Me In Sunshine
Måneskin - MAMMAMIA
Måneskin - I wanna be your slave

Knjižna
J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
Rick Riordan - Percy Jackson in Olimpijci
Enid Blyton - Pet prijateljev: Na otoku zakladov
Maria Parr - Golmanka in morje
Nataša Konc Lorenzutti - Gremo mi v tri krasne

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL & Polkaholiki: Lučke
4. Jan Plestenjak & Maraaya: V naju še verjamem
5. Jay Bolk: Moja mala
6. Klara Jazbec: Največ
7. Nina Pušlar: Tople oči
8. Polkaholiki: Sekirca v med
9. Samantha Maya: Kar si želiš
10. Saša Lešnjek: Kaj bi svet brez upanja

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. Billie Eilish: Happier Than Ever
3. Coldplay X BTS: My Universe
4. Ed Sheeran: Shivers
5. Harry Styles: Watermelon Sugar
6. Måneskin: MAMMAMIA
7. Måneskin: Beggin'
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. P!nk: Cover Me In Sunshine
10. The Kid LAROI & Justin Bieber: Stay

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 7. 1. 2022

NAKLJUČNI VIC

PRAH

Kaj je najboljša stran tega, da je zemlja okrogla? Ni ti treba brisati prahu z južne poloble globusa!

Jupiter, 13