snofi
Naslednji Pil izide 2. julija

Nova številka
Junij 2021

Revija
Izid: 4. 6. 2021
pepca oblacek

Kako veš, če je vate?

Ti & jaz

Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Z eno besedo: težko. Razen če svojo simpatijo kar naravnost vprašaš, kaj čuti do tebe. Ampak tudi takrat tvegaš, da se ti bo zlagala, ker ji je nerodno ali jo je strah, da jo bodo zafrkavali. Zato vsem, ki se sprašujete, ali imate kaj šans, preostane le ugibanje – ali pravo detektivsko delo, ki zahteva natančno oko, ostro uho, spretno postavljanje vprašanj in dobre zveze.

Opazujte
Najprej skrbno opazujte, kako se vaša simpatija vede. Vas obravnava enako kot druge fante in punce? Šteje oboje, nadpovprečna prijaznost in pretirano nagajanje. Nekaterim je namreč tako nerodno, če jim je kdo všeč, da nimajo pojma, kaj bi s tem drugega, kot da težijo. Čeprav zmeraj obstaja možnost, da je nekdo pač samo neotesan (včasih se žal zaljubimo tudi v takšne), zgodbe o fantkih, ki tiste punčke, ki so jim pri srcu, vlečejo za kitke, še zdaleč niso mit. (Če je nekdo do vas zelooo prijazen, pa je po mojem vredno tvegati tudi z neposrednim vprašanjem, ker je najbrž dovolj zrel, da se bo nanj ustrezno odzval: iskreno in spoštljivo.)

Opazujte – 2.
Opazujte še, ali vaša simpatija zardi, ko se pogovarja z vami, ali je videti živčna, umika pogled, jeclja, blebeta oziroma ob vas povsem obmolkne. Če se tako vede v vsaki družbi, si s tem podatkom žal ne morete pomagati. Toda če ste edini, ob komer ji je nerodno, ste na dobri poti do spoznanja, da je naklonjenost obojestranska. (Seveda pod pogojem, da niste vi tisti, ki ji nagaja, in se umika zato, ker se vas boji.)

Spremljajte
Med karanteno so osebni stiki žal onemogočeni, zato si je pametno pomagati tudi s spletom. Spremljajte, kaj vaša simpatija počne na družabnih omrežjih, kaj objavlja, s kom si dopisuje, ali odgovarja na vaša sporočila in komentarje, ali všečka vaše objave … In jasno, ne pozabite vi všečkati njenih. (Samo ne pretiravajte. Če jo boste vsak dan zasipali s tono sporočil, se vas bo vsak pameten človek ustrašil in vas blokiral. Eni temu rečejo tudi zalezovanje.)

Klepetajte
Prijatelji so odličen vir informacij. Prvič zato, ker dva para oči in ušes vidita oziroma slišita več kot eden (še posebej, ker je drugi par običajno objektivnejši). In drugič zato, ker lahko prijatelji opravijo nekaj dodatnega detektivskega dela. Laže recimo prijatelj vpraša: »Kakšen se ti zdi ta in ta?«, kot mi rečemo: »Ej, a sem ti jaz kaj všeč?« Lahko pa tudi vaš prijatelj vpraša prijatelja vaše simpatije po njenih srčnih zadevah in … ah, to je potem že prava mešanica detektivke in ljubezenskih spletk. Ampak hej, marsikdaj deluje! (Če seveda nima prijatelj kakšnih svojih interesov in … jap, lahko se res zaplete. Previdno torej, komu zaupate!)

Vrzite vabo
Kdor je spreten v komunikaciji, pa lahko poskusi v pogovoru s simpatijo tu in tam vreči kako vabo. To so vabila, »kljuke«, na katere se bo sogovornik pustil ujeti ali pa se jim bo izognil. Na primer: »Zadnjič sem videla, da si sprehajal psa. Ful imam rada živali, lahko bi šla kdaj skupaj« ali »Zdaj veliko klepetam po spletu, boš mogoče ob šestih tudi ti gor?« Toda pozor: mogoče se bo vam kaj zdelo kot vaba, vaši simpatiji se pa niti sanjalo ne bo, da imate kaj za bregom – zato vsake zavrnitve ne smete jemati kot absoluten ne. (In upoštevajte, da kdaj kdo resnično nima časa.)

Obojestranskost
Pa še tole: zmeraj laže priznamo svoja čustva, če domnevamo, da bodo dobro sprejeta. To pomeni, da je precej bolj verjetno, da vam bo nekdo pokazal, da ste mu všeč, če boste do njega prijazni, razumevajoči in pozorni.

P.S.: In če boste pri svojem detektivskem delu ugotovili, da simpatiji niste všeč ali da ji je všeč nekdo drug … ponosno dvignite glavo in si čestitajte, ker ste bili dovolj pogumni, da ste sploh poizvedovali. Čeprav boste žalostni, verjemite, da ni razloga za obup, ker se nekoč vsakomur nasmehne sreča.

13-letna Heather nam je pisala:

"Kako izvedeti, če je tvoja simpatija vate? Vsi mi govorijo, da je, samo od njega ne znam in ne morem videti, če je res ali ni. Prosim pomoč!!"

Mnenja pilovk in pilovcev

Poskusi se čim več družiti z njim in malo namigovati da ti je všeč. Prej ali slej ti bo povedal.

#JustForBillie skoraj 13

Pri meni je popolnoma enako! Vse sošolke so mi cel čas govorile, da me gleda, da sem mu všeč itd. Ampak jaz tega nisem nikoli opazila. Prosila sem ga za prijateljstvo na snapchatu in me je potrdil. Zdaj se kdaj pa kdaj pogovarjava ampak skoraj vedno jaz začnem pogovor. Si pa pošiljava veliko snapov. Mislim, da sem na dobri poti, da ugotovim ali sem mu všeč.

Hana 12

Te veliko opazuje in se nasmeji ko poveš kaj pametnega? No to jaz mislim da so to znaki zaljubljenosti. Tako je bilo vsaj enkrat pri meni.

PRO 10 let

Hej, Jaz imam trenutno fanta in pri nama se je npr. začelo tako, da sva se veliko pogovarjala, se hecala, smejala, zadnji dve leti sva sošolca, drugače pa sva prijatelja že celo osnovno šolo. Poskusi se več družiti z njim, se pogovarjaj, daj mu znak, da se zanimaš zanj in da ti je on kot oseba zanimiv, nato pa boš videla, kako bo šlo naprej. Če še ni imel punce oz. nima izkušenj, ti po vsej verjetnosti ne bo direktno povedal, da si mu všeč, zato ti predlagam, da če boš ščasoma ugotovila in bila zares skoraj povsem prepričana, da je vate, mu malo besedno namigni, ga lepo poglej... vseeno pa pusti času čas, bo že prišel pravi trenutek... Upam da ti uspe!

Nuša skoraj 13

Živijo, imela sem podobne težave. Nekdo mi je rekel, da lahko začnem pogovor z njim/njo in s časoma sva se čedalje več pogovarjala. Nekako sem sama po toliko časa druženja z njim ugotovil, da sem mu všeč, ker sem videla kako se je obnašal v moji družbi. A bilo je super. Začneta lahko kot prijatelja če to še nista, dlje ko se bosta družila prej bosta ugotovila, če se je kaj zgodilo med vama. Če pa si zelo neočakana lahko začneš s pogovorom in ko bosta zatopljen vanj, nežno in previdno vprašaj če ima punco ali če mu je kakš na všeč. Upam, da sem ti kaj pomagala.

Plesalka 12 let in pol

Heather, tak problem ima milijon deklet. Imaš več možnosti, povedala ti bom za eno, ki se lahko najbolj obnese. Če imaš njegovo telefonsko, mu napiši, da ti je všeč. Če bo napisal ”Wtf?” ti najbrž ne vrača čustev. Takrat mu reci, da si imela izziv, da si mu mogla reč da ti je všeč. Če bo rekel, da ti čustva vrača, čestitke! Ampak seveda se lahko zgodi da njegove telefonske nimaš. Potem, ko se ponovno srečata, opazuj njegovo vedenje. Če opazi, da si ga opazovala, bo itak zardel, če si mu všeč. Če pa ne opazi, pa ti opaziš, da te opazuje...Najbrž si mu potem všeč! Ali pa, če se srečate s njegovim prijateljem, pa reče (prijatelj) da mora na kosilo, pa pride nazaj in ga počakajta, se takrat pogovarjaj z njim. Načinov je sto in eden! A samo na en način ti lahko uspe. Ugani kako...S pogumom. Punca, stisni zobe in pokaži pogum! Pa srečno, pri ugotavljanju!

Pilovka 1 12

Vprašanje

Ste že našli, kam smo skrili klepetalnico?
Jaaa!
(498)
Moram zdaj kliknit na "razvedrilo"
(116)

AKTUALNO

Anoreksija
ANOREKSIJA
Kar streslo me je, ko sem prebrala pismo Nesrečnice v decembrskem Pilu. Takoj sem imela pred očmi sliko dekleta, ki ni moglo pozdraviti anoreksije. Dekle sem poznala in njena zgodba je bila strašljiva. Ne, nočem vas strašiti, samo opozoriti vas hočem na to ... Več
Kako prepoznati prijatelja v stiski?
V nekem trenutku je vse popolno: s prijateljem ali prijateljico snemata TikTok videe, skupaj poslušata najnovejše komade vajinih najljubših glasbenikov, se skrivaj nasmihata med poukom, se zanimata za iste hobije in cele dneve klepetata o simpatiji. Nato pa se ... Več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Aktualna glasbena lestvica

Domača
Klara Jazbec - Največ
BQL - Budala
Bepop - Daj se nasmej
Magnifico - Say No When You Gotta Say Yes
Nika Zorjan - Zate dovolj

Tuja
Harry Styles - Watermelon Sugar
Olivia Rodrigo - Driver's Licence
Ava Max - Kings & Queens
The Weeknd - Save Your Tears
Ariana Grande - Positions

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Alya: Ti z mano znaš
2. Bepop: Daj se nasmej
3. Bepop: Verjamem v dobre ljudi
4. BQL: Budala
5. Eva Pavli: Mižim
6. Klara Jazbec: Največ
7. Magnifico: Say No When You Gotta Say Yes
8. Mi2: joj joj joj
9. MRFY: Zaljubila
10. zalagasper: xoxo

Tuja

1. Billie Eilish: Your Power
2. Coldplay: Higher Power
3. Dua Lipa ft. DaBaby: Levitating
4. Harry Styles: Watermelon Sugar
5. Katy Perry: Electric
6. Måneskin: Zitti E Buoni
7. Olivia Rodrigo: Driver's Licence
8. Olivia Rodrigo: good 4 u
9. Silk Sonic: Leave The Door Open
10. The Weeknd: Save Your Tears

Oglas

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 4. 6. 2021

NAKLJUČNI VIC

RAZLIKA

Kakšna je razlika med slovenskim in nemškim policistom? Nobena, saj neumnost ne pozna meja.
Slovenščina je zakon!, 9 let