snofi
Naslednji Pil izide 7. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kako veš, da je vate

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša Draž

Vsakič, ko me urednica Jana pokliče in oznani, da bom odgovarjala na eno od vaših pisem, to pospremi s komentarji à la »luštna tema« in »to boš ti mimogrede«. In vsakič, ko potem preberem vprašanje enega od vas, se mi zazdi, kot da je pred mano zrasla Himalaja, jaz pa v kroksih.

Tudi tokrat ni bilo nič drugače. Najstniške dileme so ljubke in preproste le na videz, ob blizu in iz prve roke pa so vse prej kot to. Ker odrasli za »od blizu« nimamo veliko energije in časa, raje postrežemo s kakšnim površnim in plehkim nasvetom ali pregovorom (v tem članku jih boste nekaj našli v mednaslovih) in gremo dalje, zadovoljni s svojim odgovornim vzgojnim pristopom.

Ljubezen velika na koncu jezika, na sredi srca pa prav malo velja

Ko kot odrasel bereš najstniške dileme o ljubezni, se tako spomniš na svojo mladost, preplavita te nostalgija in obžalovanje, da so že zdavnaj mimo ti »preprosti« časi brez vsake skrbi (bojda zato, ker ti ni bilo treba hoditi v službo in plačevati računov). Odrasli smo pogosto senilni, kaj naj rečem. A če bi se razkadile bleščice, ki zastirajo naše odraščanje, bi se hitro spomnili, da tisto obdobje še zdaleč ni bilo preprosto.

Najstnice in najstniki morajo med drugim v relativno kratkem času pogruntati, kako deluje novo telo, s katerim jih je obdarila narava, kako se upravlja in uporablja. In pri tem mislim na vse od začetne nerodnosti, ko prehitro zrasteš in se znana razmerja med udi in pohištvom porušijo, do pogosto nezaželenih pogledov in odzivov na spolne znake, ki v razvoju prehitevajo razum in čustva – tudi ti se seveda razraščajo v najrazličnejše še neznane smeri, kar zahteva ogromno energije. Potem je tu še kup novih odgovornosti, od zadolžitev doma do skrbi zase in za druge in za šolo, in zraven naj bi še izbirali srednjo šolo in faks in kariero in polagali temelje za lastno srečno prihodnost.

Ljubezen gradi gradove, ki jih usoda podre

Pričakovanja odraslih se v tem obdobju drastično povečajo, pomoč pa premo sorazmerno pada, ker »pri tvojih letih« bi morali vedeti kar sami od sebe. Če bi za učenje odraslosti rezervirali vsaj četrt toliko ur kot za matematiko, v instituciji ali kot individualne inštrukcije, si upam trditi, da bi bilo odraščanje precej lažje. Tako pa se porajajo številne dileme in vprašanja, ki prihajajo od zunaj in od znotraj, le odgovorov ni od nikoder. Na primer na to, zakaj je kar naenkrat pomembna dolžina kratkih hlač? Ali kam je izpuhtela koncentracija, s katero do zdaj ni bilo nikoli težav? Ali, kot je v prejšnjem Pilu spraševala trinajstletna Coolgirl: »Kako veš, da ti je fant všeč, ali je vate in kaki so znaki, če je fant vate?«

Ljubezen in rdeč nos se ne moreta skriti

Jaz bi prej rekla, da se zaljubljenost težko skrije. Poznam čisto preveč odraslih osebkov, ki ljubijo svoje može in žene, pa tega z ničimer ne pokažejo, ravno nasprotno. Ampak o pasteh samoumevnosti kdaj drugič, zgornji pregovor se je tukaj znašel, ker menda pojasnjuje, da je zaljubljenost tako očitna, da je ni moč spregledati. Delno se s tem strinjam, zaljubljenost (sploh v »vate/vame« fazi, ko ni še nič zmenjeno in usoda visi na nitki) ima namreč lahko resne stranske učinke, od slabosti, tresavice, jecljanja, krčev v mišicah in suhih ust do zardevanja, omotice in izgube koordinacije. V bistvu podobno kot pri kakšni gripi, ki vključuje še omenjeni rdeči nos. Pri obeh stanjih se na daleč vidi, da nekaj ne štima, resno pa dvomim, da lahko vedno že na prvi pogled postavimo diagnozo.

Vse tukaj napisano načeloma velja tako za punce kot za fante, a v izogib številnim dvojnim končnicam se bom držala vprašanja, ki ga je postavila Coolgirl – kako prepoznaš zaljubljenost pri sebi, bo tako pisalo za punce, kako veš, da je nekdo zaljubljen vate, pa bomo poskušali ugotoviti na fantih. Večinoma pa itak govorimo o »nas«, ker smo vsi skupaj, ne glede na spol, v istem zosu.

Ljubezen je bolezen

Če torej opaziš, da se fant  nenavadno obnaša ali je videti za na urgenco, je možno, da je zaljubljen. Lahko pa je tudi kaj pokvarjenega pojedel, lahko ima napad tesnobe pred testom ali virozo. Če ni dejansko urgenten primer, je takšna stanja najbolje zignorirati. V resnici je zaljubljenost fino prepoznati šele, ko jo zaljubljenec poskuša skomunicirati. Dokler trpi v tišini in zaljubljenost čuva samo zase, to v bistvu še ni tvoj problem. Ko pa toliko dozori, da jo je treba izpovedati, takrat rade nastopijo težave. Ker ljudje redko pristopimo do drugega in rečemo: »Jaz sem vate.« To bi bilo a) preveč preprosto in b) prenevarno.

Zato uporabljamo bolj zakodirane načine komuniciranja, ki so a) bolj romantični in b) za katere se ob zavrnitvi lahko delamo, da sploh nismo mislili tega. Potem je tu še dejstvo, da smo različni. Nekateri se za svojo ljubezen mečejo ven, pa mislijo, da so zadržani, drugi mislijo, da se mečejo ven, čeprav v resnici delujejo že kar sovražno.

Ljubezen je travnik, kjer se paseta dva osla

Tudi živali poznajo takšno ljubezensko komunikacijo, a pri njihovih paritvenih plesih je vse jasno, nihče se ne spreneveda – če frfotam takole, te hočem za ženo, če frcaš kamenčke takole, potem si za. Ljudje pa, vsaj v naših časih in krajih, nimamo takšne ljubezenske abecede, zato je stvar dejansko precej zakomplicirana.

Če ne želiš prepustiti razpleta naključju in rada veš, pri čem si, ti bodo morda v pomoč tele smernice:

Ali se prej omenjena fizična slabost slabša, ko se približaš, in izzveni, kadar te ni?
Ali se pogosto znajdeta skupaj, kot po naključju, v različnih situacijah?
Ali pogosto opaziš, da te gleda?
Ali je do tebe bistveno bolj prijazen ali nesramen kot do drugih?

Če si na katerokoli od zgornjih vprašanj odgovorila z da, obstaja verjetnost, da je vate. Možno je tudi, da ni. In možno je, da je vate kdo, pri katerem ne boš opazila nič od naštetega. Mislim, da je zaljubljenost, čeprav je vedno usmerjena v drugega, zelo osebna zadeva. Fant jo deli šele, ko je pripravljen, pred tem pa jo čuva zase. Enako kot ti.

Ljubezen se hrani z ljubeznijo

Ko seveda enkrat pogruntaš, da ti je nekdo všeč. Ampak ugotavljanje tega dejstva se mi zdi bistveno enostavnejše od diagnosticiranja zaljubljenosti pri drugih. Ne bom ponavljala vseh neprijetnih fizičnih znakov, zaradi katerih sem večkrat v življenju komaj čakala, da ta tako opevana faza mine. Na srečo je »všeč« precej nezmotljiv občutek, tako kot strah ali veselje. Mogoče je ljubezenski »všeč« nekaj novega, ampak v resnici ni tako zelo drugačen od drugih vrst »všeča«. Če te nekdo pritegne, si želiš biti veliko z njim, te spravlja v dobro voljo, veliko razmišljaš o njem in prijetnih stvareh, povezanih z njim, potem ti je zelo verjetno všeč. Ali se bo iz tega razvila ljubezen ali ne, pa po navadi pokaže čas.

V ljubezni in sanjah ni nič nemogoče

Za konec bi se Coolgirl zahvalila še za vprašanje, ali obstaja kakšen pregovor o ljubezni. Seveda obstaja, kar 418 jih je, so mi prijazno povedali na Inštitutu za narodopisje ZRC SAZU. Med najbolj znanimi so Ljubezen je slepa, Ljubezen gre skozi želodec in Mrzle roke, gorka ljubezen. Gorka pomeni vroča, povem za vsak slučaj, ker je beseda precej starinska. Potem so tu še Stara ljubezen ne zarjavi, Ljubezen kaj rada pamet odrine, Ljubezen ima štiri oči, pa je vendar slepa. Nekateri mi tudi niso bili všeč, recimo Ljubezen mine, baba ostane in Ljubezen je lepa, če je moški gluh in ženska slepa. Naj končam z enim, ki mi je zelo všeč, pa pojma nimam, kaj hoče povedati: Zajčja ljubezen ima kratek repek.

13-letna Coolgirl nam je pisala: »Pozdravljeni, imam težavo in to je ljubezen. Kako veš, da ti je fant všeč, ali je vate in kaki so znaki, če je fant vate? Ali obstaja tudi kakšen pregovor o ljubezni, res potrebujem pomoč!

Imate podobne probleme? Se tudi vam zdi težko ugotoviti, »ali je vate«? Veste, kdaj ste zares zaljubljeni? Kaj bi svetovali Coolgirl?

Mnenja pilovk in pilovcev

Živjo Coolgirl! na tvoje vprašanje znam nekaj odgovorov. Znaki, da je fant vate, so lahko to, da ti nagaja, hoče tvojo pozornost, nagaja samo tebi. Lahko bi bil znak tudi, da te ves čas opazuje, samo nevem, ali je to res ali ni. Da ti je fant všeč, lahko veš, če ga npr. ves čas iščeš s pogledom, da ti mogoče izgleda lep... Upam, da sem pomagala in, da se tvoja težava reši

sedmošolka 12 let

Hej Coolgirl, pregovor se glasi:Ljubezen vedno najde pot. Fant ti ljubezen pokaže če te veliko gleda(in pri tem zardi) ali če ti veliko nagaja oz. je do tebe zelo prijazen. Upam, da sem ti pomagala.

Sara horse lover 11 let

Hejjj V bistvu so znaki zelo različni. Lahko je fant zelo prijazen do tebe, te pogosto gleda, se pogovoarja s tabo,... Lahko pa je čisto nasprotno. Fant te izziva, te ne posluša, je nesramen do tebe in podobno. No to je to. Ll

Girl 14

Hi Coolgirl! Tudi jaz se velikokrat sprašujem točno to vprašanje in fantje se drugače obnašajo, ko so zaljubljeni kot punce, zato jih je težko razumeti in prepoznati, če so res vate. V koledarju, ki ga je pil poslal za to šolsko leto vsem pilovcem, piše točno o tem. Predlagam, da si to prebereš, sama pa ti svetujem, da počakaš, če ti bo karkoli rekel, če pa ti ne bo, pa mu poskusi povedati, kako čutiš do njega. O pregovorih pa mi na pamet pade tale: ljubezen je večna, dokler traja. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Whitegirl 13 let

Hej! Znaki za zaljubljenost v fanta so: zardevanje ob srečanju in pogovoru z njim, konstantno pogledovanje v njegovo smer, razmišljanje o njem ... Glede njegovih občutkov o tebi pa pač vse to, kar sem prej naštela, samo iz njegove strani. Torej: zardevanje ob pogovoru in srečanju s tabo, pogledovanje v tvojo smer ... Ampak fantje pogosto izražajo svojo naklonjenost do deklet na drugačen način. Zafrkavajo jih, jim nagajajo nasplošno. Dokler ti ni ob tem neprijetno, je vse lepo in prav, če pa to nagajanje preseže mejo pa povej odrasli osebi. Primer pregovora o ljubezni je: "Ljubezen je večna, dokler traja." Upam, da sem ti lahko pomagala!

Nekdo :) 12 let

Hej!! Ponavadi če ti je fant ušeč maš metuljčke, ali si zasanjana ko razmisljas o njem. Nekateri zmrznejo ko se pogovarjajo s to osebo & nekaterim kar poskoči srce. Če pa je fant vate, pa je odvisno od fanta. Nekateri to direktno priznajo, nekateri želijo bit bolj v tvoji družbi, nekateri pa se te poskusajo izogibat kr jim je nerodno. Vem, da se počutš izgubljeno ampak boš vredu. To je normalno. Aja, citat o ljubezni: ljubezen je edina smiselna zadeva v tem nesmiselnem času (: Youre the best!

SwiftieSinger 11-13

Hej Coolgirl! Imela sem enake težave, saj sploh nisem vedela, v katerega fanta sem. Lahko malo pogledaš po pilovi beležki in lanskih pilih, kjer je res vse super razloženo! Predlagam pa ti, da premisliš, kateri fant ti je reees všeč. Potem ga malo opazuj in poglej v pilovi beležki, če so kkšni znaki, da je vate. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala!

B~E~L~A 11 let

Heja~!! Kako veš, da ti je fant všeč? No, na to vprašanje lahko obstaja čisto preprost odgovor kot naprimer ta, da ti je v njegovi družbi prijetno in se ob njem počutiš sproščeno ali pa, da pogosto razmišljaš o njem in komaj čakaš, da ga spet vidiš. Vprašanje ali je vate pa lahko postane prava uganka. Najpogosteje si želi fant, kateremu si všeč, preživeti več časa s tabo. To je sicer lahko zgolj znak prijateljstva, zato je najbolje, da postaneš pozornejša na njegovo obnašanje v tvoji družbi in v družbi njegovih drugih prijateljev. Morda boš opazila razliko med tem kako se vede do tebe (npr. bolj prijazno, več se smeje, ti zaupa kakšne probleme...) in do ostalih. Seveda so to samo pogosti znaki, vsak svojo ljubezen kaže na drugačen način in ni nujno, da za tega fanta drži vse zgoraj navedeno. Veliko sreče v ljubezni!! xx

Delta_boy_qwq 15 let

AKTUALNO

V Ljubljano prihaja Znanstival

Znanstival bo Ljubljano obarval v čarobne znanstvene barve od 31. maja do ... več

Mali šef Slovenije: še bolj zabaven in še bolj trajnosten

Na POP TV je prišla že šesta izvedba priljubljenega kuharskega tekmovanja Mali šef ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Maj 2024

gumb

Revija
Izid: 3. 5. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Luka Basi - Skrito v raju
2. Joker Out - Carpe Diem
3. Joker Out - Barve oceana
4. Maraaya - Nebesa
5. Fehtarji - Štorklje

Tuja
1. Miley Cyrus - Flowers
2. Käärijä - Cha Cha Cha
3. Tate McRae - Greedy
4. Olivia Rodrigo - Vampire
5. Benson Boone - Beautiful Things

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Eva Boto: Kjer najbolj gori
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Barve oceana
4. Joker Out: Carpe Diem
5. Joker Out: Sunny Side of London
6. Luka Basi: Skrito v raju
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Ariana Grande: yes, and?
2. Benson Boone: Beautiful Things
3. Dua Lipa: Training Season
4. Käärijä: Cha Cha Cha
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Noah Kahan: Stick Season
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Desa Muck - Blazno resno o šoli
3. Karen M. McManus - Eden od nas laže
4. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi
5. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku

NAKLJUČNI VIC

Dobro pretresi!

Lekarnar naroči Špelci: ''Tukaj imaš sirup za očeta. Pred uporabo ga je treba dobro pretresti.''

Špelca zbegano reče : ''Joj, ne bom zmogla!''

Lekarnar se začudi : ''Zakaj pa ne?'' Špelca mu razloži: ''Očka ima 80 kilogramov!''

Lala, 9