snofi
Naslednji Pil izide 1. julija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Prijateljstvo

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Če gre sklepati po zakladnici ljudskih pregovorov in rekov – kaj šele serij in romanov, je pravo prijateljstvo vredno več kot ves denar, kriptovalute, čokoladne torte, dobre ocene, celo več kot ljubezen in kar je še takega, k čemur običajno stremi človek. Vse na svetu mine, vse se spremeni, le prijateljstvo ostane in živi do konca dni, pravi priljubljeni verz z voščilnic, veliki modrec Epikur pa je k temu (menda) dodal: Od vsega, kar ti modrost nakloni za popolnoma srečno življenje, je največ vredno, da imaš prijatelja.

Dobitek na loteriji …
Najbrž se strinjamo, da ni preprosto zaslužiti veliko denarja, obvladati kriptovalute tako, da več zaslužiš kot vložiš, in da ne moremo zmeraj dobivati samo petic ali malicati čokoladne torte (o tem, kako težko se je srečno zaljubiti, pa niti ne bomo izgubljali besed). No, in če je že vse to taka umetnost, kako ne bi bilo iskanje pravega prijatelja! Tistega krasnega BFF, ki je vedno ob tebi, ko ga potrebuješ, s komer se zabavaš, veseliš, jokaš, upaš, sanjaš in mu zaupaš svoje največje skrivnosti (pa jih ne izda). Tistega, ki ti je pripravljen dati več, kot sam pričakuje od tebe. V resnici se popolni prijatelji pojavljajo samo v pregovorih, rekih, serijah in romanih (izjeme potrjujejo pravilo). Resnična prijateljstva pa imajo vzpone in padce in se moramo zanje malce potruditi – ker pač noben človek ni popoln sam po sebi, kako bi bila šele kombinacija.

… ki pa ni nemogoč!
Da pa me ne bo kdo obtožil, da sem za prijateljstvo tisto, kar je bil Grinch za božič, naj takoj dodam: pravi prijatelji so redki, vendar brez dvoma vredni truda! Kajti ko spoznamo nekoga, ob komer se počutimo sproščeno in varno in mu zaupamo in se imamo fino (a do njega ne čutimo ničesar ljubezenskega), je to zares skoraj tako, kot bi zadeli na loteriji. In ni nemogoče! (Celo večkrat v življenju se nam lahko zgodi.)

Kje naj spoznam prijatelja?
Običajno imajo prijatelji veliko skupnega: zanimanja, hobije, smisel za humor … Zato bi za spoznavanje potencialnih prijateljev lahko veljalo, da jih najpogosteje najdemo tam, kjer se počutimo najbolj domače. To je lahko razred, šola, krožek ali interesna dejavnost, športno igrišče, knjižnica, park, soseska, združenje oboževalcev neke glasbene skupine, računalniške igrice … ali čokoladne torte.

Čeprav nedavno koronsko obdobje ni bilo preveč naklonjeno spoznavanju v živo, nič ne more nadomestiti pristnega osebnega stika, saj ni boljšega načina, da nekoga zares dobro spoznamo, kot če opazujemo, kako govori in se vede. V živo laže opazimo, ali se pretvarja, kot na spletu, kjer je tako rekoč vsak lahko, kar hoče biti (in so prevare pogostejše). Če smo dovolj previdni, pa so lahko tudi različne spletne klepetalnice in družabna omrežja prav solidna možnost. 

Kdo je lahko prijatelj?
Pogosto so kot prijatelji najbolj zaželeni ljudje, ki veljajo za najbolj kul, priljubljene, zabavne, najbolje oblečene oziroma so sploh in oh. Prepričani smo, da bomo tudi mi postali bolj kul, priljubljeni (ipd. ipd.), če bomo zanimivi nekomu z vrha družbene lestvice. Toda odnos, v katerem eden določa vrednost drugega, pač ni enakopraven, kar je osnovni pogoj za BFF-jevstvo. To ne pomeni, da izjemno kul ljudje ne morejo biti pravi prijatelji, problem pa nastane, če se začne eden podrejati drugemu ali če se drugi počuti večvrednega oziroma če je prijateljstvo puhlo in brez vsebine (če se dva nimata o čem pogovarjati, temveč samo lovita všečke na družbenih omrežjih).

Marsikdaj se je zato vredno ozreti tudi po manj priljubljenem delu človeštva. Tudi za to obstaja nekaj modrosti in rekov: da tiha voda bregove dere, da je prava lepota očem pogosto skrita in da se biseri skrivajo na dnu oceana, recimo. Mogoče pa lahko najdemo sorodno dušo v osamljenem fantu, ki vse odmore visi na telefonu? Ali v tihi punci, ki tišči nos v knjige in prav tako hrepeni po prijateljici? Cel spekter izbire je tudi med obema skrajnostma. In seveda, z različnimi prijatelji lahko počnemo različne reči, kar je sploh fino (včasih je pestrost zabavnejša od ekskluzive!).

Kako naj spoznam prijatelja?
Kot je v življenju pogosto, so najboljše reči, ki se zgodijo spontano, »kot da so nam usojene«. Ampak človek seveda ne more zadeti na loteriji, če niti srečke ne kupi! Zato pokažimo zanimanje, pogovarjajmo se, z besedami in vedenjem nakažimo, da nismo ljudomrzneži, ki zvečer izvajajo vudu na nič hudega slutečih nesrečnežih, ki pridejo mimo. Ni treba, da čebljamo brez prestanka, tako da vmes niti sape ne moremo zajeti – pravzaprav to izjemno odsvetujem – niti se nam ni treba pretvarjati, da smo družabneži leta, če smo v resnici zaprti vase in molčeči. Toda neki znak, da smo v svoj krog pripravljeni sprejeti še nekoga, bomo kljub vsemu morali dati od sebe. Zadoščata nasmeh in prijaznost, če ne gre drugače. In nikar se ne pretvarjajmo, da smo nekaj, kar nismo, ker so takšne prevare izjemno prozorne, takšna prijateljstva pa kratkega veka!

Kako naj vem, kdo je pravi prijatelj?
Po prvem stiku gre lahko odnos v dve smeri: lahko se krepi ali razpade. V prvi minuti in na prvi pogled je tako rekoč nemogoče predvideti, katera bo obveljala – bo šlo prijateljstvo proti pregovorom in rekom ali v pogubo (razen če ste jasnovidni). Najbolj trdni odnosi se tkejo počasi, nit za nitjo, in so nazadnje tako trpežni, da jih zlepa ne uničiš, tudi če grejo čez prenekatero preizkušnjo (ker običajno grejo).

Pogovori so sprva splošni, in ko se prepričamo, da je nekdo vreden našega zaupanja, postajajo vse bolj osebni in zaupni. Nikoli se ne smemo vreči v vodo, če prej ne preverimo, kako globoka je – in enako velja za prijateljstvo. Skočimo šele, ko bomo menili, da bo pristanek varen. (Toda ne cincajmo večno na robu bazena, ker nas grabi strah! Tisti pljusk, ko presekamo gladino, kot da smo delfini, je namreč neprecenljiv.)

Pravo prijateljstvo je odnos daj-dam.

 1. Pravi prijatelj tudi posluša, ne le govori.
 2. Pravi prijatelj tudi spodbuja, ne le išče spodbudo.
 3. Pravi prijatelj spoštuje različnost. Prijatelja poskuša razumeti, tudi če se z njim ne strinja.
 4. Pravi prijatelj prisluhne prijateljevim željam in mu ne vsiljuje svojih.
 5. Pravi prijatelj svetuje, vendar sprejme, če njegovi nasveti niso upoštevani.
 6. Pravi prijatelj je iskren. Ne opravlja, ne izdaja skrivnosti, ki so mu bile zaupane, prijateljstva ne izkorišča in ga ne pogojuje z darili ali čimerkoli, kar njegovemu prijatelju ni všeč in s čimer se ne strinja (recimo, da morata skupaj kaditi ali špricati šolo).
 7. Pravi prijatelj ni posedovalen, ljubosumen in svojega prijatelja ne poskuša odtujiti od drugih ljudi, temveč mu privošči zadovoljstvo in kakovostne odnose (tudi če sam s tem trenutno nima sreče).
 8. Pravi prijatelj svojega prijatelja ščiti, ne prizadene. To ne pomeni, da mu nikoli ne pove nič slabega, temveč da to stori obzirno in spoštljivo.
 9. Prava prijatelja se spreta, ampak tudi opravičita in odpustita (razen če gre za zelo hude reči, kot je izdaja).
 10. Pravi prijatelj sprejme, da ima prijateljstvo včasih vzpone in padce (ker imamo vsi dobre in slabe dneve), in je potrpežljiv. Kljub temu pa odnos konča, če od njega terja preveč potrpežljivosti in prilagajanja, tako da zaradi njega več trpi, kot pa ga osrečuje!

Povedano na kratko, pravi prijatelj se do svojega prijatelja vede tako, ko si želi, da bi se njegov prijatelj vedel do njega. Pika.

In če pravega prijatelja ni sploh nikjer?
Se pa vsi kdaj zmotimo. Polagamo jajca v napačno košaro (Ha! Prav res za čisto vse na svetu obstaja kakšno reklo!) – prijatelji nas izdajo, razočarajo, pustijo na cedilu … In takrat se počutimo, kot da se nam je porušil svet. Pomislimo celo, da bomo osamljeni umrli v kaki puščavniški jami (sama si predstavljam sebe z dolgo belo brado in raševinasto srajco, razžrto od moljev), ker nikoli ne bomo našli nikogar, ki bi nas razumel in bi bil vreden našega zaupanja. A to ne drži. Nikjer ne piše, da bodo po prvih neuspelih poskusih taki tudi vsi naslednji – in kdo ve! Če ne najdemo sorodno misleče duše, ki bi šla z nami v kino in dolgo v noč razpravljala o ljubezenskih tegobah, v svojem razredu, šoli, slaščičarni, kraju ali celo regiji, jo bomo mogoče našli v državi ali svetu – ali celo vesolju! Svet je velik in povezan. Ni vrag, da nekje ne živi fajn človek, ki se mu bomo zdeli prijetni in nas bo razumel.  

Aja, pa še tole:
Ima človek lahko naenkrat več prijateljev?
Seveda, čeprav ni nujno. Imamo manj prijateljev, kot mislimo, a več, kot vemo. Jap, še en citat. (Ljubosumje pa odpade!)

12-letna Wonder girl nam je pisala:
»Ojla! Zanima me, kako najti pravega prijatelja. Že od vrtca nimam tistega total friend za vedno in nekaj, ampak samo prijatelje. Vse moje sošolke jo imajo oz. so med sabo. Trenutno imam bff, ampak bolj kot ne za to, da kupujem stvari zanjo. Kako naj najdem pravega prijatelja?????«

Imate svojo ali svojega bff? Kako se odvija vaše prijateljstvo? Kaj je najbolj pomembno pri prijateljstvu? Imate tudi vi podobne izkušnje? Kaj bi svetovali Wonder girl?

Mnenja pilovk in pilovcev

Po mojem, če IŠČEŠ pravega prijatelja, ga ne boš našla. Take stvari pridejo spontano, nepričakovano. Takrat je prijateljstvo najboljše.

DirtyBlond13 14 let

Pravega prijatelja raje ne išči na silo ali kar zdaj, ker bo za to napočil čas. Jz mam tudi prijateljice, ampak niso take kot bi jih hotela. Zato samo čakam. Enkrat ga/jo boš našla 😉.

#sedmošolka 13

Ojla! Jaz ti svetujem, da se druži z čim več ljudmi in med enimi boš enkrat našla pravega prijatelja. Upam, da sem pomagala

Rainbow kitty skoraj 12

Ojla Wonder girl! Tudi jaz sem imela lani tak primer. Vem, da ti ni lahko, ampak za pravega prijatelja je potreben čas. Jaz sem svojo bff dobila, ko sem ji pomagala pri domačih nalogah. Moraš biti prijazna in mogoče boš tako dobila prave prijatelje. Vem, da je to včasih težko, a treba se je potruditi. Upam, da sem vsaj malo pomagala.

mica@635 10

Kriteriji za pravega prijatelja: 1. Mu lahko zaupaš 2. Ti vedno stoji ob strani 3. Te razume 4. Se s tabo lahko pogovarja o vseh stvareh in se smeje tvojim šalam čeprav jih ne razume 6. Najbolje je če je iste starosti kot ti 7. S tabo morajo biti iskreni Vem da je pravega prijatelja težko najti in jaz vrjamem da bo tebi to uspela. Ps: pravi prijatelji ne bodo nasedli lažem, pomembno pa je da jim ti poveš če te kaj na njih moti( z njimi moraš biti iskrena), ne pa da bodo to izvedeli od drugih z lažmi vred

Košarkarica4 15 let

OJLA WONDER GIRL!!! Vem, da je težko, ker se meni dogaja isto. No kakor koli, važno je da si samo to kar si! Ne poskušaj se dokazati drugim, ker jih boš s tem samo še bolj odrinila od sebe. Probaj uspostaviti stik z vsemi in tako boiš videla s kom se najbolj razumeš. Predlagam, da se družiš tudi s fanti, ker so včasih stokrat boljši od punc, ker se ne skregajo kr tk za neki in so nasplošno bolj noro odštekani torej fajn. Upam da sem pomagala !! Ideje, ki sem ti jih predlaga so mi že velikokrat pomagale.

friends pomočnica 10

Hy! Te čisto razumem, sem na isti situaciji 🥺 Ampak veš kaj? Najprej dobro premisli, če se s katero res dobro razumeš, se z njo veliko družiš in ti je fajn - pa da si ti tudi njej fajn 😊 Ker ni bistvo v tem, da se "direkt" vprašaš "Hej, bova bffjke?" ampak že dejanja veliko naredijo, kljub temu da mogoče ni ravno uradno in pogodba podpisana. Drugače lahko tudi preveriš koliko jim lahko zaupaš s tem, da jim poveš eno skrovnost (a naj ne bo sramotna, nekaj povsem običajnega) pa boš videla če se bo to razneslo naokoli 😊Če ji lahko zaupaš in se z njo zabavaš je to prava prijateljica pa naj bo uradno ali ne! Cavci

SkušamPomagat 13

Ojla Wonder girl, Če za svojo BFF samo kupuješ stvari, pomeni, da te izkorišča. Predlagam, da si najdeš novo BFF, ki tega ne bo počela. Prijatelje si lahko najdeš tako: - vprašaš nekoga s katerim se bolje razumeš, kaj dela danes, - do njega si prijazen in spoštljiv ( s prijaznim vedenjem lahko narediš na njega dober vtis), - vprašaj ga kako se počuti danes itd. Jaz imam svojo BFF ki mi ne počne tega. Midve se razumeva in si med seboj nudiva pomoč. Upam, da sem ti pomagala

Helpgirl6 10 let

Hejjj! Pravega prijatelja ne moreš prisiljeno najti. Enostavno se zgodi. Jaz imam bff, ki je res krasna in carska. Midvi se poznava že od mojega 1. leta. Ampak poznam veliko ljudi, tudi skoraj odraslih, ki še nikoli niso imeli bff. Če imaš prave prijatelje, sploh ne potrebuješ bff. To je stvar vsakega posameznika, tvoja odločitev. Če pa res želiš prijatelja (oz. bff) pa potrebuješ osebo, s katero se počutiš fenomenalno, te zna potolažiti in nasmejati in je nebi menjala za nič na svetu. Upam, da najdeš to kar želiš! Rada te imam, PILovka

PILovka 13 let

Jaz imam eno prijateljico, s katero se zelo razumeva. Že od vrtca se poznava. Čeprav so naju sedaj v šestem razredu delili v različne razrede (ona je 6.b jaz pa 6.a). Rabila sem nekaj časa, da sem prebolela (še vedno se druživa in sva bff). Jaz sem mišljenja, da je prava bff tista, ki te ne izkorišča ampak je vedno zraven tebe. Čeprav se kdaj skregaš z njo. Poskušaj se povezati s kom iz tvojega razreda (lahko tudi iz nižjega ali višjega razreda). Upam, da jo čim prej dobiš.

horselover 11 let

Oj.Js ti predlgam da si raje poskusi najti novo BFF(najboljso prijateljico),ker ce imas tako najboljso prijateljico da samo kupujes stvari zanjo ni pravo prijatlejstvo. To ti pravim zato ker sem imela podobne izkusnje kot ti. In sem si dobila novo. In zapomni si da v prijateljstvu je najbolj pomebno da se med seboj podpirata,se malo kregata in se imate radi. Veliko srece pri iskanju nove najboljse prijateljice❤🍀

Emahelping 12

Draga Wonder girl! Uf, isti problem kot ti imam. Veš, težko odgovorim na tvoje vprašanje. "Kako najdem pravega prijatelja?" Hja, ti moraš to sam / sama ugotovit. Ko dobiš tako rekoč, "prijatelja" predlagam da preživiš nekaj časa z njim / njo. Kakšna je? Njen karakter, kakšen odnos ima do drugih, npr. da se ne, "važi" ali se drugim posmehuje,... Meni je predvsem pomembno je da lahko zadrži skrivnost in ni no.. Npr. en dan je tvoja prijateljica, drugi dan pa se skregate pa potem spet prosi da ste prijateljici in tako.. Mora biti pa predvsem iskrena, saj če ves čas laže no.. Saj veš kaj pravi pregovor: "Laž ima kratke noge!" No vem da se ta odgovor zdi nesmiselen ampak heh, upam da sem vsaj malo pomagala !

George Weasley :)

Hej! Jah moje mnenje je da če maš občutek, da te tvoja bff izkorišča ji POVEJ to!! Jaz sm mela "prijateljico" pa sm šele po dveh letih pogruntala, da me izkorišča(ji pomagam če se norce dela kdo iz nje, pomagam pr nalogi,..) Sem nardila konec in življenje je lepše🙂 Mogoč se bo spremenila/pokazala kakšna je in bota res best friends forever drugac pa lej tak je. Glede kako najdit prijatelja pa: -Bodi to kar si! Ne spreminjaj se za nekoga drugega če nisi 100% prepričana da hočeš to naredit! -Pa ne pusti se izkoriščat! -Ne rabis met best frendice/frenda v razredu/šoli jaz mam eno leto mlajšo iz druge šole pa mi je mogoce celo ljubše da je tak ker ce sva prevec skupi tut ni fajn😂 To je moje mnenje🤗 Upam da je komu pomagal Kdor bere pa: Lep dan ali pa noč nevem kdaj berete mnjenja pilovcev al pa pil🙂 Bye bye

Theonewithabigdoggo 11let

Hi Wonder Girl! Pravega bffja najdeš tako, da se spoprijateljiš z nekom, ki ti bo stal ob strani, ti pomagal,... sam da veš- pravi bff ni nekdo, ki mu morš kupovat stvari! lahko pa tud najdeš koga z ulice, al pa kje na kakšnih dejavnosti če jih maš! mislim da sem ti pomagala- NO UPAM! :)

zValle 11

Ojla Wonder girl! Tudi sama sem imela podobne težave ko sem prišla v šolo. Meni je pomagala sošolka s katero sem sedela pri kosilu. Ona je imela prijateljce in me je predstavila njim. Svoj BFF pa ne rabiš kupovati stvari ker to ni pravo prijateljstvo. Upam da sem pomagala.

Little Prince 12 let

Pozdravljena Wonder girl🍒! Tvoja BFF ni prava BFF! Ne more te izkoriščati. Naštela ti bom nekaj primerov: - Ugotoviš s katero (katerim) tvojo prijateljico (prijateljemse najbolje "štekaš" in sta si podobni (podobna), - Izbrati si moraš prijatelja, ki te bo razumel, - Ki bo bil iskren do tebe. Tukaj je par nasvetov, ampak se bi še dalo naštevati... Če se rada družiš z večimi sošolkami (sošolci)/prijateljicami (prijatelji) ste lahko vse/vsi BFF! Pa še: PRAVI PRIJATELJ TE MORA SPREJEMAT TAKŠNA KOT SI! Upam, da sem ti vsaj malo pomagala in da ti bo lažje, drugače pa so ti že drugi pilovci svetovali odlično. Držim pesti da najdeš pravo/pravega BFF! Lepo bodi,

Gdč. Vsevednica 11 let

hejla! no tole da nimaš tistega pravega prijatelja me je milo rečeno šokiralo:) torejj.. v razredu je gotovo kakšna oseba kateri lahko zaupaš ali pa sediš z njim/njo. Lahko jo preprosto vprašaš če bi bila tvoja bff. če pa nimaš nikogar s takim opisom pa je najbolje da začneš “znova:)” tukej maš nekej idej/nasvetov: 1. poišči si osebo ki se ti zdi da te bo podpirala 2. pogovarjej se z njo in ji pomagej z domačo nalogo, učenjem… 3. povabi jo k sebi domov 4. izmenjajta si tel. številki 5. zaupaj ji neko “fejk” stvar da vidiš če jo bo komu izdala;) 6. če nikomur ne izda “skrivnosti” je prava/pravi prijatelj;) upam da sem pomagala<3

zoe 14

Ojla! Na žalost nisem izkušena v tem, kako najti prijatelja/prijateljico. Moj prvi nasvet je, da se znebiš trenutne BFF, ki je očitno tvoja prijateljica samo zato, ker ima korist od tebe (kupuješ ji stvari). Potem pa se poskusi (vem da bo težko) vključiti v družbo, se pogovarjati z ljudmi/vrstniki, ki se ti zdijo, da s tabo ravnajo prijazno in te ne zasmehujejo. Verjetno bo dolgo časa trajalo, da boš dobila prijatelje, ampak verjetno se bo splačalo. Če pa si zdaj v OŠ, boš mogoče prave prijatelje dobila npr. na gimnaziji (slab primer, vem). Držim pesti, da dobiš pravega/pravo BFF! <3

Nature girl 11 let

Hojla! Prave prijatelje se najde nepričakovano. Mogoče bi kakšno/ kakšnega lahko spoznala na kakšni interesni dejavnosti ali krožku. Tam je velika možnost, ker se zanimata za isto stvar. Mogoče pa kdaj opaziš kje osamljeno punco ali fanta in prisedeš ter se začneš malo pogovarjati. Če pa ne najdeš pravega pa ne skrbi, pred tabo je tudi srednja šola, kjer boš skoraj gotovo našla pravega prijatelja, ker boste imeli podobne interese. Vso srečo!

Sicily8Quinn 14

Hej! Veš tudi jaz sem ist kakor ti. Moje sošolke hodijo v gručah in se smejijo in izgledajo kot res prave bff! Tudi jaz imam bff, vendar se mi zdi, da me zadnje čase kar izkorišča in me bolj kot ne ignorira. Ampak si ne belim glave tudi ti si je ne rabiš. Kot pravijo PRAVEGA PRIJATELJA NAJDEŠ V NESREČI! Poskušaj se družiti še s kom drugim npr. sošolko ali pa s kom iven razreda, gotovo bosta / e našli skupno stvar in mogoče postanete bff. Upam, da sem ti kaj pomagala!

LovetoHelp 13 - let

Hej Wonder girl! Te čisto razumem. Imela sem v vrtcu kar veliko težavo pri iskanju prijatelja. No, jaz sem 5. razred in imam zelo dobro in zvesto prijateljico. Najino prijateljstvo še vedno močno drži skupaj. Najbolj je pomembno pri prijateljstvu to, da sta zvesti druga drugi. Včasih se celo zgodi, da vama ni usojeno. Ne skrbi, ne beli si glave zaradi tega! Ampak treba je biti pozoren na to, da imaš res zvesto prijateljico. Na primer, seveda, meni ne bi bilo prijetno, če bi imela razvajeno in pohlepno prijateljico! Tukaj so moji nasveti in znaki: - Se s kom malo bolje razumeš? To je dober znak. - Ne bodi sramežljiva. Pojdi do te osebe in lahko se pogovoriš z njo. Izvejta kaj druga o drugi! - Pogosto se lahko družita skupaj. Lahko morda kdaj gresta na sprehod ali na sladoled skupaj ven. - Dobro je tudi morda to, da imata podobne interese. Jaz in moja najboljša prijateljica obožujeva risanje! Upam, da ti bodo moji nasveti v pomoč. Srečno, Wonder girl!

Nina 10 let

Vprašanje

Kaj je razlog, da nisi naročen na Pil?
Pil je predrag.
(130)
Starši so proti.
(37)
Ne tekmujem v Veseli šoli.
(39)
Vsebine niso dovolj zanimive.
(44)
Nimam časa za branje.
(44)
Vse potrebno dobim na Pilovi spletni strani.
(102)
Sem naročen/a na Pil.
(201)

AKTUALNO

Z njimi je vedno LUŠTno!

Pripravljaš pojedino za svoje prijatelje ali družino in jih želiš presenetiti? Sveži, ... več

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. LPS - Disko
2. BQL & Polkaholiki - Lučke
3. Nina Pušlar - Tople oči
4. BQL - Budala
5. July Jones - Girls Can Do Anything

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Harry Styles - As It Was
3. GAYLE - abcdefu
4. Imagine Dragons X JID - Enemy
5. We Don't Talk About Bruno - Encanto (Disney)

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL & Polkaholiki: Lučke
4. Gaja: Sledi
5. Joker Out: Barve oceana
6. July Jones: Girls Can Do Anything
7. Laura Petrinec: Your Part
8. LPS: Disko
9. Mikič x Chorchyp: Po gasu
10. Nina Pušlar: Tople oči

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: Late Night Talking
4. Harry Styles: As It Was
5. Imagine Dragons X JID: Enemy
6. Jack Harlow: First Class
7. Kalush Orchestra: Stefania
8. Lizzo: About Damn Time
9. Måneskin: Beggin'
10. We Don't Talk About Bruno: Encanto (Disney)

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Enid Blyton - Pet prijateljev: Na lovu za tihotapci
4. Nataša Konc Lorenzutti - Gremo mi v tri krasne
5. Roald Dahl - VDV

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 6. 2022

NAKLJUČNI VIC

TEK

Se pogovarjata dva prijatelja, pa eden reče drugemu: "Veš, spominjam se zlatih časov, ko so vse ženske tekale za menoj." Pa ga vpraša drugi: "Kdaj pa se je to nehalo?" Pa odgovori prvi: "Ko sem se odločil, da ne bom več kradel torbic."

AbcZoja8, 12