snofi
Naslednji Pil izide 3. junija
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Prvič

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Spolnost je strašansko pomembna reč. Ne samo da je od nje odvisna prihodnost človeštva, ker tega pač ne bi bilo več, če bi se prenehali razmnoževati, ampak pomeni tudi najintimnejši stik med dvema človekoma. Zato res ni nič čudnega, da veliko razmišljamo o njej. Povsem normalno je, da se takrat, ko se ti začne dekliško telo spreminjati v žensko oziroma deško telo v moško, začneš spraševati tudi o tem, kako je, ko imaš spolne odnose.

Kdaj si dovolj star?
Super bi bilo, če bi na to vprašanje obstajal odgovor, ki bi veljal za vse. Ali pa je mogoče bolje, da ga ni, ker bi se drugače sekirali, da »že vsi seksajo, samo jaz še ne«. V resnici velja, da si za spolne odnose dovolj star, ko si čustveno in telesno dovolj zrel, da se spopadeš z njihovimi posledicami. To sicer zveni, kot da prvemu spolnemu odnosu sledi naravna katastrofa – ampak preprečil/a jo boš ravno s tem, da se boš spolnosti lotil/a pripravljen/a. V nasprotnem primeru se morda res ne boš znal/a ustrezno zaščititi pred nosečnostjo ali spolno prenosljivimi boleznimi oziroma se boš počutil/a prazno, izrabljeno, celo izdano. Splošno pravilo pravi: v osnovni šoli še nisi dovolj zrel za spolnost. Pozneje pa vsak drugače dozoreva.

S kom?
Ker je spolnost tako intimen stik, je pametno, da imaš spolne odnose samo z ljudmi, ki jih imaš zelo rad/a in jim zelo zaupaš. Vsaka zveza mora dozoreti, preden lahko rečeš, da nekoga zares poznaš in si prepričan/a, da so čustva obojestranska. To pomeni, da morata dva skupaj preživeti veliko časa, sodelovati pri različnih stvareh in se pogovarjati o marsičem, preden zlezeta med rjuhe. Ko si dovolj zrel, ti odgovor, kdo je tisti pravi, prišepne občutek; v sebi zmeraj vemo, ob kom se počutimo prijetno in varno.

Kje?
Prostor, kjer imaš spolne odnose, se zdi ob vsem tem manj pomemben, vendar kljub temu šteje. Precej zoprno je namreč, če si živčen, ker razmišljaš, da te bodo zalotili starši, če te zebe ali če te nekaj nonstop tišči v hrbet. Vsaj za prvič izberi nekaj udobnega in prijetnega – tisoče sveč okoli postelje pa je dobra ideja samo v filmih, ker v resničnosti nihče noče, da bi moral sredi akcije klicati gasilce. (Pravzaprav za prvič še vedno toplo priporočam običajno posteljo, po možnosti s svežo posteljnino.)

Kako?
Najbolj trapast odgovor, ki ga lahko dobiš, ko te zanima, kako se izvede prvi spolni odnos, je, da se preprosto prepustiš navdihu in občutkom. V smislu: to pa ja vsak zna. Ampak dejstvo je, da je zares težko odgovoriti drugače! Spolnost je namreč nekaj tako naravnega, da nekako zmeraj ugotovimo, kaj moramo narediti, da bo v redu, še posebej, če se partnerja pri tem usmerjata in si pripovedujeta, kaj jima je všeč. Če bo prvič za oba, se lahko učita skupaj. In če bo eden bolj izkušen, naj pomaga drugemu. Kadar si dva zaupata, gre to zelo spontano! Bolj ko boš sproščen/a, lažje bo šlo.

Kako se moraš pripraviti?
Splošno pravilo pravi, da dobre priprave pomenijo polovico uspeha – in pri spolnosti ni nič drugače.

 1. Če si punca, pojdi h ginekologu. Do 15. leta ti ga morajo izbrati starši, pozneje pa lahko to narediš sama. Zdravniki so zavezani k molčečnosti, zato staršem ne bodo povedali, o čem ste se pogovarjali.
 2. Poskrbi za zaščito pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi (najboljši je kondom; kupiš ga lahko v običajni trgovini, drogeriji, lekarni, trafiki, na bencinski črpalki …).
 3. Poskrbi za osebno higieno: oprhaj se, uporabi dezodorant in obleci sveže perilo. Saj ne, da drugače ne gre – je pa tako prijetnejše, ker boš bolj sproščen/a.
 4. Prepričaj se, da sta zares oba za. Spolni odnos mora biti zmeraj prostovoljen, želeti si ga morata oba. Če kdo dvomi ali si zadnji hip premisli, je treba njegovo odločitev spoštovati!

Kako je po prvem spolnem odnosu?
Po prvem spolnem odnosu bi ti moralo biti prijetno. Ne odpre se zemlja, ni ognjemetov, običajno punce celo malo boli in lahko zakrvavijo (ker se pretrga deviška kožica) – a če je šlo tako, kot mora, se boš počutil/a zadovoljno in še bolj povezano s človekom, ki si ga spustil/a najbolj blizu. Morda te bo presenetilo, ker bo zunaj vse teklo brez kakršnih koli sprememb, medtem ko se boš ti sam/a sebi zdel/a čisto drugačen/drugačna. Ali nasprotno: mogoče se boš čez čas spraševal/a, ali se je sploh kaj zares zgodilo ali si si vse samo domišljal/a. Spolnost vsak doživlja po svoje, in tudi v tem je njen čar.

Kje lahko o spolnosti izveš več?
Informacij o spolnosti je veliko, vendar niso vse zanesljive in verodostojne. Mogoče se o tem lahko pogovoriš s starši (tudi taki obstajajo) ali osebnim zdravnikom oziroma ginekologom. Dober vir so tudi knjige in prispevki, ki jih pišejo strokovnjaki. Nekaj uporabnih člankov je na internetu, vendar je tam treba biti še posebej previden – zaupaj samo preverjenim stranem, strokovnjakom in uradnim institucijam. Večina pa se o spolnosti pogovarja z vrstniki. S tem ni nič narobe, ker se lahko veliko naučiš tudi iz tujih izkušenj, a pozor: ne verjemi vsemu, kar slišiš, in predvsem presliši vse, zaradi česar bi se lahko počutil/a slabo. Ne seksajo vsi razen tebe, niso vsi že prvič mojstri, prav vse je prvič strah in predvsem nikjer ne piše, da bi morali to vsi delati enako.

13-letna Strahmeje nam je pisala:

"Imam vprašanje: Stara sem 13 skoraj 14 in ne razmišljam še o tem, da bi imela spolne odnose, ampak me zelooo močno zanima kako je, ko jih imaš prvič in kako narediš, da ni awkward. Pač mene je vsega strah."

13-letna Strahmeje nam je pisala:
"Imam vprašanje: Stara sem 13 skoraj 14 in ne razmišljam še o tem, da bi imela spolne odnose, ampak me zelooo močno zanima kako je, ko jih imaš prvič in kako narediš, da ni awkward. Pač mene je vsega strah."

Tudi vi razmišljate, kako je prvič? Kje dobivate informacije o spolnosti? S kom se o tem pogovarjate? Vas je tudi strah? Kako bi svetovali Strahmeje?

Mnenja pilovk in pilovcev

Meni se zdi, da to ni awkward, jaz tudi razmišljam o tem, pač če je fant pravi te ni treba nič skrbet😉.

Lolika 15 let

Vsekakor se ne smeš v nič siliti, še manj pa drugi. Svoj prvič doživi z nekom, ki ga imaš rada in mu zaupaš. Ga spoštuješ.

Vilazapomoč 16 let

Nikakor se ne smeš v nič siliti. To naredi po dolgem premisleku in z nekom, za katerega veš, da te ima rad in te spoštuje.

Lilinda#!?@ 17 let

Živjo, mislim, da jih veliko tako razmišlja in jih zanima. Veliko o tem lahko prebereš na googlu. Velikokrat se o tem pogovarjam z nekom, ki enako razmišlja ter se dobro razumeva. Tudi meni je nerodno, a če se o tem pogovarjaš je boljše.

To je vse 12

Hej. Jaz včasih tudi razmišljam o tem in vem, kako ti je. Jaz se po navadi potolažim s tem, da so vsi to enkrat počeli prvič in nihče ni kar mojster, ko prvič to dela. To imamo vsi v naravi, zato se nič ne sekiraj. Upam, da sem pomagala.

Pomocnica 13 let in pol

Draga "Strahmeje", verjamem, da te to zanima, še posebej če imaš rada romantično vsebino in ja, nič ni narobe s tem. Najprej bi te opozorila na nekaj, kar naredi veliko ljudi- ne naredi tega samo zaradi drugih, to je zelo pomembno! Naredi to takrat, ko se boš počutila, ja, zdaj je pravi trenutek, zdaj sem pripravljena! Ampak glede na tvoje vprašanje ti bom zaupala še to; prvič te bo verjetno malo(ali zelo) bolelo, saj tvoje telo tega ni vajeno, lahko pride tudi do krvavitve, kondom lahko poči... Veliko je slabosti, ampak tudi če se zgodi kaj od naštetega ali kaj drugega neprijetnega/nepričakovanega, vama s fantom to sploh ne bo pomembno, pomembno vama mora biti, da se imata rada, da si zaupata in da si to oba res želita. To, ali bo "awkward" ali ne ti težko povem, saj je odvisno tako od fanta kot tudi od tebe. Glede tega ti svetujem to, da v tistem trenutku ne misliš na nič, razen na njega. Upam, da sem ti kaj pomagala, lep dan ti želim!

Sara 16 let

Ojla, mene je tudi vsega strah. V šoli se veliko o tem pogovarjajo, zato pri 11 letih že veliko vem od tega... Mislim da moraš najprej najti pravega fanta, s katerim sta že več časa skupaj, in tudi on želi imeti spolni odnos... Ja potem pa lahko čez čas pač se odločita in to naredita ali pa se o tem pogovorita... Jaz se tudi s sosedo veliko pogovarjam o tem pač mal starejša je pomoje je tudi 14 let stara, ampak ja večina se o tem z njo pogovarjam, ker mi je najlažje. Upam da sem ti pomagala! In naj te nebo preveč strah.

Upam da kaj pomaga 11 let

Predlagam ti, da še res malo počakaš, saj se mi zdi za tvojo starost res še prezgodaj. Če si upaš, lahko vprašaš, kako je bilo tudi svoje starše, ali komur pač zaupaš. Upam, da sem ti pomagala!!

Titi123 12 let

Hoyla ! Stara sem 16 let. Svoj prvi spolni odnos sem imela pri 15. Pomembno je da si ti na to pripravljena, da imaš osebo, s katero boš to delala, res rada. Če si res pripravljena na to ne bo nič čudno, saj boš vedela kar naredit. You got this Queen.

Girllllli 16

Vprašanje

Kaj ti je na Pilovi spletni strani najbolj všeč?
Forumi.
(153)
Klepetalnica.
(86)
Svetovalnica.
(127)
Pilov hodnik in Moj kotiček.
(115)
Branje člankov.
(23)
Razvedrilo.
(48)

VARNO NA SPLETU

Zakaj moraš biti na spletu še posebej previden?
 1. Ker nikoli ne veš, s kom zares govoriš.
 2. Ker je veliko škodljivih spletnih strani, ki lahko okužijo tvoj računalnik ali zlorabijo tvoje podatke.
 3. Ker lahko deljenje podatke ali fotografije nekdo hitro izkoristi v druge namene.
Zakaj moreš biti pazljiv, ko objavljaš fotografije?
 1. Ko deliš fotografijo, izgubiš nadzor nad tem, kaj se z njo zgodi.
 2. Tvoje fotografije na spletu lahko najde vsak.
 3. Kar je enkrat objavljeno na spletu, tam ostane za vedno.
Kako poskrbeti za zasebnost na spletu?
 1. Preveri, da imaš na vseh straneh urejene nastavitve zasebnosti.
 2. Prepričaj se, da imaš vklopljeno možnost odobritve fotografij, na katerih te ljudje označijo.
 3. Zavedaj se, da lahko vedno prijaviš neprimerne vsebine, ki posegajo v tvojo zasebnost.
Bodi pozoren, ko sprejemaš nove prijatelje!
 1. Premisli, preden sprejmeš prošnjo za prijateljstvo. To osebo res poznaš?
 2. Neznanci so lahko tvoji vrstniki, lahko pa se za njih samo izdajajo.
 3. Ko nekomu odobriš prošnjo za prijateljstvo, mu omogočiš dostop do vseh svojih podatkov!
Tri pravila varnosti na spletu:
 1. Nastavi si močno geslo in ga ne zaupaj nikomur.
 2. Ne prijavljaj se na omrežja, ki jih ne poznaš.
 3. Če si se prijavil na tuje omrežje, poskrbi, da se boš z njega tudi odjavil in da se tvoje gesla niso shranila.
Vedno imej v mislih!
 1. Nikomur ne zaupaj svojega priimka, naslova, telefonske številke in podobnih podatkov.
 2. Ne objavljaj fotografij drugih, še posebej ne brez njihovega dovoljenja.
 3. Postavi si časovne omejitve glede uporabe spleta, saj čas na spletu hitro mine.
Kakšna so pravila obnašanja na družbenih omrežjih in forumih?
 1. Vedno bodi prijazen do drugih.
 2. Na nesramne komentarje ne rabiš odgovarjati.
 3. Če se nekdo neprimerno obnaša, ga blokiraj.
Kako ustvariti dober vzdevek?
 1. Pri ustvarjanju vzdevkov bodi izviren.
 2. V vzdevku ne uporabljaj svojega imena ali starosti.
 3. Za vsako družbeno omrežje ali spletno stran imej drugačen vzdevek.
Zapomni si!
 1. Na spletu ne klikaj vsega, kar vidiš.
 2. Prepričaj se, da si na varnih spletnih straneh in ne prenašaj datotek neznanega izvora.
 3. Povezave, ki jih ne poznaš, lahko na tvojo napravo prenesejo viruse.
Kako varno uporabljati družbena omrežja?
 1. Tvoj profil naj bo nastavljen na zasebno.
 2. Sprejmi le ljudi, ki jih poznaš.
 3. Ne objavljaj stvari, za katere ne želiš, da jih vidijo vsi in se jih boš čez 20 let sramoval.
Kakšno je varno geslo?
 1. Vsebuje najmanj 10 znakov.
 2. Vsebuje velike in male začetnice ter številke.
 3. Vsebuje posebne znake.
Dobro geslo je osnova varnosti na spletu!
 1. Geslo ima na internetu isto vlogo kot ključ, s katerim zakleneš dom.
 2. Preveč enostavno geslo lahko razvozla praktično vsakdo.
 3. Pri ustvarjanju gesel bodi kreativen.
Geslo imaš, kaj pa zdaj?
 1. Geslo redno menjaj.
 2. Če ga shranjuješ, poskrbi, da je na varnem mestu.
 3. Ne shranjuj gesla, napisanega na listku, v ovitku telefona.
Kako varno nakupovati na spletu?
 1. Drži se preverjenih spletnih mest.
 2. Vedno preveri podatke o trgovcu in se prepričaj, da so resnični.
 3. Vedno nakupuj s starši ali drugo odraslo osebo, ki je vešča spletnega nakupovanja.
Pazi, ko nakupuješ na spletu!
 1. Pred vnašanjem kreditne kartice preveri, da je v orodni vrstici izpisana kratica »https« s ključavnico.
 2. Preklikaj stran in se prepričaj, da je prava.
 3. Preveri naslov spletne strani, izpisan v orodni vrstici.
Na kaj moraš paziti pri nagradnih igrah?
 1. Če so predobre, da bi bile resnične, gre verjetno za prevaro.
 2. Dobro preveri, kdo organizira nagradno igro.
 3. Bogate obljube so znak za alarm.

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. LPS - Disko
2. July Jones - Girls Can Do Anything
3. BQL & Polkaholiki - Lučke
4. BQL - Budala
5. Bepop - Daj se nasmej

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. GAYLE - abcdefu
3. We Don't Talk About Bruno - Encanto (Disney)
4. Imagine Dragons X JID - Enemy
5. Glass Animals - Heat Waves

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL: Budala
3. BQL & Polkaholiki: Lučke
4. Ditka: Cold Heart
5. July Jones: Girls Can Do Anything
6. Laura Petrinec: Your Part
7. LPS: Disko
8. Mikič x Chorchyp: Po gasu
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Taja: Na novo

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. Dove Cameron: Boyfriend
3. GAYLE: abcdefu
4. Glass Animals: Heat Waves
5. Harry Styles: As It Was
6. Imagine Dragons X JID: Enemy
7. Måneskin: Beggin'
8. Sam Smith: Love Me More
9. The Kid LAROI & Justin Bieber: Stay
10. We Don't Talk About Bruno: Encanto (Disney)

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Skrivnih sedem
3. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
4. Roald Dahl - VDV
5. Nataša Konc Lorenzutti - Gremo mi v tri krasne

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 6. 5. 2022

NAKLJUČNI VIC

TEKOČE

Zakaj ima policaj, ko bere knjigo, zraven kozarec vode? Zato, da bolj tekoče bere

Neja, 11 let