snofi
Naslednji Pil izide 6. oktobra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Spolni odnosi

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Irena Duša Draž

Spolni odnosi

Največja tabu tema vseh medijev za najstnike je spolnost, kar je precej trapasto, ker je po drugi strani to tema, ki večino najstnikov najbolj zanima. To potrjuje tudi pismo 12-letnega Ojoja, ki ga spolni odnosi »ful zanimajo«, a si ne upa vprašati staršev. Njegovo pismo smo izbrali, ker v svojem raziskovanju (in pomanjkanju zaupanja vrednih virov) zagotovo ni sam.

Naj za začetek stresem pehar slabe volje na vse, ki so pomagali pripeljati do absurdne situacije, v kateri javno ne smem preveč odkrito govoriti o tem, kar nas (vse) zasebno tako zelo okupira. Saj mislim, da osnovni namen ni bil slab – res bi bilo nesmiselno v imenu izobraževanja komaj zoreča človeška bitja zasuti z vsemi vidiki spolnosti, ki jih včasih še nekateri bolj izkušeni težko prebavimo. Ljudje pač dozorevamo različno hitro, niso na pogovor o seksu vsi pripravljeni že pri dvanajstih. A bojim se, da smo v pretirani skrbi, da ne bi komu prehitro odstrnili zaves v odraslost, dosegli ravno nasprotno. S tem, ko iz spolnosti delamo tabu, vedoželjno deco porivamo v internetno močvirje vprašljivih spolnih praks, torej natanko v to, pred čimer bi jih radi obvarovali.

Od misli k besedam

Razmišljanje o spolnosti je torej nekaj zelo normalnega in po mojem kaže na to, da gre odraščanje po planu. Dvanajst let in tudi nekaj manj se mi ne zdi nič prezgodaj za to. Pravzaprav o spolnosti tako ali drugače razmišljajo že zelo majhni otroci. Opazijo razlike med fantki in punčkami, zanima jih, od kod pridejo otroci, in jasno jim je, da je ljubezen med mamico in očijem nekaj posebnega. Seveda se razumevanje in obseg razmišljanja skozi leta poglabljata, to se mi zdi tudi precej logično. Prej ali slej to pripelje do točke, ko je treba preiti od misli k besedam. Tu bomo začeli danes.

Od besed k dejanjem

Čeprav nisem verna, sta moje življenje in razmišljanje prepredena s krščanstvom, ki se je nekje v 8. stoletju naselilo v našem slovanskem gnezdu in iz njega zbrcalo gnila poganska jajca. Tako vse glavne krščanske praznike praznujem z ustreznim jedilnikom, redno uporabljam hvalabogu in omarija, cenim dobra dela in se primerno kaznujem, kadar me premaga skušnjava in zapadem v greh. Tako kot pravi kristjani tudi jaz grešim v mislih, besedah in dejanjih. Ta trinivojski pristop nam bo danes prišel precej prav.

Spolnost NI greh, čeprav ste ali še boste v življenju gotovo srečali koga, ki se z mano ne strinja. Ali se strinja pogojno spolnost ni greh, če so izpolnjeni določeni pogoji, na primer, da smo poročeni.

Če lahko grešimo na treh nivojih, ne vidim razloga, da ne bi na enak način počeli še vsega drugega. Lahko smo hvaležni v mislih, besedah in dejanjih. Jaz recimo telovadim predvsem v mislih in besedah, v dejanjih pa malo manj. In tudi spolne odnose lahko raziskujemo v mislih, besedah in dejanjih. Recimo, da za misli niste nikoli premladi, za dejanja še niste dovolj stari, za besede pa je zdaj ravno pravi čas.

 

Teorija spolnih odnosov

Teoretično so spolni odnosi precej enostavna zadeva. Ljudje se rodimo z lulčki in lulikami (ali katero drugo slovensko pomanjševalnico), ki zrastejo v penise in vagine. Penisi in vagine se privlačijo, včasih se privlačijo tudi vagine in vagine ali penisi in penisi. Spolni odnos se zgodi, ko penis pristane v vagini, istospolni odnosi seveda zahtevajo nekaj prilagoditev. Ne sliši se ravno privlačno, ne? Za to obstajata dva razloga. Prvič, nisem nora, da bi v najstniško revijo tlačila pornografske vsebine, in drugič, spolni odnosi so veliko, veliko več kot le tehnična izvedba.

Za dober spolni odnos potrebujemo prostor, čas, samoto, skrb za higieno in varnost, bližino, nežnost, igrivost, zaupanje, sproščenost in seveda ljubezen.

Sliši se zapleteno, ampak v resnici večina teh stvari pride sama od sebe, ob pravem času (ki to še ni). Obstaja še ena komponenta, ki je tako bistvena, da sem si zanjo rezervirala posebno poglavje: za spolni odnos potrebujemo poleg sebe še nekoga, torej osebo, ki je tudi pripravljena na spolni odnos z nami.

Samo ja pomeni ja

Čeprav še niste na tem, da bi prestopili od besed k dejanjem, se mi ne zdi prezgodaj nekaj besed nameniti tudi tej pomembni temi. Vsak spolni odnos se namreč začne že precej pred združitvijo spolnih organov, navadno z ugotavljanjem medsebojnih simpatij. Od tam do finiša lahko pelje avtocesta ali pa ovinkasta in dolga pot, v vsakem primeru je nujno, da se oba udeleženca v prometu prepričata o namenih in željah drugega, preden se dejansko lotila spolnega odnosa. Skoraj sem že napisala, preden do konca pohodita plin, ampak mi gre malo na živce, da smo iz pogovora o spolnosti naredili pravo minsko polje metafor. Zato vam svetujem, da vprašanje pristanka, ko pride čas, rešite zelo naravnost, četudi za ceno kančka romantike.

Vedno je enkrat prvič

Že v času razmišljanja o spolnih odnosih se pojavi vprašanje, kdaj je pravi čas za prvega. Čisto pravno gledano je starost privolitve 15 let. Takrat naj bi bili dovolj zreli, da lahko rečete ja, prej pa ne. Osebno mislim, da je ta meja nekoliko prenizka, pa ne, ker telesno ali čustveno ne bi bili pripravljeni na lepote spolnosti, temveč zato, ker se spolni odnosi ne posrečijo čisto vsakič. Pravzaprav se prvi ponesrečijo presenetljivo pogosto. In za neuspeh mora biti človek še malček bolj zrel kot za uspeh. Zato bi vam svetovala, da s prvič počakate na nekoga, s katerim se boste lahko skupaj prehahljali čez prvič, da boste brez hujših medsebojnih poškodb z veseljem poskusili še kdaj. Prav tako ni nujno, da je prvič že tudi res prvič. Nič ni narobe, če se spolnih odnosov lotite počasi in po etapah. Enkrat bo zagotovo prvič, pa četudi enkrat drugič.

Poleg srca je nujno zaščititi tudi telo

Glavna produkta spolnih odnosov so orgazmi in otroci. Prvi so zaželeni, drugi pa v (pre)mladih letih niti ne, zato je zaščita bistven del spolnosti. Da Ojoj z razmišljanjem o njej misli resno, je dokazal z vprašanjem: »Katere so vse zaščite?« Zaščit je veliko vrst, omenila bi predvsem kondome, ker so najzanesljivejši, enostavni za uporabo in skoraj edini del spolnega odnosa, ki ga lahko zvadite vnaprej. Kondomi so tudi edina zaščita, ki poleg otrok preprečujejo še okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi. Uporabni so tudi kot vodne bombice. V upanju, da sem vam nasula dovolj materiala za razmišljanje in pogovor, vas lepo pozdravljam in vam želim srečno, prvič, drugič in vsakič.

12-letni Ojoj nam je pisal: »Hej, mene nekaj zanima. Sem v 6. razredu in me ful zanimajo spolni odnosi, a si o tem ne upam vprašat staršev. Bi mi lahko razložili, kako to poteka in katere so vse zaščite?«

Tudi vas zanimajo spolni odnosi? Če vas še ne, preskočite tokratno temo meseca, in če je vaš odgovor ja, napišite, kar mislite, da veste, in odgovorite na vprašanje Oojoja. Napišite tudi, ali se o tem pogovarjate s starši ali ne.

Mnenja pilovk in pilovcev

Nimam izkušenj , zberi pogum in preprosto vprašaj starše Come on , sej bo 😉

🤑Money lover 🤑 12

mene tudi to zanima in ni nič kaj takega

hannah 13 let

Uprasanja ne razumem tocno a, bom odgovorila... Torej jaz se z stersi o tem ne pogovarjam 😊

#Love 10 let

Hey Ojoj! Z veseljem bi ti pomagala ampak imam isti problem kot ti. Probaj morda kaj o tem pobrskati po spletu ali v kakšni knjigi (to kar te zanima). Upam da sem ti kaj pomagala😉

Unicorn 11 let

Hej. Enako je pri meni in sem vprašal starše in so mi razložili. Meni so odgovorili, kot dobro da veš kaj o temu. Upam, da sem ti pomagal.

Kubus_medved 11

Draga Ojoj! Tudi mene je to enkrat zanimalo in tudi jaz si nisem upala vprašat staršev. No spolni odnosi so nekako tako kot seks. Da moški svojega jajčevca potisne v vagino.

WEDNESDAY 12

Oj Ojoj No ja jst se osebno ne pogovarjam s starsi o takih receh sm pa to kar bom zdj npisla zvedla od sosolcev ki so res horny. Pac spolen odnos je neke vrste dogodek ki se zacne z predigro sepravi poljubljanje slacenje in nadaljuje z tem da moski porine svoj penis v zensko vagino, poznamo tudi vec poz in ja mogoce bi lahk se kj npisla ampak se iz glave n spomnm nec tazga. Drgac pa se kj uprasi kar te muci. Upam d sm pomagala.

Negdo pac 14

Ojj.ok se prav tebe zanimajo spolni odnosi.zascita je kondom.Za spolne odnose mors bit vsaj 15 zato se mal počaki,staršem pa ce te je strah ne rabs obema povedat na tvojem mestu bi jaz samo mami,če si fant pa ociju.razumel bodo,ker si v teh letih

Leja 13 let

Hej. Sama vem o tem osnovno, več pa lahko izveš v knjigah, namenjenih odraščanju(malo) ali v knjigah ki so posvečene prav tej temi. Jaz si tud ne upam govorit s starši o tem. Ne priporočam pa ti brskat po spletu, ker bo najbrž vrglo ven tudi kakšne slike. Lp

Hermi 12 let

POČASI! Okay, priporočam ti kakšne spletne strani. Ampak se mi zdi, da to še ni zate, a ne?

I love horses 12

hi.. torej, spolni odnosi so ubistvu seks. obstaja več vrst seksa: vaginalni je ko moški da penis v vagino, oralni je ko fant ali punca da spolni organ v usta, analni spolni odnos je ko da moški penis v rit (odprtino). Več si lahko prebereš če v wikpedijo napišeš spolni odnosi*

help 12 let

Hojla Ojoj! Predlagam ti da se s tem še ne ukvarjaš saj si še premlada. Jaz si svojih staršev prav tako ne želim vprašati kaj o tej temi, saj mi tudi ne pustijo brati o tem. To ni ravno dober nasvet, a poskušaj si v šolski knjižnici izposoditi knjigo in jo beri med odmorom in jo potem vrni, ali pa skrij v torbo da je starši ne bodo našli in jo vrni pozneje.

Top gun lover 12 let

Hello! Js sem tut 6.r in mene je tut ful to zanimalo pa sem sla uprasat mojo prijatelco ki je 2 leti starejsa od mene. Vse mi je razlozila nevem kako je ona vse to vedela. No v glavnem svetujem ti da gres do starejse prijateljice/prijatelja in jo/ga vprasas o tem. Upam da bos kmalu izvedel/a vse kar te zanima.😉

Genij vseveda 12

Živjo Priporočam ti, da se vseeno pozanimaš pri starših, čeprav vem, da ti je malce nelagodno. Jaz nimam izkušenj s tem😃. Ampak mogoče pa jih kakšne sestre ali bratje tvojih sošolcev/sošolk. O tem se lahko pogovarjaš tudi s svojimi sošolci. Vseeno pa ti priporočam, da zbereš pogum in vprasaš starše. Upam, da sem ti kaj pomagala😉

#neimenovanaoseba😎 13

Hey! Nikoli se o tem ne pogovarjam s starši, ampak imam sestro ki ne vem kako ampak ve veliko o tem .In ja tudi mene zanimajo spolni odnosi. Ne vem veliko o tem ampak pazi če imaš slučajno kakšno sposobnost naprimer da ko o tem razmišljaš vsakič kihneš.

Robida 12

Mene nikakor ne zanimajo 😅 ampak ti lahko odgovorim. O tem bo zagotovo (no mislim da ja) pisalo v PIL-u zato si lahko tam prebereš . Če želiš lahko najdeš tudi kaj na spletu . Če boš oz. si zeeeloo pogumen pa lahko vsaj poskušiš vprašati starše(če jih boš upam ,da bo vse vredu ). No upam da sem vsaj malo pomagal/a.👍

Neeeeekdoo🔥 12 let

HEJ, menim da je to, da te zanimajo spolni odnosi popolnoma normalno, si pa za njih še veliko premlada. mene spolni odnosi ne zanimajo tako zelo, a ti bom vseeno skušala pomagati. Prvič naj bi bilo malo neprijetno saj se takrat deviška kožica pretrga. Sama se bom bolj posvetila zaščiti. Lahko bi jemala tabletke, sama pa menim da so najboljši kondomi, saj preprečijo ( tako kot tudi tabletke) zanositev, preprečijo pa tudi prenositev spolnih bolezni. tbletke lahko pustijo manjše zdravstvene posledice. P.S., mami ti lahko o tem pove veliko, saj je to njena vloga:)

#škratekpomagalcek skoraj 12 let

Jaz sem to zvedela tako ker so mi povedali starši. Naj te nebo sram vprašati. To ni nič kaj takega. Če pa neveš kako priti na ta pogovor ali pa ti je nerodno se o tem lahko pogovoriš tudi z najboljšim prijateljem itd. Upam da sem ti vsaj malo pomagala pa naj te nebo sram😁!

Animegirl 12

Oj! Ja mene tut to ful zanima ampak vem da se za to uporabljajo tudi kondomi. Obstajajo tudi druge moznosti. Upam da bos izvedela kar bi rada.

Genij 12

Jaz sem stara 12, iskremo me spolni odnosi sploh se zanimajo. Sama ti glede tega ne morem pomagat, priporocam pa ti kaksne spletne strani ali kaj takega. Upam, da sem ti pomagala

I love dance 12

Živjo! Torej, se strinjam, da v teh letih veliko otrok/najstnikov zanimajo omenjene tematike, seveda nikomur ni prijetno govoriti o tem, niti nekaterim odraslim, zato se večkrat pojavijo vprašanja "Na koga naj se obrnem? Kje lahko izvem več o tem? ..." Svetujem ti, da obiščeš kakšno knjižnico (šolsko ali v bližini tvojega doma) in pobrskaš med policami. Včasih se na oddelkih za mladino najdejo knjige z uporabnimi informacijami. Če se lotiš pregleda spletnih strani in interneta, se moraš zavedati, da veliko navedenih podatkov ni pravilnih oz. so površni. To je vse, srečno pri odkrivanju!

Arden_Garden 14 let

Pac jst osebno se z starsi nisem pogovarjala sm pa veliko zvedla od sosolcev kr so res horny in ja. Splolni odnos je kku bi rekla pac dogodek kr se zcne z predigro (poljubljanje, slacenje itd.) in nadaljuje z tem da ti mozki porine penis v zensko vagino. Poznamo veliko poz in ja. Upam da sm kj pomagala ce te se kj muci povej, uprasaj.

Negdo pac Ni pomembno

Hej Ojoj! Spolni odnosi? To je najvišja raven izkazovanja ljubezni drugi osebi. Sedaj pa odvisno kaj te zanima… kako to poteka? No sedaj bo to slišati zelo neumno a to je kot ko vidiš da se dva psa “gonita”, no ne ravno tako a podobno. Moški spolni organ vstopi v ženski spolni organ, medtem m. spolni organ nabrekne ter postane trd, ž. spolni organ pa začne izločati kremi podobno snov ki se ji reče beli tok, tako vse lažje poteka. Sedaj pa m. spolni organ prične izločati semenčeca “spermo” ki nato potuje do jajčeca v maternico ter jo oplodi. Tako ženska zanosi. Če ne želimo imeti otroka imamo nekaj izbir: 1. kondom ki si ga nataknrmo na m. spolni organ pred pričetkom spolnega odnosa, ali pa splav če je že prepozno in otroka res ne želimo, a to je skrajnost in preden to storiš raje dobro premisli. Upam da ti to pomaga!<3

Bookworm 13

Ojla, tudi mene zanimajo spolni odnosi, vendar v to še nekaj časa ne mislim iti, saj sem za svoje mnenje še premlada. Zaščita je zelo pomembna, na primer kondomi, tabletka. Kondome je fajn, da jih enkrat kupiš, in jih imaš nekje spravljene, da ko pride do tega trenutka ga imaš pri sebi. Tudi jaz s starši o tem ne govorim, saj me je sram, se pa o tem pogovarjam s prijateljicami, si podelimo mnenja, se kaj novega naučimo. Spolni odnos je nekaj lepega, zato najbolje, da ne hitiš v to. Mislim, da je najbolje, da počakaš na pravi trenutek s pravo osebo. Upam, da sem ti pomagala. No, lepo se imej :)

14-letnica 14

Meni se zdi, da smo premladi za informacije a vseeno se mi zdi bolje da pišemo v revijo kot da zato sprašujemo starše. Če pa me kaj zanima se pozanimam pri sošolkah ali prijateljicah. Imam pa tudi en nasvet da si pogledaš od Osvežilne fronte posnetek in počasi ti bo vse jasno. Preden tega nisem pogledala tudi jas nisem vedela skoraj ničesar. V tistem videu pa je veliko nasvetov kdaj to početi kako in katere so zaščite. Upam da sem ti kaj pomagala.

hajhoj0516 12 let

Vprašanje

Kakšen se ti zdi septembrski Pil?
Super kot vedno.
(443)
Boljši kot lani.
(104)
Lani mi je bil bolj všeč.
(215)

AKTUALNO

NAGRADNA IGRA: JOKER OUT

 
Na Pilovem TikTok profilu poteka super nagradna igra, v kateri bomo dvema srečnežema podarili ... več
REPORTAŽA: Po stopinjah Gorana Dragića

Kot pojejo fantje iz Joker Out, najbolj vroče glasbene skupine pri nas: »Mi bomo celo noč ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

September 2023

gumb

Revija
Izid: 1. 9. 2023

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Joker Out - Barve oceana
4. Žan Serčič - Pusti mi spomin
5. LPS - Disko

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Miley Cyrus - Flowers
4. Måneskin - Beggin'
5. Loreen - Tattoo

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Budale: Denarnica
2. Fehtarji: Štorklje
3. Joker Out: Carpe Diem
4. Joker Out: Barve oceana
5. Kokosy: Lukatova mami
6. LPS: Osem korakov
7. Magnifico: Na obali
8. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
9. Nina Pušlar: Malo, malo
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. Dua Lipa: Dance The Night
2. Harry Styles: Satellite
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Rema & Selena Gomez: Calm Down
9. Taylof Swift ft. Ice Spice: Karma
10. Taylor Swift: Cruel Summer

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa
4. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
5. Nejka Omahen Šikonja - Vihar v meni

NAKLJUČNI VIC

Dom

Obiskal sem prijatelja v njegovi novi hiši. Rekel mi je, naj se počutim kot doma. Zato sem ga vrgla ven. Sovražim obiske.

Kim Gyuvin, 14