snofi
Naslednji Pil izide 3. februarja
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Trema

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Pisala nam je baletka in potožila, da ima težave s tremo. Tole s tremo je kar pogosta zagata, tudi sama se spomnim testov, nastopov na šolskem odru pred celotno šolo, pa prvega predavanja za starše v funkciji šolske psihologinje v polni  jedilnici in prvega govora v veliki dvorani, ki sem ga imela kot urednica Pila. Huh, ja, ni lahko tole s tremo. In prepričana sem, da se vam je huda trema zgodila vsaj enkrat. Zdaj, ko je čas natrpan s kontrolkami in spraševanjem, je tega kar veliko. Pa se da kaj ukreniti?

Trema in strah
Trema je sorodnica strahu. Strah pa je čisto običajno čustvo in tako kot vsa druga čustva je na svetu zato, da nas oblikuje in nam v ravno pravšnji meri koristi. Ampak s čustvi je že tako, da niso prav preprosta reč. Krasno jih je imeti (še posebej čustvo ljubezni), a kaj, ko imajo tudi svojo temno, zloveščo plat. Težko jih je ohranjati v ravno pravi meri. Tudi strah ima svoj namen. Si predstavljate, kako bi bilo, če ne bi imeli občutka strahu? Nastal bi popoln kaos. Verjetno celo ne bi preživeli, saj bi se že naši daljni predniki izpostavljali situacijam, ki bi jih pokopale. Strah je torej koristen. Opozarja nas na nevarnosti, zaradi strahu smo bolj previdni, vedemo se bolj razumno. A kaj, ko ta strah včasih dobi nepredvidljivo moč in razsežnosti. Sprevrže se v najbolj neverjetne podobe in grozi tudi tam, kjer v resnici ni nobenega razloga za preplah in previdnost. Pravzaprav je z vsemi čustvi tako. Če so premočna in nas v celoti preplavijo in držijo v šahu, postanejo hudo moteča in življenje zelo naporno. Naša naloga je, da se naučimo čustva »vzeti v svoje roke«, da se ne razpasejo preveč.

Kdaj je trema koristna?
Strah in z njim povezana trema sta normalna spremljevalca v življenju večine ljudi. Vsak od nas (in to z leti ne izgine, kar je popolnoma prav) ima pred določeno preizkušnjo (test, javno nastopanje, kakršno koli preverjanje ali pa morda prvi zmenek) večjo ali manjšo tremo. Nikar ne verjemite tistim, ki trdijo, da jih ni nikoli strah in da nikoli nimajo treme. S tem ni popolnoma nič narobe. Manjša trema pripomore, da smo bolj zbrani, da še enkrat premislimo, ali smo morda kaj spregledali, da se dobro pripravimo, da situacije ne podcenimo in da damo vse od sebe, torej pokažemo najboljše, kar je v nas, vse svoje znanje. Glavno vprašanje tako ni, kako se znebiti treme, ampak kako tremo obvladati in jo pravilno uporabiti.

Zmerna trema poveča aktivnost možganov in celotnega telesa, ki v ta namen aktivira dodatne rezervne sile in je zato koristna reč. Težava nastane, ko se trema spremeni v popolno prestrašenost – celo do prave panične reakcije. Takrat proizvedemo preveč odvečne energije, kar privede do tresenja rok, slabosti, vrtoglavice in še mnogih neprijetnih reakcij. Strah pred preizkušnjo nas je popolnoma prevladal in trema je pokazala svoje zobe.

In zakaj se to zgodi?
Vse nastane v glavi, v naših možganih, v naših mislih in predstavah. Naše dojemanje situacije je preveč strašljivo in ogrožajoče. Zgodi pa se navadno tistim, ki premalo verjamejo vase, v svoje sposobnosti in znanje. Ki se premalo cenijo, ali kot se bolj strokovno reče, imajo slabo samopodobo. Po navadi so starši tisti, ki nam v življenju prvi dajo vrednost. Če nas imajo radi, nas sprejemajo takšne, kot smo, in nas podpirajo, se nam pogled nase ne zdi ravno slab, pa čeprav nas doleti kakšna neprijetna situacija. Starši so tudi varno zavetišče in pribežališče, če se nam zgodi krivica ali če česa ne zmoremo. Žal pa vsem otrokom takšna razumevajoča družina ni dana.

Pri nekaterih ljudeh pa tudi ustrezna družina ni dovolj. Preprosto so preveč kritični do sebe in si ne verjamejo. Dovolj je ena slaba izkušnja, da se njihova samozavest skrha. Takrat premagovanje strahu in treme postane težka naloga.

Kako premagamo tremo?

  • Najprej se je treba zavedati in si dopovedovati, da določen strah nima podlage. Ne bo se zgodilo nič smrtno nevarnega ali kako drugače življenjsko usodnega, v najslabšem primeru lahko vtis popraviš.
  • Če je to strah pred testi ali spraševanjem, je prvi korak ta, da se snov naučiš zares dobro.
  • Vaja dela mojstra – torej, fino se je oborožiti s testi ali pa vsaj podobnimi nalogami, ki jih predvidevaš v testu. Če gre za ustno spraševanje, je dobrodošla vaja iz odgovarjanja. Za to lahko uporabiš starše, brate ali sestre, pa tudi sošolce.  Če gre za nastop kot pri naši baletki, pa to pomeni veliko vaje in nastopov pred domačimi.
  • Dogodek (spraševanje, test, nastop) si skušaj čim bolj predstavljati. Npr. predstavljaj si učilnico in prostor, kjer boš vprašan/a, učiteljico ali učitelja, ki te sprašuje, in ves razred sošolcev ali pa polno dvorano obiskovalcev.
  • Predstavljaj si učitelja, ki je navsezadnje samo človek, pa če je še tako neprijeten. V domišljijski sliki predvidi njegove najbolj neprijetne prijeme in svoje ustrezne reakcije nanje.
  • Predstavljaj si tudi najbolj zoprnega sošolca, ki se rad posmehuje, in si skušaj dopovedati, da je pač takšen zoprnež in da do vseh ravna enako, ne samo do tebe. Da je pravzaprav on neke vrste sirota, saj išče pozornost na povsem neustrezen način in ga zato drugi ne marajo.
  • Predstavljaj si še sebe, kako odgovarjaš, pišeš ali nastopaš in kako vse poteka tako, kot je treba.
  • Postavi si takšne cilje, ki so realni in verjameš vanje.
  • Če imaš težave s pretiranim bitjem srca, oteženim dihanjem in drugimi telesnimi simptomi, pomagajo tehnike sproščanja, ki jih učijo za to usposobljeni strokovnjaki.
  • Najtežja naloga je spreminjanje negativnih prepričanj, ki so vzrok za negativna razmišljanja. Na primer. »Če se bom zmotil, se mi bodo vsi smejali, luzer bom, imel bom slabo spričevalo, doma me bodo nadrli …« Če se ti velikokrat zgodi, da se zalotiš pri takšnem razmišljanju, da v resnici zato pokažeš manj znanja, kot ga imaš, pri premagovanju strahu potrebuješ pomoč. Pogovori se s starši, razrednikom, psihologinjo v šoli ali pa se obrni na tisto odraslo osebo, ki ji najbolj zaupaš. Tvoji strahovi so neresnični in samo še spodbujajo negativne podobe. Na koncu se sam/a vrtiš v začaranem krogu, ki ga je treba razkleniti. Sam/a ga boš zelo težko.

Seveda je lažje deliti napotke kot to storiti v resnici. A s tremo je tako, da se je  treba z njo spopasti. Najslabše je, če se situacij, katerih nas je strah, izogibamo. Ko v kislo jabolko ugriznemo, gre lahko le na bolje. Najslabše se je predati. Pa še nekaj. Mogoče je potrebna že samo ena dobra izkušnja, da si dokažeš, da ti lahko uspe. Trema bo počasi kopnela. A kot smo rekli že v začetku, nekaj pa naj je le ostane, saj v majhnih količinah koristi. Pa srečno!!

11-letna balerina nam je pisala:
»Oj, jz nujno rabim pomoč, začel smo z baletnimi predstavami in jz mam ful tremo, sm najbolša v letniku in res nočem vsakič zafrknt. Čez približno en mesec imamo še veliko predstav in če mi do takrat lahko prosim date odgovor na moj problem, RES JE NUJNO IN GREM STAVIT, DA SE TUDI DRUGIM PILOVCEM IN PILOVKAM DOGAJA TREMA. KAJ NAJ NAREDIM Z ŽIVČNOSTJO IN TREMO? TO RABIM NUJNO UMIRIT, HVALA VAM ŽE VNAPREJ. VESELA BOM VSAKEGA ODGOVORA!!!«

Imate tudi vi tremo? Ste živčni pred nastopi ali testi? Kako se znebite treme in kaj naredite, ko ste preveč živčni? Svetujte balerini!

Mnenja pilovk in pilovcev

Ojla balerina. Ko sem jaz zivcna pred nastopom(obiskujem jazz ballet), stejem do 10, globoko vzdihnem in zadrzim par sekund(30), potem pa izdihnem. Sicer pa: zakaj bi bila zivcna, ce ves, da si najboljsa? Vedno, ko nastooas imej v mislih, da ti druzina in prijatelji vedno stojijo ob strani in te vedno podpirajo, navijajo zate... Upam, da sem ti kaj pomagala. Lp.@mica635

@mica635 11

Dihaj umirjeno in se sprosti dobro je gibanje. Treme se pa znebiš če imaš igrače ali prijateljice no nekoga saj 5 ljudi, igrač, živali, prijateljic.

punca 12

Tudi jaz sem imela težave s tremo. Sicer ne vem kako je z baletom, ker hodim v glasbeno ampak ti povem kk sem jo jaz do zdaj premagovala. Jaz si v bistvu pred nastopom rečem: znam, vadila sem, super sem (neki v tem smislu)... To mi pomaga. Lahko si tudi predstavljaš, da v dvorani ni nikogar in da je vse skupaj le zadnja vaja pred nastopom. Saj ko boš začela boš uživala in se zabavala, ker je to (vsaj predvidevam) tvoj hobi in boš pozabila na tremo. Super boš in srečno :)

Nekdo ki ni normalen 13 let

Draga balerina, vsem se kdaj zgodi da imamo tremo. Treme se lahko znebiš z globokim dihanjem ( vdihneš skozi nos in izdihneš skozi usta ). Lahko pa vprašaš koga da te spodbudi! Upam da sem nekako pomagala, thewipingwillow

thewipingwillow 13

oj jst igram KLARINETin mam tut pred nastopom tremo ampak se jo znebim tako da grem pred ogledalo in spilam.... lahko ti pomaga ce kdaj plešeš pred mamo ali očetom bratom......Upam da sem ti pomagala aja pa bodi sproščena v predstavi.

harrypotterfan1 10 let

Imela sem isti problem.Pol pa mi je ena prjatlca rekla da se naj postavim pred ogledalo in vadim.Prvo ji nism verjala di mi bo pomagal ampak je. Zato ti jst isto svetujem.

Simona♡ 12 let

Oj. Glede živčnosti-3x globoko vdihni pa bo. Pri nastopih pa si predstavljaj, da so vsi pred katerimi nastopaš ZELJNATE GLAVE. Zveni noro, a meni pomaga. Držim pesti zate.

Helper 12 let

Ojla! Sama tudi plešem in v tem zelo uživam. Naj ti povem: sama sem se že tudi zmotila na odru, ampak najpomembneje je, da uživaš, se sprostiš in misliš pozitivno in če se boš slučajno zmotila (kar dvomim, da se bo zgodilo) si zapomni, da bi se to lahko zgodilo vsakemu in, da ples ni lahka stvar. Če boš še vedno nervozna, si prižgi umirjeno glasbo ali glasbo ki ti je všeč in se sprosti. Skratka, huje bilo če nebi uživala kot pa če se boš zmotila :)

Pop girl 12

Kod prvo ne paničari, pomiri se! Razmišljaj o nečem lepem (npr. Kako boš uživala, ko boš opravila in boste doma proslavili...) Vedno imej v glavi, da ti to zmoreš! Nikoli se ne predaj zaradi butaste treme! Pred nastopom si v glavi reči 1,2,3, jaz to zmorem! Kar pogumno naprej! In še nekaj, vedno bodi optimistična in če se zmotiš kaj potem? Samo nadaljuj! Ne sekiraj se! Ti to zmoreš!!! Upam da sem pomagala:) Lep pozdrav,

Saksofonistka 10

Hoj balerina, ja, tudi drugi pilovci imamo tremo. Jaz igran en inštrument, in sem imela tekmovanje. Priporočam ti, da se npr. s prijateljem igraš besedno igro, si s kom dopisuješ ali bereš (priporočam pil) da odmisliš predstavo. No, upam, da sem pomagala.

PIČOVKAKIPOSKUŠAPOMAGAT 10 let

Oj! Ce imas veliko tremo ti predlagam da se dobro naucis koreografijo in ko res obvladas se pred nastopom umiri polusaj glasbo in se sprosti. Ko bos na odru se dobro uzivi v vlogo in odplesi kakor moras. Verjamem vate!

Wednesday 13

Draga balerina priporočam ti da globoko dihaš in se z nečim zamotiš npr poslušaš glasbo ali rišeš.

PILOVKA 12

Hi, Js vem kako se počutiš, ker mam js tut kmal eno tekmo in mam ful treme. Pomagam si pa tko da si rečm: HOČŠ ZAFRKNT? NE, ZATO SE BOM POTRUDILA, VADLA IN ZMAGALA. Učasih mi pomaga tut da kej stiskam v pesti (stres ball). To delam tut pred testi in ful pomaga. Probi. Pa vso srečo na nastopu ;)

Cool-girl 10 let

Ojla! Te popolnoma razumem, saj sem tudi jaz pred testi velikokrat živčna. Pomagam pa si tako, da razmišljam o stvareh, ki so mi všeč npr. konji, ker so moja najljubša žival, hišnem ljubljenčku, oz. o dogodkih, ki so mi najljubši npr. treniram jahanje, zato velikokrat pomislim kako se takrat popolnoma sproščeno počutim, ko sem z družino in prijatelji,... Igram pa tudi prečno flavto in vem kako je pred nastopi, še posebno če si najboljši oz. najstarejši oz. starši veliko pričakujejo od tebe,... te je toliko bolj strah, kako bo vse skupaj šlo. Takrat se poskušam umiriti tako, da zaprem oči, globoko vdihnem in ne mislim na nastopanje. Upam, da sem ti z mojimi izkušnjami vsaj malo pomagala preprečiti strah. Čavči <3

Jahačica&flavtistka 15. let

Hojla balerina ,jaz imam velikokrat tremo pred nastopi, saj igram violino. Jaz tremo "premagam" tako, da tri-krat globoko vdihnemo in mislim na stvari ki me veselijo ter me osrečujejo. Moreš pa vedeti, da tudi če boš "zafrnila" ti bodo drugi vseeno stali ob strani in te še vedno imeli radi! Upam, da sem ti pomagala in, da boš našla način ki bo tebi ustrezal! Veliko sreče na nastopih!😉🤗🙃

Happy Girls532 11- let

Ojla balerina! Tudi jaz imam tremo pred nastopi ker igram flavto. Da ne " zafrknem" si mislim da samo vadim če pa to ne pomaga pa zavzdihnem in si mislim da imam ob sebi najboljšo prijateljico! Lepo bodi balerina😉 Lea653

Lea653 10

Hej! Jaz sem imela predlansko in pred-predlansko leto tudi veliko tremo! To je nekaj čisto človeškega. Je pa odvisno od človeka kaj ga/jo umiri. Mogoče ti bo kaj od tega pomagalo: - Poslušanje glasbe, -Pogovor s prijateljem/prijateljico/starši, -Pred nastopom še malo povadiš, -mene je ponavadi trebuh bolel ali pa glava-poješ/popiješ kaj(sladkega), - Večkrat globoko vzdihneš in izdihneš. To je vse kar se spomnim! Upam, da sem ti pomagala!

Theweirdofromanotherplanet 12

Pozdravljena, meni se dogaja podobno. S tem da hodim v glasbeno šolo in imamo tam tudi nastope, na katerih se od treme kar tresem. Svetujem ti, da si zamisliš, da si dosti vadila, potrudila si se in kar bo, bo! Sigurna sem da kar nekaj gledalcev na predstavi, ki sploh ne plešejo baleta in nimajo pojma o tem, tako da če se zmotiš, pleši naprej in se ne sekiraj! Spomni se na to, da tako ali tako, tudi če se zmotiš, ne bo konec sveta, saj publika skoraj takoj pozabi na napake nastopajočih in do naslednjič to že zdavnaj pozabi. Verjamem, da ti bo uspelo in se ne boš zmotila ter ti želim veliko sreče!

MaddieZieglerFan 14 let

Živijo balerina, tudi sama hodim na balet že kar precej časa in vem kako ti je. Sama sem na začetku imela podobne probleme. Ampak sem se hitro naučila nekaj tehnik, ki mi zdaj zelo pomagajo. 1. Pred nastopom globoko vdihni in izdihni ter si na glas povej(če nisi sama lahko tudi v mislih) VSE BO ŠE DOBRO, VADILA SEM IN JAZ TO ZMOREM. 2. Lahko si tudi predstavljaš, da si na odru sama in, da te nihče ne gleda( tako ali tako po navadi ne vidiš iz odra zaradi luči:) ). Prepusti se glasbi in uživaj. Vedno je najlepše gledati človeka, ki na odru uživa. IN NE POZABI TREMA JE NORMALNA! ZARADI NJE PONAVADI ŠE BOLJŠE NASTOPAŠ. Upam, da sem ti pomagala, in veliko sreče VEM DA TI BO USPELO!

BALERINCA 13 let

Zdravo! Tudi jaz sem baletka in tudi jaz imam kdaj pa kdaj tremo. Predlagam ti, da se pred predstavo poskušaš čim bolj umirit in ne razmišljat samo o predstavi. Probaj se čim bolj posvetit drugim stvarem na primer make upu, pričeski, kostumu itd.. Če te je strah da boš pozabila kakšen korak si lahko pred tvojim nastopom v mislih ponavljaš korake. Predlagam, da se čim več pogovarjaš z drugimi tako, da boš malo odmislila svoj strah. Ko pa boš na odru si predstavljaj, da si le na generalki za katero se neizmerno potrudiš. Poskušaj odmisliti občinstvo in se zlij z likom, ki ga igraš. In kar je najpomembnejše: uživaj!😀 Upam, da sem pomagala!

#pilfan 13 let

Živjo balerina. Jaz treniram odbojko in sem pred tekmami včasih malo živčna, a sem ugotovila, kako to pregnati. Vzemi si 5 minut časa za razmislek in razmisli. A se bo svet zrušil, če boš zasrala? Ne. Ali bo kdo zato umrl? Ne. Ali je to res najhuje, kar se ti lahko zgodi v življenju? Verjemi mi, da ne. Tako se jaz vedno umirim in si rečem, hej saj zmorem to, tudi če zafrknam, nič hudega.

Slovenskipozigalec 14

Živjo, Balerina, trema je čisto normalna stvar, tudi mene je zelo strah pred govornim nastopom v šoli. Meni pomaga če se malo sprostim npr. si mrmram kakšno pesem, se pogovarjam s prijateljicami, nekajkrat globoko vdihnem. Lahko pa tudi pomisliš, kako boš vesela, ko odplešeš nastop, kako ti bodo vsi ploskali, te stvari meni vedno pomagajo, še posebej klepetanje s prijateljicami, ki me spodbujajo. Upam, da sem ti pomagala.

Stela 12

AKTUALNO

Jan Pančur, vesoljski kuščarji in hipnotične testenine

Vabljeni na pogovor z avtorjem o Janu Pančurju - najbolj zabavni zgodbi o poblazneli znanstvenici, ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. BQL & Polkaholiki - Lučke
2. Nina Pušlar - Tople oči
3. LPS - Disko
4. Joker Out - Barve oceana
5. Bepop - Daj se nasmej

Tuja
1. Harry Styles - As It Was
2. GAYLE - abcdefu
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Måneskin - Beggin'
5. Taylor Swift - Anti-Hero

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Daj se nasmej
2. BQL & Polkaholiki: Lučke
3. Joker Out: Barve oceana
4. Koala Voice: Ker tu je vse tako lepo
5. Kokosy: Planeti se vrtijo
6. Leopold I.: Kinderšpil
7. LPS: Disko
8. Mikič x Chorchyp: Po gasu
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Snežinki

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Harry Styles: Late Night Talking
4. Harry Styles: As It Was
5. Imagine Dragons X JID: Enemy
6. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God)
7. Måneskin: Beggin'
8. Olivia Rodrigo: Deja vu
9. Rihanna: Lift Me Up
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
2. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
3. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota
4. Špela Frlic - Bleščivka
5. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 6. 1. 2023

NAKLJUČNI VIC

Pot

Bog sreča Janezka in mu reče mi lahko prosim pokažeš pot do Kranjske gore? Če mi daš stotaka reče Janezek. Boga pa: Joj janezek z takim vedenjem nikoli ne boš videl nebesa. Ti pa ne Kranjske gore mu odvrne janezek.

Millie, 12