snofi
Naslednji Pil izide 1. marca
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Zakaj morajo biti ocene?

Značka
Ti & jaz
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock
Besedilo: Urška Kaloper

Predstavljajmo si za hip rajski svet, v katerem ni testov, spraševanja, govornih nastopov in domačih nalog; od tebe se pričakuje samo, da sediš in poslušaš (če se ti ljubi, si lahko tudi kaj zapišeš). Po peti ali šesti ali sedmi uri greš domov, ampak popoldne se ti ni treba zvezkov in učbenikov niti dotakniti. Lahko igraš igrice, gledaš televizijo in klepetaš s prijatelji oziroma počneš, karkoli ti paše. Sanjsko.

Zdaj pa se v mislih prestavimo v kruto resničnost. Tu imaš v šoli pet ali šest ali sedem ur pouka, kjer si moraš zapisovati snov kot zmešan, tako da te od rame do konic prstov vse boli, razen takrat, ko pišeš test, si vprašan, imaš govorni nastop ali kakršnokoli drugo preverjanje znanja, ampak takrat čutiš bolečino, ker prej tri dni nisi spal in imaš drisko, da duševnih bolečin niti ne omenjamo. Ko prideš domov, moraš najprej narediti tono domače naloge, potem pa ponavljati snov – tekočo, za nazaj, za naslednji test, za spraševanje … Ne da bi se ti karkoli od tega zdelo vsaj približno zanimivo. Nočna mora.

No, in zdaj se le zbudimo in si skušajmo odgovoriti na naslednja vprašanja (bodimo vsaj pri sebi iskreni, če se bomo že pred sošolci in starši pretvarjali, da je naše drugo ime Samodisciplina):

  • Koliko časa bi se nam ljubilo sedeti pri pouku in poslušati snov, ki nas ne zanima?
  • Koliko snovi bi si zapomnili, če nam snovi ne bi bilo treba poslušati, zapisovati in ponavljati?
  • Kako bi vedeli, ali vse prav razumemo in znamo, če tega nihče ne bi preverjal?
  • Kako bi vedeli, kaj nam leži in v čem smo dobri, če nas nihče ne bi preverjal pri različnih predmetih in nam omogočil primerjave?
  • Kaj bi počeli v življenju, če ne bi ničesar znali? (Niti izračunati plače!)

Upam, da sem vam s tem odgovorila (oziroma ste si kar sami), zakaj življenje šolarja ne more biti sanjski raj in zakaj so ocene še kar nujna stvar.

 

Ni ga čez komot

Ljudje potrebujemo motivacijo. Vedeti moramo, zakaj se trudimo oziroma kakšna nagrada nas čaka na koncu, če nam bo uspelo.

Na svetu je namreč zelo, zelo, zelooo malo ljudi, ki bi se z veseljem naprezali zaradi naprezanja samega. Vsi drugi pa smo v bistvu nekoliko lenobna bitja, ki med tekaško stezo in kavčem zmeraj izberemo kavč.

Razen če imamo zelo dober razlog, da se spravimo na noge in odtečemo svoj krog: recimo, da hočemo postati dobri športniki, imeti boljšo kondicijo, večje mišice, biti bolj zdravi, dobiti kolajno na tekmovanju ali izgubiti kak kilogram. Včasih zadošča že pohvala staršev ali všeček simpatije. Zaradi tega smo pripravljeni zapustiti območje udobja in se pomujati, čeprav bi raje molili vse štiri od sebe in buljili v telefon. (Če imate res radi šport in se vam hitro premikanje nog v tekaških supergah niti slučajno ne zdi takšno mučenje kot reševanje matematičnih nalog ali piflanje zgodovinskih dejstev, pa se boste zagotovo lahko spomnili kakega ustreznejšega primera. Recimo: dvomim, da bi vaši starši hodili v službo, če na koncu meseca ne bi dobili plače, ki je, mimogrede, pogosto odvisna od njihove delovne uspešnosti, torej ocene.)

 

Osnove

Mogoče boste zdaj rekli: prav, ampak pri teku in plači se zelo hitro pokaže, zakaj sta koristna – v šoli pa se učimo same brezvezne stvari. Tega v življenju pač ne bom potreboval. 

Mogoče. Ampak mogoče, mogoče boste ravno na podlagi znanja, ki ga boste dobili pri pouku, potuhtali kaj novega, koristnega, uporabnega in zgradili bleščečo kariero, s katero se boste zapisali v zgodovino. Ne moreš napisati z Nobelovo nagrado nagrajene knjige, če se ne naučiš brati in pisati. Ne moreš upravljati rakete, če ne poznaš osnov astronomije. Res je, vsi nismo za vse in del snovi, ki vam jo zdaj tako neusmiljeno vlivajo v glave, boste zagotovo sčasoma pozabili. Jaz se na primer, priznam, niti približno ne spomnim, katere sile delujejo na voziček, ko se spušča po klancu (kar zadeva mene, ga porineš in sčasoma pride dol). Zato pa mi zelo koristi, da sem se naučila, kje se postavlja vejica in kako se sklanja mati (v imenovalniku, rodilniku ipd. – ne z bolečinami v križu, ker to spada že k biologiji, o kateri nimam pojma).

Pa še ko ocenjujemo nekoristnost podatkov, ki se nam kopičijo v možganih, je treba biti previden.

Mogoče čez čas zavestno res več ne vemo, kako si sledijo planeti od Sonca do konca vesolja (čeprav je to neskončno), se je pa informacija, da so v vesolju planeti in da se imenujejo nekaj na m pa na j pa na v pa …, zagotovo uskladiščila nekje v spominu in jo lahko prikličemo, če bo res, res nujno.

Recimo, ko bomo sodelovali v televizijskem kvizu. Ali ko bomo brali knjigo, ki bo o tem govorila, kot da nam je vse jasno. Ali ko bomo hoteli očarati simpatijo, ki se ljubiteljsko ukvarja z vesoljem. Ali ko bo v horoskopu pisalo, da je vse narobe, ker je Venera retrogradna. Ali … Čez sedem let vse prav pride, pravi pregovor – včasih pa, verjemite mi, celo še prej.

 

Pomen

Torej, ocene so, da nas motivirajo in so naš kažipot. Kako nam gre – smo snov usvojili? Smo kaj narobe razumeli? Dovolj obvladamo osnove, da bomo na njih lahko gradili znanje v prihodnje? (Če ne obvladate osnovne matematike, pozabite na astrofiziko.) 

Ampak. To bi morala biti tudi njihova glavna funkcija: motiviranje in usmerjanje. Za to pa mora biti izpolnjenih nekaj pogojev, ki so na žalost vsaj delno zunaj našega nadzora:

  • učitelji morajo biti pravični; znanje morajo ocenjevati realno, ne pa iskati neznanja ali nas z ocenami kaznovati, ker jim nismo všeč, ker imamo disciplinske težave ali ker jih boli glava;
  • starši morajo razumeti, da se trudimo po najboljših močeh. Zelo, zelo malo ljudi briljira na vseh področjih, drugi pa imamo pri nekaterih predmetih boljše in pri drugih slabše ocene;
  • ne pustimo, da nas slabe ocene potrejo. Vsak ima kdaj slab dan, se zmoti, kako snov slabše razume. Naj bo to spodbuda, da se naslednjič bolj potrudimo, in ne kamen okoli vratu, zaradi katerega bomo potonili v malodušje.

Svet, kot smo že ugotovili, ni idealen, zato se včasih zgodi, da so učitelji nepravični, starši prezahtevni in mi preveč črnogledi. Glede tega vam težko pomagam, razen če pišem vsem slovenskim učiteljem in staršem, naj se vendar spravijo k sebi (vas sem, upam, že prepričala, da se optimizem splača). Bojim se tudi, da ne bi bila preveč uspešna, ker večina tega ne počne zato, ker bi vas hotela mučiti in celo ugonobiti, ampak zaradi lastnih strahov in stiske. Tudi učitelji in starši smo samo ljudje in vemo, da živimo v tekmovalnem svetu, ki včasih ocenam pripisuje večjo moč, kot bi jo morale imeti (recimo, da je od njih odvisen vpis v srednjo šolo in nadaljnja kariera; ali da so učinkovita metoda discipliniranja).

Ampak če vse to ozavestimo, si lahko takrat, ko vam bo najhujše, rečete: Saj je samo ocena. Pomembnejše je znanje, ki sem ga pridobil/a – ali ga še moram pridobiti, ker zdaj vem, da se nisem dovolj potrudil/a.

To, da se naučimo truditi po najboljših močeh in da se (psihično) utrdimo, sta obenem najpomembnejši lekciji, ki ju lahko usvojimo v šolskih letih. Tudi odrasli svet je tekmovalen in od nas zahteva nenehen trud – in jasno, ne postane kar čez noč pravičen. Toda če bomo nanj pripravljeni, bomo lahko čofotali v njem kot postrvi v Soči. (Če niste za metaforiko: vse bo okej. Obljubim.)

12-letna Nany nam je pisala: »Imam pokvarjene počitnice! Na koncu so mi vsi učitelji zaključili ocene navzdol. No, večina! Grozno mi je! Doma so bili zelo razočarani. Zakaj sploh morajo bit ocene???«

Ste tudi vi razočarani nad ocenami in ocenjevanjem? Kaj mislite, zakaj moramo imeti ocene? Kakšna bi bila šola brez ocen? Kaj bi napisali Nany?

Mnenja pilovk in pilovcev

Draga Nany! Tudi jaz sem se enkrat tako počutila,ko sem dobila navzdol oceno Tudi meni ni bilo kar lahko. Poklicala sem svojo prijateljico,da mi je bilo lažje Povedala mi je,da ni to nič tazga Ne sekiraj se Tudi jaz sem se a vseeno mam zdaj lepe počitnice Naredi si lepe Konc je tega razreda Upam,da sm ti vsaj malo pomagala ♥️♥️♥️

Charli 11.let

Hej, popolnoma te razumem. Tudi meni so ocene nekaj kar me samo bremeni in mi povzroča stres. Po drugi strani pa razmisli, če bi bila šola brez ocen, kdo bi se dejansko učil. Večina ne, in če želimo imeti urejeno državo je znanje pač nujno potrebno. Samo pomisli,da si nek zdravnik ne bi moral zapomniti še tako osnovnih podatkov. Tako pac ne gre. Samo v razmislek

sara 14

Dobro upeašanje! Zakaj sploh so ocene??? Tudi meni so nekateri učitelji zaključili ocene navzdol. Kot prvo: ocene naj ti ne uničijo počitnic, če ti letos ni šlo dobro, se boš naslednje leto bolj potrudila! Učitelji pa so čudni. Veš, moja učitlejica iz 4. razreda se je kar odločila da me bo sovražila! To sem odpravila tako, da sem bila prijazna do nje in stisnila zobe. Kar hočem reči je, da poiskusi biti prijazna, in bodi delavna, take imajo najraje!

Kiara 12let

Draga Nany! Ocene tudi meni niso všeč, ampak tako pač je. Ne sekiraj se za ocene. Čez počitnice se spoči in drugo leto boš začela znova. 😉

I love dance💖 12 in pol

Sej js sm sredi leta tut dobla slabo oceno In sm se zelo sekirala in nisem povedala staršem In to ni prav kar sem jaz nardila. In ne sekiri se zaradi tega Ne imet pokvarjenih počitnic Boš se pa drugo leto bolj učila in boš bila uspešna Upam da sem ti vsaj.malo pomagala♥️♥️♥️ Lp

Charli 11.let

Ocene so pač zato, da se preveri tvoje znanje. In da glede na svoje sposobnosti (ki naj bi bile določene z ocenami) kasneje izbereš primerno srednjo šolo. Verjetno ti grejo (kot tudi mnogim drugim) ocene na živce, ampak poskusi si predstavljati šolo brez njih. Čudno, ne?

OceneSoPotrebne 14 let

Meni se tudi to zdi zelo neumno (ocene) , a moj nasvet je le , da ne razmišljaj o ocenah in si ne pusti pokvariti počitnic. Za ocene se res ne brigaj saj najbrž že kar sama veš, da si pametna in kot mi je povedala prijateljica so ocene le številke. Seveda pa to ne pomeni, da se naslednje leto ne potrudi. Upam, da sem ti pomagala.😁

Lalala663 10

Ocene moramo imeti zato ker tako preverimo svoje znanje. Sicer pa so samo številke. Na dan testa si lahko imel/a slab dan in si slabo pisala ampak to ne odloči koliko si pameten. Če bu bila šola brez ocen bi bili lahko vsi neumni ker se ne bi učili in ne bi nič dosegli v tem življenju ter lahko celo postali brezdomci. Upam da sem kaj pomagala, sicer pa privič pišem tako.

Freya 12 let

Hejla! Po mojem so ocene zato, da se več učiš. Bom iskrena: šolam se na domu in imam konec leta izpite v šoli. Nekaj časa same petke, potem pa lani pri mati 4. Bilo mi je grozno skoraj sem jokala! Upam, da ti je bolje. Lepe počitnice!!

sara 11 let

HOJLA. Tudi jaz zelo sovražim ocene kot skoraj vsi. Lahko ti pa razložim zakaj so ocene. Ocene so zato da boš ti enkrat lahko šla na srednjo šolo ali gimnazijo kot boš ti želela, lahko boš izbirala študij na katerega hočeš in potem službo. Malo povprašaj svoje starše kakšne ocene so imeli oni in kako službo so si zbrali. Svetujem ti da se med počitnicami malo pripraviš na šolo in ko boš enkrat znala te bodo učitelji veliko bolje sprejeli in ti rade volje zaključili ocene navzgor. Meni se je to zgodilo pri matematiki ko mi je učitelj zaklučil manj od 4 in več od 2. Nič ne skrbi naslednje leto ti bo 100% bolje šlo. Upam da sem kaj bolj pomagala.

Lizika 12 let

Ojla To da so učitelji ocene zaključili navzdol ni najbolje. Poskusi se pogovorti z njimi (naslednjič) in jih vprašaj zakaj. Brez ocen pa bi bili uspehi veliko slabši. Brez njih ne bi mogli dobiti dobrih služb in nekateri pri pouku ne bi poslušali in bi postali neumni. Ne se sekirat. Vendar se pa naslednjič poskusi pogovorti

Animal Girl Skoraj 12

Hejla Nanny! Ja...na žalost so tkšni kriteriji ampak ne skrbi za to. Predlagam ti da prosiš kakšno frendico ki razume snov da greš enkrat tedensko k njej al pa tak da ti razloži SEVEDA NE SEDAJ MED POČITNICAMI ampak v naslednjem šolskem letu. Upam k sm ti kj pomagala!

Ena_punca 12 let

Pozdravljena; Tudi jaz imam letos slabe ocene in nisem ponosna nase Ampak mami sem obljubila da bom nasljedne leto garala Zame so ocene zato da dobimo boljše službe in da znamo računati Kakšen bi bil svet če ljudje nebi znali niti računati koliko je 1+1? Starše pa prepričaj da se boš nasljedne leto bol potrudila ker se splača

ema 12

Živijo! Predlagam ti, da se ne sekiraš zaradi preteklega šolskega leta, ampak se osredotočiš na naslednjega. Kupi si lepe zvezke, potrebščine, da boš imela večjo motivacijo za učenje, ponovi snov, glavno pa je, da pozabiš na vse skupaj in se zabavaš. Upam da se pomagala(;

MiaT12 12

Ocene morajo biti za to ,da učitelji oz. učiteljice vidijo koliko smo se naučili. Tudi meni ocene niso najbolj všeč zato se je treba potruditi zanje. Če se boš trudila za ocene boš na koncu vesela ker se ti med počitnicami ne bo treba učiti.

Kiara 10let

hej , jaz sicer nisem razočarana, mi pa ocene povzročajo veliko, veliko stresa. Ampak po moje veš da brez ocen nekateri sploh nebi odprli knjige. Mislim da se splača potrpeti dokler ne dobiš službe in potem si hvaležen, da so te ocene spodbujale k učenju. Sploh pa so ocene le preverjanje tvojega sprotnega znanja. Predlagam da staršem rečeš, da se boš naslednje leto bolj potrudila in uživaš počitnice do konca in naslednje leto poskrbiš da bodo zaključene ocene boljše.

ED123 13 let

Opomba: Preden začnete brati, ker mi računalnik ni dovolil, da pišem naprej, bo to moje mnenje razdeljeno na dva dela. To bo 1. DEL Hej Nany! Najprej bi ti rada sporočila, da mi je res žal, da ti je večina učiteljev zaključne ocene zaključila navzdol. Predlagam ti, da se naslednje leto bolj potrudiš pri ocenah, na primer, da več časa nameniš učenju ali pa da se začneš učiti prej. To šolsko leto sem tudi jaz ugotovila, da bi se mogla določene predmete, takšne, ki zahtevajo bolj "piflanje" oziroma učenje na pamet (npr. biologija) mogla začeti učiti vsaj en mesec prej, ali pa da bi si vsaj naredila zapiske. Glede tega, ko si napisala, da so tvoji družinski člani bili razočarani, se ne obremenjuj s tem. Mogoče ne razumeš točno, kar sem mislila povedati s tem stavkom, mislila sem, da besede lahko samo navdihnejo, ampak le dejanja naredijo spremembe. Tako, da vzami to, ko so bili tvoji družinski člani razočarani, kot kompliment v pozitivnem smislu. Zavedaj se ...

PimenovaP 13 let

2. DEL mojega mnenja Zavedaj se, da lahko z dejanjem vse spremeniš. In tako kot je rekla moja najljubša filmska igralka, Selena Gomez: "Nikoli se ne oziraj-/te nazaj. Če bi Pepelka pogledala nazaj in pobrala svoj čevelj, ne bi nikoli našla svojega princa." Tako, da tvoj čevelj naj bodo slabe ocene, princ pa tvoj uspeh v naslednjem šol. letu. Glede ocen pa menim, da morajo biti samo za to, da se ocenjuje uspeh. Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. In res bi si želela, da bi obadva dela tega mojega mnenja objavili v Pilu :)

PimenovaP 13 let

Ne nisem. Ocene moramo imeti ,da se kaj naučimo. Šola brez ocen bi bila prazna in dolgočasna. Nany bi napisala,da ji verjamem in da bo drugo leto zagotovo boljše. Le učiti se je treba.

Lana 11 let

Ne. Da se česa naučimo. Nany bi napisala ,da ji popolnoma verjamem. In sigurno bo drugo leto boljše.

Lana 11 let

Ja sem. Ocene moramo imeti ,da se kaj naučimo. Šola brez ocen ne bi bila tako zanimiva. Nany bi napisala , da ji verjamem ,da se slabo počuti zaradi ocen. Jaz imam sicer dobre. Sigurno se bo drugo leto izboljšala.

Lana 11 let

mogoče pa rabiš pomoč pri učenju pojdi na inštrukcije . ali naj ti pomagajo v šoli. Vzemi si več časa za učenje . osredotoči se na šolo naj te drugi ne motijo pri učenju .Bodi bolj zbrana pri pouku , ko si pri pouku misili le na snov ki jo govori učiteljica ne razmišljaj pri pouku o druženju s prijatelji resno misli samo na snov . Prašaj starše če ti lahko pomagajo pri učenju

hannah 13 let

Ja šola brez ocen bi bila lahko boljša...ne beli si glave s tem med počitnicami...naslednje leto se bolj potrudi...

Aisha77 13

Jaz sem nad ocenami še kar zadovoljen.Za ostalo pa nevem ker je včasih OK da se učimo da si kej zapomnimo. Da nismo lih kura brez glave.

Gromskastrela 11

hejjj Nany❤️, ne dovoli da ti šola pokvari počitnice!!!🙃, pridejo dobre🙂 ocene in slabe🙃 očitno si imela letos smolo❤️🥴, doma se jim opraviči in jim povej da si se potrudila po svojih najboljših močeh🙌, in da se boš drugo leto še bolj učila in potrudila🤲💪🙂❤️❤️, hmmm to tudi mene zanima🙃brez njih(ocen) bi bila šola 100x boljša ampak žal na to ne moremo vplivati🥴🥴🙃😭 uživaj počitnice kakor se da in ne obremenjuj se iz šolo!!❤️❤️ by❤️

kužek12❤️🐶 12let

Ojla Nany!!! Šola brez ocen bi bla kul se strinjamo vsi!!!!! Mogoce te kakšni učitelji čudno gledajo ker mogoce nimas ovitih zvezkov al pa kaj takega ko jim mogoč ni vseč. Brez zamere :))!!! No upam da sm ti pomagala!!!

UrGirl 11

Hej. Lej ocene pač so- sam grejo velik učencom na živce tak kot tebi pa meni. Uh. Navzdol? Ok. Probaj se pomenit s starši glede tvojga učenja pa kaj ti ne gre glih najboljš. Prepričana sm da ti bodo pomagali če boš vse povedala po resnici in jim razložila o tvojem šolskem delu. Probaj pol naredit si učni načrt kako se boš učila naslednje leto. Pa ne met pokvarjenih počitnc. Uživaj! :3

100%Pup Colt 12/pol

Hej, Nanny! Sama sem se tudi velikokrat vprašala isto. Ampak tle se ne da nrdit kej dosti. Lahko pa provaš nasoesnhe leto (7. razred, predvidevam?) svoje ocene izbolhšat s jskim plskati wl PowerPoint predstavitvami, če učitelji dovolijo. Tko lahko dobiš dodatno petko, na koncu leta pa lahko to pomeni, ds ti zaključijo navzgor. Nikakor pa ne piskušaj tega pri istemu predmetu prevečkrat, saj lahko to učitelje tudi vznejejolji. Če učenec več k pol svojih ocen dobi z dodatnim delom, no ne vem...🤔 Lahko greš tud na tekmovanja, ponavadi ti upoštevajo, če si uspešen. Js sm bla letos na Veseli Šoli srebrna in bi mi učiteljca zaključla navzgor, če bi bla med oceno. Pa še priporočam, da se trudiš naredit dober vtis, predvsem na začetku leta, ker te po prvih tednih ponavadi celo leto obravnajo. Tudi če sodeluješ pouku ti ponavadi zaključijo navzgor. Upam, da sem ti pomagala, čeprov ne vem še, kajšen je v resnici 6. razred.

ems 11 pa pol

Jaz sem s svojimi ocenami še kar zadovolna, ampak vem da niso usi. In te povsem razumem. Jaz mislim da so ocene pomembne, da lahko sam vidiš koliko znaš, in da veš kdaj padeš in kdaj napreduješ. Če ne bi bilo ocen, mislim da šole noben ne bi uzel resno.

Zarči 12 let

Oj Nany! Tudi meni ni kaj preveč všeč ocenjevanje in tudi ocene ne...a vsak mora to prestati. Šola brez ocene bi bila lažja. Uči se sproti in ocene se bodo poboljšale.

Hercules 14

Tudi meni šola ni ravno najbolj všeč. Ampak vseeno se je treba učiti. Če se želiš manj učiti na začetku leta bodi zelo pridna (dviguj roko, sprašuj, sodeluj pri pouku, se uči)kakšna2 tedna potem pa lahko malo manj.Da boš učiteljem prirasla h srcu.Zato ti bodo dajali boljše ocene kot si jih zaslužiš.

Kiki 10

Hej! Poznam to saj so tudi pri veliko mojih sošolkah vsi učitelji zaključili navzdol. Prvo kot prvo, zaradi ocen nimaš pokvarjenih počitnic no ubistvu bodo pokvarjene toliko kot jim boš to pustila. Zato jim tega ne pusti in ocene pusti za naslednje šolsko leto in za zdaj pozabi nanje. Staršem pa povej zakaj so bile tvoje ocene take in jim obljubi da se boš naslednje leto bolj potrudila. Na vprašanje zakaj sploh so ocene ti pa žal ne morem odgovoriti ker se tudi jaz to sprašujem. Verjemi da nisi prva niti zadnja taka oseba. Upam da sem vsaj malo pomagala!

Zoey 12 let

Zdravo. Praviš, da imaš pokvarjene počitnice? Najprej, če v šoli ne bi bilo ocen, no res je, da bi bilo manj skrbi, vendar je ravno v tem štos - skoraj nihče se ne bi učil. Ne bi se trudili in nasploh bi manj znali. No sicer ne vem, zakaj so ti vsi učitelji oz. večina zaključila ocene navzdol. Malo premisli ali je zato kakšen vzrok. V glavnem so sedaj počitnice. Ne misli preveč na ocene. Praviš, da so bili doma razočarani. Povej jim, da si se pač potrudila (če si se seveda). Povej jim tudi, da se boš naslednje leto še bolj potrudila in če ti bo uspelo boš zvišala ocene. Uživaj v počitnicah!

Ajda 11 let

Hej hoj! Poskušala bom pomagati najbolje kot lahko. Večina nas je kdaj pa kdaj razočarana nad svojimi uspehi saj smo imeli višja pričakovanja in le teh nismo izpolnili. Ocene in ocenjevanja so tudi eden izmed razlogov najpogostejšega razočaranja med nami mladimi. Ocene, se meni osebno ne zdijo tako pomembne kot jih učitelji predstavijo. Ja se veda so del šolskega sistema a pomislimo, da je naš šoljski sistem še vedno istih po stotih letih. Tako znanost kot celotna civilizacija napreduje in šoljski sistem ne. Zakaj? To vprašanje si postavljam vsak dan a sama do odgovora ne bom prišla. Želim ti le povedati, da se ne sekiraj preveč glede tega saj ocene ne pomenijo veliko. Važno je le tisto, kar ti ostane v glavi pa če je to za trojko sli petko. Šola brez ocen pač nebi bila šola. Upam, da sem malo pomagala. Vedno tvoja Disney<3

Disneyfan635 13

Jaz sem tudi nekoliko razočarana nad lanskimi ocenami, a to ni razlog za tako potrtost, in "pokvarjene počitnice". Iskreno mislim, da so ocene za določene ljudi-še posebej mamice-zelo pomembne ampak poskušaj razložit staršem, da izid situacije tudi tebi ni všeč, in, da se boš naslednje leto ZEEEELOOOOO potrudila, da bo bolje. Ne dovoli, da starši in njihovo teženje pokvarijo počitnice. In bodimo iskreni - zakaj se bi učili, če ne za teste? ;)

Emč 12 let

Živjo, Nany! Ne imej pokvarjenih počitnic zaradi slabih ocen. Nekateri učitelji gledajo na zaključevanje ocen opravljanje domačih nalog in sodelovanje pri pouku, nekateri pa dajo učencu zanalašč težje vprašanje kot nekomu drugemu, (to zaradi tega, ker imajo nekatere učence bolj radi). Jaz sem tudi razočarana, ko dobim slabo oceno, ampak vedno se nato vprašam, če sem se dovolj učila in si dam cilj, da se bom naslednjič več učila in bolj potrudila. Ocene so le številke, ki pokažejo tvoje znanje. Kaj bi bilo če nebi bilo ocen, najvrjetneje se nebi nihče učil in hodil v šolo. Ocene niso pomembne, pomembno je znanje, ki ga imaš. Nany svetujem ti, da se naslednje šolsko leto morda malo bolj potrudiš in se več učiš, ker kjer je volja, tam je pot. Upam, da sem ti pomagala.

učenka7.c 12 let

Hey Nany!Ocene so pomembne , zato da lahko napreduješ v naslednji razred in da imaš izobrazbo.Z ocenami dobiš diplomo če končaš fakulteto.Ne obremenjuj se z ocenami saj boš drugo leto boljša🙂. Če si bila med oceno , bi ti moral učitelj/ica zaključiti oceno navzgor ali pa te bi morali še enkrat vprašati. Upam da sem ti pomagala in da nisem bila predolga🥰

Beti Blink 1 12 let

Hey! Razumem da imaš zaradi tega pokvarjene počitnice. Da so ti učitelji zaključili ocene navzdol je zato verjetno kakšen razlog. Pomisli kako si se pri urah obnašala med letom in kako si delala domače naloge, se učila in tako naprej. Če si to pridno delala ti verjetno učitelji ne bi zaključili navzdol in bi tudi starši bili vsaj malo ponosni. Predlagam ti pa da vse skupi premisliš in se naslednjo leto potrudiš najbolje kakor lahko. To poskušaj tudi zagotoviti svojim staršem in se lahko zdaj med poletjem tudi učiš (še posebej če imaš kakšnega popravca). Med šolskim letom pa ne pozabi da če ti kaj ni jasno lahko vprašaš (starši, učiteljice in tudi prijatelji) negdo ti bo zagotovo pomagal.😉 Upam da sem ti pomagala.

Evica Skoraj 13

Vsako leto se potrudim , da imam vse 5 ampak .To naredim tako da sm bolj prijazna do učiteljev in delam naloge.Ocene pa moramo imeti zato , da vemo kako nam gre z spominom in disciplino.Pri meni je to sreča.Če pa ne bi bilo ocen bi bila šola bolj sproščena ampak nikoli nebi vedeli ali smo dovolj pametni za tiste kriterije.Nany ti pa svetujem da nasljednjo leto že pri mesec zagrizeš da boš ujela tempo.

totica3 11 let

Hej, wow. Najprej predlagam, da malo zadihaš... tako, pa smo. Zdaj pa k stvari: torej ocene zaključene navzdol. Verjamem, da ti je trenutno res težko in jaz imam morda rešitev. Sicer najverjetneje ne bo pomagala v tem trenutku, bo pa vsaj učinkovita na dolgi rok. Naslednje šolsko leto se prične s septembrom, ki je največkrat bolj umirjen in na "izi". Ta mesec izkoristi za privajanje na novo šolsko leto. To v bistvu pomeni, da si narediš nek dnevni red, ki naj bo čim bolj urejen in "realen". Naprimer, lahko si narediš urnik s "pošolskimi" dejavnostmi (npr.: ko prideš domov greš najprej čez vso snov današnjega dne in narediš nalogo). Tako se boš počasi navadila na ta sistem in ko se bo šola začela "za res" boš organizirana in se boš lažje učila. Veliko sreče v novem šolskem letu!!

Homo sapiens 14

Hej, glej vem, da ocene so en velik del zivljenja,ker jih bos dobivala na vsai izobrazevalni ustanovi. In tudi nisi edina,kateri so učitelji zaključili ocene navzdol (meni npr. je pri slovenscini). Ampak zaradi tega ne bi smela imeti pokvarjenih pocitnic. Ti se lepo skuliraj,dej možgane na off in se med poletjem ne obremenjuj z šolo. S starši se pa pogovori in jim reci, da se bos za to solsko leto se bolj potrudila in tudi naredi nacrt kako bos to sploh izvedla (ocene pa to). Predlagam,da to storis en teden pred zacetkom sole. Ko delas plan kako bi dobila boljse ocene je super,da razisces razlicne tehnike ucenja in kako zorganizirati cas efektivno (torej, da bos imela tudi cas za prijatelje in hobije). Super bi bilo tudi, ce bi se poskusila malce prikupiti uciteljem (nekateri ti bojo dali visjo oceno se samo zato ker te imajo radi). To ti lahko povem, da bos dosegla tako, da bos sodelovala pri pouku in pac Kazala zanimanje za predmet. P.S.: kadar se ucis spravi telefon v drugo sobo

Bubu 15

Sama nisem razočarana nad svojimi zaključnimi ocenami, saj so tako, kot sem jih hotela. Mislim, da morajo biti ocene, saj se tako vidi znanje, ki ga pridobimo pri pouku. Seveda ima to tudi slabosti - kot vsaka stvar -, npr. stres, preambicioznost, perfekcionizem itd. Brez ocen bi se odpravile vse zgornje slabosti, a pojavile bi se nove, npr. neznanje je glavna slabost. Seveda še kar nekateri učenci nimajo znanja, vendar, če ne bi bilo ocen, ne bi bili ti učenci v manjšini, temveč v večini. Vsekakor pa bi učenci imeli več časa zase, saj kar veliko časa porabimo za šolo, bolj bi bili sproščeni itd. Sama menim, da bi bil boljše, da bi imeli v šoli nekaj drugega, kar ne bi tako vplivalo na vpis v npr. srednjo šolo (za vpis pa bi imeli sprejemne izpite), vendar na to ne moremo vplivati. Če si med oceno, opažam, da je končna ocena odvisna od učitelja, kar se mi ni zdi prav. Pomoje bi moral biti ključni kriterij naše znanje. Kakorkoli pa je bolj kot ocena važno, da imaš znanje.

#sedmošolka 14

Jaz ne maram ocene pač ocenjevanja Potem se ti vse nabere To je najbolj butast No ja ocene moramo meti zato,da mamo pol svojo zabavno službo tisto kaj nas veseli. Šola brez ocen bi bila kar zabavna meni

Charli 11.let

Hoj Nany! Imava pa podoben vzdevek. 😅 (Jaz Nani ti Nany.) Mislim, da so ocene zato, da se še malo bolj potrudimo in se še več učimo. Predlagam, da se naslednje šolsko leto učiš sproti in si z barvami podčrtuješ učno snov. (To pomaga meni.) Med počitnicami pa ne razmišljaj o ocenah in uživaj, saj si pa napornem šolskem letu zaslužiš počitek. Tvoja Nani 🙃

Nani 11 let

Vprašanje

Kako ti je všeč rubrika Glasba?
Zelo.
(112)
Mi je všeč, vendar se vsebine malo ponavljajo
(71)
Srednje.
(46)
Ni mi všeč.
(30)
Na sploh me glasba ne zanima preveč.
(18)

AKTUALNO

Pridruži se državnemu tekmovanju v recitiranju števila pi

Ali ste vedeli, da ima 14. marec poseben pomen za vse ljubitelje števil, matematike in znanosti ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

ZADNJA ŠTEVILKA

Februar 2024

gumb

Revija
Izid: 2. 2. 2024

POSVOJI ŠNOFIJA!

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Carpe Diem
2. Nina Pušlar - Malo, malo
3. Maraaya - Nebesa
4. Siddharta - Prepovedana
5. Joker Out - Sunny Side of London

Tuja
1. Käärijä - Cha Cha Cha
2. Dua Lipa - Dance The Night
3. Olivia Rodrigo - Vampire
4. Miley Cyrus - Flowers
5. Doja Cat - Paint The Town Red

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. Bepop: Dlan v dlan
2. Eva Boto: Kjer najbolj gori
3. Fehtarji: Štorklje
4. Joker Out: Sunny Side of London
5. Joker Out: Carpe Diem
6. Joker Out: Barve oceana
7. Maraaya: Nebesa
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Raiven: Veronika
10. Siddharta: Prepovedana

Tuja

1. Doja Cat: Paint The Town Red
2. Dua Lipa: Dance The Night
3. Käärijä: Cha Cha Cha
4. Loreen: Tattoo
5. Miley Cyrus: Flowers
6. Nicki Minaj & Ice Spice With Aqua: Barbie World
7. Olivia Rodrigo: Vampire
8. Sia: Gimme Love
9. Tate McRae: Greedy
10. Taylor Swift: Is It Over Now? (Taylor's Version) (From The Vault)

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
3. Sebastijan Pregelj - Deček Brin na domačem kolišču
4. Mateja Gomboc - Sposojena babica Štefi
5. Desa Muck - Blazno resno o šoli

NAKLJUČNI VIC

Izbira jedi

V restavracijo pride gospod. Natakarju reče: ''Jaz bom tisto, kar ima gospod pri sosednji mizi.''

Natakar odgovori: ''Ne vem, če mi bo gospod dovolil, da mu vzamem, kar jé.''

#supervic123#, 10 let