snofi
Naslednji Pil izide 7. aprila
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

Kako varne so spletne kamere?

Značka
Varno na spletu
Naslovnica
Fotografija: Shutterstock

Spletne kamere so postale del našega življenja, saj jih najdemo v večini mobilnih telefonov, tablic in prenosnih računalnikov. Si torej zaradi tega, ker se je v času koronavirusa naše življenje skorajda preselilo v virtualni svet, v večji nevarnosti, da postaneš žrtev spletnega nadlegovanja?

Absolutno, odgovarjajo strokovnjaki. Pogovor se je končal in sklepaš, da se je tvoja spletna kamera samodejno izklopila, a ni vedno tako. Kljub splošnemu prepričanju je tvoja spletna kamera vedno privzeto vklopljena, kar hekerjem omogoča, da te lažje poslušajo, spremljajo in posnamejo. Kibernetski kriminalci to uporabljajo iz povsem preprostega razloga: denarja. Po statističnih podatkih FBI naj bi bila skorajda polovica vseh žrtev spletnega izkoriščanja stara med 12 in 15 let. Kar skrb vzbujajoče, se ti ne zdi? Zato smo zate pripravili nekaj nasvetov, kako čim bolje zaščiti svojo zasebnost.

Povsem preprosta rešitev
Pametne naprave imajo pogosto vgrajeno lučko, ki sveti in opozarja, da je kamera prižgana. Vendar znajo spretni hekerji preskočiti tudi to oviro in delovanje lučke onemogočijo. Previdnost zato ni nikoli odveč. Če ima tvoja kamera majhen drsni pokrovček, ki ga lahko zapreš, ga ne pozabi uporabiti, ko končaš uporabo. Če na svojem računalniku uporabljaš USB-kamero, jo priklopi le takrat, ko jo potrebuješ. Nedavno je v javnost prišla fotografija, na kateri je imel sam ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg, kamero svojega računalnika prekrito kar z lepilnim trakom. Če te videz lepilnega traku moti, pa lahko uporabiš tudi samolepljive lističe.

Povezava do smešnega posnetka
Se ti je že kdaj zgodilo, da si prejel sumljivo e-poštno sporočilo? Pomembno je, da sporočila ne odpiraš ali klikaš na kakršnekoli priloge ali sumljive povezave, ki jih vsebuje. Lahko se namreč zgodi, da boš s tem hekerjem omogočil nadzor nad svojo kamero. Nepridipravi lahko do tvojih osebnih naprav dostopajo tudi z javnimi brezžičnimi omrežji. S tem, ko se povežeš na brezplačni javni Wi-Fi, lahko nekomu veliko lažje omogočiš nadzor nad tvojo napravo tako, da se preprosto prijavi v isto omrežje in opravi vdor.

Osnova so nastavitve
Neprijetni izkušnji se lahko izogneš že ob prvem stiku z napravo, ko v nastavitvah določenim aplikacijam prepoveš dostop do kamere in galerije. Priporočljivo je tudi, da redno posodabljaš nameščene aplikacije, saj njihovi razvijalci tako zakrpajo varnostne luknje, ki nezaželenim gostom omogočajo dostop do vsebin na tvojem telefonu – tudi kamere. Gotovo si slišal za požarni zid, ki varuje promet do tvojega omrežja, zato je nujno, da ga na računalniku vklopiš in mu s tem dovoliš, da varuje tvoje vsebine. Pozoren bodi tudi pri nameščanju novih aplikacij. Vedno se prepričaj, da na računalnik naložiš aplikacijo uradnega proizvajalca, na telefon pa aplikacije iz uradne trgovine, ki jo je na telefon namestil proizvajalec telefona (npr. Trgovina Play, App store).

Varnost je vedno na prvem mestu
Najlažji načini za zaščito pred vdorom v spletno kamero so torej, da jo onemogočiš, zakriješ ali (če je to mogoče) preprosto odklopiš. Izogibaj se klikanju sumljivih povezav, prenašanju sumljivih e-poštnih prilog ali klikanju nenavadnih povezav na družbenih medijih. Prav tako si zapomni, da ne komuniciraj z neznanci na spletu, in če že, z njimi nikoli ne smeš deliti osebnih podatkov ali fotografij.

Imaš vprašanje?
Telemach in Safe.si nam pomagata pri spoznavanju pravil varne uporabe spleta. Lahko se obrneš tudi na telefon TOM (116 111), kjer bodo strokovnjaki odgovorili na vsa tvoja vprašanja.

 

Vprašanje

Bi pogrešali nalepke v Pilu?
Zelo
(546)
Srednje
(174)
Ne preveč
(133)
Sploh ne
(173)
Raje bi imel/a več posterjev
(273)

AKTUALNO

Veliki Pilov Festival

VELIKI PILOV FESTIVAL


Pred vami je že tretji veliki Pilov festival, na katerem se na naši ... več

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

PILOVA LESTVICA

Domača
1. Joker Out - Barve oceana
2. LPS - Disko
3. Nina Pušlar - Tople oči
4. BQL & Polkaholiki - Lučke
5. Joker Out - Carpe Diem

Tuja
1. Måneskin - Beggin'
2. Taylor Swift - Anti-Hero
3. Imagine Dragons X JID - Enemy
4. Harry Styles - As It Was
5. GAYLE - abcdefu

GLASUJ ZA NAJ SKLADBO

Domača

1. BQL & Polkaholiki: Lučke
2. Joker Out: Barve oceana
3. Joker Out: Carpe Diem
4. Kokosy: Lana ne
5. Leopold I.: Kinderšpil
6. LPS: Disko
7. Nika Zorjan: Zadnjič kakor prvič
8. Nina Pušlar: Malo, malo
9. Nina Pušlar: Tople oči
10. Žan Serčič: Pusti mi spomin

Tuja

1. Adele: Easy On Me
2. GAYLE: abcdefu
3. Imagine Dragons X JID: Enemy
4. Måneskin: Beggin'
5. Meghan Trainor: Made You Look
6. Miley Cyrus: Flowers
7. Olivia Rodrigo: Deja vu
8. Sam Smith & Kim Petras: Unholy
9. Stephen Sanchez: Until I Found You
10. Taylor Swift: Anti-Hero

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

KNJIŽNA LESTVICA

Knjižna
1. J.K. Rowling - Harry Potter 7: Svetinje smrti
2. Rick Riordan - Junaki Olimpa: Izgubljeni junak
3. Enid Blyton - Pet prijateljev: Znova na Kirrinovem otoku
4. Mark Haddon - Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa
5. Krister P. Jansson - Jan Pančur in testeninska zarota

ZADNJA ŠTEVILKA

Revija
Izid: 3. 3. 2023

NAKLJUČNI VIC

Mikrovalovka

BLONDINKA Pride blondinka v trgovino,in reče:Dober dan,rada bi kupila to mikrovalovko. Prodajalec reče:Ne morete ,ker ste blondinka. Si gre lase pobarvat na rjavo.Sprt vstopi v trgovino in reče :Dober dan,rada bi kupila to mikrovalovko. Prodajalec spet reče:Ne morete ,ker ste blondinka. Si gre pobarvat lase na črno. Ponovno stopi v trgovino in spet reče:Dober dan,rada bi kupila to mikrovalovko. Prodajalec reče: Ne ,ker ste blondinka. Nato reče: Saj imam črno pobarvane lase! Nato prodajalec reče: Ne morete je kupiti,ker samo blondinke vidite televizor kot mikrovalovko!

BTS_fangirl, 11 let