snofi
Naslednji Pil izide 6. septembra
Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pilov blog: Metelkova

metelkova

11
Hello!!
Spet se vračam, tokrat z blogom o Metelkovi, kulturnem središču v Ljubljani kateremu že od nastanka grozijo mnoge težave <3
......................................................................................................................................................................................................
*roza*METELKOVA*roza*

*i*"AKC Metelkova mesto (tudi samo Metelkova) je avtonomni kulturni center, ki se nahaja v središču Ljubljane v severnem delu kompleksa nekdanje vojašnice iz časa Avstro-Ogrske ob Metelkovi cesti. Metelkova velja za eno najpomembnejših središč alternativne kulture v Sloveniji. Sestavljajo ga različni klubi, lokali in galerije ter Hostel Celica, ki ima prostore v stavbi nekdanjega vojaškega zapora. Celoten kompleks vojašnice, v katerem so tudi prostori Slovenskega etnografskega muzeja, Slovenskega narodnega muzeja in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, je vpisan v register nepremične kulturne dediščine."*i*
(https://sl.wikipedia.org/wiki/AKC_Metelkova_mesto)

*zelena*ZGODOVINA*zelena*

*i*"Gradnja Avstro-Ogrske vojašnice je bila pričeta leta 1882 in dokončana leta 1911. Do junija leta 1991 so bili prostori v lasti Jugoslovanske ljudske armade. Del objektov vojašnice je kasneje prešel v last ministrstva za kulturo in bil namenjen muzejski dejavnosti.

Leta 1990 je bila vzpostavljena Mreža za Metelkovo, katere pobudniki so predlagali nov ustvarjalen način uporabe prostorov opuščene vojašnice na Metelkovi ulici. Leta 1991 je Mreža novi vladi samostojne Republike Slovenije uradno podala pobudo za prenos lastništva poslopja.

Vlada RS je kot lastnica opuščenih prostorov vojašnice leta 1992 prepustila pobudnikom projekta Mreža za Metelkovo, ki jo je organiziralo okoli 300 umetnikov in pripadnikov različnih subkultur, ki so želeli na območju ustvariti kulturni center. Na skupščini MOL marca 1993 je občina obljubila, da bo zakonsko uredila predajo vojašnice v rabo Mreži, vendar se je prenos kljub podpisu dveh dogovorov ustavil pri primopredaji. Mreža je v začetku septembra napovedala, da bo konec meseca vojašnico zasedla tudi če pravni aspekti ne bodo dokončno urejeni. Pri pripravi morebitnega prevzema so Mreži za Metelkovo pomagali izkušeni skvoterji iz Utrechta.

9. septembra 1993 je bila na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo organiziran seminar o perspektivni preureditvi prostorov vojašnice. Sodelujoči so med pripravami na seminar na strehi zgradbe opazili delavce in nato ugotovili, da poteka prikrito rušenje stavbe ter o tem obvestili aktiviste Mreže. Rušenje je potekalo zgolj na stavbah, dodeljenih Mreži, naročila pa ga je ljubljanska mestna vlada. Da bi preprečili rušenje so aktivisti in podporniki zasedli prostore. Zaradi zasedbe je kasneje Mrežo neuspešno tožila mestna vlada.

Leta 2006 je državni inšpektorat za okolje in prostor porušil urbano likovno skulpturo Mala šola, kot stavbo, zgrajeno brez ustreznih dovoljenj."*i*
(https://sl.wikipedia.org/wiki/AKC_Metelkova_mesto)
..................................................................................................................................................................................................
Okoli dva tedna nazaj je MOL (mestna občina Ljubljana) razgrnil nov prostorski načrt, ki v prvem koraku predvideva zmanjšanje prostora AKC Metelkova mesta zaradi gradnje prizidka hostla Celica in izgradnjo parkirne hiše.
(https://megafon.si/pisemo/bo-mol-rusil-metelkovo/)

*modra*ZAKAJ JE TO SLABO?*modra*

Metelkova je kot zgoraj omenjeno avtonomni* kulturni center in eno najpomembnejših središč alternativne kulture. Je središče umetnosti, alternativne glasbe in mnogih aktivističnih organizacij.
(*neodvisen, samostojen)

Med drugim se tam nahajata tudi edina lesbian in gay bara v Ljubljani, da ne omenjam Parade Ponosa ki se tam začne vsako leto.

Metelkova je torej pomembno središče za mnogo mladih, umetnikov, glasbenikov, lgbtq+ oseb in aktivističnih organizacij v Ljubljani.

Kot lahko izberemo iz zgodovine je Metelkova od nekdaj imela težave z oblastmi in grožnjami rušenja njenih stavb in objektov. Če je to zaradi možnosti povečanja kapitala z uporabo prostorov Metelkove ki jo njeni uporabniki preprečujejo, ali poskus pregnati levičarske aktivistične organizacije in umetnike vam ne moram povedati, vsekakor pa mislim da MOL ne mora obešati lgbtq+ zastave in se razglasiti kot ally lgbtq+ skupnosti medtem ko grozi enemu redkih lgbtq+ friendly prostorov v Ljubljani.

Metelkovi grozijo tudi desničarske politične organizacije kot skupina Rumeni jopiči, ki je Februarja 2021 pozvala k njenemu uničenju.

Prav tako Februarja 2021 se je po Metelkovi sprehodila tudi posebna policijska enota, nekateri njeni pripadniki so bili oboroženi tudi z dolgocevnim orožjem. Še več policistov je v bližini čakalo v policijskih vozilih. Na kraju so policisti pričeli s trkanjem na vrata tamkajšnih prostorov in zahtevali, naj jim morebitni uporabniki prostorov vrata odprejo.
Po neuradnih podatkih revije Mladine naj bi iskali protestnike, ki so se prejšnji dan tam zbrali in po protivladnem protestu tja vrnili. Protesti so bili mirni. Predstavnik PU Ljubljana se je na medijsko vprašanje glede policijske akcije odzval, da je šlo za običajno policijsko varovanje protestnega shoda in zanikal očitke, da je bil namen policijske akcije ustrahovanje.
(https://sl.wikipedia.org/wiki/AKC_Metelkova_mesto)


*roza*TOVARNA ROG*roza*

Podobno kot zdaj grozi Metelkovi se je zgodilo s tovarno Rog, opuščeno tovarno v kateri so se naselile različne organizacije, med drugim Antifašistična fronta. Tovarno so uporabljali umetniki, glasbeniki in aktivisti, organizirali pa so različne koncerte in debate.

Leta 2010 je MOL grozil z izgnanjem uporabnikov vendar je tovarna Rog zaradi podpore ostala nedotaknjena.

Januarja 2021 pa je MOL-u nazadnje le uspelo prevzeti tovarno in izgnati njene uporabnike. Zdaj nameravajo tam zgraditi kulturni center.
(https://en.wikipedia.org/wiki/Rog_(factory))

*b*"Ampak MOL namerava zgraditi boljše in bolje urejene zgradbe!"*b*

Lgbtq+ osebe, umetniki in aktivisti potrebujemo svoje avtonomne prostore in središča kjer smo lahko kdor smo in prosto lahko organiziramo kulturne in politične dogodke. Če MOL res želi podpreti kulturo bi lahko namenil kaj denarja tovarni Rog in Metelkovi da lahko uredita in izboljšata svoje prostore, namesto da ju zruši in naredi svoje.

*b*"Pa saj tam so samo narkomani!"*b*

To sploh ni res. Kot sem že razložila, se na teh mestih nahajajo umetniki in aktivisti.

*b*"Metelkova je nevarna, tam se dogaja kriminal in preprodaja mamil."*b*

Ne bom zanikala da to ni res, da se tam ne dogaja kdaj pa kdaj kaj ilegalnega, however to ne pomeni da je Metelkova središče kriminalcev ki se je je treba znebiti. Če bi MOL namenil kaj denarja in interesa kulturnemu središču se to ne bi dogajalo in Metelkova bi si lahko zagotovila potrebno zaščito.
..................................................................................................................................................................................................Torej, Metelkova je avtonomno kulturno središče ki mu grozi rušenje, napadi desničarskih političnih organizacij in nasplošni predsodki.
Čeprav pogosto o njej slišimo slabe novice je to čudovit prostor poln umetnosti, svobode, aktivizma, boja za pravice. Je pomemben prostor za manjšine in umetnike in porušiti ga bi pomenilo izgubiti enega od zadnjih takih središč v Ljubljani.

Rešimo avtonomne in kulturne prostore!
..................................................................................................................................................................................................


<3
April
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Zelo dober in zanimiv blog!
1
 
Hvala!! <3
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Odlično povedano. Prav je, da si predstavila pozitivne in negativne plati situacije. Mladi se moramo zavedati takih problemov. Prosim napiši še kakšen del. Taki blogi niso samo zanimivi, ampak nas tudi spodbudijo k razmišljanju. Ali si modra razmišljala, da bi šla v politiko (ali kakšno drugo nevladno organizacijo, ki se bori za svoja prepričanja)? Po mojem bi znala stvari hitro spraviti v red. :ballot_box_with_check:
Te bom kar citirala: Rešimo avtonomne in kulturne prostore!
1
 
April(ne registrirana)
Joj ti nimaš pojma koliko mi to pomeni, definitivno si želim pridružiti kakšni aktivistični organizaciji, hvala ti <33
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Sporočilo pred pošiljanjem še enkrat preberi in premisli, kako bi se ti počutil, če bi ga prejel.

Pilov blog


Objava:

🌺FAVORITE QUOTES🌺 33. del

Ogledov: 14 Odgovorov: 1
 
3
Objava:

~dragon love~ 2. del

Ogledov: 24 Odgovorov: 0
 
3
Objava:

Summer blog 1. del

Ogledov: 43 Odgovorov: 0
 
5
Objava:

🌺FAVORITE QUOTES🌺 32. del

Ogledov: 26 Odgovorov: 2
 
5
Objava:

Everyday vlog<33 1. del

Ogledov: 47 Odgovorov: 2
 
5
Objava:

Intervjuji😉 23. del

Ogledov: 43 Odgovorov: 1
 
4
Objava:

🐾 živalski blog 🐾 1. del

Ogledov: 25 Odgovorov: 1
 
5
Problems potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

Frendi

Hej
Stara sem 16 let in prihajam iz okolice celja.v srednjo šolo pa se vozim v Maribor. Tam sem dobila 4 prijateljice briano tajo Nino in Lucijo. Dobro se razumemo dokler ni prišlo do mojega rojstnega dneva. Povabila sem jih na letko v slovenskih Konjicah. Potem mi je Taja rekla da takrat ne more in obriana ker grejo na počitnice.rekla sem jima vredu bosta pa vsaj Lucija in nina .potem mi je še nina rekla da ne more ker k njim pridejo sorodniki na obisk.spet sem rekla okej bova pa vsaj jaz in Lucija. Na koncu mi je rekla da noče iti sama z mano na tak velik dogodek.začela sem se spraševati če se ne sramuje da sem njena prijateljica.na koncu sem jih povabila da pridejo v Celje na koncu jim je bilo to predaleč, a jaz sem prišla na Tajin rojstni dan ki je bil na Ptuju brez izgovorov . Zelo sem razočarana saj bi rada izkoristila svoja najstniška leta in vsaj enkrat z prijateljicami šla ven ne pa hodila po mestu.taja z katero se super razumeva je začela postati nesramna do mene in začela je poveličevati briano.briana pa misli da ima v rokah celi svet ker imajo njeni starši več denarja kot drugi in se zmeraj dela pametno.sama pa sem imela težave glede druženja saj sem zamenjala 4 osnovne šole.povedale so mi tudi na žuranje in take stvari niso za njih in da mam cas žurat ko bom 18.sama pa se zavedam da takrat sledijo že neke odgovornosti.mami sem povedala kaj se dogaja in mi je svetovala naj si poiščem druge prijatelje in da to niso prave prijateljice če nocejo za mene pridet do Celje in če se grdo obnašajo do mene.zanima me ali naj si poiščem druge prijatelje in kako, ali naj ostanem v tej skupini še 4leta?in ali so prave prijateljice ali ne?
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Boš v jeseni naročil Pil?
Da
(336)
Ne
(204)
Ne vem
(145)

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Zadnji odgovori

Hoj, js sem ti poslala neko lasnost o meni ...
 
kokrat na dan pa si date to gor?
 
Wow! To je najboljši del ki sem ga prebrala ...
 
ooo ful mu zgleda podobenn
 
O waw ne morem čakatt kaj bo v dnevnikuu!!:smirk::smirk: ...
 
zlo lepo so jo zadela :heart_eyes: res wow a ...
 
heeej a prides u klepetalnico? a si fant ...
 
o m9j bog hahahahahahahahahahaha :joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy::joy
 
HEEJ a si fant al punca?
 
ful lepo narisanooo
 
:dolphin::mouse2::palm_tree::tulip: