snofi
Naslednji Pil izide 1. septembra

Nova številka
Julij 2021

Revija
Izid: 2. 7. 2021
pepca oblacek

Pilov blog - Pasme psov 12. del

Pasme psov 12. del

2
hejj
opisala bomm HAVANSKEGA BIŠONA

:bangbang: 0. Havanski bišon (a Bichon vrsta psa) je nacionalna pes Kube , razvil iz danes izumrla Blanquito de la Habana ( "mali beli pes Havana "). Blanquito potomci tudi zdaj že izumrli Bichon Tenerife . Domneva se, da je bila Blanquito sčasoma navzkrižno pasem z drugimi Bichon vrst, vključno z pudelj , ustvariti, kar je zdaj znano kot havanski bišon. Včasih imenovano "Havana Silk Dogs", je bilo prvotno drugo ime za Blanquito de la Habana .

1. ZNAČILNOSTI

Višina
9 cm (23 cm)

Teža
3–6 kg: 7–14 lb

Plašč
Zelo mehak dvojni plašč

Barva
Vse barve

Življenjska doba
14-16 let

2. VIDEZ
Čeprav gre za igrače (tako se reče majhnim psom) , Havanci so močni in ne preveč občutljivi. Večina teh ima od 4,5 do 7,3 kg od 10 do 16 lb in 8+1 / 2 k 11+1 / 2 in (22 do 29 cm), z idealno čemer9 do 10+1 / 2 in (23 do 27 cm) vihra. Telo, merjeno od točke rame do konca zadnjice, je nekoliko daljše od višine v grebenu in daje psu videz, da je nekoliko daljši od visokega. Dolžina telesa je posledica dolgega rebra, ne ledja.

Edinstven vidik pasme je zgornja črta, ki se rahlo dvigne od vihra do križa in ustvari zgornjo črto, ki je ravna, vendar ni ravna. Znani po svoji bleščeči, živahni hoji, medtem ko v gibanju njihov močan zadnji pogon in nekoliko krajša nadlaket prej vztrajata kot daljnosežno. Kot zgornje črte se med premikanjem po naravni hoji ne spremeni.

Gobec je poln in se rahlo zoži v nosu. Nima videza, da je kratek ali vohljiv. Dolžina lobanje, merjena od postanka do točke zatilja, je enaka dolžini gobca. Vrh lobanje je precej raven, zadnja pa je zaobljena.

Dolžina od stopala do komolca je enaka dolžini od komolca do grebena. Prednji del prsnega koša je izrazit. V stoječem položaju se prsnica poravna s komolci in ustvari globok prsni koš. Rebra so dobro vzmetena, trebuh pa zmerno zavit.

Havanezer ima temno rjave oči in mandljaste pokrove, obdane s črnim pigmentom. Ušesa, ko so iztegnjena, segajo do polovice nosu. Na dnu se obločijo rahlo navzgor in visijo ob straneh glave, ne da bi se dotaknili obraza. Rep je obokan naprej navzgor čez hrbet. Medtem ko rep dolge dlake las pada na telo, se rep sam nikoli ne dotakne hrbta.

3. DLAKA IN BARVA
Dlaka je dolga, mehka, lahka in svilnata. Havanski plašč je rahlo valovit, obilen in valovit. Za razliko od drugih dvojno obloženih pasem havanski zunanji plašč ni niti grob niti preveč gost, temveč precej mehak in lahek. Podlanka je včasih popolnoma odsotna. Havanski plašč mora biti zelo mehak, skoraj hladen na dotik, kot nerafinirana svila (v primerjavi z malteškim plaščem, ki se počuti kot rafinirana svila). Vendar pa lahko pri nekaterih psih dlaka postane preveč svilnata in na videz mastna. Na drugem koncu spektra so havanski plašči lahko pregrobi ali bombažni, kar daje vroč videz.

Zaradi tropske narave Havancev je fin in lahek plašč zasnovan tako, da v vročih dneh deluje kot senčnik in hladilno sredstvo. To pomeni, da čeprav je dlaka obilna in se lahko zdi topla, je treba Havance zaščititi pred mrazom. Ti psi se zelo zlahkajo, zato je pozimi treba dlje držati dlako, še posebej, ker ti psi izvirajo iz vročega vremena.

Dlaka je prikazana po naravni krtači, v nekaterih državah pa je lahko tudi vrvica , tehnika, ki pretvori dolg plašč v vrvice las, podobno kot dreadlocks pri ljudeh. Ta prvi videz je morda težko doseči prvič, zato je vedno priporočljivo, da se nekdo, ki ga zanima povezovanje njihovih Havancev, posvetuje z nekom, ki je to že storil. Krtačenje njihovega krzna je bistvenega pomena. Krzno te pasme raste zelo hitro in brez krtačenja se lahko krzno zlahka zaplete. Čeprav je ta pasma hipoalergena, imajo Havanci dlako, ki ne odpade (osipa), vendar jo je treba negovati.

Čeprav obstaja nekaj argumentov o tem, ali so bili prvotni Havanci vsi beli ali različnih barv, so sodobni Havanci sprejemljivi v vseh barvah in vzorcih plaščev. Vsi obarvani psi bi morali imeti črn nos in črn pigment okoli oči, razen čokoladnih (rjavih) psov, ki imajo namesto tega na nosu temno rjav pigment. Primeri barv dlake so bela, smetana, rjava, rdeča, čokoladno rjava, bež, zlata, srebrna, modra in črna. Dlaka je lahko enobarvna ali ima oznake v eni ali več drugih barvah. Na primer, sable, tigrast, črno-rumen, tribarven, irski pied, delno obarvan, belton ali piebald, črno-bel, bež črno-bel.


4. TEMPERAMENT
Havanci se zelo navežejo in so zelo zvesti svojim lastnikom, pogosto se navežejo na eno osebo, zlasti katero bodo pozorno spremljali. Havanec ni primeren, da bi bil ves dan sam. Čeprav je Havanese aktiven in živahen pes, je dovolj majhen, da lahko večino svojih potreb po vadbi zadovolji v hiši ali na dvorišču, zato ne zahteva toliko močne vadbe kot druge pasme. Vendar je za to pasmo še vedno potrebna telovadba, da bi bila srečna in zdrava.

Havanci so zadovoljni, ko je njihov lastnik zadovoljen. So zelo prijazni psi in običajno ne lajajo na tujce, vendar so nekateri posamezniki bolj sramežljivi kot drugi. Havanezer sicer ni vesel pes , vendar bo lastnike opozoril, naj se približujejo ljudem. Običajno potrditev, da ste slišali njihovo opozorilo, zadošča, da prenehajo. Nekateri imajo močne težave z navezanostjo, ki jih njihovi lastniki poznajo kot pse na ježke in povsod spremljajo člane gospodinjstva. Havanezec je znan po svoji živahni osebnosti in temperamentu, rad pa se igra, vendar ne sme živeti izključno zunaj. Čeprav uživa v dejavnosti na prostem, je raje v notranjosti s svojim lastnikom. Z otroki so dobri. Radi nastopajo pred drugimi in zelo potrebujejo naklonjenost. Ta pasma se ne boji izkazovati naklonjenosti in ima rad pozornost. Dobro se obnesejo z ljudmi vseh starosti in lahko uspevajo v vseh velikostih.


5. ZDRAVJE(nikoli ne napisem zdej pa bom)

Havanci so na splošno zdravi in ​​čvrsti z relativno malo resnimi zdravstvenimi težavami. Običajno živijo od 14 do 16 let. Havanske organizacije, kot je Havanese Club of America, spremljajo genetske težave, da preprečijo razmnoževanje znotraj pasme.

Havanci trpijo predvsem zaradi luksuzne pogačice , bolezni jeter, bolezni srca, sive mrene in displazije mrežnice .
Havanci se včasih trgajo in lahko razvijejo rjave solzne madeže, kar je še posebej opazno na belih ali lahkih plaščih.

Havanski klub Amerike je razvil sistem za spodbujanje širokega sodelovanja sedmih priporočenih testov za očesne bolezni (CERF), prirojeno gluhost (BAER), luskavico pogačice, srčne bolezni, displazijo kolkov, motnje kolčnega sklepa (Legg-Calve-Perthes) in displazija komolcev. Program Canine Health Information Center (CHIC) spodbuja testiranje in poročanje o rezultatih zdravstvenih testov za pasmo havanese. CHIC je centralizirana baza podatkov o pasjem zdravju, ki jo skupaj sponzorirata AKC Canine Health Foundation (CHF) in Ortopedska fundacija za živali (OFA). Testiranje, potrebno za pridobitev CHIC certifikata Havaneca, vključuje OFA BAER, OFA Hips, OFA Patellas in letne izpite CERF. To zagotavlja izjemno raziskovalno orodje za iskanje posameznih psov in povezuje tudi rezultate zdravstvenih testov psa '


6. ZGODOVINA
prišli s Tenerifov . Ladijski manifesti s Tenerifov, namenjeni psom s seznama Kube, ko so potniki prišli na krov, ti psi pa so bili najverjetneje psi Tenerifov. Nekateri verjamejo, da je celotno družino psov bišon mogoče najti nazaj do psa Tenerife, drugi pa teorijo, da je izvor na Malti, navajajo Aristotelove spise in druge zgodovinske dokaze o zgodnji prisotnosti takih psov na Malti. Ne glede na dejansko poreklo psov bichon, so ti psi kmalu postali predani spremljevalci španskih kolonistov na Kubi in jih je plemstvo zelo občudovalo.

V okviru kubanske revolucije so Kubanci višjega razreda pobegnili v ZDA , a le redki so lahko pripeljali svoje pse. Ko so se ameriški rejci v sedemdesetih letih zanimali za tega redkega in očarljivega psa, je bilo v ameriškem genskem skladu le 11 psov.
Ameriški kinološki klub (AKC) je uradno priznal havansko pasmo šele leta 1996.

Z namensko vzrejo in pridobitvijo nekaterih novih psov na mednarodni ravni se je Havanec zelo vrnil in je ena najhitreje rastočih pasem psov v AKC. Statistični podatki AKC za leto 2013 uvrščajo Havance na 25. mesto najbolj priljubljenih čistopasemskih pasem v ZDA, kar pomeni dvig priljubljenosti z 28. mesta v letu 2012.

(večino podatkov dobim iz zeloo poznane strani Wikipedija veliko pa jih vem tudi sama)

Če vam je blog všeč ga likate
lepo se imejte:heartpulse::heartpulse::revolving_hearts::revolving_hearts:
 

Odgovori:

Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
To pasmo je predlagala sk8er girl narocte se nanjo !!
0
 
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Hej, fullllll dobr bi loh opisala VALIŽANSKEGA TERiErJA?!?
Lysmmmmmmmmmmmmm
byeeeeee
0
 
Hejj ga bom opisala ko bom imela cas zdaj pakiram za v Kamp
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Pilov blog

Gauda

MI SE MORMO O NEČEM POGOVORIT....

Ogledov: 24 Odgovorov: 3
 
6
Queenie Goldstein

Teorije zarote 3. del

Ogledov: 9 Odgovorov: 0
 
2
stranger things

Q&A with me 1. del

Ogledov: 5 Odgovorov: 0
 
1
Doglover

Psi 4. del

Ogledov: 7 Odgovorov: 1
 
1
plesalka
 
2
Neva

Opis osebe! Blog! Neva! 2. del

Ogledov: 19 Odgovorov: 1
 
2
volkec

Zanimivosti 57. del

Ogledov: 14 Odgovorov: 1
 
4
Love problems potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

<3

pac
...
js sm bla u enga k mi je reku da neki vid na men (je tud reku da bi loh bla skp sm sva bla prevec let raelike) in pol sm zvedla da gre na date in sm mu to omenla k sva se pogovarjala po telefonu. in pol sva se zacela ful manj pogovarjat oz nic in potem enkrat samo opazim da me je blokal.
zakaj mislite da je to naredil?
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

POIŠČI PILOVCA/KO

Zadnji odgovori

Lilo je odgovoril/a na
Wawwwwwwwwwwwwwww!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Definitivno ...
 

Sladkorček je odgovoril/a na
Omg, prečudovito!!!
 

Violinka je odgovoril/a na
Jaaaa super
 

Charm je odgovoril/a na
uiiii ful mi je vsec, mal bol minimalisticno ...
 

Power Girl je odgovoril/a na
Superca!
 

Sladkorček je odgovoril/a na
III zakon!! (Blagič teb:joy::smirk::sparkling_heart:)
 

Aurora je odgovoril/a na
Čudovito:maple_leaf::grinning:
 

Blank je odgovoril/a na
Če mi morala izbirati bi izbrala drugo... ...
 

Aurora je odgovoril/a na
Ja, super ideje, predvsem glede knjig iz ...
 

Aurora je odgovoril/a na
Izgleda zelo pregledno in orzganizirano:thumbsup:
 

Aurora je odgovoril/a na
Zelo lepo:blush:
 

Bookworm je odgovoril/a na
Ful lepo! Čudovito je!:heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::heart_eyes::heart::hea
 

Bookworm je odgovoril/a na
Mogoče št. 9?
 

Dancing queen je odgovoril/a na
hvala :heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes::kissing_heart::kissing_heart::kissi
 

Bookworm je odgovoril/a na
Cool!:sunglasses::sunglasses::stuck_out_tongue_winking_eye::stuck_out_tongue_winking_eye: