SLAŠČIČARSKI BLOG
1
6.11. slaščičarski blog!
Živjo, danes je navrsti slaščičarski blog.Zelo rada pečem slaščice. Najraje pečem makrone. Makroni so zelo zahtevni. Narediti moramo tako da bo testo na zunaj hrustljav na ven pa mehak. Tudi krema je pomembna. Če bodo makroni rozni,mora biti v kremi maline,saj ni vse samo v barvi ampak okusu. Priprave se je treb lotiti umirjeno in pripravljeno. Tu imate recept.
potrebuješ:
100 g eko mandljeve moke
250 g sladkorja v prahu
3 beljaki
50 g sladkorja
jedilne barve ali/in druga barvila
Mandljevo moko zmešamo s sladkorjem v prahu. Če nimamo mandljeve moke, olupljene mandlje zmiksamo s sladkorjem v prahu zelo drobno, da dobimo moko. Mešanico presejemo skozi kuhinjsko sito.
■ Beljake sobne temperature na pol stepemo, da se začnejo peniti. Nato jim med nadaljnjim stepanjem postopoma primešamo sladkor. Da dobimo čvrst, svetleč beljakov sneg. Ne pretiravamo s stepanjem, sicer bo sneg presuh. Če testo obarvamo, to naredimo zdaj. Če hočemo pisane, raznobarvne makrone, testo razdelimo in različno obarvamo z jedilnimi barvami.
■ Presejano mešanico še enkrat presejemo na beljakov sneg. Zdaj se lotimo problematičnega dela priprave makronov, makronizacije. Sestavine z lopatico precej odločno mešamo; ne nežno, kot je običaj pri vmešavanju beljakovega snega. Z lopatico odločno mešamo tako, da jo vlečemo ob obodu (mešalne) posode in testo obračamo. (Mešalno) posodo vsakič zasukamo za pol kroga. Ko to ponovimo 20-krat, preverimo, če je tekstura že prava. Zmes mora s kuhalnice ali lopatke zdrsniti kot lava, ko pade na zmes v posodi, pa se mora z njo stopiti v enotno testo, najkasneje, ko preštejemo do 10. Pa še en test: z žlico zajamemo testo, ki ga položimo na krožnik. Če se testo zravna, je dobro. Če na njem ostane nekakšen štrleč kljunček, moramo testo še nekajkrat premešati.
■ Pekač obložimo s peki papirjem; še bolje, če imamo silikonski pekač za makrone.
■ Testo nadevamo v dresirano vrečko s klasičnim okroglim nastavkom; . nadomestek. Na pekač brizgamo kupčke s premerom 2-2,5 cm (redkeje do 3,5 cm); med njimi naj bo 3 cm razmika (med peko se razširijo). nadomestek.
■ Pekač z nabrizganim testom 3- do 6-krat udarimo ob delovno površino, da iz testa iztisnemo zrak. Testene kupčke sušimo pri sobni temperaturi 30–90 minut (glede na vlago v prostoru), da se na njih naredi skorjica. Ko se posušenih dotaknemo s konico prsta, začutimo tanko skorjico; testo se nam ne sme prijeti za prst.
Srečno!
Živjo, danes je navrsti slaščičarski blog.Zelo rada pečem slaščice. Najraje pečem makrone. Makroni so zelo zahtevni. Narediti moramo tako da bo testo na zunaj hrustljav na ven pa mehak. Tudi krema je pomembna. Če bodo makroni rozni,mora biti v kremi maline,saj ni vse samo v barvi ampak okusu. Priprave se je treb lotiti umirjeno in pripravljeno. Tu imate recept.
potrebuješ:
100 g eko mandljeve moke
250 g sladkorja v prahu
3 beljaki
50 g sladkorja
jedilne barve ali/in druga barvila
Mandljevo moko zmešamo s sladkorjem v prahu. Če nimamo mandljeve moke, olupljene mandlje zmiksamo s sladkorjem v prahu zelo drobno, da dobimo moko. Mešanico presejemo skozi kuhinjsko sito.
■ Beljake sobne temperature na pol stepemo, da se začnejo peniti. Nato jim med nadaljnjim stepanjem postopoma primešamo sladkor. Da dobimo čvrst, svetleč beljakov sneg. Ne pretiravamo s stepanjem, sicer bo sneg presuh. Če testo obarvamo, to naredimo zdaj. Če hočemo pisane, raznobarvne makrone, testo razdelimo in različno obarvamo z jedilnimi barvami.
■ Presejano mešanico še enkrat presejemo na beljakov sneg. Zdaj se lotimo problematičnega dela priprave makronov, makronizacije. Sestavine z lopatico precej odločno mešamo; ne nežno, kot je običaj pri vmešavanju beljakovega snega. Z lopatico odločno mešamo tako, da jo vlečemo ob obodu (mešalne) posode in testo obračamo. (Mešalno) posodo vsakič zasukamo za pol kroga. Ko to ponovimo 20-krat, preverimo, če je tekstura že prava. Zmes mora s kuhalnice ali lopatke zdrsniti kot lava, ko pade na zmes v posodi, pa se mora z njo stopiti v enotno testo, najkasneje, ko preštejemo do 10. Pa še en test: z žlico zajamemo testo, ki ga položimo na krožnik. Če se testo zravna, je dobro. Če na njem ostane nekakšen štrleč kljunček, moramo testo še nekajkrat premešati.
■ Pekač obložimo s peki papirjem; še bolje, če imamo silikonski pekač za makrone.
■ Testo nadevamo v dresirano vrečko s klasičnim okroglim nastavkom; . nadomestek. Na pekač brizgamo kupčke s premerom 2-2,5 cm (redkeje do 3,5 cm); med njimi naj bo 3 cm razmika (med peko se razširijo). nadomestek.
■ Pekač z nabrizganim testom 3- do 6-krat udarimo ob delovno površino, da iz testa iztisnemo zrak. Testene kupčke sušimo pri sobni temperaturi 30–90 minut (glede na vlago v prostoru), da se na njih naredi skorjica. Ko se posušenih dotaknemo s konico prsta, začutimo tanko skorjico; testo se nam ne sme prijeti za prst.
Srečno!
Moj odgovor:
Fun-girl
potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica
Jaz sem v enega fanta
Hojjjj!
Jaz sem v enega fanta, ki je eno leto starejši. On me ne pozna. Sicer hodi na našo šolo in se ponavadi vidiva. Danes smo imeli plesni dan in smo plesali. In potem smo morali vsi 7.r pokazat ples in jaz sem ga vedno gledala on pa je mene parkrat pogledal. V bistvu sva izpostavila očesni stik. Nekaj dni nazaj, ko smo šli k drugemu predmetu sem se po pomoti zaletela v njega. Jaz sem se mu opravičevala on pa meni vredu je in se mi je nasmehnil. Prosim pomagajte. Kako naj vzpostavim čim boljši stik z njim. Strah me je tudi kaj bi mi na to rekli starši in sošolke.
Hvala za odgovore:innocent:
Jaz sem v enega fanta, ki je eno leto starejši. On me ne pozna. Sicer hodi na našo šolo in se ponavadi vidiva. Danes smo imeli plesni dan in smo plesali. In potem smo morali vsi 7.r pokazat ples in jaz sem ga vedno gledala on pa je mene parkrat pogledal. V bistvu sva izpostavila očesni stik. Nekaj dni nazaj, ko smo šli k drugemu predmetu sem se po pomoti zaletela v njega. Jaz sem se mu opravičevala on pa meni vredu je in se mi je nasmehnil. Prosim pomagajte. Kako naj vzpostavim čim boljši stik z njim. Strah me je tudi kaj bi mi na to rekli starši in sošolke.
Hvala za odgovore:innocent:
Obvestila
1.9.2024
Veliki literarni natečaj "NAJST"
Sodelujte na natečaju "NAJST," ki ga najdete v rubriki FESTIVAL!
Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.