Ikona Ikona Ikona Ikona
pepca oblacek

značka Pisalnica: Čas brez sonca 2. del

Čas brez sonca 2. del

10
*b*1. poglavje- Zakaj?*b*
*i*»Starejši moški napovedujejo vojno. Toda mladost je tista, ki se mora boriti in umreti." - Herbert Hoover.*i*

Kot iz nenada je od vse povsod zašumelo. »Vojna bo,« so govorili, »Poljska bo napadena.«
Zakaj?
»Poljci so nas napadli, vrnili jim bomo.«
Toda zakaj?
»Branili bomo svojo domovino. Zaslužijo si.«
Ampak zakaj? Je to res potrebno?
Tišina. Ni odgovora, pa čeprav ga vsi dobro poznajo.

Zakaj, zakaj, zakaj? Še zdaj se mi v glavi poraja to vprašanje, toda po vseh teh letih še vedno nisem dobil odgovora nanj.

V resnici nas Poljska ni napadla. Ničesar ni imela z nami. Vojno smo začeli mi. Nemška vojska je, preoblečena v Poljske vojake, ponazorila napad na Nemčijo in za to okrivila Poljsko. Hitler je dobil razlog, da je začel vojno proti njej. Da je začel delo svojih grozot. Da se je začela vojna o kateri bodo govorili še stoletja. Toda zakaj? Ker človeška norost ne pozna meja.

Tistega večera smo oče, mama in jaz sedeli na fotelju in gledali poročila na televiziji. »Danes zjutraj je Nemška vojska uspešno prodrla v Poljsko,« je poročal moški na ekranu in nato nadaljeval: »Udarili so z dvema armadnima skupinama iz Vzhodne Prusije in Šlezije proti jugu oziroma vzhodu, da bi obkolile večji del poljske armade. Poljska vojska se upira, a to verjetno ne bo dolgo trajalo.«
Pretreslo me je s kako monotonim glasom je povedal vse skupaj. Kakor, da bi bilo to kar se dogaja nekaj povsem normalnega. Nekaj kar se dogaja vsak dan. Pa je sploh vedel kaj se dogaja? Je vedel koliko ljudi bo še umrlo? Je vedel koliko krivic se bo zgodilo? Ne.
Po pravici povedano tega ni vedel nihče od nas. Vsi smo upali, da gre za kratko vojno, ki se bo v nekaj dneh končala. Toda resnica je bila daleč od tega.

Nato se je na zaslonu pojavila slika Hitlerja, ki je govoril v parlamentu. »Odslej bomo vsako bombo maščevali z bombo,« je svečano oznanil. »Za domovino!« Vsi zbrani so vstali iz svojih stolov. »Za domovino!« so kričali in začeli ploskati ter z navdušenimi vzkliki odobravati njegove besede. V resnici pa so ploskali hudobiji. Vzklikali so zlu. Slavili so vojno.
Mama je ugasnila televizijo. »Tega ne mislim več gledati,« je zgroženo dejala. »Ne morem verjeti… Kam je prišel ta svet? Mar ljudem še vedno ni dovolj vojn in nemira?« Oče in jaz sva le molčala in gledala predse.
Pretreslo me je kar sem pravkar videl in čeprav nisem razumel vsega sem vedel, da se dogaja nekaj slabega. Nekaj o čemer se bo govorilo še dolgo. Moja čustva so bila kakor vihar, ki je divjal v meni. Vedel sem le to, da sem bil na smrt prestrašen.

Oče me je objel okrog ramen. »Brayan, si v redu?« me je vprašal. Šele takrat sem se zavedel, da sedim na robu fotelja, noge prižemam k svojemu telesu in prestrašeno zrem predse. Pokimal sem, drugega nisem bil zmožen narediti. Oče je zavzdihnil. »Pridi,« je rekel, ter me vzdignil k sebi v naročje. S svojimi močnimi rokami me je prižel k sebi, jaz pa sem se ga močno oklenil in zaihtel. S solzami sem mu močil majico, on pa me je božal po glavi. »Ššš,« me je miril. »Na varnem si… Gospod bo poskrbel za vse nas…« Njegov globok in miren glas me je nekoliko pomiril. Nehal sem jokati. V sobo se je vrnila še mama, ki je med tem šla pogledati kako je z Aghato. Sedla je poleg naju in me prijela za roko. S svojim nežnim glasom je začela peti uspavanko, ki mi jo je, kot majhnemu, zapela vsako noč pred spanjem:

»Weißt du, wieviel Sternlein stehen
An dem blauen Himmelszelt?
Weißt du, wieviel Wolken gehen
Weithin über alle Welt?«

Njen glas se je razlegal po sobi in me pomiril. Počasi so se mi začele zapirati veke…

»…Gott der Herr hat, sie gezählet
Daß ihm auch nicht eines fehlet An der ganzen großen Zahl
An der ganzen großen Zahl…«*

_________________________________________________________________
**i*Tradicionalna nemška uspavanka, ki v prevodu pomeni: Ali veste, koliko majhnih zvezdic je na modrem nebu? Ali veste, koliko oblakov je po vsem svetu? Gospod Bog jih je preštel, tako da niti eden ne manjka od vsega velikega števila.*i*

Ojjj!
Nov del tukaj! Kako se vam zdi?? Po pravici povedano js sm full ponosna na tole mojo stvaritev! Pac sj ponavad sm skromna sam morm se mal pohvalt noo. 🥰 Če česa ne razumete, me loh uprašate pa vam razložim kko je vse potekal med vojno pa to... Sam pac med zgodbo ne morm lih tega razlagat, ker se to ponavad ne dela...

Noo hvala, če ste prebrali, mogoče stisnili :heart: ali komentirali. Hvaležna sm vam za too. <333

Lpoo se mejteee!

13L
 

Odgovori:

Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
omggg, fuuuul dobra zgodba, res the best... lovam jo :heart::heart::heart:
1
 
Jojjj hvalaa <333
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Ja nerabiš biti skromna....
Zelo lepo napisano...
:hearts:
1
 
Aisha7
Haha okk. :) Hvalaa tii. <33
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
fuul zanimivo<33
1
 
tnxx<33
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
omg zenska wawwww! tko dobro napisano res kot da bi brala od prave pisateljice. wwwwaaaaaaaaawwwwww.ful dobro mi je tudi da si dala to upavanko in se tko da je nisi prevedla. verjetno si za to zgodbo rabila veliko casa ker si mogla vse podatke najdit. W A W.
bravo 13letnica!
lysm
Mini <33333
1
 
omggg kak lep komentar!!! full si me razveselila pac tk si mi pogrela srce. Hvalaa ti, you ar d bestt! Zlata osebica sii! <333
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
*i*V resnici pa so ploskali hudobiji. Vzklikali so zlu. Slavili so vojno.*i*
Joj, 13letnica, kako je to legendarno napisano. Tako, da se ti srce krha, ko bereš, ampak tudi tako, da si me delno navdušila nad tem področjem zgodovine.
A ti iz glave opisuješ dogajanje med vojno, ali si s kakšno knjigo pomagaš? Pač a na pamet tolk veš o vojni? Jaz sem na tem področju prav neizobražena, hah.
Prav profesionalno napisano.
Vse skupaj mi da nek turoben vibe, ampak me navdušuje in hkrati žalosti.
Pišeš s srcem in ko berem, se mi po žilah spusti adrenalin, ker je tako... perfect. Nimam besed.
(Kako mi je ratalo spustit cel del zgodbe? Sej vedno natančno "prečešem" pisalnico... ugl hvala, da si me na klepetu spomnila, da moram jaz to prebrat, haha. XD)
Ko sem to nemško uspavanko prebrala (itak ne znam nemško, tako da nisem nič od nič razumela but ok...) sem najprej mislila, da si ti to spesnila, hah. Vseeno je naredilo VeLiK vtis name. Čudovito.
Sophie Donna
1
 
Jojjj Sophiee kk naj se ti zahvalm za to?? Pac loh recm hvala sam ne bo dost za to cudovito sporocilce... Ampak vseeno HVALA... Ni panike ce si spregledala, sm vesela da si sploh prrbrala. <333 Ubistvu nimam nobene knige o tem, sam sm predn sm zacela pisat ful raziskovala na netu pa tut zj se še večkrat zatecem na google. XD Nooo hvalaa tii 10000000000xx!!!
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Ojla!!!
Sori, ker ti šele zdajle pišem, upam da boš videla odgovor.
:heart:!!!!!TO JE D'BEST ZGODBA EVER!!!!:heart:
Jaz dobesedno ne morem verjeti, kako lahko punca mojih let, napiše tako dobro zgodbo.
A si že kaj razmišljala o tem kaj bi bila ko odrasteš? No, tu je moje mnenje:

:pray::pray::pray::pray::pray::pray::pray::pray::pray:PROSIM, BODI PISATELJICA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ker bi bila pomoje res zelo uspešna.

Lp
Fantasy_ girl
1
 
Hvalaa ress! Glede poklica razmisljam, da bi bila reziserka al neki takega, povezanega s filmom. Seveda se bom pa u prihodnosti najverjetneje ukvarjala tudi s pisanjem (bolj za hobi). Hvala tii. <333
 
Np!
A režiserka bi bila? Vau, ful dobro!
 
hahah ja...
 
Zabaven odgovor
Najboljši odgovor
Super odgovor
Dober odgovor
Odgovor
Neprimeren odgovor
Nerazumljiv odgovor
Okej, kje naj sploh začnem?

13letnica, sej sploh nimam besed na tole tvoje delo. Zelo dober del. Sploh ne bom začela s pisanjem, res je fenomenalno. Če boš kdaj izdala knjigo, mi moraš povedati, okej? ;D
Tale del me je tudi zelo pretresel in malo užališ, še predvsem zato, ker je Brayan že mlad razmišljal o vojni in o vsem tem, in se zavedal, da se taki stvari dogajajo in, da niso niti piko blizu nečesa, kar bi rešilo spor med državami. Uničevanje domovin in domov družinam je resna stvar, in včasih, pa tudi zdaj, se tega nekateri zavedajo.
Sploh me je ganil trenutek, ko je oče objel Brayana in ga tolažil. Res sem se uživela v trenutek in si zamišljala, kako močno je bolela tista novica na televiziji.

In tista uspavanka je tudi zelo dober dodatek v zgodbi, čeprav sem najprej razmišljala, da si si ti izmislila celo uspavanko, haha. Dokler nisem videla spodaj v ležečem, ko si napisala, da je tradicionalna nemška uspavanka. :joy::heart:

Kakorkoli, super, res mislim, da je ta del čisti masterpiece :kissing_closed_eyes:
0
 

Moj odgovor:

Vsebina odgovora:
Vzdevek:
Prepričaj se, da na spletu ne objavljaš svojih osebnih podatkov in ne žališ drugih uporabnikov.

Pisalnica


Objava:

Grozljivsko srhljivo, 41. del

Ogledov: 8 Odgovorov: 0
 
1
Objava:

5. b razred 1. del

Ogledov: 59 Odgovorov: 3
 
2
Objava:

Bellina senca 3. del

Ogledov: 43 Odgovorov: 2
 
5
Objava:

Čarovniški dnevnik, 41. del

Ogledov: 22 Odgovorov: 0
 
0
Objava:

Grozljivsko srhljivo, 40. del

Ogledov: 26 Odgovorov: 0
 
3
Objava:

Življenje v vojni 3. del

Ogledov: 45 Odgovorov: 2
 
3
Avatar pilovka-zana10 potrebuje pomoč ali nasvet v
Svetovalnica

PROBLEM

Hoj:sleepy:!
Jaz sem 4. razred moram priznati. In imam problem. 5. razred (sem na podružnici) je zelo tečen. Neko dekle poimenujmo jo Nika je zelo tečna. In ima najboljšo prijateljico ki je isto tečna kot ona ( morda še bolj) ki je moja soseda. Pa še veliko punc me zafrkava v 5. razredu. Ta Nika ( kot smo jo poimenovali) me je prva začela izivati. Povedala sem že staršem in učiteljici. A ne nehajo. To mi gre na živce. Zelo si želim da bi mi vsaj eden pomagal kako se jih naj rešim. Hvala za odgovore.

lp pilovka-zana10
 

Vpiši se


Nov uporabnik | Pozabljeno geslo

Vprašanje

Bi si v Pilu želeli več ilustracij?
Ja, ilustracij je premalo.
(18)
Tako, kot je zdaj, je OK!
(30)
Raje imam fotografije kot ilustracije!
(13)

POIŠČI PILOVCA/KO

Pogosta vprašanja

Iščeš odgovore na vprašanja, kot so "Kako se naročim na revijo Pil?", "Kako se registrirati?", Kakšna so pravila obnašanja na Pilovi spletni strani?" in "Kam vnesem naročniško številko?" Klikni na spodnji gumb in najdi odgovore!

Oglas

Zadnji odgovori

Zelo lepo je!:heart_eyes::heart_eyes::heart_eyes:
 
Čudovito je!:heart::heart::heart::yellow_heart::yellow_heart::yellow_heart::green_heart::g
 
Hahaha... Js sem tut prebrala
 
zelo lepo hhvala lpVidster
 
hvala tut ti se lepo mej, december preživi ...
 
waw ful lepo :heart::heart::heart: bi lah ...
 
To je tako lepo tako dobro napisano, da splih ...
 
SE VIDI, DA UŽIVATE. LP Vidster
 
ZELO LEPO LUŠTKANO UPAM, DA GA LISICA NE ...
 
ok hvala sem dodal lp. Vidster
 
Waw!!! Zelo lepo:heart::yellow_heart::green_heart::blue_heart:
 
kako to nardiš!!!!:heart_eyes_cat::heart_eyes_cat::heart_eyes_cat::heart_eyes_cat::heart_e
 
hejla, nice blog, mi je pa en pilovec povedal ...
 
Omg kak lepo kvačkaš!!pač vzorci so res perfect ...